Kan husdjurskaniner binda sig till människor?

Husdjurskaniner kan bilda nära, tillgivna band med sina människor, precis som hundar och katter kan. När du behandlar din kanin inte bara som ett husdjur utan som en följeslagare, kommer den att svara i gengäld. Det är en relation som bygger på ömsesidig tillit och tillgivenhet, och den blir starkare ju mer tid ni tillbringar tillsammans.

Att förstå din kanins kroppsspråk är nyckeln till att påskynda denna bindningsprocess. Kaniner kommunicerar väldigt annorlunda än människor, så att lära sig deras unika sätt att uttrycka belåtenhet, rädsla eller nyfikenhet kan hjälpa dig att binda dig snabbare. Genom att respektera deras utrymme och låta dem närma sig dig på deras villkor, kommer du att upptäcka att de blir mer självsäkra och villiga att delta.

Kom ihåg att varje kanin har en distinkt personlighet, och hur de binder sig till dig kommer att återspegla det. Av mina två kaniner för tillfället somnar den ena i mitt knä och slickar mig i ansiktet när hon får chansen. Den andra personen tycker om att ligga bredvid mig på golvet, men vill helst inte gosa.

Att knyta an till din kanin kommer inte att ske över en natt, men med konsekvent och omtänksam interaktion kommer du snart att upptäcka att det speciella band du värnar om börjar blomma ut.

Kaniner kan (och gör) knyta an till sina människor.

Kaniner är kända för sin intelligenta och sociala natur och frodas genom interaktion med andra kaniner och människor. Tvärtemot den gammaldags uppfattningen att de bara är husdjur i bur, kan kaniner trivas som sällskapsdjur, förutsatt att de får ordentlig vård och tillgivenhet. När kaniner behandlas som en del av familjen kommer de att bygga viktiga band med sina mänskliga motsvarigheter.

Husdjurskaniner är absolut kapabla att känna igen enskilda människor och bildar vanligtvis starkare band med vissa människor i din familj än med andra. Vissa kaniner visar till och med en tydlig preferens för mänskligt sällskap framför kaninsällskap.

På din resa för att skapa det där speciella bandet, kom ihåg att kaniner uttrycker sin tillgivenhet på olika sätt. Vissa kanske söker sig till husdjur och gosedjur, medan andra visar sitt självförtroende genom att helt enkelt välja att sitta i närheten. De tenderar att visa glädje kring sina favoritmänniskor, ibland utför de underhållande upptåg som att binga eller ge kärleksfulla knuffar.

  • Lära sig hur knyta an till din kanin genom konsekvens i denna utbildningsprocess och genom att respektera deras individuella personlighet.

Räcker mänskligt sällskap för kaniner?

Detta är ett extremt kontroversiellt ämne i kaninsamhället. Många tror att kaniner alltid bör hållas i par och grupper för deras eget välbefinnande och lycka, medan andra tror att mänskligt umgänge är tillräckligt för kaniner.

Jag tror att även om alla kaniner behöver någon form av socialisering, räcker det ofta med mänskligt sällskap. Lägg märke till att jag inte sa det alltid tillräckligt. Jag föredrar att ta en mer nyanserad inställning till detta ämne och ber dig hålla ett öppet sinne när jag förklarar min ståndpunkt.

Jag tror helhjärtat att det beror på de enskilda kaninernas omständigheter och personlighet. Vad jag har upplevt att arbeta med räddningskaniner så klarar sig vissa kaniner bäst med andra av samma art, medan många andra är ganska nöjda med att ha människor som sällskap. Jag tror att det är viktigt att titta på din kanins beteende och sociala signaler för att avgöra om mänskligt sällskap är tillräckligt för att möta din kanins sociala behov.

