Kan hundar äta rödbetor? Är råbetor säkra för hundar?

Kan hundar äta rödbetor? Ja, hundar kan ha rödbetor. Betor eller rödbetor är en rotfrukt packad med kostfiber, vitamin B9, järn, mangan och kalium. Det har många hälsofrämjande fördelar för hundar, inklusive att stärka deras immunitet mot hundsjukdomar, vilket gör det till ett hälsosamt komplement till deras diet.

Men hur många rödbetor kan vi ge till hundar och vad är det bästa sättet att servera dem? Här är svaren som hundägare letar efter om denna grönsak:

Kan hundar ha rödbetor?

Ja, våra lurviga vänner kan njuta av att äta rödbetor. Denna grönsak innehåller flera mikronäringsämnen som är nödvändiga för att bibehålla en hälsosam kroppsfunktion hos hundar.

Kom ihåg att få din veterinärs råd innan du introducerar betor och andra mänskliga livsmedel i din hunds diet.

Är rödbetor säkra för hundar?

är rödbetor säkra för hundarRödbetor ger många hälsofördelar för våra lurviga vänner. Men denna grönsak har också ett antal nackdelar. En av de största problemen när man matar betor till hundar är grönsakens höga oxalathalt.

Studier visar att oxalat kan orsaka bildning av njursten hos hundar. Därför är rödbetor inte det bästa grönsaksalternativet för hundar med njurproblem.

Förutom att ha mycket oxalater har rödbetor också hög syra. Att mata din hund för många rödbetor kan orsaka matsmältningsproblem som matsmältningsbesvär och diarré.

Är rödbetor bra för hundar?

är rödbetor bra för hundarJa, rödbetor har fantastiska näringsegenskaper som stöder hundens allmänna hälsa. Att inkludera betor i en hunds diet kan hjälpa till att hålla honom i god form.

Här är några av de fantastiska hälsofördelarna med rödbetor för våra lurviga följeslagare:

Förhindra järnbrist

Järn är nödvändigt för transporten av syre till blodkropparna. En brist på järn i din hunds system kommer följaktligen att leda till anemi. Betor är extremt höga i järn, vilket kan öka järnnivåerna.

Se även  Kan hundar äta äpplen?

Om din hund har järnbrist är rödbetor ett utmärkt tillskott till hans hundmat. Men skaffa din veterinärs åsikt innan du inkluderar något i din hunds vanliga diet.

Rik på viktiga näringsämnen

Rödbetor är rika på vitaminerna A, B1, B2, B6 och C och är även packade med koppar, kalcium, magnesium, fosfor och natrium.

Vitaminerna och mineralerna hjälper till att förbättra din hunds blod, hjärta, lever och mag-tarmkanalen och hjälper till att hålla huden och pälsen frisk.

Hjälp till att lindra inflammation

Bortsett från olyckor börjar de flesta sjukdomar hos hundar med någon form av inflammation. Rödbetor har antiinflammatoriska egenskaper som är effektiva mot hälsotillstånd som artrit och allergiska reaktioner.

Bli av med gifter

Rödbetor innehåller belatain, som är vattenlösliga antioxidanter som ger grönsaken dess röda färg. Dessa är utmärkta neutralisatorer av gifter. Dessa spelar en stor roll för att rena din hunds blod från tungmetaller, gifter och avfall.

Skydda din hund från cancer

Betydande mängder antioxidanter och fytonäringsämnen, inklusive betalainer, finns i betor. Dessa har starka anti-canceregenskaper som kommer att hindra din hund från att bli mottaglig för vissa typer av cancer.

Hjälp till att hålla en hälsosam vikt

Gamma-aminosyror och matsmältningsfibrer i betor, särskilt betmassa, främjar god ämnesomsättning. Dessutom förbättrar betainer din hunds leverfunktioner och gör dem mer effektiva på att bryta ner fetter.

Rödbetor är också höga i kolhydrater, vilket hjälper honom att känna sig mätt snabbt samtidigt som han äter mindre och ökar hans energinivåer på samma gång.

