Kan hundar äta smör? Hur mycket är för mycket?

Kan hundar äta smör? Ja, smör är säkert för hundar att äta, men bara för att det är ätbart för din hund betyder det inte att det är hälsosamt för honom. Smör innehåller visserligen vitamin A och B12, men de möjliga biverkningarna, såsom ökade kolesterolnivåer, bör inte förbises.

Läs vidare för att ta reda på varför du bör tänka två gånger på att mata din hund med smör.

Är det säkert att mata smör till hundar?

När det gäller att utfodra hundar med mänsklig mat är en av de största farhågorna för husdjursägare risken för förgiftning. Smör är inte giftigt för hundar; därför är det säkert för dem att äta.

Detta betyder dock inte att du regelbundet ska inkludera det i sina måltider. Kan smör göra en hund sjuk? Ja. Om en hund har ätit för mycket smör kan det göra dem sjuka och orsaka många hälsoproblem, som:

1. Ohälsosam viktökning

Smör kommer från fett- och proteinkomponenterna i mjölk. Den har en hög fetthalt och är extremt packad med kalorier. En portion smör på 100 gram innehåller cirka 50 gram mättat fett och 700 kalorier.

Om hundar konsumerar för mycket smör kan de gå upp i vikt, vilket leder till fetma. Att bli överviktig verkar i början ofarligt. Det bidrar dock till de många utvecklingen av hundsjukdomar som diabetes och artrit.

Därför bör smör hållas borta från hundar, särskilt hundar som har svårt att hålla en hälsosam vikt.

2. Laktosintolerans

De flesta vuxna hundar blir laktosintoleranta när de når vuxen ålder. När valparna väl är avvänjda från sina mödrar minskar deras förmåga att bryta ner laktos från mjölk gradvis.

Som en biprodukt av mjölk anses smör vara en mejeriprodukt och innehåller betydande mängder laktos. Att konsumera det kan orsaka laktosintolerans hos hundar och orsaka matsmältningsproblem.

Se även  Kan hundar äta bär?

De vanligaste symtomen är diarré, kräkningar, gasbildning och uppblåsthet. Låt din hund kollas upp av veterinären om den visar dessa symtom.

3. Förhöjda kolesterolvärden

Smör innehåller 31 milligram kolesterol per matsked. Denna mängd är extremt hög, särskilt för hundar. Det kan höja kolesterolnivåerna oroväckande, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom hos hundar.

Hundar med metabola störningar som diabetes eller hypotyreos bör inte matas med smör. Deras tillstånd gör dem redan sårbara för hjärtproblem. Att lägga till fet mat i kosten ökar risken.

4. Pankreatit

Smör innehåller mycket fett, vilket inte är bra för din hunds matsmältningssystem.

Pankreatit hänvisar till inflammation i bukspottkörteln. Detta organ i matsmältningssystemet har till uppgift att frigöra enzymer som bryter ner mat.

Även om pankreatit kan behandlas, kan det återkomma om drabbade hundar får på sig ens den minsta mängden fett. I sällsynta fall kan det bli en livshotande sjukdom eftersom det kan orsaka inre blödningar.

Erbjuder smör hälsofördelar för hundar?

kan hundar äta smör 2Smör har vissa hälsofördelar för hundar, men dessa är i bästa fall sparsamma. En del naturligt odlat smör är rikt på vitamin A och B12. Dessa näringsämnen kan dock fås från andra hälsosamma livsmedel än smör.

Smör har magra hälsofördelar och flera nackdelar. Gå tillbaka till huvudfrågan, ”Kan hundar äta smör?” svaret är mycket tydligt. Det bästa vore om man inte gav smör till hundar.

Hur mycket är för mycket?

Som vi nämnde tidigare är det dåligt för hundar att servera stora mängder smör. Tänk på att när vi säger stora mängder anses 1 msk smör redan vara för mycket då det innehåller 12 gram fett.

En medelstor hund på 13,6 pund behöver ungefär samma gram fett per dag.

