Kan hundar äta tofu?

Kan hundar äta tofu? Tofu är inte det hälsosammaste fodret för hundar. Tofu är nyttigt för hundar med leversjukdom och rikt på sojaprotein, aminosyror, vitaminer och mineraler, men tros orsaka hälsoproblem, allergier och hormonell obalans.

För att bättre förstå varför vårt svar är nej, låt oss väga upp fördelarna och riskerna med tofu för hundar.

3 främsta hälsofördelar med tofu för hundar

Tofu är en bra källa till vegetabiliskt protein och innehåller många nyttiga näringsämnen för hundar. Några av dessa är kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan och fosfor.

kan hundar äta tofu 5

Låt oss ta en titt på hälsofördelarna med tofu för hundens hälsa och se om det är bra för hundar:

1. Låg i kolhydrater och fetter

Tofu kan hjälpa hundar med viktkontroll, särskilt om de är överviktiga eller feta, eftersom den endast innehåller små mängder kolhydrater och fett.

Tofu har också ett högt fiberinnehåll, vilket är bra för viktminskning. Att mata din hund med tofu hjälper honom att äta mindre men känna sig mätt och nöjd.

2. Bra källa till vegetabiliskt protein

Animaliskt protein är en integrerad del av en hunds diet. Det spelar en viktig roll i muskelutveckling och reparation och är avgörande för att göra naglar, brosk och senor hos hundar.

Tofu fungerar utmärkt som en extra proteinkälla för hundar. Den har 10 essentiella aminosyror som består av olika proteiner. I vissa fall är vissa hundar allergiska mot animaliskt protein. Till exempel kan tofu användas som ett alternativ.

3. Potentiellt ett bra alternativ för hundar med leversjukdom

Animaliska proteiner tas ofta bort från kosten för hundar som lider av leversjukdom. I det här fallet kan tofu vara ett substitut för animaliskt protein, eftersom det är mindre benäget att förvärra deras sjukdom.

Se även  Kan hundar äta rädisor? Fördelar och risker

8 vanliga hälsoproblem när man matar tofu till hundar

kan hundar äta tofu 4Är tofu bra för hundar eftersom det ger många hälsofördelar? Även om detta är fallet är det inte helt bra för hundar eftersom tofu också har många nackdelar.

Så låt oss ta en titt på skadorna av tofu hos hundar och bedöma om dessa är stora problem. Detta kommer att hjälpa hundägare att dra en slutsats och svara på frågan ”Kan hundar äta tofu?”

1. Otillräcklig mängd protein och näringsämnen

Medan tofu tillhandahåller en mängd vitaminer och mineraler och protein anses dessa vara otillräckliga för att stödja en hunds dagliga kroppsfunktioner.

Tofu är allvarligt brist på näringsämnen som hundar behöver, inklusive vitamin A, B12, D, E och zink. Järn kan också finnas i tofu, men det är lågt för att vara fördelaktigt för hundar.

Även om tofu kan vara ett proteinersättning, rekommenderas det inte. På grund av bristen på essentiella näringsämnen kan att förlita sig på det som det enda proteinalternativet leda till vitamin- och mineralbrister.

Det är bäst att leta efter andra proteinkällor som fullt ut kan möta din hunds näringsbehov.

2. Utsätter hundar för större risk Hundens uppblåsthet

kan hundar äta tofu 1Uppsvälld hund är en dödlig sjukdom som kan ta bort en hunds liv på några timmar. Detta tillstånd uppstår ofta när hundens mage blir utspänd. I sin tur ackumuleras vätskan och gasen i hundens matsmältningssystem.

Sojabaserade ingredienser, som tofu och sojamjölk, ökar sannolikheten för uppblåsthet hos hundar eftersom det orsakar gaser hos hundar. Att inta en stor mängd tofu kan leda till detta livshotande hälsoproblem.

De vanligaste symtomen på uppblåsthet hos hundar är uppblåst mage, överdriven dregling, utsöndringssvårigheter och kräkningar. Om dessa kliniska tecken visas på din hund, ta honom till veterinären omedelbart.

