Kan kaniner äta blåbär?

Kaniner älskar blåbär.

Ett, två eller kanske tre blåbär är ett gott mellanmål för din kanin. Men blåbär bör inte vara en stor del av någon kanins kost.

I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om kaniner och blåbär, inklusive hur du skyddar lågt hängande bär från att kaniner kommer in i din blåbärsfläck.

Kaniner gillar verkligen blåbär

Nästan alla kaniner älskar blåbär.

Medan vilda kaniner är mer benägna att äta blåbärsväxtens blad och stjälkar, kan husdjurskaniner utveckla en smak för frukten.

Kaniner kan njuta av samma smaker i blåbäret som människor uppskattar.

Kaniner gillar nog blåbär ännu mer än människor.

Precis som människor kan kaniner smaka söta, sura, bittra och salta smaker. Till skillnad från människor, som bara har 10 000 smakreceptorer, forskning visar Kaniner har 17 000 smakreceptorer.

Kaniner i det vilda är mer benägna att undvika bittra smaker än att söka efter söta. Det beror på att växtgift brukar smaka bittert.

Sällskapskaniner utvecklar en smak för söta bär, som blåbär, delvis för att äta ett bär innebär interaktion med deras människor.

Det är inte bara blåbären som din kanin tycker om. Det är också interaktionen med dig.

För att bestämma rätt portionsstorlek för din kanin, ta hänsyn till hans kroppsvikt. En allmän tumregel är att inte ge mer än en tesked blåbär per 1 pund av din kanins kroppsvikt. Observera att detta är en tillfällig behandling och inte bör ersätta den naturliga maten som utgör majoriteten av deras kost.

Hur du ger din kanin ett blåbär

Det är lite knepigt att mata din kanin med ett blåbär direkt från fingrarna.

Här är några enklare metoder.

Ta bort toppen från en låda med blåbär. Lägg ett enda blåbär på plastlocket och lägg det på golvet lite bredvid din kanin. (Kaniner kan inte se föremål direkt framför näsan.)

Eller ta bort alla blåbär utom ett från en blåbärslåda i plast.

Använd bäret i lådan för att spela spel med din kanin, belöna deltagande genom att öppna det genomskinliga plastomslaget så att din kanin kan få in blåbäret.

Du kan också lägga blåbäret på ett bambuspett.

Håll spetten framför din kanin, med blåbäret på bara ena sidan av kaninens mun. Din kanin nappar på blåbäret på spetten tills han är redo att stoppa det i munnen.

Din kanin kanske vill äta bambuspettet också.

Kaniner är intelligenta nog att förvandla att äta blåbär till en lek. Blåbärstid kan vara en rolig tid för dig och för dem.

För att servera blåbär till din kanin, tvätta dem noggrant för att ta bort smuts och kemikalier. Du kan erbjuda din kanin ett litet antal råa eller kokta blåbär. Kom ihåg att sakta lägga till nya godsaker till ditt husdjurs diet, eftersom plötsliga förändringar kan orsaka matsmältningsproblem.

Blåbär är väldigt näringsrika för kaniner

Blåbär är inte bara godsaker.

De innehåller många näringsämnen som är lika viktiga för kaniner som för människor.

Blåbär är en användbar källa till kalorier.

Människor tenderar att konsumera för många kalorier. Kaniner har det motsatta problemet. För dem är att få i sig tillräckligt med kalorier en stor utmaning i livet.

Se även  Varför kaniner (oftast) inte är bra klasskamrater

Det finns ungefär 57 kalorier i 100 gram blåbär. Det finns ungefär 30 kalorier i 100 gram hö. Eftersom kaniner vanligtvis behöver mer kalorier, inte mindre, är till och med en tugga av blåbär bättre än en tugga av gräs.

Blåbär är en bra källa till C-vitamin.

Till skillnad från människor gör kaniner sitt eget C-vitamin. De behöver inte C-vitamin från maten. Dock det extra C-vitamin i blåbär hjälper kaniner att hantera infektioner och stress.

Blåbär är en bra källa till magnesium, mangan och kalcium. Alla dessa element är viktiga för starka ben hos kaniner, precis som de är viktiga för människor.

Och blåbär är en stor källa till fukt. De förser din kanin med ungefär samma mängd vätska som en snabbdrink från hans vattenflaska.

Potentiella risker och biverkningar

När det gäller att mata blåbär till din kanin finns det ett antal potentiella risker och biverkningar att överväga.

