Kan hundar äta svarta bönor?

Svarta bönor eller svarta sköldpaddsbönor är kända som en av de hälsosammaste baljväxterna för oss. Men är de näringsrika för våra hundar? Kan hundar äta svarta bönor? Ja, svarta bönor är en bra källa till protein, fibrer, vitamin C, kalium och selen för hundar. Sammantaget ger dessa näringsämnen näring till deras kroppar och ökar deras hälsa.

Läs vidare för att ta reda på exakt hur svarta bönor kan gynna våra hundars hälsa.

6 hälsofördelar hundar kan få av svarta bönor

är svarta bönor hälsosamma för hundarÄr svarta bönor bra för hundar? Ja, de är hälsosamma för våra lurviga följeslagare. Denna grönsak är packad med näringsämnen som ger många hälsofördelar för hundar. Några av dessa är:

1. Kostfiber

Svarta bönor är en stor källa till kostfiber, vilket gynnar överviktiga och feta hundar. Kostfibrer hjälper till att bränna fett, förbättrar ämnesomsättningen och främjar en hälsosam matsmältning.

Dessa egenskaper hos grönsaken gör den även lämplig för hundar med magproblem. Dessutom är kostfibrer kända för att hjälpa till att reglera blodsockernivåerna.

2. Protein

Svarta bönor är fyllda med protein som är viktigt för bentillväxt och muskelutveckling. Protein är också avgörande för att reparera och bygga vävnader. Det hjälper också till att hålla din hunds hud och päls frisk och glänsande.

3. Vitamin C

C-vitamin är en antioxidant som skyddar din hunds kropp från olika sjukdomar. Det är också känt för sina antiinflammatoriska egenskaper. C-vitamin förbättrar hjärnans funktion och hindrar kognitivt åldrande hos hundar.

4. Fytonäringsämnen

Svarta bönor är höga i fytonäringsämnen, inklusive antocyaniner, kaempferol, quercetin och saponiner. De har alla antioxidantegenskaper som skyddar din hund från skador på fria radikaler. De hjälper till att stärka immunförsvaret och förhindra utvecklingen av cancer.

Se även  Kan hundar äta pannkakor?

5. Kalium

Svarta bönor ger en god tillgång på kalium. Detta mineral spelar många användbara roller i din hunds kropp. Liksom fiber hjälper det också till att reglera blodsockernivån och förhindrar diabetes. Kalium stöder också friska nerv-, muskel-, hjärta- och kognitiva funktioner.

6. Selen

Selen är ett mineral som finns i svarta bönor som främjar avgiftning. Det renar kroppen genom att ta bort cancerframkallande ämnen och förhindra tumörtillväxt hos hundar. Selen hjälper också enzymer involverade i leverfunktioner.

Torra svarta bönor vs konserverade svarta bönor

konserverade vs torra bönorSvarta bönor säljs vanligtvis på marknaden, konserverade eller torra. Det bästa valet mellan de två är de torkade bönorna. Se till att du väljer de som är färska och fria från små hål, som tyder på ett insektsangrepp.

Undvik råa bönor för hundar, eftersom de är svåra att tugga. De kan orsaka kvävning och i vissa fall magobstruktion eftersom råa svarta bönor är svårsmälta.

Du måste laga råa torkade svarta bönor innan du serverar dem till din hund. Undvik att använda ytterligare ingredienser som olja, salt och kryddor när du lagar svarta bönor. Dessa ingredienser kommer bara att orsaka matsmältningsproblem hos din pälsiga vän och predisponera honom för olika hälsoproblem, inklusive pankreatit, fetma och urinvägsproblem.

Håll också vitlök, lök och gräslök utanför, eftersom de är mycket giftiga för hundar. De kan orsaka hemolytisk anemi, en sjukdom som orsakar skador på din valps röda blodkroppar. Detta påverkar allvarligt syretransporten i hans kropp och leder till dödliga konsekvenser utan ordentlig medicinsk vård. Det säkraste och hälsosammaste sättet att servera kokta svarta bönor till din hund är att helt enkelt laga dem.

Se även  Kan hundar äta melon?

Vissa hundägare undrar fortfarande, ”Kan min hund äta konserverade svarta bönor?” Ja, men det rekommenderas inte eftersom de ofta innehåller höga halter av natrium och tillsatser.

Om du fortfarande vill dela konserverade bönor med Fido då och då, leta efter konserverade svarta bönor som har lägre natriumhalt. Tvätta också konserverade svarta bönor noggrant före tillagning för att ta bort en del av saltet.

Hur mycket svarta bönor ska hundar äta?

kan hundar äta svarta bönorKan hundar äta svarta bönor regelbundet? Det rekommenderas inte att regelbundet inkludera svarta bönor i din hunds diet. Det rekommenderas att tillsätta bara en matsked kokta svarta bönor till hundmat då och då. Denna mängd är tillräcklig för att han ska få hälsofördelarna med denna grönsak.

Grönsaken är hög i matsmältningsfiber, vilket kan orsaka oönskade biverkningar när den konsumeras i stora mängder. Din hund kan lida av matsmältningsproblem inklusive diarré, gasbildning, förstoppning och kräkningar.

Om det är första gången din hund äter svarta bönor, servera dem i små mängder för att undvika matsmältningsbesvär. Börja med att låta honom äta max två eller tre stycken. Om han inte visar några tecken på magproblem efter några timmar kan du gradvis öka mängden med tiden. Se dock till att inte gå utöver den rekommenderade dosen.

Å andra sidan, om han får magbesvär, sluta ge honom svarta bönor.

Hur man förbereder svarta bönor för din hund

kokta svarta bönor för hundarHär är några riktlinjer att följa när du förbereder svarta bönor för din pälsiga vän:

Köp ekologiska torra svarta bönor eftersom de är ett säkrare val för din hund. Organiska torra svarta bönor är mindre exponerade för kemikalier jämfört med kommersiellt producerade svarta bönor.

Se även  Kan hundar äta mango?

Kontrollera de torra svarta bönorna, de kan innehålla smuts. Vissa kan också innehålla skadade bönor, som ofta innehåller skadedjurslarver som angriper baljväxten. Se till att ta bort alla dessa för att hålla din hund säker.

Blötlägg torra svarta bönor över natten eller cirka åtta timmar. Detta gör dem mer smältbara och sänker mängden oligosackarider, som orsakar gaser och magbesvär hos hundar.

Koka bönor i en kastrull. Häll i vatten och låt koka upp. Sänk sedan elden. Ta sedan av locket från pannan och låt de kokta bönorna sjuda försiktigt i 1 till 1 ½ timme. När bönorna är helt genomkokta, stäng av spisen och låt dem svalna. Servera den sedan till din hund eller lägg den ovanpå hans hemlagade hundmat.

Vilka typer av bönor är dåliga för hundar?

vilka bönor är dåliga för hundarDet finns så många typer av bönor, men några av dem är skadliga för Fido. Dela inte bakade bönor och chilibönor med din hund, eftersom de kan innehålla ingredienser som är giftiga för hundar, som vitlök och lök. Dessutom kan kryddig mat som chilibönor irritera magen och orsaka diarré och kräkningar.

Mata inte heller kaffebönor och råa kidneybönor till din hund eftersom de inte är säkra för hundar eftersom de innehåller föreningar som kan förgifta dem. Se till att förvara dessa på platser som är otillgängliga för din hund för att undvika olyckor.