Kan hundar äta potatis?

Kan hundar äta potatis? Ja, när den ges rätt mängd kan kolhydratrik potatis vara ett bra komplement till din hunds diet. Denna rotfrukt innehåller ett brett utbud av näringsämnen förutom kolhydrater, inklusive vitamin A, vitamin B6, kalcium, järn och zink.

Potatis är packad med näringsämnen som hundar behöver, men de kan ha negativa hälsoeffekter om de inte tillagas ordentligt. Ta reda på riskerna med att mata din hund med potatis och lär dig det bästa sättet att förbereda den.

Är potatis bra för hundar?

kan hundar äta potatis 1Din hund kan ha nytta av potatis som mellanmål. De är packade med C-vitamin, kalcium, järn, zink och fibrer. Potatis innehåller också andra viktiga näringsämnen, inklusive vitamin A, vitamin B6 och magnesium. De ger extra näring som hjälper honom att hålla sig vid god hälsa.

Är potatis OK för hundar?

kan hundar äta potatis 2Potatis är bra källor till näringsämnen, men överdriven konsumtion kan leda till negativa hälsoeffekter. De vanligaste farorna hundar kan möta är allergier, viktökning och till och med allvarliga hjärtsjukdomar.

 • Kan orsaka allergier

  Vissa hundar är allergiska mot potatis. Om du matar din hund med potatis för första gången, börja med små mängder. Övermata inte för att undvika en allvarlig allergisk reaktion om han visar sig vara allergisk mot potatis.

  Klåda, ständiga repor, nässelfeber, diarré, kräkningar och svullnad är de vanligaste tecknen på allergi. Om din hund börjar visa dessa symtom, ta honom till veterinären för behandling.

 • Rik på kolhydrater

  Potatis innehåller mycket kolhydrater. En medelstor potatis har 37 gram kolhydrater. Det ger din hund extra energi för sina dagliga aktiviteter, men för mycket kan vara destruktivt för hans hälsa.

  Att konsumera för stora mängder kolhydrater kan leda till olika hälsoproblem, såsom pankreatit och fetma. Det kan också höja blodsockernivån, vilket är mycket riskabelt för hundar med diabetes.

 • Kopplad till dilaterad kardiomyopati hos hundar (DCM)

  DCM är en hjärtsjukdom som minskar hjärtats pumpfunktion. Detta gör att hjärtat förstoras, vilket kan leda till allvarliga komplikationer som hjärtsvikt och plötsligt hjärtstopp.

  Nyligen genomförda studier tyder på att potatis, tillsammans med baljväxtfrön som ärtor eller linser, ökar risken för DCM. Därför bör hundägare vara mycket försiktiga med hur ofta de matar potatis till sina lurviga vänner.

Se även  Kan hundar äta gräs och är det skadligt för dem?

Hur många potatis kan hundar äta?

Kan hundar äta potatisMata potatis med måtta för att förhindra matsmältningsproblem. Om en hund väger mindre än 10 pounds, kan han ha ungefär ¼ kopp potatis.

Mata din hund ½ kopp potatis om den väger upp till 30 pund. Hundar som väger upp till 70 pund bör inte konsumera mer än 1 kopp potatis.

Undvik att övermata din hund med potatis för att säkerställa att den håller en balanserad kost. Att konsumera stora mängder av denna grönsak kan skada hans hälsa istället för att förbättra den.

Kan hundar äta rå potatis?

kan hundar äta potatis 6Rå potatis är farlig för hundar eftersom den innehåller ett gift som kallas solanin. Denna giftiga förening fungerar som ett naturligt bekämpningsmedel och finns ofta i arter av nattskuggsfamiljen. Tomater, körsbär, äpplen, gröna bönor och vit potatis är några växter som innehåller solanin.

Om rå potatis intas i små mängder, orsakar de vanligtvis inte solanintoxicitet hos hundar. Om din hund av misstag åt en rå potatis, se upp för förgiftningssymptom som:

 • Letargi
 • Svaghet
 • Förvirring
 • Aptitlöshet
 • dreglande
 • Orolig mage
 • Diarre

Låt din hund omedelbart kontrolleras av veterinären om den börjar visa dessa symtom. Han kommer att ha några tester, såsom ett fullständigt blodvärde, lungröntgen och njur- och leverfunktionstester.

