Kan kaniner äta jordgubbar? Är de säkra för ditt husdjur?

Frukt är en lämplig behandling för kaniner och fiberrik frukt är ännu bättre. Därför är det inte förvånande att kaninägare ställer frågor om möjligheterna för kaniner att äta jordgubbar. Jordgubbar är trots allt glänsande och klarröda frukter som är söta och saftiga, med en fin smak som gör dem oemotståndliga för dina kaniner.

Kaniner kan säkert äta jordgubbar om de matas med måtta. Jordgubbar är fullproppade med vitaminer, mineraler och protein, som är avgörande för en kanins goda hälsa. När man matar jordgubbar till kaniner bör ägare inte mata en medelstor jordgubbe mer än tre gånger i veckan för att undvika matsmältningsproblem.

Läs vidare för att lära dig mer om hälsofördelarna med jordgubbar för kaniner. Den här artikeln beskriver också hur du matar dina kaninjordgubbar med måtta.

Är jordgubbar skadliga för kaniner?

Jordgubbar är inte skadliga för kaniner och kan ge viktiga näringsämnen som järn, kalium och vitamin A för att bibehålla en kanins optimala hälsa. Medan jordgubbar ger nyttiga näringsämnen, experter rekommenderar mata jordgubbar till kaniner i små mängder och med intervaller för att förhindra fetma.

Jordgubbar, som de flesta frukter, har en hög sockerhalt och för mycket av det kan leda till fetma och tand- och tarmproblem.

Kaniner har ett unikt och specialiserat matsmältningssystem.

Kaniner utövar koprofagi, en term som används för att beskriva handlingen av djur som äter sin avföring. Kaniner äter sin avföring för att återinta och absorbera mer näringsämnen i deras system. Dessa exkrementer är druvliknande och kallas cecotropes.

Men att äta för många jordgubbar kommer att försämra deras förmåga att göra detta, gå miste om en viktig del av sin näring och utsätta dem för hög risk för livshotande hälsoproblem.

Jordgubbsnäringsfakta för kaninägare

Det finns en anledning till varför jordgubbar är populära bland kaninägare.

De flesta kaninägare älskar jordgubbar eftersom de är uppfriskande och ger stora näringsfördelar. En kanins näringsbehov inkluderar vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. En kopp skivade färska jordgubbar är packad med näringsämnen, inklusive vitaminer, mineraler, kalorier och protein.

Låt oss näringsvärde av 1 kopp skivade färska jordgubbar (166 g) och hur var och en påverkar en kanin:

 • 50 kalorier: Kalorier är viktiga för energi. Cellerna och organen i en kanins kropp behöver energi för att fungera, och ett hälsosamt liv kanske inte är möjligt utan rätt energinivå.
 • 3,81 g (0,13 oz) kostfiber: Kostfiber är utmärkt för tarmbakterier och främjar god matsmältning. Fiber skyddar mot mag-tarmsjukdomar, förstoppning och fetma.
 • 11,65 g (0,41 oz) kolhydrater: Kolhydrater är mycket viktiga för att producera och lagra energi. De ger näring till hjärnan, hjärtat, njurarna och nervsystemet för att utföra sina funktioner korrekt. Kolhydrater hjälper också till att bygga makromolekyler och fettmetabolism.
 • 1 g (0,04 oz) Proteiner: Protein är viktigt för god benhälsa och ökar muskelmassa och styrka. Protein ökar också ämnesomsättningen och fettförbränningen samtidigt som det hjälper kroppen att återhämta sig från skada.
 • 23,24 g kalcium: En av de viktigaste funktionerna hos kalcium hos kaniner är dess förmåga att upprätthålla god benhälsa. Det hjälper också andra organ som hjärta, muskler och nerver att utföra sina funktioner korrekt.
 • 94,12 mg (0,0033 oz) vitamin C: C-vitamin hjälper till att stärka immunförsvaret. Förutom att stärka kaninernas immunförsvar hjälper det också till att sänka deras höga blodtryck med minskad risk för hjärtsjukdomar (jordgubbar är låga i kalcium, vilket är bra för kaniner).
 • 29,38 mcg (1,036349e-6 oz) vitamin B9: Vitamin B9, även kallat folsyra, är viktigt för vävnadstillväxt och cellfunktioner. Den syntetiserar DNA och RNA för att kontrollera ärftlighet.
 • 44,82 mg (0,0016 oz) Kalium: Kalium främjar vätskebalansen och minskar vattenretention. Det reglerar också muskelsammandragningar och nervsignaler.
 • 0,63mg (2,22226e-5oz) järn: Järn är viktigt för bildandet av röda blodkroppar. Röda blodkroppar producerar en typ av protein som är ansvarig för att transportera syre från lungorna till alla delar av kroppen.
 • Mangan: Mangan bidrar till kroppsfunktioner som god benhälsa och minskar inflammation. Mangan hjälper också till att bearbeta kolesterol, kolhydrater och proteiner.
 • Vitamin A: Vitamin A främjar hälsosam tillväxt, utveckling och reproduktion.
Se även  Varför kissar min kanin på mig?

