Kan hundar äta selleri?

Selleri är ett hälsosamt mellanmål för hundar på grund av dess rika näringsprofil. Hundar kan få en bra dos av antioxidanter, fibrer, vitamin A, vitamin K, kalium och zink genom att ha selleri i kosten.

Att mata selleri till din hund innebär dock vissa hälsorisker, särskilt om den inte är rätt förberedd. Ta reda på vilka negativa effekter utfodring av selleri kan ha på hundar och lär dig hur du gör ett säkert sellerimellanmål till din lurviga kamrat.

Kan hundar äta selleri?

kan hundar ha selleriSelleri är säkert för hundar att äta, men vissa hundar kanske vill lämna det utanför sin diet på grund av vissa hälsotillstånd. Hundar med matallergier eller matintoleranser kan få en allergisk reaktion efter att ha ätit grönsaken.

Begränsa mängden du ger din hund. Erbjud selleri i små mängder, speciellt om det är första gången din hund äter denna grönsak. Detta minskar risken för matsmältningsproblem, inklusive orolig mage.

Är selleri bra för hundar?

hur mycket selleri ska hundar ätaSelleri är ett vegetabiliskt kraftpaket rikt på viktiga vitaminer och mineraler; därför kan hundar få många hälsofördelar av det, såsom:

 • Som ett lågkalorimellanmål hjälper selleri viktminskning hos överviktiga hundar.
 • En hög vattenhalt ger extra fukt till kroppen.
 • Selleri är rikt på fibrer och främjar god matsmältning och förebygger magproblem.
 • Vitamin A stöder ögon, muskler, hud och nervsystemets hälsa.
 • C-vitamin håller immunförsvaret friskt och förebygger sjukdomar.
 • Vitamin K spelar en viktig roll för att hålla benen friska och hjälpa till med korrekt blodkoagulering.
 • Antioxidanter skyddar kroppen mot allvarliga sjukdomar som cancer.
 • Mangan lindrar inflammation och främjar blodsockerkontroll och benhälsa.
 • Kalium hjälper till att det kardiovaskulära systemet och njursystemet fungerar korrekt.
 • Zink främjar smidig matsmältning och effektiv kognitiv funktion.
Se även  Kan hundar äta aubergine?

Har det några nackdelar att mata hundar med selleri?

I allmänhet är selleri en av de grönsaker som hundar säkert kan konsumera. Men det har några potentiella faror som husdjursägare bör vara medvetna om.

Titta på saltet.

Selleri anses vara en mat med låg natriumhalt. En selleristjälk har cirka 35 milligram natrium. Men om det serveras i stora mängder kan det spetsa saltet i din hunds kropp. Detta predisponerar honom för olika hälsoproblem, inklusive hud-, hjärt- och njursjukdomar.

Ökat toalettbesök

Tänk på att selleri har en hög vattenhalt, vilket gör den till en urindrivande grönsak. Att låta din hund äta för mycket selleri kommer att resultera i frekvent urinering. Detta kräver att du tar ut den oftare.

Se upp för magbesvär.

Selleri är fylld med matsmältningsfibrer som hjälper till att stödja en hunds ämnesomsättning och matsmältningssystem. Även om detta är bra, kan det snabbt bli ett problem om det finns för mycket matsmältningsfibrer i din hunds kropp. Det kan orsaka matsmältningsproblem som diarré och orolig mage.

Hur mycket selleri kan hundar äta?

Att begränsa din hunds sellerikonsumtion är avgörande för att undvika grönsakens hälsorisker. Mata endast din hund med 2-3 korta skivor selleri, eftersom veterinärer rekommenderar hundägare att följa 10%-regeln. Snacks, inklusive frukt och grönsaker, bör endast utgöra 10 % av din hunds dagliga kaloriintag.

Kan valpar äta selleri?

Kontrollera med veterinären i förväg om det är okej att mata din valp med selleri. Valpar växer och utvecklas fortfarande; deras matsmältningssystem är ännu inte fullt utvecklat, vilket gör dem känsligare än vuxna hundar. Att inkludera selleri i sina måltider kan förstöra deras kost och kommer sannolikt att orsaka matsmältningsproblem.

Se även  6 Säker hemgjord hundtandkräm

Om veterinären godkänner, mata din hund i små mängder till att börja med för att undvika magbesvär och andra gastrointestinala problem.

Kan hundar äta bladselleri?

kan hundar äta bladselleriÄven om bladselleri inte är giftiga för hundar, kan de innehålla mer rester av bekämpningsmedel än resten av växten. Lyckligtvis kan detta undvikas genom att köpa ekologisk selleri, eftersom den är mindre kemiskt utsatt.

Bladselleri tenderar också att ha en pepprig kryddighet. Även om detta hjälper till att hålla din hunds andedräkt fräsch, kanske han inte gillar smaken.

Kan hundar äta sellerifrön?

Kan hundar äta sellerifröSellerifrön är ett bra tillskott till valpens måltid eftersom de hjälper till att lugna matsmältningssystemet och avgifta hans kropp. Så överväg att lägga sellerifrö till din hunds måltid.

Kan hundar äta rå selleri?

Rå selleri är säkert för hundar att äta, men det kan vara svårt för dem att smälta. Som tidigare rekommenderats, mata den till din valp i små mängder för att undvika magproblem.

Dessutom, ge honom aldrig en hel selleripinne att tugga på, eftersom den av misstag kan fastna i halsen och leda till kvävning. För att undvika detta, skär sellerin i lagom stora bitar.

Kan hundar äta kokt selleri?

kan hundar äta kokt selleriHundar kan äta kokt selleri. Tillagningsprocessen ger selleri en mjukare konsistens, vilket gör det lättare för din hund att tugga och mindre risk att kvävas. Det bästa sättet att laga selleri är att helt enkelt koka eller ånga den.

Tillsätt inte andra ingredienser som kryddor, smör, olja, salt, vitlök, lök, russin och gräslök. Dessa kan verka som fantastiska smakförstärkare, men de är skadliga för din hunds hälsa.

Se även  Kan hundar äta pekannötter? Vad sägs om pekannötspaj?

Förbereder selleri för hundar

förbereda selleri för hundarFölj dessa 3 enkla steg för att säkert förbereda selleri för din hund:

 1. Satsa på färsk selleri som har odlats ekologiskt, eftersom den är mindre utsatt för bekämpningsmedel.
 2. Tvätta den noggrant, speciellt om den är oorganisk. Detta för att ta bort bakterier, smuts och kemikalierester.
 3. Skär sellerin i små bitar och servera till din hund.