Kan husdjursråttor leva ensamma? Kan jag bara köpa en?

Låt oss inse det… att köpa ett nytt husdjur är ett stort åtagande, så det är alltid en bra idé att göra lite research innan du tar det steget. En av de vanligaste frågorna jag hör är, kan husdjursråttor leva ensamma? Tja, som tur är har vi stor erfarenhet av att hålla och ta hand om råttor, så du har kommit till rätt ställe.

Kan husdjursråttor leva ensamma? Nej, husdjursråttor ska inte leva ensamma. Råttor är extremt sociala djur, i det vilda lever de i stora grupper med komplexa hierarkier som kommunicerar genom syn, lukt, ultraljudsprat och beröring. Husdjursråttor är inte annorlunda och bör hållas i par eller grupper för att efterlikna denna miljö.

Lyckligtvis förstår vi nu mycket mer om råttarten än vad vi gjorde för några år sedan. Om du vill lära dig mer om dessa spännande varelser och den fascinerande nya informationen vi har upptäckt på senare tid om deras sociala komplexitet, läs nedan.

Råttor måste leva med sin egen sort

Råttor är extremt intelligenta och mycket sociala djur, som lever i stora komplexa grupper i naturen. Mycket av deras roliga kommer från deras råttvänner. De kommer att tillbringa större delen av sin tid med att ömsesidigt trimma, leka med varandra, gosa och sova tillsammans för att hålla varandra varma.

Nyligen studier har funnit att råttor kommunicerar socialt genom en rik repertoar av ultraljudsvokaliseringar. Råttor producerar komplexa sekvenser av ultraljudsvokaliseringar i olika sociala och motiverande sammanhang. De komplexa sekvenserna har ännu inte dechiffrerats, men denna banbrytande upptäckt visar hur intelligenta och sociala dessa djur är.

Råttor häckar väldigt lätt, det tar bara några minuter för en hane och en hona att para sig innan honan blir dräktig, så se till att hålla dina råttor i grupper av samma kön för att undvika oönskade kullar.

Det andra alternativet skulle vara att kastrera hanarna och kastrera honan om du vill ha dem båda i samma bur.

Det finns ytterligare fördelar med att hålla råttor i par eller grupper, de är faktiskt lättare att ta hand om då de bryr sig om varandra och möter varandras behov. Från att ta hand om varandra till att ge social och mental stimulans till att bara ha lite extra sällskap när man inte är i närheten.

Din råtta kommer att tillbringa cirka 22 till 23 timmar om dagen i sin bur, kan du föreställa dig hur uttråkad du skulle vara om du tvingades leva i en sådan miljö med bara dig själv för att underhålla dig.

Se även  Varför äter djur sin moderkaka?

Även om du kan spendera 10 timmar om dagen med din råtta, ersätter det fortfarande inte det verkliga sällskap som en annan råtta ger, du talar inte deras språk, du kan inte ta hand om dem ordentligt eller stjäla deras mat. De behöver det sällskapet i sitt eget hem.

Råttor som lever med andra råttor eller en del av en grupp är kända för att leva längre, det finns givetvis undantag från detta, men statistiskt sett är det sant. Ju gladare din råtta är, desto friskare blir din råtta.

En råtta som lever i isolering kan också utveckla neurologiska eller beteendeproblem på grund av sin onaturliga miljö.

Om du skaffar en sällskapsråtta är det mycket viktigt att du ger dem en annan råttkamrat att leva med hemma, oavsett om det är en eller ett par. De kommer verkligen att tacka dig för det.

Påminna. a lycklig råtta är en frisk råtta.

Kommer det inte kosta mer pengar att äga mer än en råtta?

Låt oss inse det när vi överväger vilket husdjur att adoptera, kostnad kan spela en stor roll i det beslutet, men hur mycket kostar husdjursråttor att äga. Ett vanligt svar jag hör när någon får reda på att råttor inte bör hållas ensamma och att de verkligen borde hållas i par eller mer är att det kommer att kosta mycket mer pengar. Detta stämmer faktiskt inte alls.

Den största utgiften du kommer att ha när du köper nya råttor är kostnaden för buren, detta är alltid den största utgiften. Om du letar efter en bur, se till att du ger dem en fin och hög bur med massor av nivåer för dem att springa och klättra överallt. En bur som ger denna miljö för en enda råtta kan enkelt hysa 2 råttor.

Den allmänna tumregeln är att ge 2,5 kubikfot per råtta, du kan använda denna burkalkylator här från fancyrat-forumet. En 35″ x 20″ x 25″ bur är en idealisk storlek för två råttor, men för att vara ärlig skulle jag köpa den största du har råd med som naturligtvis passar i ditt hem.

Andra kostnader du kommer att ha är; mat, sängkläder, mat, sängkläder, leksaker och andra smågodis som du vill mata dina råttor är försumbara – du kommer inte ens att märka skillnaden mellan kostnaden för två råttor jämfört med en. Men om du skulle ta hem ett halvdussin av dem skulle det vara annorlunda.