Är jordgubbar hälsosamma för kaniner (hälsofördelar)?

Jordgubbar är hälsosamma för kaniner om de ges med måtta. Veterinärer rekommenderar ofta jordgubbar till kaniner på grund av deras exceptionella näring och många hälsofördelar. Innan du matar din kanin med jordgubbar, se till att tvätta dem ordentligt för att ta bort eventuella bekämpningsmedel som används under odlingsprocessen.

Kaniner behöver en balanserad kost med rätt kombination av näringsämnen, vitaminer och mineraler, speciellt om du vill att de ska hålla sig friska. Det finns inte många frukter som kan innehålla dessa näringsämnen lika bra som jordgubbar.

Jordgubbar är också läckra, så att introducera dem till dina kaniner borde inte vara svårt att sälja.

Hälsofördelar med jordgubbar för kaniner inkluderar:

 • Hög vattenhalt. Jordgubbar har en hög vattenhalt vilket är fördelaktigt för kaniner. Precis som människor behöver kaniner vatten för att överleva. I verkligheten, ⅔ av en kanins kropp består av vatten. Veterinärer rekommenderar ofta att dricka mer vatten för kaniner som lider av matsmältningsproblem. Vatten hjälper också till att absorbera näringsämnen samtidigt som det tar bort avfall och bibehåller kroppstemperaturen.
 • Kaniner tappar ständigt vatten genom avfall, svett och till och med andning. Som ett resultat behöver deras kroppar ständigt vatten för att ersätta förlorade vätskor och bilda nya vävnader och blod.
 • Bra källa till kalorier. Kalorier är en energikälla och är avgörande för en kanins diet. Kalorier ger en kanin energi att utföra sina dagliga aktiviteter på rätt sätt.
 • En utmärkt källa till kostfiber. Fiber är avgörande för en kanins matsmältningssystem. Kaniner har ett specialiserat matsmältningssystem och dålig matsmältning kan få allvarliga konsekvenser, till exempel döden. De behöver ofta en bra mängd fibrer för att upprätthålla god matsmältningshälsa.
 • Bra proteinkälla. Jordgubbar är låga i protein, vilket är precis tillräckligt för att främja god muskel-, ben-, hår- och ögonhälsa hos en kanin. Eftersom för mycket protein orsakar njurskador hos en kanin kan man med rätta kalla jordgubbar för en utmärkt proteinkälla för kaniner.
 • Utmärkta antioxidantegenskaper. Antioxidanter är mycket fördelaktiga eftersom de hjälper till att förhindra cellskador som leder till förebyggande av många sjukdomar.
 • Fekal dysbios. Fekal dysbios är en störning av en kanins matsmältningssystem. Den höga sockerhalten i jordgubbar uppmuntrar tillväxten av jäst i din kanins tarm, vilket får dem att producera illaluktande cecotropes, vilket påverkar en betydande del av deras kost.
Se även  Vilka är dina alternativ om du inte har råd med en veterinär till din kanin?

