Kan hundar äta tranbär och craisins?

Kan hundar äta tranbär? Ja, tranbär är en smakrik och näringsrik frukt för hundar. Dubbade som en superfood, innehåller de antioxidanter, polyfenoler och fytokemikalier. Tranbär innehåller också många hälsofrämjande näringsämnen som vitamin C, vitamin E och mangan.

Det finns många livsmedel som innehåller tranbär. Betyder detta att Fido säkert kan konsumera dem också? Läs vidare för att ta reda på det.

Är tranbär bra för hundar?

är tranbär bra för hundarKan hundar ha tranbär? Dessa syrliga och läckra bär anses vara en superfood. Tranbär är rika på polyfenoler och fytokemikalier, som spelar en stor roll för att avvärja sjukdomar och hålla hundar friska och vältränade. De är också en utmärkt källa till antioxidanter.

Många vitaminer och mineraler kan också fås från att äta tranbär. Dessa inkluderar mangan, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, fibrer och kalium.

Hundar kommer att njuta av följande hälsofördelar för tranbär:

 • Tranbär stärker immunförsvaret och eliminerar fria radikaler.
 • Tranbär främjar skarpt minne och bra hjärnfunktion.
 • Tranbär förbättrar kardiovaskulär hälsa och minskar risken för hjärtsjukdomar.
 • Tranbär uppmuntrar ett hälsosammare matsmältningssystem och förhindrar mag-tarmsjukdomar.
 • Tranbär främjar urinblåsan.
 • Tranbär minskar tandsten och plackuppbyggnad.
 • Tranbär sänker kolesterol och blodtrycksnivåer.
 • Tranbär hjälper till att minska inflammation orsakad av kroniska hälsotillstånd.

Kontrollera alltid med din veterinär först för att se till att tranbär passar din hunds näringsbehov.

Är tranbär säkra för hundar med sin höga syra?

är tranbär säkra för hundarTranbär är inte giftiga för hundar, men deras höga syrahalt är en av deras största nackdelar. Om du låter din hund äta för mycket tranbär riskerar den att utveckla njursten.

Surheten i tranbären kan förändra din hunds urin. Som ett resultat bildar det kalciumoxalat, som med tiden förvandlas till stenar. Dessa kan täppa till hans urinrör och orsaka extremt obehag och smärta vid urinering.

Se även  Kan hundar äta koriander?

Tänk därför alltid på att bara servera tranbär som en och annan goding.

Hur många tranbär bör en hund äta?

hundar och tranbärSom all annan mänsklig mat är tranbär bra för hundar att äta med måtta.

För leksaks- och miniatyrhundraser är en bit av denna frukt mer än tillräckligt. Små och medelstora hundraser kan ha två till tre tranbär. Större raser bör inte äta mer än fem till åtta tranbär.

När du lägger till tranbär till din hunds mat, gör det gradvis. Hundar har ett känsligt matsmältningssystem. De kan uppleva en orolig mage om deras måltider plötsligt ändras. Börja med att mata bara ett tranbär till din hund.

Se noga efter tecken på matsmältningsproblem, som kan dyka upp inom tjugofyra timmar efter att du har ätit frukten. Ser det bra ut kan du efter några dagar öka mängden tranbär. Kom ihåg att inte överskrida den rekommenderade mängden mat.

Vilka typer av tranbärsfoder är säkra för hundar?

är tranbär dåliga för hundarMarknaden kryllar av alla typer av tranbärsmakande livsmedel. Medan du vanligtvis bara köper till dig själv, kan Fido ibland inte låta bli att vilja ha en bit av dem.

Kan hundar äta torkade tranbär?

kan hundar äta torkade tranbärTorkade tranbär eller craisiner innehåller socker som är skadligt för hundar i stora mängder. Dessutom är socker en av de främsta orsakerna till diabetes och fetma. Så, kan hundar äta Craisins? Ja, men hundägare bör bara dela dem med sina lurviga vänner i minimala mängder.