Se även  Kattens svans skakar vid urinering - förklaring

Om du inte kan adoptera mer än en råtta på grund av kostnaden eller om du känner att du inte har plats för dem, bör du verkligen överväga att skaffa en annan sorts husdjur, en som är ensam till sin natur. den syriska hamstern. .

Min råtta är aggressiv mot andra råttor, han måste leva ensam

Tyvärr finns det fall då en råtta måste leva på egen hand. Ibland kan hanråttor vara ganska aggressiva mot andra råttor när de går igenom puberteten, men din råtta bör växa ur detta. Om aggressionen fortsätter eller förvärras, kommer kastrering av din råtta nästan alltid att lösa detta problem, det är bara en ansamling av testosteron.

Att återplacera en räddningsråtta kan också vara utmanande, räddningscentralen kan ha meddelat att råttan är aggressiv och därför borde leva ensam. Denna aggression kan dock bero på miljön där råttan lever. Att ta hem råttan och introducera den på rätt sätt för andra råttor i rätt ålder kan lösa problemet.

Om råttan är riktigt knasig och vad du än försöker kan det bästa alternativet vara att hysa råttan i sin egen bur bredvid andra råttor. På så sätt kan de fortfarande lukta och kommunicera med varandra.

Cage Buddy gick bort, vad ska du göra?

Tyvärr kommer det en tid då en av dina råttor tyvärr kommer att dö. Detta kommer att bli en tuff upplevelse för både dig och dina andra råttor eller råttor. Råttor kan känna sorg precis som människor och det kan ha en stark negativ effekt på deras hälsa och livskvalitet.

Lyckligtvis är det relativt enkelt att introducera nya råttor till en grupp eller till och med en enda råtta. Det krävs bara lite tålamod för att vänja sig vid dem.

Men om du inte planerar att hålla råttor kan en i gruppen lämnas ensam om de andra dör. Det finns några alternativ att överväga:

  • När din råtta är äldre, säg 1,5 år eller mer, kan han börja sakta ner och vara ganska nöjd med att chilla på egen hand
  • Du kan fostra en sällskapsråtta från någon du äger, från Craigslist eller från ett härbärge, när din råtta har gått bort kan de återlämnas till sin ägare
  • Du kanske vill ge bort dem för adoption, detta skulle nödvändigtvis vara ett av mina alternativ eftersom jag inte kan tänka mig att ge bort en av mina råttor till någon, men det är ett personligt val. Jag förstår att det kan vara ditt enda val så det beror på allas egna personliga omständigheter antar jag.
Se även  Varför äter min hund sin bajs? (och hur stoppar jag det)

Kommer min råtta att binda sig till mig om den lever i en grupp?

Det enkla svaret är ja, din råtta kommer fortfarande att knyta an till dig oavsett hur många husdjursråttor du äger. Naturligtvis förutsatt att du avsätter lite tid för att interagera med dina råttor. Så snälla var inte självisk och köp bara en råtta så att du ensam måste ge lite sällskap, oavsett hur mycket tid du har råd med dem, de behöver sina råttvänner.

För att vara ärlig har jag funnit att det faktiskt är bättre att ha fler råttor av ett antal anledningar. När du umgås med dina råttor har de alla olika personligheter och vissa är mer självsäkra än andra. En blyg råtta kommer att ha stor nytta av att ha en annan råtta i sitt sällskap och det kommer att hjälpa till att bosätta dem.

Rengöringskrav för flera råttor

Utöver dina initiala oro över kostnaden, kan du börja oroa dig för att din städkur nu kommer att fördubblas i ansträngning och tid eftersom du har mer än en råtta. Detta är faktiskt inte fallet. Som en god praxis bör du försöka rengöra dina råttors bur dagligen och lägga eventuellt bajs i kattlådan (om de missat lådan) eller ta bort den helt, men det kommer egentligen inte att vara mycket extra arbete.

En råttbur bör i alla fall städas varje vecka och kostnaden kommer inte att förändras om du har två råttor, så kostnaden för sängkläder och sängkläder kommer inte att öka riktigt, och inte heller tiden du lägger på städaktiviteter.

Relaterade frågor

Kan råttor dö av ensamhet? Råttor kommer inte att dö direkt av ensamhet, men de kan bli deprimerade och leda ett mer stressigt, onaturligt liv om de bor ensamma. Som ett resultat kan de utveckla hälso- och beteendeproblem som kan leda till tidig död.

Hur många husdjursråttor ska jag skaffa? Detta beror helt på personliga val och omständigheter, de viktigaste sakerna att tänka på är; oavsett vad du gör kommer du alltid att få mer än en råtta; se till att buren är tillräckligt stor; tillhandahålla en lekplats utanför sin bur för att leka och ägna minst en timme om dagen åt att umgås och leka.