Kan hundar äta rädisor? Fördelar och risker

Kan hundar äta rädisor? Ja det kan de. Rädisa är en gammal grönsak som har odlats sedan förromersk tid. Rädisor är naturligt rika på fibrer, protein, vitamin C, vitamin B6, niacin, riboflavin och folsyra. Dessa pepprig smakande rotfrukter är en immunförsvarsförstärkare med antidiabetiska egenskaper.

Det finns flera varianter av rädisor, men några är farliga för hundar. Ta reda på vilka typer som inte är avsedda att delas med ditt husdjur.

Vilka typer av rädisor kan hundar äta?

Rädisor finns i en mängd olika färger, former och storlekar. Om du undrar vilka typer av rädisor du ska erbjuda din lurviga vän, hjälper listan nedan dig att ta reda på det.

Kan hundar äta Daikon-rädisor?

kan hundar äta rädisor - 2Daikonrädisa, även kallad vinterrädisa eller viträdisa, är hälsosam och säker för din hund. Daikon har en mildare och mindre pepprig smak än den röda rädisan. Den kan serveras rå eller kokt.

Kan hundar äta vilda rädisor?

kan hundar äta rädisor - 3Absolut inte. Vild rädisa innehåller stora mängder isotiocyanat, som är skadligt för hundar. Växtens frön är de mest giftiga delarna. Dessutom absorberar vilda rädisor snabbt miljöföroreningar som nitrater och bekämpningsmedel, som är giftiga för hundar.

Lyckligtvis kan du enkelt skilja en vild rädisa från en vanlig rädisa genom dess utseende. Den har ofta vita eller gula blommor, men andra kan ibland vara lavendelfärgade. Vilda rädisor har också tjocka, håriga gröna blad.

Om din hund av misstag äter vilda rädisor, ta honom till veterinären omedelbart. Det är bäst att ta med ett prov av blommorna eftersom detta kan hjälpa till mycket vid diagnos och behandling.

Kan hundar äta Rädisalöv?

kan hundar äta rädisor - 4Nej, medan rädisblad är en smakrik sallad för oss, är de inte bra för hundar, särskilt unga hundar. Bladen har en grov konsistens som kan irritera hundars matsmältningsorgan. De ger också en värmande effekt i magen, vilket orsakar magbesvär och diarré.

Se även  Hampaolja för hundar: fördelar, risker och dosering

Kan hundar ha Rädisfrön?

kan hundar äta rädisor - 5Grodda rädisafrön är okej för hundar. De är ett säkert alternativ till rädisblad. Att odla fröna är enkelt eftersom det kräver minimal ansträngning. Börja med att blötlägga fröna i vatten i tre till fyra timmar.

Häll sedan av vattnet och överför fröna till en Mason-burk i kvartsstorlek. Behållaren ska vara täckt med en bit ostduk eller ett spirande lock.

Skölj fröna flera gånger om dagen, töm vattnet varje gång. Efter tre dagar ska groddarna vara klara för din lurviga vän att konsumera.

Kan hundar äta råa rädisor?

kan hundar äta rädisor - 6Att äta rå rädisa rekommenderas inte för hundar med sköldkörtelproblem. Den innehåller goitrogen, en förening som kan påverka sköldkörtelfunktionen negativt om den tas i stora mängder.

Rårädisor innehåller också isotiocyanat, en förening som kan orsaka matsmältningsirritation om de intas i stora mängder. Detta leder ofta till uppblåsthet, kräkningar och diarré. Å andra sidan, tillagning av rå rädisa hjälper till att inaktivera goitrogen och isotiocyanat.

Rårädisa är säker för hundar som är friska så länge den ges i små mängder. Hundägare bör servera den i små skivor för att undvika olyckor som kvävning och magobstruktion.

Kan hundar äta kokta rädisor, och i så fall vad är det bästa sättet att tillaga det?

kan hundar äta rädisor - 7Ja, det är att föredra att servera kokta rädisor till våra lurviga kompisar. Tillagningsprocessen eliminerar effektivt skadliga ämnen i grönsaken, inklusive goitrogener och isotiocyanater. Matlagning tar också bort den starka kryddiga smaken och gör den mer tilltalande för fyrbenta vänner.

Tillsätt inte extra ingredienser till kokta rädisor, som smör, olja, salt, socker, grädde och kryddor. Dessa ingredienser ger inget näringsvärde och kan få ditt pälsbarn att drabbas av matsmältningsproblem och andra hälsoproblem som diabetes och pankreatit.

Se upp för ingredienser som vitlök, lök och gräslök eftersom de är giftiga för hundar.

