Kan hundar äta yoghurt?

Yoghurt är en hälsosam behandling för hundar. Detta dietmellanmål har ett högt probiotikainnehåll som främjar ett hälsosamt matsmältningsorgan, vilket gör det mindre benäget att få obekväma magbesvär.

Låt oss ta en titt på andra hälsofördelar som din lurviga vän kan få av denna mejeriprodukt; ta reda på vilka yoghurtar som är säkra för hundar och vilka yoghurtar som bör undvikas.

Vilka hälsofördelar har yoghurt för hundar?

kan hundar äta yoghurtAtt göra yoghurt kräver användning av levande och aktiva bakteriekulturer som ingredienser. De vanligaste bakteriestammarna i yoghurt är Lactobacillus, Bifidobacterium och Streptococcus thermophilus. Dessa är bra levande bakterier som stärker en frisk tarmmikrobiom.

Det betyder helt enkelt att de hjälper till att underhålla din hunds mag-tarmkanal. Yoghurt kan lindra matsmältningsproblem, inklusive diarré och inflammerade tarmar.

Probiotika (levande mikroorganismer) förhindrar svampinfektioner, förutom att det förbättrar din hunds tarmhälsa. De stärker immunförsvaret och förbättrar upptaget av näringsämnen.

Yoghurt är också rik på kalcium, magnesium och zink. Dessa mineraler arbetar tillsammans för att säkerställa att din pälsiga vän har en sund benutveckling. De spelar en stor roll för att hålla hans päls glänsande och infektionsfri på huden.

Yoghurt har också en bra mängd protein. Det hjälper till att få din hund att känna sig mätt samtidigt som den äter mindre. Detta mejerimellanmål är idealiskt för hundar som behöver gå ner i vikt.

Visste du att yoghurt består av mer än 88 % vatten? Så det tillför återfuktning till din hunds kropp och kyler ner honom, särskilt i varmt väder. Kom dock alltid ihåg att det inte är ett alternativ till sötvatten.

Vilka yoghurtar är dåliga för hundar?

kan hundar äta yoghurt 1

Inte alla yoghurtsorter är säkra för hundar. Vissa innehåller ingredienser som kan påverka en hunds hälsa negativt. Nedan är några yoghurtar som du definitivt inte bör dela med Fido:

 • Kan hundar äta smaksatt yoghurt?

Nej, även om smaksatt yoghurt är ett läckert mellanmål, innehåller den vanligtvis konstgjorda sötningsmedel, konserveringsmedel och tillsatser. Detta sätter din hund i riskzonen för många hälsoproblem, inklusive fetma, diabetes och tandproblem.

Se även  Kan hundar äta rödbetor? Är råbetor säkra för hundar?

Sötad yoghurt bör också undvikas av samma skäl.

Choklad innehåller teobromin och koffein, vilket kan orsaka toxicitet. Ge därför aldrig din hund mat med chokladsmak.

 • Kan hundar äta yoghurt som är sockerfri?

Många sockerfria yoghurtar innehåller sötningsmedel som ofta innehåller xylitol, ett konstgjort sötningsmedel som ofta används som sockerersättning.

Denna ingrediens är mycket giftig för hundar. Det kan orsaka hypoglykemi, leversvikt och till och med dödsfall.

Så kolla alltid ingredienslistan på yoghurten. Se till att den inte innehåller xylitol innan du delar den med din hund.

 • Kan hundar äta fettrik yoghurt?

Mata inte din hund med låg fetthalt yoghurt eftersom det kan leda till många hälsoproblem, inklusive viktökning.

I lindriga fall kan de orsaka matsmältningsproblem, såsom orolig mage. Allvarliga hälsoproblem kan bero på överdriven konsumtion, såsom pankreatit.

Varning: Yoghurt kan orsaka laktosintolerans hos hundar

kan hundar äta yoghurt 4Förutom ohälsosamma och giftiga ingredienser i yoghurt bör du också vara uppmärksam på laktosintolerans.

Många vuxna hundar producerar inte tillräckligt med laktas. Det är ett enzym som hjälper matsmältningssystemet att metabolisera mejeriprodukter som yoghurt.

Hundar med laktasbrist kan inte smälta laktos ordentligt. Detta leder till att deras mag-tarmkanal reagerar negativt vid nedbrytning av mjölk. Följande är de vanligaste symtomen på laktosintolerans:

 • Flatulens
 • kräkas
 • Diarre
 • Magont
 • Viktminskning
 • Aptitlöshet
 • Överdriven repning

Observera att dessa symtom påminner ganska mycket om matförgiftning. Förvara alltid yoghurt väl kyld. Glöm inte att kolla utgångsdatumen också. Om din hund uppvisar ovanstående symtom, ta honom till veterinären omedelbart för korrekt diagnos och behandling.

