Kan hundar äta tonfisk? Vilka är riskerna?

Ja, tonfisk är säkert för hundar att äta; tonfisk är en av världens mest populära och mest kommersialiserade fiskarter. Det används också som en ingrediens i många kommersiella hundmat. Den innehåller mycket protein, nyttiga fetter, antioxidanter och andra näringsämnen som säkerställer god hälsa för en hund.

Så tonfisk kan delas med din hundkompis. Det bör dock göras med försiktighet för att undvika de negativa effekter som kan utvecklas.

Är tonfisk bra för hundar?

Det är välkänt att tonfisk är packad med omega-3-fettsyror och är en utmärkt källa till protein. Den är också hög i antioxidanter, vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar vitaminerna B3, B6, B12 och D. Tonfisk är också fullproppad med kolin, jod, magnesium, kalium, fosfor och selen.

Följande är hälsofördelarna som dessa viktiga näringsämnen ger din hund:

 • Upprätthålla ett hälsosamt kardiovaskulärt system.
 • Hjälper till muskeltillväxt och utveckling.
 • Kämpa mot fria radikaler.
 • Förbättra synen.
 • Håll huden frisk och pälsen glänsande.
 • Minska risken för blodpropp.
 • Förhindra högt blodtryck och kolesterol.

Tonfisk kan låta som ett näringsrikt mellanmål för hundar. Det är dock viktigt att komma ihåg att det också har sina nackdelar, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem. Det är därför experter råder hundägare att inte riskera att mata hundar med tonfisk.

Så, är tonfisk dåligt för hundar?

Det finns en handfull hälsoproblem när det gäller att mata tonfisk till hundar. Även om fisken är känd för att ha en uppsjö av hälsofördelar, har den också flera potentiella faror, inklusive:

Kvicksilverförgiftning

Idag är havet mycket förorenat av förbränning av fossila bränslen, närvaron av många fabriker, skogsbränder och vulkanutbrott. Dessa bidrar till stor del till ökningen av kvicksilver, en tung och giftig metall, i vattnet.

Långlivade fiskar som tonfisk tenderar att bygga upp höga halter av kvicksilver i sina kroppar med tiden. Att äta för mycket tonfisk är därför en hälsorisk för hundar och människor.

Det utsätter både husdjur och oss för risk för kvicksilverförgiftning. Symtomen på denna sjukdom som du bör se upp med är:

 • Skakningar
 • Förlust av koordination
 • Känselförlust i tassarna
 • Förlust av syn
 • Spänning
 • Håravfall
 • Blodig avföring och kräkningar
Se även  Kan hundar äta blåbär?

Om din hund visar något av dessa symtom, ta honom till veterinären omedelbart. Det finns dock inga kända rapporter om hundar som upplever kvicksilverförgiftning av att äta tonfisk, men det är alltid en bra idé att vara försiktig.

Om du väljer att servera tonfisk till din pälsiga vän, var uppmärksam på vilken typ du väljer. Av de 20 typerna av tonfisk är det bara 5 som är frekventa vid middagsbordet. De är albacore tonfisk, blåfenad tonfisk, storögd tonfisk, bonittonfisk och gulfenad tonfisk.

Det rekommenderas att välja bonit eller albacore tonfisk, eftersom de innehåller mindre kvicksilver. Eller så kan du välja annan färsk fisk för hundar som är säkrare att äta än tonfisk. Överväg att köpa röding, flundra, sill, lax eller sik istället.

Allergisk reaktion

kan hundar äta tonfisk 3Vissa hundar har födoämnesallergier och fisk är en av de vanligaste triggers. Av denna anledning bör du mata din hund fisk i små mängder, speciellt om det är första gången han äter en.

Håll ett öga på honom när han har ätit klart. Ta din hund till veterinären omedelbart om den börjar visa följande symptom på en allergisk reaktion:

 • Kliande hud
 • Svullet ansikte
 • Flatulens
 • Hud- och öroninfektioner
 • kräkas
 • Diarre
 • Nässelfeber
 • Tiaminbrist

Att konsumera för mycket tonfisk kan orsaka tiaminbrist (vitamin B1) hos hundar. Det beror på närvaron av ett anti-tiaminenzym som kallas tiaminas i rå, död fisk, inklusive tonfisk. Lyckligtvis bryter en grundlig tillagning av fisken ner enzymet och gör det oanvändbart.

Förtäring av mikroskopisk plast

Plast har blivit ett stort problem på grund av föroreningar. Vissa kastas på måfå i olika vattendrag och blir ofta till fiskmat. Liksom många fiskar har tonfisk en tendens att av misstag livnära sig på plast.

