Kan hundar äta sötpotatis?

Kan hundar äta sötpotatis? Ja det kan de. De flesta hundar älskar sötpotatis och de gör ett bra tillskott till maten då och då. Dessa rotfrukter är packade med fibrer, betakaroten och kalium. De innehåller också låga nivåer av natrium, mättat fett och kolesterol.

Innan du inkluderar sötpotatis i din hunds diet, här är några viktiga saker att veta.

Vilka är hälsofördelarna med sötpotatis för hundar?

hälsofördelar med sötpotatis för hundarSötpotatis innehåller många viktiga näringsämnen. Den är rik på vitamin A, vitamin B6, vitamin C, betakaroten, kraftfulla antioxidanter och fytokemikalier.

Mineraler som koppar, järn, magnesium, mangan och kalium finns i sötpotatis. Den är också hög i kostfiber och låg i fett. Din hund kan dra flera hälsofördelar av att äta denna grönsak, inklusive:

 • Låg mottaglighet för hjärtsjukdomar
 • Mer skydd mot vissa typer av cancer
 • Starkare immunförsvar
 • Friskare hud, ögon, muskler och nerver
 • Snabbare läkning av sjukdom eller skador
 • Snabb återhämtning från inflammation

Hur många sötpotatis kan hundar äta?

hur många sötpotatis kan hundar ätaSvaret på frågan ”Kan hundar äta sötpotatis?” är ett ja. Men att mata sötpotatis till din hund bör göras med måtta. En tesked vanlig sötpotatis rekommenderas för små hundar. Större hundar kan äta upp till en matsked vanlig sötpotatis.

Rådgör med din veterinär innan du införlivar det i din hunds vanliga måltider. Detta för att säkerställa att det passar hans specifika näringsbehov. Om veterinären godkänner, introducera långsamt sötpotatis till din hund för att undvika matsmältningsproblem.

Vad kan hända när hundar äter för mycket sötpotatis?

Undvik alltid att övermata sötpotatis till din hund eftersom det kan leda till en handfull hälsoproblem, inklusive:

Vitamin A toxicitet

Sötpotatis är fullproppad med vitamin A. I små mängder är det ganska bra för din hunds hälsa. Däremot kan alltför stora mängder vitamin A i din hunds kropp leda till förgiftning.

Se även  Kan hundar äta räkor?

Milda fall av vitamin A-toxicitet kan få honom att uppleva aptitlöshet, slöhet, viktminskning, muskelsvaghet, förstoppning och haltande. I svåra fall kan förlamning, kramper och död inträffa.

Hunddilaterad kardiomyopati (DCM)

Sötpotatis är mindre benägna att utlösa ett immunsvar hos hundar. Det är därför det ofta används i dieter med begränsad ingrediens för hundar med allergier, såsom spannmålsfri hundmat.

Försiktighet bör iakttas när du väljer denna typ av hundmat. Forskning tyder på att de vanligtvis innehåller potatis, ärtor, linser och andra baljväxtfrön, som tros utlösa utvecklingen av dilaterad kardiomyopati hos hundar.

DCM är en hjärt-kärlsjukdom som orsakar försämrad pumpfunktion i hjärtat. Som ett resultat förstorar detta hjärtat och hundar riskerar att drabbas av kronisk hjärtsvikt eller plötslig hjärtdöd.

Kan diabeteshundar äta sötpotatis?

kan diabetiker äta sötpotatisSötpotatis är inte det bästa mellanmålet för diabetiker och överviktiga hundar. Sötpotatis har ett högt glykemiskt index, vilket leder till en snabb ökning av blodsockret.

Dessutom kan för många sötpotatis orsaka insulinspik. Detta kan orsaka allvarliga hälsoproblem som cancer, sköldkörtelsjukdom och insulinresistens.

Kan hundar äta sötpotatisskal?

Sötpotatisskal är inte säkra för hundar. Den innehåller trypsinhämmare, vilket gör det svårt för din pälsiga vän att smälta protein. Att tillåta honom att äta sötpotatisskal riskerar att drabbas av matsmältningsbesvär, orolig mage och tarmobstruktion.

Bortsett från sötpotatisskal, låt inte din hund äta grönsakens vinstockar. Den innehåller gifter som kan skada hans hjärna, hjärta, njurar och lever. Om du odlar en sötpotatisplanta på din bakgård, se till att den är ordentligt inhägnad för att förhindra att din hund tuggar på sina vinstockar.

Om din hund av misstag fått i sig en sötpotatisranka, observera honom för tecken på toxicitet.

