Kan hundar äta salami?

Kan hundar äta salami? Hundägare kan dela salami med sina hundar. Kom dock ihåg att inte låta din lurviga vän njuta av denna människomat för mycket. Att äta stora mängder salami kan orsaka många hälsoproblem.

Läs varför det inte rekommenderas att ge hundar salami ofta. Ta också reda på hur mycket av detta människofoder som säkert kan matas till din hund.

3 nackdelar med salami för hundar

kan hundar äta salami?

Är salami dåligt för hundar? Salami är inte helt dåligt för hundar, men det kan orsaka problem om det konsumeras utan begränsningar. Här är anledningarna till varför du noggrant bör dela denna människofoder med din hund:

1. Hög natriumhalt

kan hundar äta salami 7

Många hundägare frågar: ”Är bearbetat kött okej för hundar?” På grund av sin höga salthalt är bearbetat kött som salami inte de hälsosammaste alternativen för hundar. Även i små mängder förskjuter hundarnas natriumgräns att äta dem redan.

För att ge dig en bättre förståelse innehåller en enda skiva salami över 200 milligram natrium. I allmänhet, hundar behöver 200 milligram salt per dag. Att mata din hundvän salami är nästan mer än hans rekommenderade natriumintag.

Överdriven konsumtion av denna mänskliga mat kan ge upphov till hälsoproblem som:

 • Njurproblem
  Kan hundar äta salami om de har njurproblem? Det snabba svaret är nej. Natriumrika livsmedel som salami kommer att förvärra redan existerande andra njurproblem hos hundar.
  De ökar också natriumkoncentrationen i urinen hos hundar, vilket kan bidra till bildandet av njursten.
 • saltförgiftning

  Natrium är nödvändigt för att upprätthålla släta organfunktioner hos hundar. Däremot kan intag i stora mängder vara giftigt för hundar. En hund som upplever saltförgiftning kan uppvisa följande symtom:

  • Brist på energi
  • Ökad törst
  • Överdriven urinering
  • Kräkningar och diarré

  Allvarlig förgiftning kan orsaka allvarliga kliniska symtom som skakningar, kramper och koma. Om din hund har ätit salami och börjar visa dessa symtom, ta honom till veterinären omedelbart.

 • hjärtproblem
  Kan hundar äta salami om de har hjärtproblem? Det är oklokt att mata salami till hundar med hjärtsjukdomar. Överskott av natrium kan leda till onormal vätskeansamling i kroppen.
  Som ett resultat kommer deras hjärtan att behöva arbeta hårdare och kan leda till ett ökat blodtryck. Ett värsta scenario att se upp för är hjärtsvikt som orsakas av intag av för mycket salt.

2. Full av fetter

kan hundar äta salamiDe härdade korvarna som används för att göra salami är packade med fetter. Beroende på sort kan fettkoncentrationen variera från 18 % till 75 %. Mat med hög fetthalt som salami kan orsaka magbesvär och diarré hos hundar.

Se även  Kan hundar äta räkor?

På lång sikt kan de påskynda utvecklingen av en smärtsam magsjukdom som kallas pankreatit. Det kännetecknas av inflammation i bukspottkörteln. Hundar med detta hälsoproblem lider av magkramper, feber och ihållande kräkningar.

Att äta salami regelbundet kan få hundar att gå upp i vikt. Fetma ökar avsevärt risken för andra försvagande hundsjukdomar som diabetes, artrit och hjärt-kärlsjukdomar.

3. Skadliga kryddor och kryddor

kan hundar äta salami 8

Vissa typer av salami kryddas med lök eller vitlökspulver. Båda ingredienserna är giftiga för hundar, särskilt när de konsumeras i överskott.

De innehåller ett ämne som kallas n-propyldisulfid, som förstör de röda blodkropparna hos hundar. Det kan potentiellt orsaka dödlig hemolytisk anemi om snabb behandling inte ges.

Kryddor som paprika och chili läggs ofta till salami för smakens skull. Även om de inte orsakar förgiftning hos hundar, kan konsumtion av dem orsaka magbesvär, kräkningar och diarré.

Fördelar med salami för hundar

kan hundar äta salami?

Är salami bra för hundar? Ja, salami kan vara bra för hundar när det äts med måtta och i små mängder. Som de flesta bearbetade kött, ger salami en stor mängd protein till hundar.

Proteiner är avgörande för en sund utveckling av cellvävnad, muskler och senor. Det främjar också en glänsande päls och klar hud hos hundar.

I rätt mängder kan natriumet i salami hjälpa till att upprätthålla en korrekt funktion av nervsystemet. Dessutom hjälper det till att kontrollera vätskebalansen i hundarnas kroppar.

Hur mycket är för mycket salami för hundar?kan hundar äta salami

”Hur mycket salami kan en hund äta?” efterfrågas ofta av hundägare. Hundar bör inte äta mer än 1 liten skiva salami. Detta människofoder bör endast användas som en tillfällig godis och inte som en vanlig del av din hunds diet.

Se även  Kan hundar äta valnötter? Vad ska jag göra om min hund har ätit valnötter

En annan fråga vi ofta stöter på är ”Kan salami döda hundar?” Trots salamis giftiga risker är det osannolikt att hundar dödas när de konsumeras i små mängder.

Men som de flesta bearbetade köttprodukter erbjuder detta människofoder ingenting som till stor del är fördelaktigt för din hunds hälsa.

Dessutom är de packade med natrium och fetter. Undvik att mata mer än den rekommenderade mängden för att undvika hälsoproblem.

Överdriven och regelbunden konsumtion kan öka risken för vissa hundtillstånd. Detta kan påverka din lurviga väns livslängd negativt.

Vilka typer av salami är säkrare för hundar?

kan hundar äta salami

Kan hundar äta kall salami?

Ja, en kall salami kan ge din hund då och då. Ge honom aldrig denna mänskliga mat på daglig basis, eftersom den innehåller stora mängder natrium och fetter. Välj bara sorter som är fria från giftiga ingredienser.

Kan hundar äta osaltad salami?

Ja, oläkt salami kan delas med hundar. Den har lägre saltkoncentrationer jämfört med saltad salami, men innehåller fortfarande en hög fetthalt. Så ge din lurviga vän osaltad salami mycket sparsamt.

Kan hundar äta hård salami?

Ja, hundar kan äta hård salami så länge den inte innehåller skadliga örter och kryddor. Servera den alltid i små mängder för att inte störa din hunds mage.

Kan hundar äta torr salami?

Ja, att äta torr salami i minimala mängder är säkert för hundar. Låt inte din hundvän njuta av denna mat för mycket. Annars kan han drabbas av oönskade biverkningar.

Kan hundar äta salamiskivor?

Ja, många hundar älskar att äta salamiskivor, men serverar bara denna mänskliga mat i minimala portioner. De ska endast användas som mellanmål för hundar. Se till att de inte innehåller några skadliga ingredienser för hundar, som lökpulver eller paprika.

Se även  6 Säker hemgjord hundtandkräm

Kan hundar äta salamistavar?

Nej, salamistavar är en kvävningsrisk för hundar. Din lurviga vän kan försöka svälja en hel pinne, vilket kan blockera hans luftrör. Vid intag kan denna mat orsaka tarmblockeringar för människor.