Kan kaniner äta jordgubbstoppar?

Kaniner kan äta jordgubbsknoppar säkra, eftersom de är giftfria. Jordgubbsknoppar är fyllda med antioxidanter och antimikrobiella egenskaper, som främjar ett hälsosamt immunförsvar och tarm. Ofta rekommenderas av veterinärer, jordgubbstoppar innehåller växtens lättsmälta gröna blad och stjälk,

Veterinärer rekommenderar ofta jordgubbstoppar som ett hälsosamt alternativ till högkalorifrukter, du kan vara kreativ genom att kombinera dem med vanliga frukter.

Jordgubbstoppar innehåller många näringsämnen och vitaminer.

Jordgubbstoppar är friska och rika på smak, C-vitamin, järn och kalcium, precis som frukten.

Andra hälsofördelar med att mata jordgubbstoppar till din kanin inkluderar:

 • Jordgubbstoppar främjar god matsmältning hos kaniner.
 • De är en stor källa till järn för bildning av röda blodkroppar.
 • Comsumotion av jordgubbstoppar hjälper till att lindra kramper och illamående.

Men innan du matar jordgubbstoppar till din kanin, tvätta dem väl för att ta bort eventuella bekämpningsmedel och kemikalier som används för att få dem att växa.

ANMÄRKNING: Bekämpningsmedel och kemikalier är farliga när de intas av kaniner och kan orsaka betydande skada eller till och med dödsfall om de inte behandlas.

Vad är en bra kanindiet?

Kaniner är växtätare och det mesta av kaninmat är vegetariskt. Tyvärr gör de flesta kaninägare misstaget att mata sina husdjur med stora mängder frukt och grönsaker, vilket kan vara mycket skadligt.

Det finns till exempel en missuppfattning när det gäller att mata kaninmorötter. Vissa ägare antar felaktigt att det är hälsosamt att mata stora mängder morötter till sina husdjur, men det är inte sant.

En bra kanindiet består av hö av god kvalitet, torkat gräs eller ogräs och en liten mängd färsk frukt och grönsaker. Tillräckligt med fibrer bör vara en viktig del av en kanins kost, eftersom fibrer hjälper till att slita ner kontinuerligt växande tänder.

En balanserad kost spelar en avgörande roll för att säkerställa att din kanin bibehåller en utmärkt hälsa. Å andra sidan leder övernäring till hälsoutmaningar som fetma, tandproblem och tarmproblem.

Kontrollera alltid din kanins diet består av 80 % högkvalitativt hö.

De återstående 20% ska vara färska och noggrant tvättade gröna bladgrönsaker och frukter som:

 • Koriander
 • brysselkål
 • Rötter
 • romersk sallad
 • Bok Choi
 • Basilika
 • Gräs och ogräs
 • Jordgubbar
 • Äpplen
 • mango
 • Blåbär

Du kan också lägga till speciell kaninfoder, som extruderade nuggets eller pellets, som ska utgöra 5-10% av kosten. Jag skulle råda dig att undvika müsliliknande dieter för kaniner.

Müsli är ett kommersiellt kaninfoder som består av cornflakes, ärtor, pellets, spannmål och frön, vilket ofta orsakar magbesvär hos kaniner.

En annan avgörande aspekt av en kanins kost är vatten.

Du bör regelbundet ge din kanin färskt och rent vatten. Kaniner föredrar att dricka sitt vatten på ett visst sätt, och de kommer att vägra att dricka vatten om du matar dem utanför denna preferens. Du kan vattna dem i en skål eller en metallflaska.

Vilken behållare du än använder ska den rengöras dagligen och fri från läckor och luftblock. Undvik också att ge dem fruset vatten eftersom det kan få kaniner att dricka mindre vatten.