Se även  Kan hundar äta lök? Vad är löktoxicitet?

Dessa inkluderar vidgade pupiller, kräkningar, diarré, dåsighet och svårigheter att svälja. Om han visar dessa symtom, ta honom till veterinären omedelbart.

Kan hundar äta rå sötpotatis?

kan hundar äta rå sötpotatisNej, rå sötpotatis är inte okej för fyrbenta vänner. Förekomsten av trypsinhämmare gör det skadligt för hundar då det är svårt att smälta. Hundar som äter rå sötpotatis riskerar att kvävas, matsmältningsproblem och tarmblockeringar.

Det rekommenderas att du serverar kokt sötpotatis till din hund istället. Att laga grönsaken tar bort trypsinhämmarna, vilket gör det lätt för din hund att smälta.

Kan hundar äta sötpotatischips?

kan hundar äta sötpotatisfritesBearbetade stärkelsehaltiga grönsaker, inklusive sötpotatisfrites, pommes frites, potatischips och bakad potatis är ohälsosamma för hundar. De är höga i fett, salt och natrium, vilket kan orsaka hälsoproblem hos hundar. Att regelbundet mata din hund med denna typ av mat kommer att göra den mer sårbar för pankreatit och fetma.

Kan hundar äta lila sötpotatis?

lila potatisJa, lila sötpotatis är säkert för hundar att äta. De har ett högre näringsvärde än vanlig sötpotatis. Din valp kanske föredrar det för dess fruktiga smak. Ändå bör mellanmål utgöra mindre än 10 % av en hunds totala diet.

Kan hundar äta sötpotatispaj?

kan hundar äta sötpotatispajSötpotatispaj är en läcker godbit för människor, men farlig för hundar. Smör, socker, mjölk och muskotnöt används ofta som ingredienser till sötpotatispaj. Det är en mycket ohälsosam blandning som kan leda till alarmerande hälsoproblem som toxicitet, laktosintolerans, fetma, pankreatit och diabetes.

Kan hundar äta uttorkad sötpotatis?

kan hundar äta uttorkad sötpotatisKokt, ångad, bakad eller uttorkad sötpotatis är bra hundgodis. Servera det bara till din lurviga följeslagare. Undvik att tillsätta olja, smör, salt, kryddor, gräslök, lök och vitlök.

Se även  Kan hundar äta avokado?

Hur ska jag förbereda sötpotatis till min hund?

Nu när du vet svaret på frågan ”Kan hundar äta sötpotatis?” Här är några saker att tänka på när du lagar sötpotatis för hundar:

 • Välj ekologisk sötpotatis. Dessa är mindre utsatta för kemikalier, vilket gör dem till ett hälsosammare mellanmål än kommersiella.
 • Kontrollera om det finns mögel eller förstörelse eftersom detta kan äventyra din hunds hälsa och orsaka matsmältningsproblem och förgiftning.
 • Se till att du tvättar sötpotatisen noggrant. Detta tar bort skadliga kemikalierester och bakterier.
 • Skala alltid huden. Ånga eller koka sedan den skalade sötpotatisen tills den är mjuk. Servera bara och tillsätt inga kryddor.
 • För att undvika kvävning och matsmältningsbesvär, mata inte din hund med hårdtexturerad kokt sötpotatis. Se till att skära vällagad sötpotatis i lagom stora bitar.

Hemlagad sötpotatishundgodis

hemgjorda hundgodis med sötpotatishundkex receptSötpotatis kakor

Ingredienser

 • ½ kopp sötpotatispuré
 • 1 ägg
 • 1 ¼ kopp glutenfritt mjöl
 • 2 matskedar olja
 • Extra mjöl för rullning

förfaranden

 1. Värm ugnen till 350°F.
 2. Tillsätt ägg, olja och sötpotatispuré i en medelstor skål.
 3. Vispa tills slät.
 4. Vänd i det glutenfria mjölet och knåda till en deg.
 5. Mjöla bänken eller en stor skärbräda och kavla ut degen till cirka 1/4″ tjocklek.
 6. Skär i form med kakformar. Rulla ihop resterna igen och fortsätt skära i formar.
 7. Lägg kakorna på en plåt med 1/2″ till 1″ mellanrum.
 8. Grädda i tjugo minuter.
 9. Vänd pannan, vänd kakorna, sänk ugnstemperaturen till 300°F och grädda i ytterligare trettio minuter.
 10. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt på galler.
 11. Servera den till din hund. Förvara resterna i en lufttät behållare och kyl.