När diagnosen är klar kommer veterinären att ge behandling. De kan framkalla kräkningar och använda aktivt kol för att ta bort toxiner från din hunds mage. Magsköljning kan också vara nödvändig om gifter finns kvar i hans system.

Din hund kommer då att bli beroende av IV-vätskor och genomgå syrgasbehandling. Veterinären kommer sedan att administrera de mediciner som behövs för att din fyrbenta vän ska kunna återhämta sig snabbt. Laxermedel och gastrointestinala skyddsmedel kan också inkluderas.

Se även  Kan hundar äta broccoli?

Kan hundar äta potatisskal?

kan hundar äta potatis 8Potatisskal, särskilt gröna, är farliga för hundar eftersom de innehåller solanin. Dessutom är de också höga i oxalater, vilket kan orsaka njurproblem. Potatisskal är inte en lämplig behandling för din hund, så se till att ta bort skalet.

Kan hundar äta kokt potatisskal?

Matlagning kan sänka solaninkoncentrationen i potatisskal, men det tar inte bort gifterna helt. Så din hund riskerar fortfarande att få i sig giftet. Det är bäst att ta bort skalet innan du serverar kokt potatis till din hund.

Kan hundar äta bakad potatis?

kan hundar äta potatis 7Bakad eller kokt potatis eller sötpotatis kan vara ett bra komplement till din hunds kost. Se bara till att servera dem. Tillsätt inte ingredienser som salt, olja, smör och kryddor eftersom de kan skada hans hälsa.

Kan hundar äta potatismos?

kan hundar äta potatis 9Potatismos är ett utmärkt sätt att servera potatis till din hund eftersom det är lätt att tugga och minskar risken för kvävning avsevärt.

Som med bakad eller kokt potatis bör du bara servera vanlig potatismos. Det bör inte innehålla ytterligare ingredienser som mjölk, eftersom de flesta hundar är laktosintoleranta.

Kan hundar äta chips?

kan hundar äta potatis 3Potatischips rekommenderas inte som hundmellanmål eftersom de innehåller mycket natrium, fett och konstgjorda smaker.

Det är bäst att inte inkludera chips, pommes frites och andra bearbetade potatissnacks i husdjursmaten. Bakad och kokt potatis är hälsosamt för hundar.

Kan hundar äta röd potatis?

kan hundar äta potatis 5Liksom vit potatis är röd potatis säkra för hundar. Eftersom de även innehåller solanin, se till att ta bort skalen och koka dem sedan utan att tillsätta salt, smör eller fett.

Se även  Kan hundar äta pekannötter? Vad sägs om pekannötspaj?

Röd potatis kan serveras vanlig eller läggas till din hunds favoritmat.

Hur förbereder man potatis för hundar?

kan hundar äta potatis 4Rådfråga en veterinär innan du lägger till potatis till din hunds kost på lång sikt. Överväg att köpa ekologisk potatis då den har en lägre kemikalieexponering jämfört med vanlig potatis.

Skala skalet helt och tvätta potatisen noggrant för att ta bort skadliga kemikalier, smuts och bakterier. Skär dem sedan i lagom stora bitar. Koka, baka eller ånga potatisen och servera den till din hund utan tillsatta ingredienser.

Hemlagad potatishundgodis

Förvandla en enkel potatis till en läcker godbit för din hund med detta lättlagade recept för hundkex:kan hundar äta potatis 14

kan hundar äta potatis 1Potatis och morotsbollar

Ingredienser:

 • 1 kopp potatismos
 • 1 medium riven morot
 • 1 äggula

Tillvägagångssätt:

 1. Värm ugnen till 400°F.
 2. Kombinera potatismos och riven morot med en gaffel i en medelstor skål. Blanda tills det är väl införlivat.
 3. Tillsätt äggulan i blandningen och rör om tills det är helt blandat.
 4. Forma potatisblandningen till små bollar.
 5. Lägg potatisbollarna på en lätt smord plåt.
 6. Grädda i 10-15 minuter, eller tills de fått lite färg.
 7. Låt dem svalna och servera dem till din lurviga kompis.
 8. Lägg resterna i en lufttät behållare eller Ziploc-påse och förvara i kylen.