Se även  Hur ofta ska kaniner gå till veterinären?

Hur många jordgubbar ska jag mata min kanin?

När du matar din kanin med jordgubbar, planera att ge ditt husdjur inte mer än två matskedar jordgubbar två till högst tre gånger i veckan. Jordgubbar innehåller höga mängder socker, vilket leder till fetma, mag-tarmproblem och dålig munhygien hos kaniner när de ges i överskott.

Du kan också skiva, tärna eller mata en hel medelstor jordgubbe till din kanin. Tänk dock på att överdrift kan få negativa konsekvenser. Till exempel, om du regelbundet matar din kanin med jordgubbar, kan han bli beroende och vägra äta vanlig mat.

Anmärkning: Du ska bara mata din kanin med jordgubbar efter att den har ätit sin vanliga kost och bara som en godbit. Regelbunden konsumtion av jordgubbar kan orsaka matsmältningsproblem hos din kanin.

Mata inte heller jordgubbar under tre månader till kaniner eftersom deras matsmältningssystem ännu inte är utvecklat för att hantera jordgubbar.

Hälsoproblem när man matar jordgubbar till kaniner

När du matar jordgubbar till kaniner kan du stöta på problem om du övermatar dem och om din kanin inte får tillräckligt med fibrer. Att äta tillräckligt med fibrer hjälper till att minska effekterna av överdriven jordgubbskonsumtion.

Men även med tillräcklig fiberkonsumtion kan överskott av jordgubb göra mycket skada på din kanin.

Vanliga hälsoproblem till följd av överdriven konsumtion av jordgubbar hos kaniner inkluderar:

 1. Gastrointestinal stas: Gastrointestinal stas orsakas av stress, uttorkning och underliggande sjukdomar som tandproblem. Att konsumera överskott av jordgubbar kommer att leda till tandproblem hos din kanin, vilket i sin tur leder till gastrointestinal stas.

ANMÄRKNING: Gastrointestinal stas typisk saktar ner kaninens tarmfunktioner, vilket gör att mat eller hår passerar in i mag-tarmkanalen och orsakar en blockering.

 1. Blås slam: Begränsat kalciumintag kan leda till benförlust och påverkar benstyrkan. Å andra sidan kan för mycket kalcium orsaka blåsslam hos kaniner.

Jordgubbar är bra källor till kalcium, så överdriven konsumtion kan leda till blåsslam i din kanin.

 1. Njurskador: Överskott av C-vitamin kan orsaka njurskador hos kaniner, och att konsumera för många jordgubbar kommer att leda till ett överskott av C-vitamin i din kanins kropp.
 2. Neurologisk skada: Överdrivet intag av vitamin A resulterar ofta i neurologiska skador och hudskador. Det orsakar också kalciumavlagringar på vävnader, vilket leder till allvarliga hälsoproblem för din kanin.
 3. Fetma och tandproblem: Jordgubbar har hög sockerhalt och att äta för mycket jordgubbar leder till fetma hos kaniner.
 4. Diarre: Att mata jordgubbar för mycket till kaniner kommer att ge dem diarré. Om du introducerar jordgubbar till din kanin, gör det gradvis, eftersom att exponera kaniner för jordgubbar snabbt kommer också att orsaka diarré.

Slutsats

Jordgubbar är packade med näringsämnen, vitaminer och mineraler som är fördelaktiga för kaniner. Dessutom har de en hög vattenhalt med kalorier, kostfiber och är en bra proteinkälla.

Fördelarna med jordgubbar för kaniner kan inte överskattas, inklusive god ben- och muskelhälsa, bra matsmältning och en utmärkt energikälla. Jordgubbar har också antioxiderande och antimikrobiella egenskaper som kaniner kan dra nytta av.

Det är dock viktigt att mata din kanin med jordgubbar med måtta, eftersom för mycket kan orsaka allvarliga hälsoproblem hos din kanin.