Även om blåbär kan vara en läcker behandling för din kanin, är det viktigt att mata dem med måtta på grund av deras höga sockerhalt. För många blåbär kan orsaka hälsoproblem som fetma och diabetes.

Övermatning av blåbär kan också påverka din kanins matsmältningssystem, vilket leder till diarré.

För att hålla din kanins matsmältningssystem balanserat, överväg att använda blåbär som ett tillfälligt mellanmål snarare än som en vanlig del av hans kost.

Ett annat problem med att mata blåbär till kaniner är den möjliga förekomsten av bekämpningsmedel, särskilt om frukten kommer från en icke-organisk källa.

För att minimera risken för exponering för bekämpningsmedel, tvätta blåbären noggrant innan du matar dem till din kanin.

När du erbjuder blåbär som en godbit, se till att ta bort alla stjälkar, löv eller frön som kan vara skadliga för ditt husdjur.

Vissa delar av fruktväxter kan vara giftiga för kaniner, så det är bäst att hålla sig till själva de saftiga bären.

Slutligen är det viktigt att övervaka din kanins svar på all ny mat, inklusive blåbär.

Vissa kaniner kan vara känsliga för vissa frukter. Om du märker några biverkningar, såsom kräkningar eller diarré, sluta mata med blåbär och kontakta din veterinär.

Genom att ha dessa risker i åtanke och mata blåbär sparsamt kan du se till att din kanin förblir frisk samtidigt som den njuter av en fruktig godbit då och då.

Särskild omsorg för kaninungar och gamla kaniner

När det gäller att mata blåbär till dina kaniner är det viktigt att ta hänsyn till din kanins ålder.

Babykaniner och åldrande kaniner kan ha andra näringsbehov och matsmältningsförmåga än vuxna kaniner.

För kaninungar är det viktigt att i första hand fokusera på sin kost med modersmjölk och i slutändan på alfalfahö och pellets. Att införa frukter som blåbär i din kost för tidigt kan leda till matsmältningsproblem.

Det är bäst att vänta tills de är det cirka 12 veckors ålder innan de bjuder på blåbär som en och annan goding.

Tänk på att måttlighet är nyckeln och blåbär bör bara utgöra en liten del av deras totala kost.

Åldrande kaniner behöver också särskild uppmärksamhet när det kommer till deras kost. När kaniner åldras kan deras matsmältningssystem bli känsligare, vilket gör det viktigt att övervaka deras kost.

Se även  Var sover kaniner i naturen?

Blåbär är rik på socker och bör ändå bara ges som en enstaka godbit till äldre kaniner.

Men om du märker matsmältningsproblem som diarré, är det lämpligt att konsultera din veterinär och anpassa kosten därefter.

Förutom ålder är det viktigt att ta hänsyn till blåbärens näringsvärde.

De är höga i vitaminer och antioxidanter, men innehåller även socker. För kaniner i alla åldrar är det avgörande att upprätthålla en balanserad kost som uppfyller deras näringsbehov.

Deras primära kost bör bestå av hö, grönsaker och kaninpellets, med enstaka godsaker som blåbär.

Genom att ta hänsyn till din kanins ålder och näringsbehov kan du se till att den njuter av en och annan blåbärsgodis samtidigt som den håller honom frisk och glad.

Du ska inte ge dina kaniner dåliga blåbär

Ungefär det enda sättet det kan gå fel om du ger din kanin blåbär är om du ger honom ett blåbär som har blivit dåligt.

Ge inte din kanin blåbär som drabbats av fruktröta.

Fruktrötsvampen, Bortrytis, skapar ett disigt, grått lager på dåliga blåbär. Den växer när blåbär odlas eller förvaras i fuktiga förhållanden vid temperaturer över 27°C.

Svampen livnär sig på sockerarterna i bäret, så redan innan den växer till en grå, fluffig massa kommer den att ge bäret en dålig smak.

Bortrytis producerar inte särskilt farliga gifter, men det kan orsaka allergier.

Du vill inte få din kanin att väsa och nysa, så ge inte din kanin dåliga bär!

Hur man håller kaniner borta från din blåbärslapp

Kaniner har hänsynslös aptit. Även om du matar dem mycket hö, grönsaker och pellets kan de vara långt borta när de hittar din blåbärsfläck.

De delar av växten som din kanin kommer att njuta mest av är bladen och stjälkarna närmast marken.

Kaniner har inget direkt intresse av bären som fåglar och ekorrar har. Men om de får chansen kommer de också att ta bort bären från dina buskar.

Hur kan du veta att kaniner, både vilda och dina kaniner, har hittat dina blåbärsbuskar? De flesta av de nedre grenarna och bladen kommer att saknas.

