Kan hundar äta valnötter? Vad ska jag göra om min hund har ätit valnötter

Nej. Valnötter bör inte delas med din hund, även i små mängder. Den höga fetthalten i valnötter kan vara skadlig för din pälsiga kamrats hälsa och orsaka tillstånd som fetma och magbesvär. Den största faran att se upp för är dock valnötsförgiftning från att äta mögliga valnötter, vilket kan få ödesdigra konsekvenser.

Har valnötter hälsofördelar för hundar?

Valnötter ger många hälsofördelar för människor. Tyvärr kan våra lurviga vänner inte fullt ut njuta av dessa hälsofördelar. Valnötter har flera skadliga egenskaper som kan äventyra våra hundars liv.

Är valnötter säkra för hundar att äta när de ges i små mängder?

kan hundar äta valnötter 3

Valnötter är definitivt inte bra för hundar att äta. Även i små mängder kan de orsaka allvarliga biverkningar. Det finns tre huvudproblem när det gäller att servera valnötter till hundar:

Mögliga valnötter

En stor anledning till varför svaret på ”Kan hundar äta valnötter?” är nej beror på deras ökända mottaglighet för svampangrepp. Mögelsvamparna producerar giftiga föreningar som kallas tremorgena mykotoxiner.

Att mata din hund med mögliga valnötter, även i små mängder, kommer att göra den mycket mottaglig för förgiftning. Av denna anledning är alla typer av valnöt, inklusive engelsk valnöt och svart valnöt, förbjuden för hundar.

En hund som har fått i sig mögliga valnötter kommer ofta att uppleva diarré, kräkningar, skakningar och kramper. Om din hund visar dessa symtom, notera den uppskattade mängden mögliga valnötter han kan ha fått i sig.

Detta ger veterinären värdefull information om hur allvarligt det kan påverka din hund och vilken typ av behandling som är rätt för honom.

Se till att ta honom till veterinären direkt. Ju tidigare din hund behandlas, desto mer skadas den.

Vissa föreslår att tvättning, matlagning och matlagning av valnötter kan eliminera tremorgena mykotoxiner. Det har dock inte helt bevisats vara effektivt.

Andra mögliga valnötter innehåller gifter som växer djupt under ytan. Detta gör det svårt att bedöma om de tas bort efter att de har blötts i vatten eller utsatts för värme.

Se även  Kan hundar äta vindruvor? Hur är det med russin?

Kvävningsrisk

Valnötter är bland ett större utbud av nötter, vilket gör dem till en potentiell kvävningsrisk. Om du har en liten hund bör du vara mer försiktig. Leksaker och små raser är mer benägna att kvävas eftersom de har mindre luftrör än sina större motsvarigheter.

Dessutom krävs det bara små mängder valnötter för att orsaka tarmblockeringar hos små hundar.

Detta är ett allvarligt problem och veterinären kan till och med behöva opereras. Utan korrekt medicinsk behandling kan tarmobstruktion vara dödlig.

Hög fetthalt

De flesta nötter innehåller mycket fett och valnötter är inget undantag. En hund som fått i sig en stor mängd valnötter riskerar att utveckla magproblem. Han kan lida av diarré, kräkningar, orolig mage och matsmältningsbesvär.

Den höga fetthalten i valnötter kan också leda till allvarligare hälsoproblem när de konsumeras i överskott. Människofoder med hög fetthalt orsakar ofta ohälsosam viktökning, pankreatit och gastroenterit hos hundar.

Hundar, särskilt de med dessa sjukdomar, bör hållas borta från valnötter eftersom de bara kommer att förvärra deras tillstånd.

Kan hundar äta valnötsskal?

kan hundar äta valnötter 2

Nej, valnötsskal är farliga för hundar. Deras hårda konsistens gör dem svåra att tugga och smälta. Det kan utsätta din hund för risk för kvävning och tarmblockeringar.

Valnötsskal är också potentiellt giftiga för hundar, eftersom de är benägna att mögeltillväxt.

Kan hundar äta valnötsolja?

Ja. Valnötsolja kan ges till hundar som tillskott. Det bör dock administreras i små mängder. Valnötsolja har en hög fetthalt och är rik på omega-6-fettsyra linolsyra. Det kan orsaka matsmältningsproblem och förvärra inflammation när det konsumeras med måtta.

Kan hundar äta valnötskakor?

