Kan hundar äta pistagenötter? Är pistagenötter giftiga för hundar?

Hundar ska inte äta pistagenötter. Även om pistagenötter inte innehåller skadliga gifter, har dessa nötter flera ohälsosamma och farliga egenskaper för hundar. Den höga fetthalten i pistagenötter kan orsaka många hälsoproblem hos hundar, såsom pankreatit och högt blodtryck.

Läs vidare för att upptäcka fler anledningar till varför pistagenötter inte är det bästa valet att ge till din hund som en godbit.

Är pistagenötter säkra för hundar att äta?

Är pistagenötter ok för hundar? Svaret är nej. Pistaschmandlar är rika på kalcium, folsyra, järn, selen, vitamin E och zink. Men att mata din hund med pistagenötter är en dålig idé. De är inte precis det säkraste mellanmålet för din lurviga vän.

1. Kvävningsrisk

Det hårda skalet av oskalade pistagenötter gör det svårt för hundar att tugga. Om hundar äter pistagenötter utan skal kan de lätt fastna i halsen och orsaka kvävning. Tarmobstruktion kan också uppstå om de sväljer pistagenötter utan skal.

2. Urushiololja

En annan anledning att inte mata din hund med pistagenötter är att dessa nötter innehåller en naturlig kemikalie som kallas urushiololja. Den fungerar snabbt och absorberas snabbt av huden.

Om din lurviga vän kommer i kontakt med urushiololja i pistagenötter, kan han utveckla ett smärtsamt utslag som ofta dyker upp runt ansiktet och munnen. Tillståndet kan förvärras om han ofta repar detta utslag.

3. Aflatoxin

Aflatoxin är en biprodukt av svampar som kallas Aspergillus flavus och Aspergillus parasiticus. Dessa Aspergillus-svampar växer på grödor som majs, bomullsfrön och pistagenötter.

Aflatoxin som finns i pistagenötter är ett cancerframkallande ämne som är giftigt för både hundar och människor. Observera att hundar är mer sårbara för detta gift än människor.

Se även  Kan hundar äta ingefära?

Symtom på aflatoxin

Om hundar äter pistagenötter kontaminerade med Aspergillus-svampar i stora mängder riskerar de farliga biverkningar. Dessa inkluderar matsmältningsproblem, hämmad tillväxt och akuta leverskador.

Om din lurviga vän av misstag fick i sig mögliga pistagenötter, se upp för följande symtom på aflatoxinförgiftning:

  • Aptitlöshet
  • Brist på energi
  • kräkas
  • Gulsot
  • Orange färgad urin

Diagnos av aflatoxin

Ta din hund till veterinären omedelbart om den visar dessa symtom. Din hund kommer att genomgå några tester för att fastställa orsaken till dessa symtom.

I allmänhet kommer de att utföra en fysisk undersökning och kemiprofilering. Här är andra undersökningar som veterinären kan begära av din lurviga vän:

  • Fullständigt blodvärde (CBC)
  • Röntgen eller röntgenbild
  • Ultraljud
  • Urin-, avförings- och kräkningsprov

Behandling av aflatoxin

Om din hund åt pistagenötter och blev uttorkad av aflatoxintoxicitet, kommer veterinären att ge honom IV-vätskor. Mediciner kommer sedan att ordineras utifrån de symtom han har.

Dessa kan inkludera antibiotika, smärtstillande medel eller läkemedel mot illamående. Dessutom kommer leverskyddsmedel och K-vitaminbehandlingar att rekommenderas om han har leverskada.

Pankreatit kan också uppstå vid aflatoxinförgiftning. Om din hund lider av detta tillstånd kommer veterinären att rekommendera att göra vissa förändringar i sin kost.

Hans hundfoder bör vara låg i fett och protein men hög i fiber för att lindra svullnaden i bukspottkörteln. Kosttillskott kan också ordineras för att lindra magsmärtor.

När din hund återhämtat sig från aflatoxintoxicitet kan han behöva en uppföljningsundersökning för att se till att levern fungerar korrekt.

