Kan hundar äta råa ägg?

Råa ägg är ett utmärkt komplement till en hunds diet eftersom de ger en hälsosam dos av B-vitaminer, hälsosamma fettsyror och selen. Men att mata råa ägg till hundar har varit en källa till kontroverser bland både proffs och hundägare.

Den här artikeln svarar på de vanligaste frågorna som hundägare ställer om utfodring av råa ägg till hundar.

Är råa ägg bra för hundar? Vilka är hälsofördelarna med råa ägg?

kan hundar äta råa ägg - 1Råa ägg är rika på protein, aminosyror och fettsyror. De är också bra källor till vitamin A, B2, B12, järn och selen. Hundar kan också få mycket kalcium och fosfor från äggskal.

Din hund kan dra en handfull hälsofördelar av att äta råa ägg. Tänk på att få en extra energikick och ha en frisk och glänsande hud och päls. Råa ägg hjälper också till att stärka benen, särskilt för växande valpar.

Är råa ägg säkra för hundar?

kan hundar äta råa ägg - 2Det finns några bekymmer när det gäller att mata råa ägg till hundar. Nedan finns några saker att hålla utkik efter om du bestämmer dig för att inkludera råa ägg i din hunds diet:

Allergisk reaktion

Hundar med foderallergi är vanligtvis allergiska mot protein. Ägg, tillsammans med fläsk, kyckling, lamm, nötkött, kanin och fisk, är de vanligaste utlösare av allergiska reaktioner hos hundar. Om det är första gången din hund äter råa ägg, ge honom bara en liten mängd.

När han har ätit klart, se efter tecken på allergier som kräkningar, orolig mage, diarré, klåda, rodnad i huden och repor. Ta honom till veterinären omedelbart om han visar något av dessa symtom.

Biotinbrist

En annan oro när det kommer till råa ägg för hundar är risken för biotinbrist. Biotin är ett B-vitamin som är nödvändigt för celltillväxt och fettsyrametabolism. En hund med en balanserad biotinnivå kommer märkbart att ha en frisk hud och päls.

Se även  Kan hundar äta oliver?

Rå ägg, särskilt rå äggvita, innehåller avidin, ett protein som fungerar som en biotinhämmare. Detta hindrar biotinets funktion i kroppen och kan därmed leda till biotinbrist. Det är dock viktigt att notera att det krävs stora mängder avidin för att detta tillstånd ska uppstå.

Enligt Raw Egg Foods skulle en genomsnittlig hund behöva konsumera minst tio ägg per dag för att uppleva biotinbrist. Att mata din hund med råa ägg med måtta är mindre sannolikt att orsaka detta tillstånd.

Dessutom är äggulan också en bra biotinkälla, vilket hjälper till att balansera biotin-avidinfjällen.

Risk för salmonellakontamination

Raw foods, inklusive kycklingprodukter som ägg, är mottagliga för salmonellakontamination. Salmonella är en livsmedelsburen sjukdom som kan drabba både hundar och människor.

De vanligaste symtomen på detta hälsotillstånd är diarré, kräkningar, slöhet, aptitlöshet och feber. Valpar, äldre hundar och immunförsvagade valpar löper betydande risk att insjukna i salmonella.

Som sagt, det är i allmänhet sällsynt att friska hundar med starkt immunförsvar får salmonella från okokta ägg.

Sanningen är att vi löper större risk att få salmonella än våra lurviga följeslagare. Rädslan för hundar med salmonellos har underblåsts av de rikliga fallen av människor som drabbats av sjukdomen från kontaminerade råa ägg.

Man tror att en hunds korta och mycket sura matsmältningskanal förhindrar salmonellos. Det är för att det hindrar bakterierna från att växa och frodas i hundens matsmältningsorgan. Oavsett vilket är det alltid en bra idé att vara försiktig när du matar din hund med råa ägg.

Se till att de råa äggen kommer från en pålitlig källa. Om möjligt, välj ekologiska eller frigående ägg. Förvara sedan äggen på en ren, sval och torr plats. Detta minimerar risken för salmonellasmitta.

Se även  Kan hundar äta basilika?

Näringsmässig obalans

Att lägga till råa ägg till din hunds mat kan förändra näringsbalansen i ditt husdjurs dagliga kost. Detta är ganska vanligt hos små hundraser som malteser.

En äggula tar redan upp en betydande del av rasens totala kaloriintag och totala födovolym. Detta kan leda till att hunden får i sig mindre näring och riskerar att drabbas av undernäring.

En studie på människor visar att våra kroppar kan ta upp 90 % av proteinet från ägg när de tillagas. Samtidigt, när det kommer till råa ägg, kan vår kropp bara absorbera 50% av proteinet.

Man tror att detta kan vara samma sak för hundar också. Det behövs dock mer forskning för att bevisa detta, eftersom denna studie fokuserade på människor snarare än hundar.

Hur många råa ägg kan hundar äta?

kan hundar äta råa ägg - 3Råa ägg är bra för hundar om de ges ibland. I allmänhet bör godsaker som råa ägg utgöra endast 10% av deras dagliga kalorier. Hundar kan matas upp till 1-2 råa ägg per dag och den kan matas ca 1-2 gånger i veckan.

Rådgör alltid med din veterinär innan du gör några ändringar i din hunds måltider. De hjälper dig att ta reda på om det är ett lämpligt tillskott till hans kost. De kan också ge dig information om hur många råa ägg per dag han får konsumera.

När du börjar inkludera råa ägg i din hunds diet, börja i det små. Våra lurviga följeslagare har känsliga matsmältningssystem.

En plötslig förändring av deras kost kan leda till matsmältningsproblem som diarré, orolig mage och kräkningar. Övermata honom därför aldrig på hans första försök att äta råa ägg.

Se även  Kan hundar äta bröd? Vilka bröd är dåliga för hundar?

Kan valpar äta råa ägg?

kan hundar äta råa ägg - 4Nej, mata inte råa ägg till valpar, eftersom valpar är mer sårbara för att få salmonella. Detsamma gäller äldre hundar och immunförsvagade fyrbenta vänner. Deras immunförsvar är svagare än friska hundar och kan inte effektivt skydda dem mot skadliga sjukdomar som salmonellos.

Kan hundar äta äggskal?

kan hundar äta råa ägg - 5Ja, hundar kan äta äggskal. Ge inte din hund hela äggskal, eftersom de är ganska vassa när de tuggas. De kan skada din hunds tänder och tandkött och orsaka kvävning.

De små bitarna av äggskal kan också fastna i mag-tarmkanalen och orsaka magirritation.

Se till att mala torra äggskal till ett pulver för att undvika olyckor. Om din hund har hemlagad mat kan du blanda en halv tesked äggskalspulver med varje kilo av hans mat för att göra det mer välsmakande.

Är ägg okej för hundar när de tillagas?

kan hundar äta råa ägg - 6Kan hundar äta kokta ägg? Ja det kan de. Det är säkert att mata kokta ägg till hundar; koka ägg minskar risken för salmonella. Å andra sidan kan det lösa upp en del av vitaminerna och mineralerna i ägg.

Äggröra, kokt ägg, stekt ägg och pocherade ägg är hälsosam mat för hundar. Men allt detta behöver bara tillagas.

Håll dig borta från köpta äggbaserade livsmedel så mycket som möjligt. Dessa inkluderar vårrullar, äggsallad och äggnudlar. De innehåller ofta mycket salt, fetter och kryddor.

De kan också innehålla andra skadliga ingredienser som russin, vitlök och lök. Att mata dem till din hund kommer bara att få farliga konsekvenser i framtiden.