Se även  Kan hundar ha kycklingbuljong? Fördelar och säker förberedelse

3. Kan orsaka magbesvär

Sojabönor innehåller fytoöstrogener och sockerarter, som är svårsmälta för hundar. Tänk på att tofu är gjord av sojabönor. Att låta din hund konsumera tofu kan leda till flatulens, diarré eller ännu värre, uppblåsthet hos hunden.

4. Kan orsaka hormonell obalans

Att mata hundar med tofu utsätter dem för risk för östrogenobalans. Soja innehåller fytoöstrogener, som tros orsaka detta problem.

Dessa föreningar kan öka risken för cancer och kan också bli skadliga för binjure- och sköldkörtelfunktioner. Detta kan leda till utveckling eller förvärring av sköldkörtelproblem. Hudproblem och dålig pälskvalitet är också biverkningar av hormonell obalans som orsakas av att konsumera tofu.

5. Kan orsaka en allergisk reaktion hos vissa hundar

kan hundar äta tofu 3Tofu anses vara ett utmärkt alternativ för hundar med matallergier. Det observeras dock också att vissa hundar som är allergiska mot soja också kan vara allergiska mot tofu.

Forskning visar att vissa hundar är allergiska mot proteinkällor, inklusive vegetabiliska sådana som sojabönor. Och det är värt att notera att tofu huvudsakligen kommer från sojaprotein.

Om en sojaallergisk hund äter tofu kan födoämnesallergisymptom som orolig mage, inflammerad hud, klåda, ständiga klor och öroninfektioner uppstå. Om detta händer din hund, få den undersökt av veterinären.

6. Kan orsaka utveckling av njursten

Det finns motstridiga uppgifter om hur tofu påverkar hundars njurar. Vissa studier hävdar att det hjälper till att förbättra tillståndet hos hundar med njurproblem.

Andra forskare förnekar dock detta påstående. De tror att tofu istället kan orsaka bildning av njur- och blåssten hos hundar på grund av dess höga silikathalt. På grund av detta är att äta soja inte den bästa idén för hundar med njurproblem.

Se även  Kan hundar äta jordnötter? Hur är det med jordnötssmör?

7. Innehåller spårmängder av antinäringsämnen

Sojabönor innehåller trypsinhämmare och fytat-antinäringsämnen. Dessa gör upptaget av vitaminer och mineraler, inklusive kalcium, järn och zink, svårt för hundar.

Det kan leda till utvecklingen av läckande tarmsyndrom hos hundar, vilket kan orsaka andra hälsoproblem som artrit och autoimmuna sjukdomar. Men under produktionen av tofu minskar nivåerna av antinäringsämnen avsevärt.

8. Kan utsättas för bekämpningsmedel

Vissa märken av tofu och soja är gjorda av genetiskt modifierade organismer (GMO). Det betyder att de kan komma i kontakt med bekämpningsmedel och andra kemikalier som är giftiga för hundar.

GMO-soja har också höga halter av glyfosat, ett giftigt cancerframkallande ämne. Denna förening har negativa effekter på hundens matsmältningskanal och immunsystem.

Ekologiska och icke-GMO-varianter av tofu kan hittas på marknaden. Detta garanterar dock inte att de är fria från skadliga kemikalier. Det är viktigt att notera att de flesta tofutillverkare får sina resurser från en mängd olika odlare.

Att fastställa den exakta källan är därför mycket svårt. Av denna anledning kommer de flesta typer av tofu sannolikt att besprutas med bekämpningsmedel, inklusive de som är märkta som ekologiska och icke-GMO.

Kan hundar ha tofu? Det handlar om

kan hundar äta tofu 2Vad tror du är den slutliga domen efter att ha vägt för- och nackdelar med tofu för hundar? Är tofu dåligt för hundar eller inte?

Eftersom skadorna uppväger fördelarna är det rimligt att dra slutsatsen att tofu inte är helt säkert för hundar.

Medan vissa hävdar att hundar kan äta tofu i små mängder, är det bäst att inte riskera det, eftersom resultaten kan bli fruktansvärda. Så pappor bör undvika att inkludera det i sina lurviga vänners hundmat.