Kan hundar äta sardiner? De goda, de dåliga och fiskarna

Sardiner är rika på essentiella aminosyror, omega-3-fettsyror, vitaminer och mineraler, vilket kan göra stor skillnad för din hunds hälsa. Underskatta inte näringsprofilen för dessa små fiskar. De kan hjälpa till att stärka en hunds hjärta och vässa hans hjärna.

Läs vidare för att lära dig mer om hälsofördelarna sardiner kan ge din hund och deras eventuella negativa effekter.

Topp 7 hälsofördelar med sardiner för hundar

Sardiner är hälsosamma godsaker för hundar. Att inkludera dessa i kosten ger dem följande hälsofördelar:

1. Tillhandahåll flera viktiga näringsämnen

Sardiner innehåller koenzym Q10 och taurin, essentiella aminosyror som behövs för att hålla din hund frisk. De är också en stor källa till omega-3-fettsyror.

Sardiner är fullproppade med vitaminer och mineraler. De innehåller vitaminerna B3, B6, B12 och D. Spår av kalcium, koppar, jod, mangan, fosfor, selen och zink finns också i sardiner.

2. Främja ett friskt hjärta

Sardiner är rika på koenzym Q10 eller ubiquinol, en kraftfull antioxidant. Detta näringsämne bromsar åldrandet, förhindrar försvagning av immunförsvaret och stöder hjärtfunktionen.

Dessa hälsofördelar är särskilt användbara för hundar som lider av medfödda tillstånd.

Koenzym Q10 är också avgörande för att bibehålla en god tandhälsa. Forskning visar att hundar med låga nivåer av denna antioxidant är benägna att få tand- och tandköttsproblem.

3. Förbättra hjärnans och ögonfunktionen

Sardiner innehåller en typ av omega-3-fettsyror som kallas DHA. Det är viktigt att hålla hundarnas kognitiva och retinala förmågor skarpa och skarpa.

Hundar kan inte producera DHA på egen hand. Av denna anledning bör hundägare överväga att lägga till sardiner till sin hunds diet.

4. Lindrar hudproblem

Omega-3-fettsyror från sardiner förbättrar din hunds päls och hudkvalitet. De minskar också hudinflammation, klåda och andra dermatologiska problem orsakade av allergier och säsongsmässiga förändringar.

5. Främja starka leder

De antiinflammatoriska egenskaperna hos omega-3-fettsyror och koenzym Q10 hjälper också till att minska ledsvullnad. Dessutom lindrar de smärtan som ofta följer med detta problem.

Kalcium och fosfor i sardiner stöder också ben- och ledutveckling hos hundar. Stora och äldre hundar kan behöva sardiner i kosten då de är benägna att få ben- och ledproblem.

6. Laddad med protein

Protein är avgörande för din hunds hälsa och vitalitet. Det ger honom styrka och energi att utföra sina dagliga aktiviteter.

Sardiner är en bra mager proteinkälla och ett hälsosammare alternativ för din hund. Dessutom är de billigare jämfört med kött med låg fetthalt, vilket gör dem till ett ekonomiskt alternativ.

Se även  Kan hundar äta drakfrukt?

7. Låg i mättat fett

Mättat fett är dåligt för din hunds kropp eftersom de kan orsaka många hälsoproblem. Fetma och förhöjt kolesterol är några av dem.

Även om sardiner innehåller mycket omega 3, är de låga i mättade fetter. Således är det mindre sannolikt att sjukdomar relaterade till överkonsumtion av fet mat utvecklas så länge du matar din hund med sardiner med måtta.

4 potentiella faror med att mata hundar med sardiner

kan hundar äta sardiner 6Svaret på ”Kan hundar ha sardiner” är ja. Se dock upp för riskerna som kan komma med att mata din hund med sardiner.

1. Kan innehålla kvicksilver

Alla fiskarter samlar kvicksilver i sina kroppar. Koncentrationerna av denna skadliga kemikalie kan dock variera.

De beror främst på fiskens storlek och deras livslängd. Större fiskar tenderar att leva längre och har därför ofta enorma mängder kvicksilver i sitt system.

I jämförelse har små fiskar som sardiner lägre kvicksilverhalter på grund av sin storlek och korta livslängd. Till skillnad från sina större motsvarigheter tillhör de botten av näringskedjan, vilket innebär att de är mindre exponerade för kvicksilver.

Med detta i åtanke, mata din hund sardiner i små mängder. Att ge honom för mycket kan leda till en ansamling av kvicksilver i hans system, vilket kan leda till förgiftning. Tänk också på detta om du administrerar fiskolja.

2. Kan leda till viktökning och matsmältningsproblem

Sardiner är höga i hälsosamma omega-3-fettsyror, men oavsett så anses de fortfarande vara fetter. Låt din hund äta för många sardiner och han kommer att packa på sig extra kilon.

Av denna anledning rekommenderas inte denna typ av fisk för feta och överviktiga hundar.

Vissa hundägare undrar, ”Kan sardiner ge min hund diarré?” Ja, sardiner kan ge din hund diarré och andra magproblem om den äter dem i överskott. Detta beror på fetthalten i sardiner.

Fet mat kan förvärra tillståndet hos hundar med matsmältningsproblem som pankreatit. Så sardiner bör uteslutas från deras hundmat.