Se även  Kan hundar äta salami?

Kan hundar äta inlagda rädisor?

kan hundar äta rädisor - 8Nej. Inlagda rädisor är farliga för hundar av många anledningar. Det är vanligtvis packat med konserveringsmedel och kryddor, vilket kan orsaka olika matsmältningsproblem. Stora mängder salt används också för att göra inlagd rädisa. Detta kan sätta din hund i riskzonen för natriumförgiftning, njurproblem och hjärtproblem.

Kan hundar äta pepparrot?

kan hundar äta rädisor - 9Pepparrot rekommenderas inte för hundar. Den har också en kryddig smak, precis som vanlig rädisa. I Japan är det vanligt att man använder denna grönsak för att göra wasabi istället för wasabiplantan.

Medan pepparrot och rädisa båda är kryddiga, är de två helt olika växter men hör till familjen Brassicaceae.

5 hälsofördelar med rädisor för hundar

kan hundar äta rädisor - 10Är rädisor bra för hundar? Ja det är de. Rädisa är en bra källa till fiber och protein. Rädisa innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar niacin, riboflavin, folsyra, kalcium, järn, magnesium, mangan, kalium och vitaminerna A, B6, C och K.

Små mängder omega-3 och omega-6-fettsyror finns också i grönsakens naturliga oljor. Dessa näringsämnen bidrar tillsammans till att förbättra hälsan hos vår pälsiga följeslagare. Nedan är några av hälsofördelarna med rädisor.

 • Rädisa stöder en hälsosam matsmältning.

  Eftersom rädisor är rika på kostfiber hjälper de till att upprätthålla en välfungerande matsmältningskanal. De främjar också regelbunden tarmrörelse och förebygger gastrointestinala problem, inklusive förstoppning och diarré.

 • Rädisa har antidiabetiska egenskaper.

  Rädisa är utmärkt för överviktiga och feta hundar. Det höga fiberinnehållet reglerar blodsockernivån och minskar risken att utveckla diabetes.

 • Rädisa främjar viktminskning.

  Rädisor är låga i kalorier och höga i fiber, tillsammans hjälper de hundar att känna sig mätta snabbare. Speciellt fördelaktigt för hundar som lider av fetma.

 • Rädisa främjar god tandhälsa och tar bort plack.

  Rädisor har ett fibröst yttre som hjälper till att ta bort plack från din hunds tänder. Grönsaken innehåller kalcium och järn som stärker tänderna.

 • Rädisor stärker immunförsvaret.

  Höga halter av antocyaniner och C-vitamin, antioxidanter, finns i rädisor. Vitamin C är effektivt för att skydda kroppens celler från oxidativ skada. Det är också ett kraftfullt antiinflammatoriskt medel.

  Antocyaniner minskar riskerna för cancer och hjärtsjukdomar hos människor. Det tros ha samma effekt på hundar, även om ytterligare forskning behövs för att styrka dessa påståenden.

Se även  Kan hundar äta gröna bönor?

2 Nackdelar med att mata rädisor till hundar

kan hundar äta rädisor - 11Även om rädisor har hälsofördelar, har de också nackdelar. Här är de vanligaste problemen när det gäller att mata rädisor till hundar:

 1. Rädisa är låg i näringsämnen.

  Även om rädisor innehåller flera näringsämnen, räcker de inte för att korrekt komplettera din hunds kost. Andra grönsaker, som morötter, sötpotatis och squash, ger samma hälsofördelar med mer näringsvärde.

 2. Rädisa har en distinkt smak.

  Många fyrbenta vänner tycker inte att smaken av rädisor är attraktiv. Den peppriga och kryddiga smaken tenderar att avskräcka en del fyrbenta vänner. För att göra det mer välsmakande för din hund kan du tillaga hackad rädisa i kycklingbuljong eller benbuljong.

Vad är domen? Ska hundar äta rädisor?

kan hundar äta rädisor - 12Kan hundar ha rädisor i kosten? Ja, rädisor erbjuder många fördelar för hundar om de får en hälsosam behandling då och då. Annars kan övermatning av denna grönsak orsaka flatulens eller gaser.

Eftersom rädisor är låga i näringsämnen, bör de betraktas som en tillfällig behandling och inte en del av din hunds vanliga diet. Om du ger honom rädisor för första gången, introducera grönsaken gradvis. Detta gör att din hunds matsmältningssystem kan vänja sig vid detta nya foder och förhindrar magbesvär.

Rädisor ger många hälsofördelar för hundar; Men mata alltid denna grönsak med måtta för att undvika de negativa effekterna.