Kan hundar äta rå kyckling?

Rått kycklingkött kan ingå som en del av en hunds diet, men hundägare bör också vara försiktiga med riskerna för sina husdjur och sig själva. Många veterinärer varnar för att rått kött har en stor chans att överföra skadliga bakterier från djur till människor.

Den här artikeln hjälper dig att bättre avgöra om det är säkert och fördelaktigt att inkludera rå kyckling som en del av din hunds diet.

Potentiella hälsoproblem

kan hundar äta rå kyckling 4

Allergisk reaktion

Kyckling är en av de vanligaste orsakerna till hundallergier, inklusive ägg, mejeriprodukter, fisk, lamm, fläsk, kanin och soja. Så när du först matar din hund rå kyckling, mata den i små mängder. Detta för att förhindra att han orsakar en allvarlig allergisk reaktion om det visar sig att han är allergisk mot kyckling.

Kontrollera din hund för tecken på en allergisk reaktion efter att ha ätit. Dessa kan inkludera klåda, kräkningar, diarré, letargi och inflammerad hud. Tänk på att det kan ta cirka åtta till tjugofyra timmar innan dessa symtom uppträder. Ta din hund till veterinären omedelbart om den visar dessa symtom.

Bakteriell kontaminering

Detta är en av de största farhågorna som vissa husdjursägare har när det kommer till rådieten. Veterinärer har varnat för att skadliga bakterier som salmonella, E. coli och campylobacter kan spridas snabbt i rått kött, huvudingrediensen i rå hundmat. Dessutom kan dessa bakterier förvärvas inte bara av hundar utan också av människor.

Det är viktigt att påpeka att friska hundar med starkt immunförsvar är mindre benägna att få livsmedelsburna sjukdomar av dessa bakterier. Tyvärr är vi människor faktiskt mer mottagliga än våra lurviga vänner.

Man tror att detta beror på deras hundfysiologi. Hundar har något kortare matsmältningsorgan än vi har. De har starkare magsyror och andra friska bakterier i matsmältningssystemet än vad vi har. Dessa faktorer kan ha hjälpt till att skydda dem från att få bakteriella infektioner och matsmältningsproblem.

Se även  Kan hundar äta fisk? De 10 bästa fiskhundarna kan äta

Å andra sidan är valpar, äldre hundar och immunförsvagade valpar mycket mottagliga för sjukdomar från råfoder. Eftersom de har ett svagt eller underutvecklat immunförsvar.

En hund som har ätit rå kyckling som är förorenad med bakterier kommer att visa följande symtom:

 • Mild feber
 • Magont
 • Aptitlöshet
 • salivsekretion
 • kräkas
 • Illamående
 • Diarre
 • Yrsel
 • beklaga

Låt din hund kollas upp av veterinären om den visar något av dessa symtom. För att minska risken för salmonellaförgiftning och andra livsmedelsburna sjukdomar. Välj färsk rå kyckling och välj ekologisk eller frigående kyckling som inte är överbelastad med tillsatser och antibiotika, vilket gör det till ett hälsosammare alternativ.

Obalans i omega-fettsyror

Kyckling har två typer av omega-fettsyror: omega-3 och omega-6. Var och en har olika funktioner i kroppen. Omega-6-fettsyror producerar hormoner som stimulerar inflammation. Det låter alarmerande, men det är en naturlig och väsentlig del av din hunds immunsvar.

Samtidigt gör omega-3-fettsyra precis motsatsen till sin motsvarighet. Det producerar hormoner som minskar inflammation. Det bör alltid finnas en balans mellan de två syrorna för att säkerställa att din hunds kropp är i ett hälsosamt tillstånd.

Oron för rå kyckling är att den vanligtvis innehåller betydligt högre mängder omega-6-fettsyror. Denna obalans kan orsaka kronisk inflammation. Detta kan i sin tur leda till kroniska sjukdomar som artrit, allergier och diabetes.

Med detta i åtanke, kom alltid ihåg att mata måttligt. 5:1 är det korrekta förhållandet mellan omega-3 och omega-6 fettsyror. Rå kyckling bör inte utgöra mer än en fjärdedel av din hunds diet.

Är rå kyckling bra för hundar?

kan hundar äta rå kyckling 1Kycklingens näringsvärde ändras eller minskas under tillagningen. Det är därför som vissa djurägare väljer att servera kycklingen rå till sina hundar. Rå kyckling för hundar är en bra proteinkälla.

