Kan hundar äta pasta?

Kan hundar äta pasta? Ja, hundar kan äta vanlig pasta, men det är inte det hälsosammaste matalternativet för dem. Pasta innehåller mycket kolhydrater och kalorier, vilket kan bidra till ohälsosam viktökning hos hundar.

Om du planerar att mata din hund med pasta bör du tänka mer på vilka typer av pasta du kan välja åt honom. Låt oss ta en titt på alla alternativ som finns.

Att välja rätt pasta för Fido

Att välja rätt pasta för FidoDet bästa sättet att välja pasta till din hund är att kontrollera ingredienserna. Pasta gjord på fullkorn är det lämpligaste alternativet för våra hundar.

Helvetepasta innehåller mer näringsämnen och fibrer och färre kolhydrater och kalorier än andra typer. Fullkornspasta är en mat med lågt glykemiskt index som är mindre sannolikt att orsaka en plötslig ökning av blodsockernivåerna.

Nu när vi har identifierat den bästa typen av pasta för hundar, hur är det med andra pastatyper?

Vitkornspasta är en av de mest populära typerna av pasta. Det är inte nödvändigtvis dåligt för hundar. Men eftersom vita korn genomgår en förädlingsprocess tas de flesta av näringsämnena bort. Som ett resultat ger vitkornspasta inte mycket näring för hundar.

Om du är ett fan av att äta spannmålsfri, kanske du tänker, ”Vad sägs om kikärtspasta och linspasta för hundar?” Enligt studier har spannmålsfritt hundfoder innehållande linser och kikärter, som används som spannmålsersättning, kopplats till hjärtsjukdomar hos hundar. Därför bör denna typ av mat matas med måtta och i små mängder.

Se upp för hundallergier

Pasta gjord av spannmål och vete kan orsaka matallergier och känslighet hos vissa hundar. Detta kan orsaka en mängd olika symtom, såsom heta fläckar, utslag, orolig mage, tvångsslickande och hud- och öroninfektioner.

Se även  Kan hundar äta rosmarin?

Undvik att inkludera spannmål eller vetepasta i din hunds diet om den är allergisk mot någon av dem för att förhindra allergiska reaktioner från att dyka upp.

Kan hundar äta pastasås? Se upp för de dödliga effekterna

Kan hundar äta pastasås Nej, köpt pastasås är ohälsosamt och dödligt för hundar. Den innehåller ofta lök eller vitlök, som är mycket giftiga för hundar. Dessa ingredienser kan orsaka förgiftning och hemolytisk anemi om de intas i stora mängder.

Färdiga pastasåser innehåller mycket salt som då kan orsaka natriumförgiftning. Det kan också orsaka många hälsoproblem, såsom neurologiska problem, som ofta är förknippade med toxicitet. Dessa kännetecknas ofta av yrsel och kramper.

Oregano är en annan vanlig ingrediens i pastasåser som är skadlig för hundar. Det är ett gastrointestinalt irriterande ämne som kan orsaka kräkningar och diarré. Andra örter och kryddor i pastasåser, som basilika och svartpeppar, har samma effekt på hundar när de konsumeras i stora mängder.

Vissa pastarätter, som bakade makaroner, innehåller ofta generösa mängder ost. Även om ost är en läcker behandling för hundar, är för mycket av det dåligt för hans hälsa. Det kan leda till viktökning, matsmältningsproblem och utveckling av hjärt-kärlsjukdomar. Ost kan också utlösa matallergier och känslighet hos vissa hundar.

Kan hundar äta rå pasta? Eller är det farligt för dem?

Kan hundar äta rå pasta?Eftersom rå pasta vanligtvis är gjord av ägg, mjöl och vatten, får hundar konsumera det i små mängder. Men om din hund äter för mycket okokt pasta riskerar han att utveckla matsmältningsproblem som diarré, kräkningar och förstoppning.

Undvik att mata din hund med rå pasta när det är möjligt och välj kokt pasta istället. Den hårda konsistensen kan orsaka kvävning hos hundar. Mindre raser löper större risk för en kvävningsolycka eftersom de har små luftrör. Var försiktig med cylindrisk pasta med spetsiga ändar, eftersom det kan skrapa din hunds mun eller matstrupe och orsaka blödningar och skador.

Se även  Kan hundar äta grönkål?

Hur ska pasta serveras till hundar?

Hur ska pasta serveras till hundarButiksköpta såser och ost innehåller vanligtvis ingredienser som är giftiga för hundar. Så det lämnar dig med ett val: gör det själv. Portionen bör inte överstiga 1-2 kokt pasta per vecka. Om din lurviga vän äter för mycket kan han gå upp i extra vikt eller uppleva matsmältningsproblem.

Recept för hemlagad hundpasta

Recept för hemlagad hundpastaVanlig pasta kan vara lite tråkigt för några av våra lurviga vänner. Om ditt husdjur är ett av dem, här är ett sätt att smaksätta vanlig pasta för honom.

hundkex receptKyckling grönsakspasta
kan hundar äta rå pasta 1Ingredienser:

 • 50 g pasta – vilken form som helst duger
 • 1 kycklinglår
 • 100 g olika grönsaker (t.ex. morötter, broccoli, bönor)

Procedur

 1. Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt kycklingbenet. Låt det puttra i tio minuter.
 2. Tillsätt pastan och koka i ytterligare tio till tolv minuter eller tills den är fin och mjuk.
 3. Medan du väntar på att pastan och kycklingen ska koka lägger du de råa grönsakerna i matberedaren. Mixa dem till en krämig puré.
 4. Låt pastan och kycklingen rinna av medan pastan fortfarande är fast eller al dente.
 5. Separera kycklingen från pastan. Ta bort benet och kassera det på rätt sätt.
 6. Tillsätt kycklingköttet till de mosade grönsakerna i matberedaren. Blanda dem tills alla är finhackade.
 7. Blanda kyckling-grönsakspasta med pastan.
 8. Mata din hund med kycklingen och grönsaksmassan när den har svalnat.