Se även  Kan hundar äta persimmons?

Så hur mycket smör kan en hund äta? En liten mängd smör tänjer redan på fettgränsen. Se till att erbjuda den till din hund i små mängder för att skydda den från de hälsoproblem som vi nämnde tidigare.

Vilka typer av smör är farliga för hundar?

kan hundar äta smör 1Hundägare bör vara försiktiga när de delar smör med sina hundar. Vissa smör kan orsaka mer skada på din hunds hälsa på grund av de giftiga ingredienserna de innehåller.

Kan hundar äta margarin?

Nej, margarin är dåligt för hundar. Det anses felaktigt vara ett hälsosammare alternativ till smör; detta är dock långt ifrån sanningen. Margarin innehåller, precis som smör, mycket fett och kolesterol. Den är också full av konserveringsmedel och andra ohälsosamma ingredienser.

Kan hundar äta osaltat smör?

Ja, hundar kan äta osaltat smör, men i små mängder. Det är ett bättre val än den saltade sorten, som är hög i natrium. Att låta din hund konsumera för mycket salt kan leda till njursvikt.

Kan hundar äta smör om det är sötat?

Nej, sötat smör kan vara farligt för hundar. Vissa märken använder en sockerersättning som kallas xylitol. Denna ingrediens är mycket giftig för hundar och kan dödligt sänka deras blodsockernivåer. Utan omedelbar veterinärvård kan hundar som förgiftats med xylitol mista livet.

Kan hundar äta kakaosmör?

Nej, kakaosmör är inte säkert för hundar. Det utvinns ur chokladvätskan, som innehåller teobromin, som är giftigt för hundar.

Milda biverkningar kan variera från kräkningar och aptitlöshet. Å andra sidan har svår förgiftning många dödliga symtom, inklusive skakningar, kramper och kollaps.

Kan hundar äta jordnötssmör?

Ja, jordnötssmör är säkert för hundar så länge det är sockerfritt. En del sötat jordnötssmör innehåller xylitol, vilket kan orsaka förgiftning hos hundar.

Se även  Den ultimata guiden till probiotika för hundar

Det är bäst att välja hemgjort jordnötssmör som hundgodis. Det är ett säkrare alternativ eftersom du vet vilka ingredienser som används för att göra det.

Personal! Min hund åt för mycket smör!

Har du sett din hund äta en bit smör? Var beredd på anfall av matsmältningsproblem, inklusive kräkningar och diarré, inom några timmar. Dessa problem försvinner dock efter 2-3 dagar.

Om din hund är en liten ras kan den riskera att få en tarmblockering. Symtom på detta livshotande tillstånd inkluderar uppblåsthet, buksmärtor, aptitlöshet, gnäll och svaghet. Ta honom till veterinärkliniken omedelbart om han visar dessa symtom.

För att lindra din hunds oroliga mage, håll undan hans mat i 24 timmar. Se till att ge honom små mängder vatten medan du fastar för att förhindra uttorkning.

Magproblem orsakar ofta pottolyckor. Det är bäst att begränsa din hunds tillgång runt huset. Förvara den i ett rum eller en låda så att den inte försvinner in i andra delar av ditt hem.

Att ändra din hunds kost är ofta nödvändigt för att lindra hans magbesvär. Om din hund äter vanlig kibble kommer det att störa magen ännu mer. Ge honom därför intetsägande mat, som kokt kyckling och vitt ris, eftersom dessa är mer lättsmälta.

Upprätthåll denna typ av diet tills symptomen på din hunds matsmältningsproblem avtar. Återställ sedan långsamt honom till sin gamla diet, eftersom intetsägande mat inte ger tillräckligt med näring.

Om symtomen kvarstår i mer än 3 dagar, ta honom till veterinärkliniken för medicinsk behandling. En omedelbar veterinärkontroll är också nödvändig om din hund har ätit smör medan den fortfarande är i sin förpackning, eftersom det kan orsaka livshotande gastrisk obstruktion.