Kan jag ge min hund probiotika?

Kan jag ge min hund probiotika?

Probiotika är på modet bland människor som är oroade över tarmhälsa och korrekt matsmältning. Faktum är att de har blivit så vanliga att vissa människor vill sprida kärleken och ge dem till sina dyrbara valpar.

Har du frågor som ”Kan jag ge min hund probiotika?” eller ”Vilka typer av probiotika är bäst för hundar?”

Om ja, fortsätt läsa. Den här guiden har alla svar du behöver.

Vad är probiotika för hundar?

Probiotika är nyttiga bakterier och jästsvampar. Dessa mikrober lever i matsmältningsorganen hos djur (även känd som tarmen eller mag-tarmsystemet). De stöder god matsmältning, stärker immunförsvaret och producerar viktiga näringsämnen och vitaminer. Genom att mata hundar med probiotika skulle du stödja deras tarmhälsa.

Fördelar med hundprobiotika

Probiotika bidrar till en balanserad tarmmikrobiom (samlingen av mikrober i matsmältningskanalen). En balanserad tarmmikrobiom erbjuder många fördelar, inklusive:

Minska matsmältningsproblem

En hälsosam mikrobiom säkerställer bättre matsmältning. Med rätt balans av bakterier och jäst i mag-tarmkanalen kommer din hund lättare att bryta ner mat och ta upp näringsämnen.
Dessa kan vara:

 • Infektioner
 • Uppsvälld känsla
 • Gas
 • Diarre
 • Matallergi

Minimera biverkningar av medicinering

Vissa mediciner, såsom antibiotika och steroider, orsakar matsmältningsbiverkningar. Att ge hundar probiotiska kosttillskott utöver dessa mediciner kan hjälpa till att minimera deras biverkningar.

Förbättra beteende

Ibland kan en hunds fysiska hälsa påverka dess beteende. Om din hund inte mår bra kan den vara mer reaktiv eller uppvisa beteenden som överdrivet slickande. Att komplettera med probiotika kan förbättra dessa problem.

Stöd immunförsvaret

Probiotika stöder också din hunds immunförsvar. När matsmältningssystemet fungerar optimalt och hundar kan ta upp tillräckligt med näringsämnen är det lättare för dem att bekämpa infektioner och hålla sig friska.

Se även  Varför springer min katt runt och jamar? – 7 anledningar!

Förbättra tandhälsa

Munnen är faktiskt den första delen av matsmältningskanalen. Den har sin egen mikrobiom, som probiotiska tillskott kan hjälpa till att balansera.

Probiotiska kosttillskott kan bekämpa problem som dålig andedräkt, tandköttssjukdomar och parodontala sjukdomar, som är dyra att behandla och kan bidra till andra hälsoproblem, såsom hjärtsjukdomar.

Kan du ge mänskliga probiotika till en hund?

Tekniskt sett, du burk ge mänsklig probiotika till en hund.

Inget skadligt kommer att hända om hundar konsumerar mänskliga probiotiska kosttillskott. Men mänskliga probiotika är inte heller lika fördelaktiga som hundspecifika probiotika.

Enkelt uttryckt har människor och hundar olika matsmältningssystem och probiotiska behov.

Hundar kommer att uppleva bättre resultat av hundspecifika probiotika och människor kommer att märka bättre effekter av humanspecifika probiotika.

Kan valpar ta probiotika?

Ja, probiotiska kosttillskott är säkra för hundar i alla åldrar, inklusive valpar.

Probiotika kan vara särskilt fördelaktigt för valpar eftersom de uppmuntrar utvecklingen av friska, balanserade tarmbakterier.

En balanserad tarmmikrobiom stödjer ett friskare immunförsvar. Det minskar också valparnas risk för vanliga matsmältningsproblem som diarré eller förstoppning.

När ska jag ge min hund probiotika?

