Kan jag adoptera katter från samma kull? En veterinär förklarar

Beslutet att välkomna en ny medlem i kattfamiljen är väldigt spännande. Men vad sägs om att välkomna mer än en katt i din familj? Det kan vara överväldigande svårt att välja när man stöter på en kull kattungar, så vad händer när man blir kär i två av dem?

Tanken på att adoptera två katter från samma kull kan påverkas av ett antal faktorer, och du kanske undrar om detta är något du bör överväga.

Snabb överblick

01

Att adoptera katter från samma kull är en bra idé eftersom de redan har bildat ett nära familjeband.

02

Katter från samma kull lär sig av varandra och erbjuder varandra sällskap, vilket hjälper dem att övergå till sina nya hem.

03

Det är mer sannolikt att kullkompisar lever harmoniskt tillsammans än orelaterade katter, men i vissa fall kommer de inte alltid överens.

Om du planerar att adoptera två katter är det alltid en bra idé att adoptera från samma kull och det kan göra det mycket lättare för dig. Kullkompisar kommer att övergå till sin nya familj och livet smidigare än orelaterade katter, och kommer att lära sig och växa upp tillsammans.

Under de första månaderna av livet lär kattungar av sina syskon och sin mamma. De utvecklar nära band i boet och de övar på att leka och jaga tillsammans. Det är en viktig del av deras utveckling, som kommer att fortsätta när de växer om de håller ihop.

Men det finns några fler faktorer att ta hänsyn till, som om det är rätt för dig att ha två katter, om du vill adoptera en katt eller en kattkatt, så låt oss titta närmare på vad som är involverat i att adoptera katter från samma kull och om det är rätt val för din familj.

Läs också: 10 viktiga frågor att ställa innan du adopterar en ny katt

Fördelar med att adoptera katter från samma kull

Att adoptera två kattungar från samma kull ger många positiva fördelar för båda kattungarna.

Många kattägare oroar sig för att deras husdjur är ensamma, så de väljer ofta att adoptera två katter för att ge dem ett sällskap. Detta är ett mycket starkt skäl att adoptera katter från samma kull, eftersom de redan har bildat ett nära familjeband med varandra.

Att komma in i ett nytt hem med en ny rutin är stressande och skrämmande för kattungar, och kullkamrater kommer att få mycket tröst av varandra under denna process. Att introducera katter som inte är släkt kan leda till problem och utmaningar eftersom denna stress förstärks.

Det kan ta mycket tid och tålamod för orelaterade katter att acceptera varandra inom den sociala gruppen och det kan leda till ångest och beteendeproblem. Kullkamrater kommer mycket bättre överens och trivs i varandras sällskap. Många djurräddningar kommer att uppmuntra nya kattägare att adoptera ett par från samma kull av dessa skäl.

Läs också: Blir katter ensamma utan andra katter?

En annan fördel med att adoptera katter från samma kull är att en hierarki redan har etablerats mellan dem. Det betyder att det inte blir för mycket bråk eller stress för att skapa en dynamik – katterna kommer redan att veta var de står med varandra.

Detta är särskilt viktigt när man adopterar vuxna katter. Att introducera orelaterade vuxna katter kan vara mycket stressande för dem, och istället för sällskap kan det ofta leda till stress.

Kattungar leker och slåss med sina syskon precis som människor. Så de lär sig snabbt vad som är acceptabelt och vad som inte är det. Att bita, bita och jaga varandra är alla vanliga kattungar, och kullkompisar kommer att veta vad deras syskon kommer att tolerera och interagera med, och vad de inte kommer att göra! Detta beror på att de förstår signaler och kommer att träna varandra på ett sätt. Det gör att de lär sig av varandra hur de ska bete sig rätt.

Andra anledningar till att adoptera katter från samma kull är en bra idé:

  • De kommer alltid att ha en lekkamrat för att hålla dem fysiskt och mentalt stimulerade och för att förhindra tristess, ensamhet och ångest
  • Det hjälper till med socialisering
  • De kommer att ansa varandra och sova tillsammans
  • De kommer att känna sig bekväma och trygga i varandras sällskap
  • De kommer att utforska världen tillsammans när de växer upp
  • De kan se upp för varandra och skydda varandra

Läs också: Varför älskar min katt mig men inte min man?

Problem att adoptera katter från samma kull

Medan kullkamrater vanligtvis kommer bra överens, kan personlighetsskillnader leda till bråk senare i livet.