Först vill jag nämna några av den forskning jag hittade som ger mer nyans till detta ämne. År 2016 a omfattande analys av studier om kaninbeteende och socialisering publicerades. Det finns två nyckelfynd i den här studien som får mig att utmana idén att tjudrade kaniner alltid är det bästa valet:

  1. Underordnade kaniner visade mer stress och visade märkbart mindre aktivitet och ”glad” beteende (som avslappnade ställningar, binkies, zoomies) jämfört med de dominerande kaninerna i par och grupper. Detta får mig att tro att sociala hierarkier inte är fördelaktiga för alla kaniner, och att det verkligen beror på vilken typ av relation de enskilda kaninerna har med varandra och hur ömsesidigt deras förhållande är.
  2. Det andra fyndet var att många av de tidigare studierna som utfördes för att avgöra om kaniner föredrog ett gruppliv eller ett ensamt liv inte tog hänsyn till hur mycket utrymme som kaninerna fick. Det vill säga, kaniner som hålls i grupper tenderar att ha större burar eller inhägnader, vilket direkt påverkar kaninens lycka. Det är oklart om förekomsten av andra kaniner gjorde lika stor skillnad i kaninernas välbefinnande som att ha en stor inhägnad. Det fanns till och med gjort en studie testade om kaniner skulle välja en solitär bur om den var tillräckligt stor, och över hälften av kaninerna (både dominanta och underordnade) föredrog den solitära buren.
Se även  Allt om grävbeteende hos husdjurskaniner

Nu vill jag vara tydlig med att jag inte säger att jag anser att alla kaniner ska hållas åtskilda och att kaninbindning är en bluff. För det första är nästan alla kaninstudier ganska små och tittar ofta på beteendet hos oförändrade kaniner. De kan inte anses vara avgörande bevis på ett eller annat sätt.

Däremot tycker jag att det är okej att ifrågasätta den konventionella kunskapen och fatta ett beslut utifrån din kanins personlighet och individuella behov.

Ta hänsyn till din kanins personlighet

Precis som människor har kaniner sin egen karaktär. Vissa kan vara utåtriktade och sällskapliga, medan andra kan vara mer introverta och självständiga. Precis som många människor föredrar sällskap med andra djur, verkar vissa kaniner till och med föredra sällskap med människor framför sällskap av sitt eget slag.

Det bästa sättet att veta om din kanin kan använda en följeslagare av sitt eget slag är att vara uppmärksam på hans kroppsspråk. Uppvisar din kanin mycket glatt beteende? Zoomar och binger de när de umgås med dig? Eller är de något aggressiva och stressade kring människor?

Jag stötte på den här kampen när jag började leta efter en följeslagare till min Ellie. Hon är en ganska självständig kanin och var väldigt glad, men jag tror verkligen att det var rätt beslut att skaffa en till kanin. Så jag tog hem en annan kanin, Teddy Bear, och knöt ihop de två.

Men grejen är att även om de kom överens ett tag så försökte Ellie ofta hitta ställen hon kunde gå ensam. Det var som dem populär att bli mer självständig. I slutändan tror jag att det är detta som orsakade att de ramlade ut. De två hade ett stort bråk efter att ha dejtat i ungefär ett år, och jag har inte kunnat fixa dem sedan dess.

Se även  Kan du äta Lionhead Rabbit's Meat?

Men på något sätt verkar de båda lyckligare nu när de är separerade. De tar nu hand om varandra genom ett staket som skiljer dem åt, men båda får också ett eget utrymme att leva och leka på. Teddy Bear har också fått mycket självförtroende nu när han inte är den underordnade kaninen som lever under den dominerande Ellie.

Så vad jag säger är att övervaka dina kaniner beteende och själv bestämma vad som är rätt, även om det strider mot konventionell visdom. Din kanin kanske inte kan använda ord, men detta beteende talar om för dig hur han mår. Om din kanin säger till dig att han eller hon är glad, tro honom eller henne.

Mina erfarenheter av räddningskaniner

Under min tid som jag arbetade med räddningskaniner var en sak klar: varje kanin jag har arbetat med har dragit nytta av en respektfull mänsklig kontakt.

Kaniner kommer till skyddet med en mängd olika tidigare erfarenheter. Vissa är överlämnade husdjur, några lämnas utanför och en del kommer från kaninhamstring och illegal uppfödningsverksamhet.