Kan hundar ha pistagenötter som en godbit?

Nej, det rekommenderas inte. Pistagenötter är höga i fett och kalorier. Till exempel innehåller 1 kopp pistagenötter cirka 56 gram fett, fyra gånger det gram som behövs för en hund på 15 pund. Under tiden innehåller ett uns pistagenötter 150 kalorier.

Se även  Kan hundar äta fisk? De 10 bästa fiskhundarna kan äta

Att mata din hund med pistagenötter i stora mängder kan orsaka matsmältningsproblem som diarré och orolig mage. På grund av sin höga fetthalt kan pistaschmandlar leda till hälsoproblem som fetma, diabetes, högt blodtryck och pankreatit.

Kan hundar äta pistagenötter?

Pistaschmandlar är farliga för hundar att äta eftersom de utgör en kvävningsrisk. Små hundraser, valpar och äldre hundar är mer benägna att kvävas.

Dessutom gör det hårda skalet av pistageskal det svårt för hundar att tugga. Skalet på pistagenötter går sönder i små bitar när de tuggas, som kan fastna i din pälsiga väns tandkött, matstrupe och tarmar.

Pistagenötters sega skal gör det också svårt att passera genom mag-tarmkanalen. Detta utsätter din lurviga vän för risken för matsmältningsproblem. Vid intag i stora mängder kan de till och med orsaka livshotande tarmobstruktion.

Hur många pistagenötter kan hundar äta?

Om din hund råkar få i sig 1-2 pistagenötter behöver du inte oroa dig för det direkt. Men se till att hålla ögonen på honom noga i fall han visar några plötsliga fysiska och hälsomässiga förändringar.

Men att konsumera även små mängder pistagenötter kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa hundar, men detta är sällsynt.

Kräkningar, svullnad, klåda, diarré och inflammerad hud är de vanligaste symptomen på allergier. Ta din hund till veterinärkliniken omedelbart om den visar dessa symtom.

Om din hund har ätit pistagenötter i stora mängder bör den omedelbart kontrolleras av veterinären för eventuell förgiftning eller tarmblockering.

Kan hundar äta pistageglass?

kan hundar äta pistagenötter 1Pistaschglass rekommenderas inte för hundar att äta. De flesta hundar är laktosintoleranta. Att få dem att konsumera mejeriprodukter, inklusive glass, kan leda till uppblåsthet, kräkningar, förstoppning och diarré.

Se även  Kan hundar äta tomater?

Förutom sin höga sockerhalt innehåller pistageglass skadliga konstgjorda konserveringsmedel och tillsatser.

Vissa använder till och med en sockerersättning som kallas xylitol, som är extremt giftig för hundar. Xylitol används i produkter som jordnötssmör och bearbetade livsmedel.

Läsa: 6 hundglassrecept du kan dela med din hund

Vilka andra nötter kan skada hundar?

Pistasch är inte den enda nöten att hålla borta från din hund. Här är andra typer av nötter du inte bör lägga till din hunds diet:

kan hundar äta pistagenötter 2

brasilianska nötter

Paranötter har en extremt hög fetthalt som kan orsaka matsmältningsproblem hos hundar. Om det äts regelbundet i stora mängder kan fetma utvecklas.

Macadamianötter

Macadamianöt är en av de farligaste nötterna för hundar. Förtäring kan leda till allvarlig förgiftning. Tyvärr är ämnet som orsakar toxicitet hos hundar ännu inte känt för experter.

Pekannötter

Pekannötter kan bli värd för dödliga aflatoxiner, precis som pistagenötter, och kan orsaka allvarliga leverskador när de intas i stora mängder.

kottar

Pinjenötter är hög i fett och packade med fosfor. Därför kommer att äta dessa nötter i stora mängder eller ofta leda till allvarliga mag- och urinproblem.

valnötter

Valnötter är potentiella bärare av farliga svampar som kallas tremorgena mykotoxiner, som kan orsaka allvarliga neurologiska problem.