Men det är inte alltid trevligt och roligt att adoptera kattungar från samma kull, det kan vara en del problem också. Som med människor kommer familjemedlemmar inte alltid överens. Vi kan anta att våra katter kommer att ha ett livslångt band med syskon och alltid kommer överens, men sanningen är att ibland slåss de också.

Katter når inte social mognad förrän de är 18 månader gamla, så det finns en chans att de glider av när de blir äldre och spenderar mindre tid på att leka och sova tillsammans.

Katter kan också bli alltför beroende av varandra och utveckla littermate-syndrom – när de är rädda för nya människor eller djur, oroliga när de är åtskilda även under en kort tid och har problem med att utveckla grundläggande beteende-/lydnadsförmåga.

Du bör också överväga om att adoptera två katter är det rätta beslutet för din familj och din livsstil. Två katter betyder dubbel kostnad med två munnar att äta, dubbla veterinärbesök att betala, etc.

Du måste se till att du har utrymme i ditt hem för att de ska ha gott om kattlådor – en per katt plus en extra som regel – samt massor av leksaker, matskålar, vattenskålar och plats att leka och sova tillsammans eller separat. Även om katter älskar att leka och sova tillsammans behöver de också ensamtid.

Adoptera kullkompisar: hane eller hona?

Om du väljer att adoptera en hane och en hona, se till att få dem kastrerade eller kastrerade innan de är 4 månader gamla.

Det är också frågan om du ska adoptera ett par man-man, man-kvinna eller kvinna-kvinna. Som kattungar kommer katter att bilda samma band med varandra oavsett kön. Men när de åldras och utvecklas kan hankatter vara mer benägna att visa aggression mot varandra, främst på grund av sin plats högst upp i hierarkin.

Men den största oro som nya husdjursägare har är om de ska adoptera en manlig och kvinnlig kullkompis. Det korta svaret är att ja det kan du absolut, men så länge de båda är kastrerade innan honan har sin första säsong.

Katter är inte könsmogna förrän de är bara 4 månader gamla, vilket innebär att en hona kan bli gravid och få kattungar från den tidpunkten. Det betyder också att en hane börjar visa intresse för honor vid den här tiden, även om de är släkt.

Detta innebär att kullkamrater bör kastreras runt 4 månaders ålder innan en tik blir brunstig för att förhindra oönskade dräktigheter. Du bör alltid prata med din veterinär, som kommer att vägleda dig om den lämpligaste tiden att kastrera dina katter och ge dig information om vad som är inblandat.

Läs också: Sterilisering och kastrering av katter i unga år

Att adoptera kullkamrater: sista tankar

Om du vet att du vill lägga till två katter till din familj är det en bra idé att adoptera syskon från samma kull.

Att välkomna nya katter till ditt hem är en spännande tid, och adoption från samma kull kan göra denna process mycket smidigare. Om att adoptera två katter är det rätta beslutet för din familj, kan en skyddsarbetare eller uppfödare berätta för dig vilka kullkamrater som har bildat det bästa bandet och som är lämpliga att bo tillsammans.

Att adoptera kattungar från samma kull är bättre än att adoptera orelaterade katter, eftersom de redan har knutit samman och kommer att fortsätta att lära sig, leka och utforska tillsammans. Men det kan också ställa till problem, då syskon inte alltid kommer överens och man måste kastrera ett blandat par innan de når sexuell mognad. Kontrollera alltid med ditt lokala skydd, uppfödare eller veterinär för att se om det är rätt för din familj att adoptera katter från samma kull.

Läs också: Gillar katter sex eller parning?

Vanliga frågor

Är det en bra idé att skaffa två kattungar från samma kull?

Ja, kattungar från samma kull har redan knutit ihop sig och är mer benägna att komma överens och bosätta sig i sina nya hem.

Är det en bra idé att adoptera bröder och syster kattungar?

Du kan adoptera syskonkattungar så länge du vet att de båda måste kastreras innan honan har sin första säsong för att undvika dräktighet.

Får du behålla bröder och systerkatter?

Ja, du kan behålla syskonkatter så länge de kastreras innan honan har sin första säsong för att förhindra dräktighet.

Känner katter från samma kull igen varandra?

Katter känner igen sina kullkompisar eftersom de bildar ett nära familjeband under de första veckorna av livet.

Se även  Varför gillar min katt att bli buren?