Du kan administrera probiotiska kosttillskott i många situationer. Följande är några av de vanligaste gångerna som husdjursföräldrar ger sina hundar probiotika:

Stressiga situationer

Har du någonsin märkt att din hund lider av problem som diarré eller förstoppning efter en stressig händelse, som en flytt eller en resa till veterinären? I så fall kan probiotika hjälpa.

Stress kan orsaka förödelse på din hunds matsmältningssystem och matsmältningssystem mikrobiom hälsa. Att komplettera med probiotika ger ytterligare stöd och kan minimera stressrelaterade matsmältningssymtom.

Se även  Hur vet du om din skäggiga drake är nöjd: med 11 exempel

Senaste kostförändringar

Om du nyligen har behövt ändra din hunds diet, överväg att lägga till en probiotika till mixen.

Om du till exempel har bytt dem till ett nytt märke av hundmat kan du använda probiotika för att hjälpa dem att anpassa sig snabbare.

Probiotika kan lindra matsmältningssymtom om din hund har ätit något den inte borde (som bortskämd mat).

Förutom vissa mediciner

Om din hund behöver ta antibiotika eller steroider för att hantera ett annat hälsoproblem, kanske du vill ge honom probiotika också.

Probiotika hjälper till att förhindra matsmältningsbiverkningar i samband med dessa mediciner och ser till att din hund får de resultat du vill ha.

Gammal ålder

Äldre hundar behöver ibland lite extra matsmältningsstöd.

Om du märker att din hunds matsmältningssystem inte är så bra som det brukade vara, kan det hjälpa att ge honom ett probiotiskt tillskott. Dessa kosttillskott kommer inte bara att förbättra matsmältningssymptom, utan de kan också hjälpa din hund att absorbera mer viktiga näringsämnen från sin mat.

Parasiter eller bakterieinfektioner

När hundar utvecklar parasitiska eller bakteriella infektioner (öronkvalster, leptospiros, etc.), kan probiotika stärka deras immunförsvar, arbeta tillsammans med andra mediciner och hjälpa dem att bekämpa infektionen snabbare.

Typer av probiotika

Probiotika erbjuder många fördelar. Men hur vet du vilka probiotika som är rätt för din hund?

Miljarder bakterier och jäst lever i din hunds matsmältningskanal. Följande är några av de mest kända probiotiska stammar som stödjer en hälsosammare matsmältning:

 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Bifidobacterium animalis
 • Bifidobacterium longum
 • Enterococcus faecium
 • Pediococcus acidilactici

För bästa resultat, leta efter kosttillskott som innehåller en eller en blandning av dessa typer.

Se även  Kycklingar hopar sig ovanpå varandra – vad är det som händer?

Typer av probiotiska kosttillskott för hundar

Probiotika för hundar finns i en mängd olika former, från kapslar och piller till tuggar och pulver som du kan strö på din hunds mat. Så, vissa märken lägger också till probiotiska tillskott till hundfoder för enklare dosering och bekvämlighet.

Har hundprobiotika biverkningar?

Lyckligtvis har hundprobiotika inte många biverkningar. Ibland hos hundar med matsmältningsproblem blir symtom som diarré, gaser eller förstoppning värre innan de blir bättre.

Om dessa symtom kvarstår eller om din hund upplever en förändring i aptit efter att ha börjat med probiotika, kanske du vill kontakta din veterinär.

Hitta säkra probiotika för din hund idag

Det spelar ingen roll om du funderar på att använda probiotika för att åtgärda ett specifikt problem eller vill använda dem som ett förebyggande hjälpmedel för bättre matsmältning. Det är alltid bäst att rådgöra med en legitimerad veterinär innan du investerar i probiotiska kosttillskott för hundar.

Fortfarande nyfiken på din hunds matsmältningssystem och inte säker på var du ska börja? Boka en videokonsultation med våra veterinärer omedelbart och få skräddarsydda råd om probiotika.