Se även  Kan hundar äta havregrynsgröt? Vilka är fördelarna och riskerna?

Det finns också en handfull vitaminer och mineraler i rå kyckling. Den innehåller vitamin B3, vitamin B6, fosfor och selen. Dessa hjälper till att upprätthålla din hunds hälsa genom att:

 • leverera ytterligare energi
 • stödja muskel- och kroppsvävnadsuppbyggnad
 • hjälpa till att bilda röda blodkroppar
 • Aktiverar B-vitaminer i kroppen
 • upprätthålla korrekt funktion av immunsystemet
 • hålla tänder och ben i gott skick
 • reglerar sköldkörtelhormoner

Även om rå kyckling har många hälsofördelar för din hund, bör du söka professionell rådgivning innan du lägger till den i sin diet. Varje hund har olika näringsbehov beroende på hans ålder, hälsotillstånd, etc. Du måste se till att all ny mat som du planerar att inkludera i hans måltider är hälsosam och lämplig för honom.

Kan hundar äta råa kycklingben?

Mata inte din hund med råa kycklingben. Kokta kycklingben är ett ännu större no-no. Dessa är mycket farliga eftersom de kan splittras i små vassa bitar. De kan allvarligt skada din hunds mage och mun.

Eftersom kycklingben är svåra att tugga och smälta, kan de också orsaka kvävning och tarmobstruktion. När du tillagar rå kyckling, urbena alltid den helt för att undvika olyckor.

Kan hundar äta rå kycklinghalsar?

kan hundar äta rå kyckling 3Att mata råa kycklinghalsar till hundar är en dålig idé, särskilt om din hund inte är på en rå diet. Storleken och formen på kycklingens halsben gör det lätt för dem att fastna i hundens luftstrupe, vilket gör att fyrbenta vänner kvävs. Särskilt små hundar löper stor risk för denna fara.

Kan hundar äta rå kycklinglever?

kan hundar äta rå kyckling 5Hundar kan äta rå kycklinglever. Rå kycklinglever är en utmärkt källa till vitaminerna A, B, B1, B12 och K. Den innehåller även flera mineraler som kobolt, mangan, molybden och selen. Detta gör rå kycklinglever till ett bra komplement till din hunds diet.

Se även  Kan hundar äta tonfisk? Vilka är riskerna?

Men det finns några få undantag. Eftersom detta organkött innehåller mycket fett, rekommenderas det inte för feta hundar och hundar med pankreatit.

Ge det till din hund med måtta för att undvika ohälsosam viktökning och risken för hypervitaminos A (överdos av vitamin A). Begränsa serveringen av rå kycklinglever till en eller två gånger i veckan.

Kan hundar äta råa kycklingben?

kan hundar äta rå kyckling 2Råa kycklinglår är bra för hundar att äta. De innehåller glukosamin, vilket är bra för hundars leder. Vissa hundägare kan vara oroliga för benben av kycklingben. Oroa dig inte, de är krispiga och smuliga, till skillnad från andra ben.

Istället för att splittras blir de krossade när de tuggar på dem. Så de är inte skadliga för din hunds mun och mag-tarmkanalen.

Innan din hund äter kycklingfötter, se till att du klipper naglarna. De är ganska vassa och kan skada hans mun.

Mata din hund råa kycklingben med måtta. Överviktiga hundar och hundar som lider av pankreatit rekommenderas inte att utfodras med råa kycklinglår.

Hur man matar rå kyckling till hundar på ett säkert sätt:

Här är några tips för att förbereda rå kyckling till din hund:

 • Rådfråga din veterinär innan du införlivar det i din hunds diet. De kommer att avgöra om den uppfyller din hunds näringsbehov.
 • Överväg att köpa färsk, ekologisk, frigående kyckling. Den innehåller mindre antibiotika och tillsatser än vanlig kyckling.
 • Slå in den råa kycklingen i en folie eller plastpåse innan den förvaras på en låg hylla i kylen. Lämna den aldrig i rumstemperatur, eftersom bakterier kan föröka sig snabbt.
 • Håll alltid din hunds mat- och vattenskålar rena och sanerade. Tvätta dem efter att ha matat din hund för att förhindra att bakterier frodas på deras ytor.