3. Potentiell kvävningsrisk

Sardiner är vanligtvis små i storleken, vilket gör dem mjuka på benet. De kan matas hela till hundar.

Detta är dock inte alltid fallet. Hela råa sardiner för hundar tenderar att vara större och ha en större ryggrad. Å andra sidan har frysta sardiner för hundar hårdare ben och kan lätt gå sönder.

Se även  Kan hundar äta basilika?

Om de sväljs kan dessa fastna i din pälsiga väns luftstrupe. Så det är en bra idé att köpa benfria filéer om du är ute efter frysta eller färska sardiner.

4. Kan ge din hund en fiskig lukt

Att ge din hund för många sardiner kan få den att lukta fisk. Att minska mängden och frekvensen av servering av fisken löser problemet. Även om detta är ett mindre problem, kan det ta några dagar eller veckor innan hans fisklukt försvinner.

Är sardiner säkra för hundar trots dessa faror? Svaret är ja. Alla dessa problem är vanliga när hundägare låter sina hundar äta sardiner.

Om du matar din hund sardiner sparsamt och i små mängder kommer han inte att uppleva några av dessa problem.

Hur många sardiner ska hundar äta?

kan hundar äta sardiner 7 En liten sardin innehåller cirka 175 mg omega-3-fettsyror och 25 kalorier. Din lurviga vän behöver bara konsumera några sardiner för att få alla deras fördelaktiga egenskaper.

Nedan hittar du utfodringsriktlinjer för hundar baserat på deras kroppsvikt:

  • Hundar under 2,2 kg (5 pund): 2 sardiner per portion
  • Hundar som väger 2,7-6,8 kg (6-15 pund): 4 sardiner per portion
  • Hundar som väger 7,21–1,3 kg (16–25 pund): 5 sardiner per portion
  • Hundar som väger 11,7-22,6 kg (26-50 pund): 8 sardiner per portion
  • Hundar som väger 23,1 kg (51 pund) och över: 14 sardiner per portion

En relevant fråga för detta ämne är ”Kan jag mata min hund med sardiner varje dag?” Nej, det är inte bra att mata din hund med sardiner varje dag. Vi rekommenderar att tillsätta sardiner till sin hundmat 1-2 gånger i veckan.

Sardiner bör endast ges till hundar ibland för att undvika ovannämnda risker. Börja mata din hund med mindre mängder sardiner om det är första gången han får dem i kosten. På så sätt kan hans mage vänja sig vid den nya maten.

Öka gradvis mängden tills du når den rekommenderade portionen om din hund inte lider av matsmältningsproblem.

Kan valpar äta sardiner?

kan hundar äta sardiner 1Nej, utfodring av sardiner till valpar rekommenderas inte. Deras matsmältningssystem utvecklas fortfarande. Att introducera ny mat kan orsaka matsmältningsproblem hos valpar.

Se även  Kan hundar äta brysselkål?

Tänk på att de också behöver specifika näringsämnen för att deras kroppar ska växa ordentligt. Att mata sardiner kan orsaka näringsbrist eller obalans. Det är därför valpar bör hålla sig till hundfoder som är speciellt framtagen för dem.

Vilka typer av sardiner är bra för hundar?

kan hundar äta sardiner 4Sardiner kan bearbetas och beredas på många sätt. Läs vidare för att ta reda på vilka av dem som kan vara hälsosamma godsaker för din hund.

Kan hundar äta konserverade sardiner?

kan hundar äta sardiner 2Ja, hundar kan äta sardiner på burk. De ska dock vara förpackade i vatten och fria från tillsatt salt, kryddor och tillsatser. Kontrollera alltid ingredienslistan för att se till att den inte innehåller ohälsosamma ingredienser.

Kan hundar äta sardiner i olja?

Nej, sardiner i olja är inte bra för hundar. De innehåller för mycket fett, vilket kan störa magen. Om du inte har något annat val än att använda dessa typer av sardiner, dränera oljan innan du blandar fisken i din hunds måltid.

Kan hundar äta sardiner i olivolja?

Nej. Olivolja kan vara bra för hundar, men det blir ohälsosamt när det kombineras med sardiner. Båda är extremt höga i fett, vilket kan orsaka problem i din hunds matsmältningskanal.

Om du matar sardiner i olivolja till din hund, se till att rinna av fettet först.

Kan hundar äta sardiner i saltlake?

Nej, det rekommenderas inte att mata hundar med sardiner i saltlake. Saltvatten är en högkoncentrerad saltvattenlösning. Det är dåligt för din hunds njurar eftersom det kan leda till bildning av urinsyrastenar.

Att konsumera stora mängder saltlake kan också leda till natriumförgiftning.

Är konserverade tomatsardiner bra för hundar?

Nej, konserverade tomatsardiner är inte bra för hundar. Under konservering ökar surheten i tomater och det kan påverka din hunds mage.

Hur man lagar sardiner för hundar

kan hundar äta sardiner 5Frysta eller färska sardiner kan tillagas för hundar på många sätt. Den bekvämaste metoden är att baka eller steka. Om du köpt stora sardiner som inte är urbenade, se till att ta bort benen innan du lagar mat.

Du behöver inte använda olja när du steker eller steker sardiner, eftersom deras egen olja räcker. Var noga med att servera dem tydligt till din hund. Att tillsätta salt eller andra kryddor kan irritera magen.