Kan hundar äta pekannötter? Vad sägs om pekannötspaj?

Kan hundar äta pekannötter? Nej, mata aldrig en pekannöt. Pekannötter är kraftpaket av vitaminer och mineraler som folsyra, niacin och tiamin, vilket gör dem till ett hälsosamt mellanmål för oss. De är dock dödliga för hundar på grund av deras farliga gifter.

Låt oss ta en närmare titt på hur pekannötter allvarligt kan äventyra din hunds hälsa.

Är pekannötter lämpliga för hundar när de utfodras med måtta?

kan hundar äta pekannötter 5Pekannötter är packade med viktiga näringsämnen och antioxidanter. Dessa nötter är också höga i fiber, protein och hälsosamma fetter. Vi kan dra fördelar för hälsan av pekannötter. Tyvärr för hundar kan dessa nötter sätta dem i en mängd olika faror.

Här är svaren på frågan ”Varför är pekannötter dåliga för hundar att äta?”:

Innehåller giftiga föreningar

Pekannötter är giftiga för hundar. Dessa nötter producerar naturligt ett toxin som kallas juglone. Denna giftiga förening finns också i andra medlemmar av valnötsfamiljen, inklusive svarta valnötter och hickorynötter.

Observera att högre koncentrationer av juglone finns i pekannötter.

Juglone är inte det enda giftet som finns i pekannötter. Nötterna innehåller även andra naturligt förekommande skadliga ämnen, som tremorgena mykotoxiner och aflatoxiner. Dessa produceras av svampar som växer och sprids på trädnötter, inklusive pekannötter.

Om en hund av misstag äter mögliga pekannötter kan han få neurologiska problem och anfall. Därför bör du undvika att ge pekannötter till din hund.

Skulle han få i sig dessa nötter utan att du vet, här är symtomen att leta efter som indikerar pekannötstoxicitet:

 • Kräkningar och diarré
 • Ofrivilliga ögonrörelser
 • Ett plötsligt fall i kroppstemperaturen
 • Muskelskakningar

Ta din hund till veterinären omedelbart för behandling om den visar något av dessa symtom. I allmänhet kommer han att få vätska för att förhindra uttorkning från kräkningar och diarré.

Se även  Kan hundar äta päron?

Veterinären kommer också att utföra blodprover för att observera eventuella komplikationer i hans tillstånd. Mediciner kommer också att administreras för att hjälpa honom att återhämta sig snabbt.

Rik på fett och salt

En annan sak som gör pekannötter farliga för hundar är deras höga fetthalt. Dessa är hälsosamma fetter, men de kan vara mycket skadliga för dem i stora mängder. För mycket fettintag kan orsaka matsmältningsproblem, diarré och kräkningar.

Med tiden kan en diet med hög fetthalt leda till allvarliga hälsoproblem. Dessa inkluderar pankreatit och gastroenterit, som kan orsaka inflammation i din hunds bukspottkörtel och matsmältningssystem.

Observera att vissa hundar är disponerade för dessa sjukdomar. Att därför få dem att äta pekannötter kommer att påskynda utvecklingen av dessa hälsoproblem.

Vissa pekannötter är färdigförpackade och innehåller mycket salt. Detta är också dåligt för hundar eftersom det är kopplat till bildandet av njursten och andra njurproblem.

Kvävningsrisk och tarmobstruktion

kan hundar äta pekannötter 2Pekannötter och deras skal utgör en kvävningsrisk. De är svåra att tugga och kan lätt fastna i en hunds luftstrupe, särskilt små raser, eftersom deras matstrupe är smalare jämfört med deras större motsvarigheter.

Bortsett från det gör nötens seghet den svårsmält. Detta kan leda till magbesvär hos hundar vid förtäring och även till tarmblockeringar.

Om du skalar pekannötter, kassera deras skal på rätt sätt för att förhindra att din hund råkar äta upp dem.

Ta din hund till veterinären om den visar tecken på påverkan, såsom:

 • Andningsproblem
 • Aptitlöshet
 • Uppsvälld känsla
 • Skaka
 • Förstoppning
 • andnöd
 • Magont
 • kräkas

Kan hundar få pekannötter ibland?

kan hundar äta pekannötter 4

Med alla hälsorisker som anges ovan är det klart att du är bättre att hålla pekannötter helt för dig själv. Om han kunde lyckas smyga in några pekannötter då och då, skulle det vara mindre sannolikt att det leder till allvarliga problem i de flesta fall.

Se även  Kan hundar äta zucchini?

Men håll alltid ett öga på din hund för eventuella förändringar i hans tillstånd. Å andra sidan, om en hund har ätit pekannötter i stora mängder bör han omedelbart kontrolleras av veterinären. Prokrastinera aldrig, annars kan det få ödesdigra konsekvenser.

Kan hundar äta pekannötter från ett träd?

Nej, de är inte säkra för hundar, särskilt när de äts direkt från trädet. Pekannötter kan innehålla mögel som producerar skadliga gifter. Om du har en pekannöt på din trädgård, se till att den är ordentligt inhägnad för att hålla din hund ute.

Plocka också regelbundet upp fallna pekannötter så att han inte kan komma på dem med tassarna. Viktigast av allt, övervaka alltid din lurviga vän medan han är på gården.

Kan hundar äta pekannötspaj?

kan hundar äta pekannötter 1Det finns en handfull mänsklig mat som hundar säkert kan äta. Tyvärr är pekannötspaj inte en av dem. Mycket socker, olja, smör och andra ingredienser används för att göra denna dessert, vilket är dåligt för våra lurviga följeslagare.

Att låta hundar äta pekannötspaj riskerar att drabbas av fetma, diabetes, pankreatit och matsmältningsproblem.

Var också försiktig med andra pekannötter. De kan innehålla choklad, xylitol, vitlökspulver och lökpulver, som är extremt giftiga för hundar.

Vilka nötter är giftiga för hundar? Kan hundar äta jordnötter?

vilka nötter kan hundar ätaI allmänhet rekommenderar veterinärer att inte ge din hund nötter. Det beror på att de flesta av dem innehåller mycket fett, vilket inte är bra för hundar.

Det finns dock andra nötter som absolut bör uteslutas från din hunds diet eftersom de är giftiga, såsom:

valnötter

Låt aldrig din hund äta valnötter. Precis som pekannötter är dessa nötter mottagliga för mögel. Så de kan också vara destruktiva tremorgena mykotoxiner.

Pistagenötter

Pistaschmandlar är potentiella bärare av Aspergillus forma. Den producerar aflatoxiner som kan skada din hunds lever.

Se även  Kan hundar äta råa ägg?

Macadamianötter

Macadamianötter producerar en okänd förening som orsakar toxicitet hos hundar. Valpar som konsumerar macadamianötter utvecklar så småningom diarré, kräkningar, feber och skakningar.

Jordnötter

Jordnötter är säkra för hundar att äta. De är dock höga i fett, så se till att servera jordnötter i små mängder. Hundägare kanske undrar om jordnötssmör är okej för deras lurviga vänner. Det beror på vilken sorts jordnötssmör du köper.

Många är höga i sötningsmedel, natrium och konserveringsmedel – undvika dessa typer. Välj istället osötade och osaltade, som är säkrare för din hund.