Kan min hund äta råa rödbetor?

kan hundar äta råa rödbetorJa, hundar kan äta rödbetor råa, men se till att de skärs eller strimlas i små bitar. Mata aldrig hela grönsaken till din hund eftersom det är en potentiell kvävningsrisk.

Se även  6 hemgjorda frysta hundgodis för att hålla Fido sval

Det kan blockera tunntarmen, ett allvarligt hälsotillstånd som kräver omedelbar veterinärvård.

Kan hundar äta kokta rödbetor?

kan hundar äta kokta rödbetorJa, kokta rödbetor är bra för hundar eftersom de är lättare att smälta än råbetor. Välj ekologiska betor av hög kvalitet för matlagning. Skär först rödbetorna i små bitar. Koka eller ånga rödbetsskivorna lätt för att bevara deras näringsämnen.

Undvik att använda andra ingredienser som olja, salt, socker och kryddor. Dessa är ohälsosamma tillsatser som kan irritera din hunds mage och har omvända hälsofördelar.

Kan hundar äta inlagda rödbetor?

kan hundar äta inlagda rödbetorNej, inlagda rödbetor är inte säkra för hundar. Inlagda rödbetor innehåller ofta många tillsatser och hög salthalt. Om de konsumeras i stora mängder kan de orsaka uttorkning, öka högt blodtryck hos hundar och orsaka förgiftning på grund av hög natriumhalt.

Det avråds starkt från att mata konserverade rödbetor till din lurviga vän.

Kan hundar äta vitbetor?

Vitbetor är säkra för hundar att äta, men de är inte det hälsosammaste valet. Vitbetor har en sötare smak jämfört med andra sorter. Det betyder att vitbetor innehåller högre mängder socker, vilket inte är fördelaktigt för hundar.

En annan betsort att vara försiktig med är silverbetor. Dessa rödbetor är giftfria för hundar, men är packade med fibrer. Att slarvigt mata din hund med silverbetor kommer att få honom att få magproblem.

Hur många rödbetor kan hundar äta?

Restriktiva portioner när du matar din hund med betor bör följas strikt. Det är bäst att ge honom en till tre skivor rödbetor per dag. Om det är första gången han äter rödbetor, servera dem i små mängder för att undvika orolig mage.

Se även  Kan hundar äta melon?

Vilka typer av betor är hälsosamma alternativ för hundar?

olika typer av betor för hundarNedan finns en lista över betor som du kan mata din lurviga vän. Observera att följande typer av rödbetor alltid bör serveras med måtta:

 • rödbeta
 • Guldbetor
 • Randiga rödbetor
 • Cylindra rödbetor
 • Mangel-wurzel rödbetor
 • Bebisbetor

Hemgjorda rödbetor hundgodis

Följ det här enkla receptet för att göra tassslickande hundkex till din pälsbebis:

hundkex receptBetor jordnötssmör kex

hemgjorda rödbetshundgodisIngredienser

 • 2 ½ dl fullkornsmjöl
 • 2 stora ägg
 • 1 dl stora rödbetor, hackade eller rivna
 • ½ kopp jordnötssmör, osötat och osaltat

förfarandet

 1. Värm ugnen till 350 grader.
 2. Blanda hackade eller rivna rödbetor och ägg. Blanda sedan tills det är slätt.
 3. Tillsätt jordnötssmör till blandningen och blanda tills det är väl införlivat.
 4. Tillsätt långsamt mjöl till blandningen. Du kan tillsätta vatten om det behövs, men det bör inte vara mer än 1/8 kopp.
 5. Lägg degen i en skål och knåda tills den är väl blandad.
 6. Rulla degen till ¼-tums ark på en vaxad pappersklädd yta.
 7. Använd en kakform för att skära ut önskade former.
 8. Överför till en bakplåtspappersklädd plåt.
 9. Grädda i 20 till 25 minuter.
 10. Låt den svalna och servera den till din hund.