Oavsett om dessa kaniner aldrig har socialiserats med människor eller redan är ganska vänliga med människor, har jag sett på egen hand hur enkla, lugna interaktioner med personal och volontärer får kaninerna att känna sig mer bekväma och självsäkra under sin vistelse. Förändringen är mest märkbar hos kaniner som kommer till skyddet som oroliga eller aggressiva kaniner. Ju bättre dessa kaniner lär känna skyddsrumspersonalen, desto fler tecken på lycka visar de och lär sig med tiden att komma ut ur sitt skal.

Denna personliga erfarenhet av att ta hand om hundratals kaniner från olika bakgrunder får mig att tro att mänskligt sällskap gör stor skillnad. Det är en vacker process att se kaniner lära sig att lita på och älska, och jag tror inte att vi ska bortse från den stora positiva effekt som mänskligt umgänge kan ha på kaniner.

Hur mycket tid kan du spendera med din kanin?

Det andra du verkligen behöver tänka på är hur mycket tid du spenderar med din kanin. Även om jag inte tror att de nödvändigtvis behöver umgås med en annan kanin, leder min erfarenhet av räddningskaniner mig att tro att någon form av socialisering och sällskap är avgörande för deras allmänna välbefinnande.

Om du är borta från hemmet för mycket kanske ditt sällskap inte räcker till för din kanin. Detta gäller särskilt om du ofta reser för affärs- eller helgsemester, eller om du tenderar att gå ut på natten och sova ut på morgonen.

Generellt sett är det inte ett problem om du jobbar 9 till 5 eftersom detta är en naturlig tid för en kaninlur. Och känn inte att du kan aldrig åk på semester eller ha en rolig utekväll. Men om detta händer ofta kan din kanin dra nytta av lite mer sällskap du kan ge honom.

Se även  Kan man introducera en kaninunge för en äldre kanin?

Kommer en kanin att tappa intresset för människor om han knyter an till en annan kanin?

När du kopplar ihop din kanin med en annan kanin är det normalt att undra om han eller hon kommer att bli mindre tillgiven eller intresserad av dig. Sanningen är att din kanin fortfarande kan behålla ett starkt band med dig även efter att ha byggt upp en nära relation med en annan kanin. Precis som människor kan kaniner upprätthålla flera starka band under hela livet.

Det här är vad du kan förvänta dig:

  • Dela tid: Dina kaniner kommer att dela sin tid mellan dig och varandra. Du är fortfarande en uppskattad del av deras värld!
  • Rutinmässiga frågor: Om du fortsätter med dina vanliga mys- och leksessioner kommer dina kaniner att fortsätta att se fram emot dem.
  • Individuella personligheter: Vissa kaniner söker naturligtvis mer mänsklig interaktion än andra.

Genom att fortsätta vara en källa till tröst och trygghet för dina kaniner kommer du att upptäcka att deras tillgivenhet för dig fortsätter. De är kapabla att älska både sin kaninkamrat och sina mänskliga vårdgivare.

Källor:

  1. Burn, CC och P sköldar. ”Behöver kaniner varandra? Effekter av enstaka eller parhus på kroppstemperatur och beteende hos kaniner i en fristad i Storbritannien.” Djurskydd 29,2 (2020): 209–219. Webb. Åtkomst: https://www.cambridge.org/core/journals/animal-welfare/article/abs/do-rabbits-need-each-other-effects-of-single-versus-paired-housing-on-rabbit- kroppstemperatur-och-beteende-i-ett-brittiskt skydd/77C65B1FA433F8C5F739E804FED005B5
  2. DiVincenti L Jr, Rehrig AN. ”Europeiska kaniners sociala natur (Oryctolagus cuniculus).” J Am Assoc Lab Anim Sci. 2016 Nov;55(6):729-736. PMID: 27931309; PMCID: PMC5113872. Hämtad: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5113872/
  3. SDE Held, RJ Turner, RJ Wooton. ”Val av laboratoriekaniner för individuell eller gruppbostad.” Applied Animal Behavioral Sciences Vol. 46 Förutom. 1-2. Godkänd 14 juni 1995, tillgänglig online 16 mars 2000. Åtkomst: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/016815919500632X

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.