Vilken typ av yoghurt kan jag ge min hund?

kan hundar äta yoghurt 3Vanlig, fettfri och xylitolfri yoghurt utan tillsatta sockerarter är det lämpligaste valet för hundar. Om du undrar, ”Kan hundar äta grekisk yoghurt?” svaret är ja. Grekisk yoghurt innehåller goda mängder levande kulturer som ger hundar stora probiotiska fördelar.

Se även  Kan hundar äta salami?

Grekisk yoghurt innehåller också mindre vasslelaktos och laktos än vanlig yoghurt. Det är för att den genomgår en siktningsprocess. Denna typ av yoghurt är därför mindre sannolikt att orsaka laktosintolerans hos hundar. Den är också hög i kalcium och protein och låg i socker och natrium.

Om du väljer grekisk yoghurt är yoghurt med låg fetthalt det bästa valet. Annars innehåller den mindre kalcium men mer mättade fetter. Det är inte ett bra val för feta eller överviktiga hundar.

Om din lurviga vän är kraftigt laktosintolerant är kefir ett bra alternativ till yoghurt. Detta är en odlad, fermenterad mjölkdryck. Medan kefir kan göras av mejeri, finns det andra varianter också. Vissa kefirer består av vatten, kokosmjölk eller mandelmjölk.

Liksom yoghurt är kefir hög i probiotika. Den är också rik på biotin, kalcium och fosfor.

Kan hundar ha kokosyoghurt?

Det finns fortfarande en kvarstående fråga från husdjursföräldrar: Kan hundar ha yoghurt som innehåller kokos? Frågan är fortfarande om kokosyoghurt är säkert för hundar att äta. Förespråkare för maten hävdar att den innehåller flera hälsofördelar. Dessa inkluderar kokosnötens svampdödande, antibakteriella och antivirala egenskaper.

Omvänt säger kritiker av maten att den kan orsaka matsmältningsproblem, inklusive orolig mage och diarré. Den innehåller också kalium, vilket kan orsaka hälsoproblem om det konsumeras i stora mängder.

Prata med din veterinär innan du gör kokosnötyoghurt till en del av din hunds diet.

Hur mycket yoghurt ska jag ge min hund?

kan hundar äta yoghurt 4En tesked yoghurt om dagen räcker för små hundar, medan större hundar klarar sig på en matsked. Inga andra godsaker bör dock ges under resten av dagen.

Se även  5 nackdelar med att mata pommes frites till hundar

Innan du ger yoghurt till din hund, rådfråga din veterinär först. Få deras åsikt om huruvida denna mat passar hans näringsbehov eller inte.

Din hunds hälsotillstånd bör också beaktas. Om din hund är på medicin kan yoghurtens probiotika motverka medicinen. Så diskutera detta med veterinären.

Om veterinären tillåter dig att inkludera yoghurt i ditt husdjurs måltid, var noga med att begränsa portionerna till små mängder. Du kan blanda yoghurt med hans vanliga hundmat.

En hunds mage är ganska känslig för plötsliga förändringar i kosten. För att undvika orolig mage, ge din hund yoghurt i små mängder om det är första gången han äter det.

Kan hundar äta yoghurt varje dag?

kan hundar äta yoghurt 5Husdjursföräldrar kan mata sina hundar med yoghurt dagligen, enligt Dr. Maryanne Murphy, klinisk biträdande professor i nutrition vid University of Tennessee. Men eftersom det serveras i små mängder, kanske hundar inte får tillräckligt med probiotika.

Hon tillade att husdjursföräldrar inte bör förlita sig på yoghurt enbart. Överväg istället att skaffa probiotiska hundtillskott till din hund. Eftersom den är gjord speciellt för hundar, fungerar den mer effektivt för att hålla deras matsmältningssystem friskt.

Hitta rätt probiotikatillskott för din hund genom att rådfråga din veterinär.

Hemlagad yoghurt för hund

kan hundar äta yoghurt 6Följ det här receptet för att göra en uppfriskande frusen yoghurt till Fido:

hundkex receptJordnötssmör Yoghurt Pupsicle

Ingredienser

 • ½ kopp krämigt jordnötssmör, osaltat och osötat
 • 1 mogen banan, mosad
 • 2 matskedar honung
 • 4 koppar yoghurt (vanlig, fettfri om det behövs)

Procedur

 1. Smält jordnötssmör i mikron i ca 30 sekunder.
 2. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills det är slätt.
 3. Häll blandningen i en silikonform eller isbitsform.
 4. Lägg den i frysen över natten.
 5. Ta bort pussarna från formen och servera dem till din hund.