Nej. Valnötskex som köps i butik är ohälsosamma för hundar att konsumera. De är sammansatta av ingredienser som kan vara skadliga för deras hälsa, som socker och smör. Ett bättre alternativ skulle vara att göra hemgjorda hundgodis till din hund då du har mer kontroll över vilka ingredienser du ska använda.

Se även  Kan hundar äta ingefära?

Läsa: 8 enkla att göra hemlagade hundkexrecept

Vilka typer av nötter kan hundar äta?

kan hundar äta valnötter 4

Nu när du vet svaret på frågan ”Kan hundar äta valnötter?”, låt oss se vilka andra typer av nötter som bör hållas borta från din hund.

Vissa nötter är säkra för hundar att konsumera, men de bör serveras i små mängder. Dessa nötter inkluderar jordnötter, cashewnötter och mandel. Tänk dock på att veterinärer avråder hundägare från att ta med nötter i sin hunds diet.

Generellt sett är nötter mycket fett, så även om vissa nötter inte är giftiga för hundar är de fortfarande ohälsosamma godsaker för hundar. Om du ger din hund för många nötter kommer han sannolikt att få magproblem, inklusive diarré, kräkningar och förstoppning.

Hur är det med jordnötssmör? Är det säkert för hundar?

kan hundar äta valnötter 1

Jordnötssmör är också en välsmakande behandling för dem. Vissa märken av jordnötssmör innehåller dock mycket natrium. Andra märken använder också xylitol som sockerersättning, vilket är dödligt för hundar.

För att hålla din hund säker, välj ett jordnötssmör som är fritt från socker och salt. Du kan också göra jordnötssmör från grunden.

Använd alltid portionskontroll när du matar din hund med jordnötssmör, ge det bara i små mängder. Jordnötssmör har också en hög fetthalt. Att tillåta honom att konsumera för mycket jordnötssmör kan leda till allvarliga hälsoproblem, såsom pankreatit och fetma.

Av samma anledning, undvik att dela andra mänskliga livsmedel som innehåller nötter också.

Vilka typer av nötter är dåliga för hundar?

kan hundar äta valnötter 4

Nötter är i allmänhet inte lämpliga för hundar, men andra bör undvikas till varje pris. Kolla in andra typer av nötter som är skadliga för din hund:

Se även  Kan hundar äta skinka? Är det en bra proteinkälla?

Kan hundar äta macadamianötter?

Nej. Macadamianötter innehåller okända gifter som orsakar neurologiska problem hos hundar. Så de är inte säkra för hundar att äta. Symtom på macadamianötförgiftning inkluderar svaghet, feber, kräkningar, skakningar och depression. Det tar cirka 12 timmar för dessa tecken att bli uppenbara efter intag.

Kan hundar äta hickorynötter?

Nej. Hickorynötter är inte bra för hundar eftersom de ofta orsakar svår mag-tarmbesvär. De är också giftiga för hundar eftersom de är mottagliga för mögel. Giftiga föreningar som juglone och tremorgena mykotoxiner finns i hickorynötter.

Kan hundar äta smaksatta och saltade nötter?

Nej. Dessa nötter är inte heller bra för hundar. De innehåller vanligtvis mycket salt, socker och kryddor, vilket kan irritera din hunds mage om det tas i små mängder. Hundar som äter för mycket kan utveckla kräkningar, diarré, flatulens och förstoppning.

Diabetes, njursjukdom och fetma kan också utvecklas om de ofta äter smaksatta och saltade nötter.

Kan hundar äta pistagenötter?

Nej. Pistaschmandlar är inte säkra för hundar att äta eftersom de kan vara en potentiell bärare av aspergillus-svamp. De innehåller aflatoxiner som kan orsaka enorma skador på din hunds lever. Dessa nötter utgör också en kvävningsrisk och kan orsaka tarmblockeringar på grund av deras storlek.

Kan hundar äta åldrade nötter?

Nej. Om du någonsin låter din hund äta nötter, välj färska. Undvik gamla nötter som legat länge i skåpet, eftersom de är mer mottagliga för växande svampar.

Nötträd är inte bra för hundar av samma anledning. Om du har ett valnötsträd på din trädgård, se till att det är ordentligt inhägnat för att hålla din hund ute.

Håll också alltid uppsikt över din hund när den är utanför trädgården för att förhindra att den tuggar nötter som fallit på marken.