Kan kaniner äta bananskal?

Bananskal är ett utsökt mellanmål till din kanin om bananen är ekologisk.

Annars kan du ge din kanin bananfrukten, den del av bananen du äter, och helt enkelt slänga resten av skalet i papperskorgen eller komposttunnan.

Vad är attraktivt med ett bananskal för kaniner?

För människor är den mest näringsrika delen av en banan frukten inuti.

För kaniner är hela bananen näringsrik, men skalet innehåller mer av det som kaniner behöver än bananens insida.

Bananskal är cirka 75% vatten. De innehåller 11% till 13% kolhydrater (stärkelse och socker), ca 6% fett och ca 2% protein.

De återstående 4% till 6% av bananskalet består av fiber.

Fiber är ett extremt viktigt näringsämne för kaniner. Det förhindrar ett potentiellt dödligt tillstånd som kallas ullblock, där svalt hår kan samlas i en hårboll i kaninens maghåla, som den inte kan hosta upp.

Kaniner har också probiotiska bakterier som omvandlar bakterier till hälsosamma fetter (precis som människor).

Bananskal är en bra källa till kalcium, järn, fosfor och natrium. De Fosfor hjälper kaninens kropp att reglera kalcium och minskar risken för njursten.

Bananskal ger också spårmängder av koppar, mangan och zink. Till skillnad från frukterna i dem är de inte en särskilt bra källa till kalium.

Det finns en betydande mängd C-vitamin i bananskal, men din kanins kropp gör sitt eget C-vitamin.

Viktigare för kanins hälsa är betakaroten och andra antioxidanter som finns i bananskal.

En kanins kropp omvandlar betakaroten till vitamin A för päls, hud och ögonhälsa. Bananskal innehåller också antioxidantföreningar som bekämpar bakterier och minskar inflammation.

Det finns dock skillnader i näringsvärdet på bananskal beroende på sort och hur mogen bananen är.

Alla bananskal är inte lika näringsrika

Bananskal och bananer som skadats under frakten används inte bara i djurfoder till kaniner, utan också till getter, kycklingar, ankor, kalkoner, apor, havskatt och zebror.

Djurforskare har utförligt studerat näringsvärdet av bananer och bananskal för djurs hälsa.

Här är de viktigaste resultaten från deras forskning.

  • Stärkelsen i ett bananskal förvandlas till socker när den mognar. Cirka 30 % av kolhydraterna i en gul banan är socker, medan endast cirka 15 % av kolhydraterna i ett grönt bananskal är socker.
  • Gröna bananer faktiskt förstörs snabbare än mogna bananer när de utsätts för värme, fukt och mögelsporer.
  • Mogna bananer skyddar sig mot förstörelse genom att producera ett ämne som kallas EGCG (epigallocatechin gallate), som också är den antioxidant som finns i grönt te. Om du ger din kanin skalet av en mogen banan får han samma antioxidantskydd som gröna teblad – faktiskt ungefär 10 gånger så mycket som du får från en kopp grönt te.
  • De skal av ladyfinger bananer har en ovanligt kraftfull antibakteriell kraft. De skyddar mot matförgiftning av E. coli.
Se även  Är albinokaniner sällsynta?

När bananskal används som djurfoder blandas de vanligtvis med hö, bönstjälk eller alfalfapellets.

Du kan ha ännu roligare med din kanin genom att helt enkelt handmata honom med ett bananskal.

Men du bör bara mata din kanin med skalen av ekologiska bananer. Nästan alla konventionellt odlade bananer behandlas med giftiga fungicider.

Kaniner bör endast matas med skal från ekologiska bananer

Du kanske undrar varför någon skulle vilja köpa ekologiska bananer, för mänsklig konsumtion eller för att dela med kaniner.

Bananer är trots allt inte en del av ”Dirty Dozen”, det är frukterna Miljöarbetsgrupp säger att vi alltid ska köpa ekologiskt. Listan varierar från år till år, men innehåller vanligtvis tunnskalliga frukter som äpplen och persikor, bär som jordgubbar och selleri.

Bananer hamnade aldrig på ”köp inte”-listan. Det beror på att gifterna i konventionellt odlade bananer är koncentrerade i skalet och inte i frukten inuti.

Låt oss ta en närmare titt på några av dem.

Acetylengas

Acetylen är en gas som frigörs när vatten tillsätts kalciumkarbid.

Denna gas var en gång ett favoritbränsle för svetsbrännare. I mindre mängder mognar frukten på samma sätt som eten, som nämns nedan.

Problemet med acetylen är föroreningarna i kalciumkarbiden som används för att göra det.

Arsenik och fosfin är vanliga föroreningar. De är giftiga och har en vitlöksliknande lukt.

