Kan hundar äta russin? Vad gör dem dödliga för hundar?

Kan hundar äta russin? Nej. Russin är en av de farligaste människofödan för hundar. Russin bör aldrig ges till hundar, eftersom att konsumera dessa söta mellanmål kan ha livsfarliga konsekvenser.

Varför kan inte hundar äta russin?

kan hundar äta russin - 1Alla typer av russin, inklusive röda, gröna och fröfria, är giftiga för hundar. Om din hund får i sig ens en liten mängd av den torkade frukten kan det orsaka russinförgiftning och njurskador.

I svåra fall kan det leda till akut njursvikt och död. Det är fortfarande oklart vilket ämne i russin som gör dem giftiga för hundar. Men experter har lagt fram några teorier som tros ha orsakat detta tillstånd.

1. Mykotoxin

Vissa misstänker att vindruvor och russin innehåller mykotoxin. Det är ett giftigt ämne som produceras av svampar eller mögel. Experter noterade att Madin-Darby hundnjurceller som odlas i laboratorier är ganska känsliga för en handfull mykotoxiner. Detta gör denna teori till en rimlig idé.

2. Salicylat

Andra tror att salicylat finns naturligt i russin. Det är en förening som finns i växter som vanligtvis används för att göra acetylsalicylsyra och andra smärtstillande läkemedel. Forskare tror att salicylat minskar blodflödet i njuren, vilket orsakar njurskador.

Alltså inga russin, men kan hundar äta vindruvor?

kan hundar äta russin - 2Eftersom druvor är den färska frukten av russin är det inte svårt att förstå att frukten också är giftig för hundar. Om det äts kan det orsaka druvtoxicitet, så håll det borta från din hund. Ge honom inte heller mat med druvsmak från affärer och restauranger.

Dessa inkluderar druvjuice och andra mänskliga livsmedel som innehåller frukten.

Många mänskliga livsmedel innehåller druvjuice men tar bara med den i ingredienslistan, som olika smoothies och konserverad frukt. Se till att alltid kontrollera ingredienslistan innan du delar människofoder med din hund.

Hur många russin är giftiga för hundar?

kan hundar äta russin - 3Det finns rapporter om att den lägsta toxiska dosen russin är cirka 3 g/kg. Ett russin väger i genomsnitt cirka 0,5 gram. Därför krävs det 6 russin för att orsaka förgiftning.

Se även  Kan hundar äta brysselkål?

Till exempel, om din hund väger 5 kg, kommer intag av 30 russin sannolikt att orsaka russinförgiftning. En hund på 30 kg måste äta 120 russin för att förgiftningen ska ske.

En annan rapport visar dock att en hund på 8,2 kg dog efter att ha ätit bara 4 till 5 druvor. Detta tyder på att antalet russin, som kan orsaka toxicitet, kan variera från hund till hund, oavsett storlek.

Hur många russin kan en hund äta?

kan hundar äta russin - 4Ingen bestämd mängd russin är säker för hundar att äta. Det är bäst att inte ta några risker med denna mat. Så dela aldrig russin med din hund, även om den gör valpögon åt dig.

Leta istället efter andra säkra och hälsosammare alternativ till honom.

Hur lång tid efter att ha ätit russin blir en hund sjuk?

kan hundar äta russin - 5Om en hund har ätit russin kommer det tidiga symtomet på toxicitet, som är kräkningar, att uppträda inom 24 timmar efter intag. Under de närmaste 12 till 24 timmarna kommer andra kliniska tecken att börja dyka upp, såsom letargi, aptitlöshet och diarré.

Mer allvarliga symtom kan uppträda cirka 24 till 48 timmar efter att din hund äter russin, till exempel:

 • Dålig andedräkt
 • Magont
 • kräkas
 • Diarre
 • Illamående
 • Extrem törst
 • Överdriven urinering

Utan korrekt behandling kan det så småningom leda till plötslig njursvikt, högt blodtryck och koma. Det är viktigt att notera att i vissa fall visar hundar inte symtom förrän det är för sent.

Vad ska man göra om din hund äter vindruvor eller russin?

kan hundar äta russin - 6Experter noterade att det tar tid för en hunds mage att smälta vindruvor och russin. Detta ger dig mer tid att söka behandling när kliniska tecken uppträder. Här är några saker du kan göra om din hund råkar få i sig russin:

Se även  Kan hundar äta okra?

Kontakta veterinären och informera honom om din situation. Sök veterinärråd om vad du ska göra.

De kan råda dig att framkalla kräkningar hos din hund. För att göra detta, mät upp 1 ml 3% väteperoxid per pund av din hunds vikt. Den bör dock inte överstiga 45 ml, oavsett vikt.

Spruta sedan in väteperoxid i baksidan av din hunds mun. Du kan använda en nållös spruta eller kalkonbaster för detta. Ta din hund till veterinären direkt efter att din hund kräkts.

Om din hund är medvetslös, i chock eller har svårt att andas, framkalla inte kräkningar. Detta gäller även om du inte är säker på om han åt russin.

Om du tror att din hund har ätit russin, kontakta din veterinär. De kan ge förslag på hur du ska behandla din hund omedelbart.

Hur behandlar veterinärer hundar med russinförgiftning?

kan hundar äta russin - 7Det första steget som veterinären tar är att framkalla kräkningar. Detta tar bort russinen från din hunds mage. Magsköljning kan också vara nödvändigt för att spola ut toxiner ur matsmältningskanalen. Veterinären kan också använda aktivt kol och laxermedel av samma anledning.

Efter det kommer din hund med största sannolikhet att behöva intravenös vätska för att upprätthålla korrekt hydrering. Han kommer sedan att övervakas noga av veterinären för att se till att hans tillstånd är stabilt.

De kan ge honom medicin för att kontrollera hans kräkningar och blodtryck och för att främja ett bra blodflöde till njurarna. Blodprov kommer att göras för att leta efter tecken på njurproblem och njurstress.

Behandlingstiden beror på hur illa toxiciteten är. Om ditt husdjur endast har haft lindrig russinförgiftning kan det gå hem efter 24 till 48 timmar. För svåra fall kan sjukhusvistelse ta mer än en vecka.

Se även  Kan hundar äta brunt ris?

Hur man förhindrar druv- och russinförgiftning hos hundar

kan hundar äta russin - 8Toxicitet är ett mycket alarmerande tillstånd. Det är alltid bäst att vidta försiktighetsåtgärder istället för att äventyra våra husdjur.

Här är några tips som djurägare kan följa:

 • Lär din hund kommandot ”lämna det”. Detta är särskilt användbart eftersom det hindrar honom från att äta allt han ser.
 • Placera människofoder på höga platser eller områden oåtkomliga för din hund. Se till att slänga resterna på rätt sätt också.
 • Öva självkontroll. Dela inte russin eller vindruvor med Fido, även om han försöker charma dig.
 • Påminn också barnen om att inte ge sina mellanmål till hunden. Förklara för dem hur skadliga russin är för deras lurviga vän.

Vilka frukter är säkra för hundar?

kan hundar äta russin - 9Russin och vindruvor kanske inte är den bästa frukten för våra lurviga vänner. Å andra sidan finns det många frukter som hundar kan äta, inklusive:

 • Kiwi
 • Vattenmelon
 • Pumpa
 • Blåbär
 • Persika
 • Mango
 • Päron
 • Banan
 • Melon
 • Jordgubbe
 • Melon
 • Orange