Vissa torkade tranbär innehåller en sockerersättning som kallas xylitol, medan andra innehåller russin. Undvik dessa produkter eftersom de kan orsaka förgiftning hos din hund.

Se även  Kan hundar äta persikor?

Ta dig tid att läsa ingredienslistan innan du delar torkade tranbär med honom. Se till att den inte har tillsatt socker och är fri från russin och xylitol.

Kan hundar få tranbärsjuice?

kan hundar ha tranbärsjuiceTranbärsjuice kan minska tandsten och plackuppbyggnad. Tranbärsjuice är säker för hundar så länge den inte innehåller xylitol och druvjuice. Kontrollera alltid ingredienslistan innan du ger den till din hund.

Dela tranbärsjuice i små mängder eftersom den har en hög sockerhalt. Den rekommenderade serveringen är 0,5 milliliter tranbärsjuice per kilo kroppsvikt och dag.

Kan hundar äta tranbärssås?

kan hundar äta tranbärssåsVanlig tranbärssås är bra för hundar att konsumera. Det bör dock bara ges i små mängder då det innehåller mycket socker. Kom bara ihåg att dubbelkolla ingredienslistan och se till att den inte innehåller xylitol innan servering.

Tranbärssåser som används i recept bör hållas borta från hundar. Den kan innehålla vindruvor, russin och konjak, vilket sätter deras liv på spel. Om du har överblivna tranbärsrätter, kassera dem på rätt sätt för din hunds säkerhet.

Kan hundar få tranbärspiller?

kan hundar äta tranbärspillerCanine tranbärspiller är tillskott för hundar med urinvägsinfektioner (UVI). Du kan ge tranbärstillskott till din hund, förutsatt att du har diskuterat detta med veterinären först. Var noga med att följa doseringsanvisningarna.

Å andra sidan, tranbärspiller eller mediciner avsedda för mänsklig konsumtion bör inte ges till hundar. Det beror på att våra lurviga följeslagare metaboliserar droger väldigt annorlunda än vi gör. Nästan 50 % av husdjursförgiftningarna härrör från intag av mänskliga droger.

Hur man säkert förbereder tranbär för din hund

tranbär för hundarHär är några användbara påminnelser att tänka på när du förbereder tranbär till din pälsiga vän:

 • Prata med din veterinär först och få tillstånd att lägga till tranbär till din hunds diet.
 • Välj ekologiska tranbär eftersom de är mindre utsatta för kemikalier.
 • Tvätta bären väl för att få bort kemikalierester och smuts.
 • Du kan servera tranbären råa, kokta, mosade eller torkade till din hund.
 • Hoppa över att tillsätta socker eller andra ingredienser eftersom det smakar bäst när det serveras vanlig.
 • Kom alltid ihåg att sätta förbrukningsgränser för att undvika övermatning.
Se även  Kan hundar äta russin? Vad gör dem dödliga för hundar?

Hemlagad tranbärshundgodis

kan hundar äta craisinerNedan är ett snabbt och enkelt recept på tranbärshundskex som du kan prova hemma:

hundkex receptTranbärspumpakakor

 • Ingredienser

  1 dl hela färska tranbär

 • 1 kopp havregryn
 • 1 1/2 dl buljong, kyckling, nötkött eller grönsak
 • 2 koppar vetemjöl
 • 16 oz (1 burk) pumpapuré, osötad

Procedur:

 1. I en stor skål kombinerar du vetemjöl, havregryn, färska tranbär, pumpapuré och fond. Rör om tills allt är väl blandat. Om blandningen är för torr, tillsätt lite buljong.
 2. Använd en liten glasskula och skopa en klick av blandningen. Lägg den i handflatan och rulla den till en boll.
 3. Lägg hundgodisen på en pizzasten eller en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
 4. Grädda godsakerna i 350 grader i femtio minuter.
 5. Ta ut dem från ugnen och låt dem svalna. Ge inte din hund varm mat eftersom det kan orsaka allvarliga skador.
 6. Efter att godsakerna har svalnat, lägg dem i en Ziploc-påse och förvara i kylen.