Av dessa skäl är acetylen och kalciumkarbid förbjudna som mognadsmedel i större delen av världen. Om du bor i en provins där de fortfarande används bör du inte ge din kanin de bananskal du köper på marknaden.

Eten och etenbromid

Bananer skärs när de precis börjar mogna. När de kommer till länder där de ska säljas skickas de till speciella mognadscentra där de sprayas med en kemikalie som kallas etylenbromid.

Se även  Vilka djur kommer överens med kaniner?

Eten är en naturlig och säker kemikalie. Bananer, tomater och avokado producerar sin egen eten för att hjälpa dem att mogna.

Bananer i ett gäng släpper ut koncentrerad etylen, vilket gör att de mognar samtidigt, snabbare än en enda banan.

Etylendibromid, å andra sidan, är en extremt giftig kemikalie. Brom har tillsatts till eten för att göra det mer reaktivt och binda till bananskalet.

Denna kemikalie har förbjudits i Kalifornien som cancerframkallande och håller på att fasas ut i USA och Kanada.

Fruktgrossister använde en gång etylenbromidbehandlingar för att säkerställa att alla bananer i en försändelse mognade samtidigt. De använder nu den mycket säkrare och mer naturliga etylengasen (utan tillsatt brom), under kortare perioder.

Behandling med eten ökar dock mängden socker i bananskalen och i bananfrukterna avsevärt.

Det mest näringsrika valet för din kanin är skalet på en banan som har producerat sin egen eten och mognar i ett gäng.

Tiabendazol

Det tar ungefär två veckor att skicka bananer från plantagerna där de skördas till din lokala stormarknad.

Bananodlare skär stjälken när frukten är ”precis tillräckligt mogen” så att den kan mogna under transporten. De sprayar frukten med en kemikalie som kallas tiabendazol (även känd som tiabendazol) för att stoppa tillväxten av mögel på skalet.

Även med kemisk behandling försämras så mycket som 40 % av frukten på vägen till butiken.

Tiabendazol är inte så giftigt att det kommer att döda din kanin direkt. Men det kan hämma dina kaniners tillväxt och få gravida kaniner att få missfall eller återuppta sina embryon i kroppen.

Kvarvarande fungicider

Bananer runt om i världen är under attack från svampsjukdomar.

En, kallad Panama Blight, utplånade större delen av världens bananproduktion på 1950-talet och hotar att utplåna den globala bananproduktionen igen, men det är bara en av mer än ett dussin vanliga svampskadegörare på bananer.

Se även  Varför kaniner (oftast) inte är bra klasskamrater

I USA kontrollerar USDA fungicider på importerade bananer för att säkerställa att de är på en lägsta, ”säker” nivå.

De övervakar dock inte användningen av mineralolja på bananer (som sprayas på frukten för att kväva svampen). Du eller din kanin kan uppleva magproblem av denna mineralolja.

Ekologiska bananer är bättre för din kanin och bättre för miljön

Ekologiska bananer är ett bättre val för dig och din kanin. De är inte kontaminerade med svampdödande medel och kemiska mognadsmedel som kan förekomma på konventionellt odlade frukter.

Ekologiska bananer är också ett bättre val för lantarbetarnas hälsa och skyddar fisk och fjärilar som är särskilt känsliga för bekämpningsmedel.

Här är ytterligare en anledning att köpa ekologiska bananer och dela skalet med din kanin:

Ekologiskt odlade bananer smakar bättre än konventionellt odlade bananer.

Ekologiska bananodlare använder inte konstgödsel eller bekämpningsmedel i bananodling. De använder inte ammoniakbaserade kvävegödselmedel för att stimulera tillväxten av sina växter.

Som ett resultat antar ekologiskt odlade bananer ”terroir” på marken där de odlas. De har smaker som är unika för bara en bananplantage och utvecklar ännu mer komplexa smaker när de mognar.

Du kommer att njuta av din del av bananen mer om du köper ekologiska bananer, och din kanin kommer att njuta mer av skalen också.

Vanliga frågor om matning av bananskal till kaniner

F. Kan kaniner äta mitten av bananen förutom skalet?

S. Det är okej att ge din kanin en liten bit bananfrukt då och då, ungefär en gång i veckan. Begränsa matningen till 1 eller 2 matskedar (15 till 30 gram).

F. Kan kaniner äta mjölbananer och mjölbananer?

A. Kaniner älskar mjölbananer och mjölbananer, ju grönare desto bättre. Ge din kanin ekologisk groblad och grobladskal.

F. Hur är det med kokta bananer och torkade bananchips för kaniner?

A. Kokta bananrätter som mofongo och Bananas Foster kommer att störa din kanins mage, och bananchips innehåller för mycket socker för dem.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • 15 trädgårdsblommor som kaniner inte vill äta
  • Äter kaniner tomatplantor?