Var medveten om att det även finns olika mänskligt avfall i plast, som fisken kan konsumera av misstag. Dessa kan komma in i din hunds mage och utsätta den för risk för många sjukdomar.

Se även  Kan hundar äta fläsk?

Kan hundar få tonfisk ibland?

kan hundar äta tonfisk 4Hundar kan äta tonfisk, men det bör göras ibland. Gör det inte till en stor del av din hunds måltider. Vuxna hundar bör inte äta tonfisk mer än en eller två gånger i veckan.

Det är bäst att inte mata tonfisk till valpar eftersom de har känsligare magar än vuxna hundar. Förändringar i deras måltider kan lätt leda till matsmältningsproblem.

Få din veterinärs åsikt innan du införlivar tonfisk i din hunds diet. Du måste se till att det är ett lämpligt mellanmål för din hund beroende på dess hälsotillstånd.

Om veterinären godkänner, mata din hund med tonfisk gradvis. Detta gör att deras matsmältningssystem långsamt vänjer sig vid den nya maten och förhindrar matsmältningsproblem.

Kan hundar äta rå tonfisk?

kan hundar äta tonfisk 5Rå tonfisk och annan rå fisk är inte säkra för hundar. Som tidigare nämnts innehåller de tiaminas, vilket kan orsaka tiaminbrist. Förutom det riskerar de också att få smittsamma bakterier och parasiter.

Det är därför det är bäst att tillaga tonfisk eller någon annan typ av fisk innan du matar den till din hund. Se till att ta bort fiskbenen för att undvika kvävning och mun- och tarmskador. Servera den ren och fri från tillsatta ingredienser.

Använd inte salt, kryddor, vitlök, gräslök och lök. De är mer benägna att skada din hund och orsaka hälsoproblem som matsmältningsproblem, toxicitet och fetma.

Kan hundar äta konserverad tonfisk?

kan hundar äta tonfisk 6Konserverad tonfisk är ohälsosamt för din hund. Salt har tillsatts, vilket kan orsaka njurstensbildning, pankreatit och natriumförgiftning. Vissa föreslår att man väljer konserverad tonfisk, där fisken packas i vatten minus saltet.

Det är dock viktigt att notera att konserver också är fulla av konserveringsmedel. Vissa konserverade tonfisk och konserverat kött använder också sulfiter, ett konserveringsmedel som orsakar tiaminförlust i maten.

Se även  Kan hundar äta rödbetor? Är råbetor säkra för hundar?

En studie fann också att hundar och katter visade symptom på tiaminbrist i vissa fall efter att ha konsumerat sulfitkonserverat kött som huvudkomponenten i deras dieter.

Så det är bättre att inte låta din hund äta konserverad tonfisk. Låt honom istället njuta av ett mellanmål på vanlig och kokt tonfisk.

Kan hundar äta tonfisksallad?

kan hundar äta tonfisk 7Håll tonfisksallad från din hund i butik. Det kommer ofta med kryddor, vitlök och lök. Dessa kan inte bara irritera din hunds matsmältningskanal, utan kan också leda till förgiftning.

Om du vill dela tonfisksallad med honom ska den vara enkel och hemlagad så att du vet att det är säkert för din hund att äta.

Kan hundar äta tonfisk med Mayo?

kan hundar äta tonfisk 8Av liknande skäl ovan är det bäst att inte mata din hund med tonfisk med majonnäs. Den innehåller också mycket fett, vilket är dåligt för honom.

Du kan dela hemgjord tonfisk och majonnäs med din hund, men se hur du matar den. Att mata för mycket tonfisk med majonnäs kan leda till magproblem.

Hur man förbereder tonfisk för hundar

kan hundar äta tonfisk 9Nedan finns en lista över saker att tänka på om du tänker, ”Hur matar jag min hund med tonfisk på ett säkert sätt?”

 • Välj en typ av tonfisk med mindre kvicksilver. Skipjack och vit tonfisk är bra alternativ. Andra typer av fisk som röding, flundra, sill, lax eller sik är också säkrare för din hund.
 • Ta alltid bort fiskbenen helt. Om möjligt, köp benfria tonfiskfiléer eftersom det kommer att göra förberedelserna av fisken mindre tråkiga för din hund.
 • Tonfisk för hundar serveras bäst vanlig och tillagad. Undvik olja, salt, vitlök, lök, gräslök och andra kryddor. Din hund kommer fortfarande att njuta av att äta fisken utan dessa ingredienser.
 • Att mata din hund för mycket tonfisk kan leda till allvarliga hälsoproblem. Servera den därför endast i små mängder som en speciell behandling.