Såvida det inte finns mycket mat, kommer kaniner inte resa sig på bakbenen för att äta högre lemmar och ta bort blåbären från dina växter. De äter helt enkelt vad de ser på marknivå och går vidare till nästa planta.

Du hittar också deras karaktäristiska runda, bruna till svarta spillning nära dina buskar.

Vad kan du göra för att förhindra kaninskador i din blåbärsfläck?

Installera kaninburar runt dina blåbärsbuskar

Kaninburar håller kaniner borta från dina blåbärsväxter. De kan fortfarande knapra på bladen och stjälkarna som växer genom trådburarna, men de kommer inte att förstöra växterna.

Du kan köpa kaninburar eller göra dem av hönsnät. Nätet bör ha en halv tum eller 13 mm öppningar för att hålla kaniner ute.

Sprid lukter som kaniner inte gillar

Kaniner flyr från lukten av bobcat-urin, som finns i järnaffärer, trädgårdscenter och online.

Även kaniner som aldrig har stött på en bobcat kommer instinktivt att undvika doften.

Se även  Förrådslista kaniner

Du kanske också vill undvika lukten. Men det kommer inte att påverka dina blåbär.

Varje gång det regnar, eller du vattnar dina växter, applicera på nytt torkad bobcat-urin.

Kaniner stöts bort av lukten av hundhår, som finns på din frisörsalong eller när du kammar ditt hund- och katthår. Töm din dammsugare runt dina växter.

Blåbär behöver inte mycket tillskott av kväve, men du kan använda blodmjöl som kvävekälla om du vill stöta bort kaniner.

Kaniner gillar inte heller doften av cayennepeppar och malbollar. Båda produkterna tappar sin styrka när de blir blöta. Ingen av dem fungerar lika bra som bobcat-urin eller hundhår.

Kaniner är inte alltid problemet

Om du har sett kaniner runt dina blåbärsbuskar och sedan märkt skador på dina blåbärsbuskar är det kanske inte de som är boven.

Blåbär skadas också av fåglar, ekorrar och jordsvin

Fåglar och ekorrar fokuserar i allmänhet på bären snarare än resten av växten. Kaniner kommer att vara mer intresserade av bladen och stjälkarna än bären.

Groundhogs är röriga ätare. De gräver runt plantan och drar ner grenar för att få bär.

Kaniner bryter aldrig grenarna på en blåbärsbuske. Groundhogs gör ofta det.

Se till att du stoppar rätt djur när du skyddar dina blåbärsbuskar.

Vanliga frågor om kaniner och blåbär

Nedan följer några vanliga frågor som folk har om kaniner och blåbär

Hur många blåbär kan jag mata min kanin?

Det går bra att ge din kanin två eller tre blåbär två eller tre gånger i veckan. För många blåbär kan orsaka matsmältningsproblem.

Kan jag ge min kanin blåbär varje dag?

Ett enda blåbär per dag är bra för din kanin. Men bara en om du matar blåbär varje dag.

Kan jag ge blåbär till kaniner?

Vänta tills kaninerna är tre eller fyra månader gamla innan du ger dem blåbär. Deras matsmältningsorgan kan inte hantera fruktos ordentligt förrän de är fullvuxna, och de kommer att vara mer rörliga att spela spel med dig om du matar dem med deras blåbär.

Kan kaniner äta torkade blåbär?

Blåbär som torkats vid låga temperaturer innehåller mer C-vitamin och mer av de hälsosamma antocyaninföreningar som finns i färska blåbär. De innehåller ungefär dubbelt så mycket naturligt fruktossocker som färska blåbär.

Men om du ger din kanin ett mindre torkat blåbär får du ungefär samma näringsvärde som ett större, färskt blåbär. Begränsa färska eller torkade blåbär till två eller tre bär två eller tre gånger i veckan.

Kommer kaniner att äta blåbär som inte är helt mogna?

Din kanin kommer att äta ett omoget blåbär, även om han kan njuta mer av ett moget blåbär. Ett fullmoget blåbär ger mer kalium än ett grönt blåbär, men i övrigt har frukten ungefär samma näringsvärde hur mogen den än är.

Kan kaniner ha blåbärsgelé, sylt eller pajer?

Kaniner ska inte matas med någon blåbärsdessert. Sockret är inte hälsosamt för dem. Inte smör, matfett eller mjöl.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Kan kaniner äta rotselleri?
  • Kan kaniner äta maskrosor?
  • 15 trädgårdsblommor som kaniner inte vill äta