Kan kaniner äta jordgubbar?

Din kanin skulle vilja dela en jordgubbe med dig.

Men din kanin kommer att vara mer intresserad av bladen runt kronan på jordgubben än av den söta delen som människor äter.

Den här artikeln kommer att berätta allt du behöver veta om att mata din kanin med jordgubbar. Vi kommer också att berätta hur du förhindrar din kanin från att äta dina jordgubbsplantor innan de bär frukt.

Gillar kaniner verkligen jordgubbar?

Kaniner har samma typer av smakreceptorer som människor. Kaniner kan smaka bittert, salt, surt och sött.

Kaniner är till och med känsligare för smak än människor. En kanin har ca 17 000 smakreceptorer i mun och svalg, medan människor bara har 10 000.

Av naturen borde kaniner vara kräsna ätare. När allt kommer omkring vill växter inte bli uppätna. De producerar milda gifter som kan störa kaninens mage, vilket kaninen känner igen på den bittra smaken.

Din kanin bryr sig inte riktigt om jordgubben är mogen. Kaniner har inte samma önskan om söta smaker som människor. Din kanin är mer intresserad av fukten i bäret och jordgubbsfrönas knas.

Jordgubbsfrön är de där små bruna prickarna över hela bärets yta. Din kanin kommer att bli lika glad av att äta blomkålen, bladen vid jordgubbens stjälkända eller själva jordgubbsplantan.

Men en jordgubbe om dagen, den saftiga, söta delen, är bra för din kanin.

Även vilda kaniner gillar att knapra på jordgubbar när de stöter på dem. Så du kan vara säker på att din kanin också kommer att uppskatta denna saftiga frukt.

Kom ihåg att kaniner inte ska äta frukt varje dag. Behandla jordgubbar som ett speciellt mellanmål och inte som en stapelvara i kosten.

Vanlig kaninmat, såsom hö och pellets, bör utgöra majoriteten av din kanins diet. Förutom jordgubbar kan du även säkert mata din kanin med andra frukter, som äpplen och bananer, i små mängder.

Hur man matar jordgubbar till kaniner?

Att mata dina kaniner med jordgubbar är en enkel och trevlig process.

Först, se till att du har färska jordgubbar så att du kan ge din lurviga vän den bästa kvaliteten på godbiten.

Observera att på grund av deras höga sockerinnehåll bör jordgubbar endast erbjudas i små mängder som en tillfällig godis.

Välj en vacker, läcker, röd, mogen jordgubbe att ge till din kanin.

Din kanin det spelar egentligen ingen roll om du matar fina jordgubbar eller inte. Men det är roligare för dig att dela med dig av ett bär som du anser vara en godbit.

Ligg på golvet med din kanin. Kaniner känner sig mer bekväma om du inte närmar dig dem från ovan.

Sitt på ena sidan av din kanin. Observera att kaniner inte kan se föremål direkt framför dem. Håll bäret cirka 15 cm från din kanin. Låt din kanin komma över för att nappa.

Fortsätt hålla i bäret tills din kanin har slutat äta eller knapra bladen. Låt sedan din kanin äta löven!

Innan du matar dina kaniner, kom alltid ihåg att tvätta jordgubbarna noggrant för att ta bort smuts, bekämpningsmedel eller skadliga rester. Detta säkerställer att din kanin inte bara njuter av sin goding, utan också skyddas från möjliga hälsorisker.

Ett bär om dagen räcker för att hålla din kanin glad. Denna måttlighet är viktig eftersom för många jordgubbar kan leda till matsmältningsproblem eller fetma hos kaniner.

Bären är läcker för din kanin, men interaktionen med dig gör också hans dag.

Se även  Kan kaniner gå upp och ner för trappor?

Jordgubbar är också supermat för kaniner

Du kanske har hört jordgubbar beskrivas som superfoods.

Vi pratar om de röda eller ibland vita bär som folk äter.

Jordgubbar är en bra källa till några kalorier av hälsosam energi. Dessa välsmakande frukter innehåller glukos, sackaros och fruktossocker. jag

I små mängder, som mängden din kanin får från en enda jordgubbe, är fruktos faktiskt hälsosamt. Det aktiverar en enzymväg i din kanins lever, vilket gör att den kan behålla sin energi när den inte äter.

Jordgubbar ger också ett antal näringsämnen som är lika viktiga för kaniner som för människor. Det finns faktiskt fler näringsämnen i en läcker, röd, mogen jordgubbe än i undermogen frukt, även om din kanin kanske inte bryr sig.

 • Jordgubbar behöver kalcium för att gå igenom mognadsprocessen. En fullt mogen jordgubbe är ett livsmedel med hög kalcium, men inte ett livsmedel med hög oxalathalt (som spenat). Kalciumet i jordgubbar är i en form som inte förvärrar njurproblem hos kaniner.
 • Jordgubbar, liksom andra frukter, är en bra källa till kalium. Detta är ett annat näringsämne som är mer rikligt i söta frukter av hög kvalitet. Kalium i frukten ser till att sockerarter inte rinner tillbaka in i växten.
 • Jordgubbar med en distinkt jordgubbarom är rika på bor, molybden och, överraskande nog, svavel. Dessa grundämnen används i tillverkningen av de kemikalier som ger bären sin doft.
 • Sand innehåller kisel. Kisel hjälper jordgubbar att absorbera andra mineralnäringsämnen. En jordgubbe som odlas i sandig lerjord är mer näringsrik för din kanin.
 • Jordgubbar innehåller B-vitaminet folsyra i en form som kaniner kan använda för snabb energiproduktion.

Alla dessa egenskaper gör jordgubbar till en superfood för både kaniner och människor.

Tänk på att kaniner främst behöver hö. Och de får mer av de fibrer de behöver för god hälsa från stjälkar och blad på jordgubbar än från själva bäret.

Ge inte din kanin dåliga bär

Om ett bär verkar ha blivit dåligt, kasta det helt enkelt. Ge det inte till din kanin.

Den grå, fluffiga substansen som växer på bär som du lämnar i ett varmt, fuktigt rum är en svamp känd som Botrytis.

Vackert mögel smakar inte bra. Din kanin kan hoppa iväg om du erbjuder honom ett mögligt bär.

Dessa typer av svampar producerar toxiner, men inte dödliga toxiner. Ett enda bär räcker inte för att göra din kanin sjuk.

Men det kan orsaka en allergisk reaktion hos kaniner, precis som mögel orsakar en allergisk reaktion hos människor.

Släng helt enkelt mögliga bär så att de inte förorenar andra frukter och grönsaker.

Ibland blir jordgubbar bruna och mosiga. Detta är resultatet av bakteriell kontaminering.

Precis som mögel är bakterierna inte särskilt giftiga, men de kan orsaka allergier och ge bäret en dålig smak.

Det går bra att ge din kanin ett bär som inte är moget ännu, men ge inte din kanin ett dåligt bär.

Ett annat problem med att mata jordgubbar till kaniner är den möjliga förekomsten av bekämpningsmedel om frukterna inte är ekologiska. Bekämpningsmedel kan vara skadligt för din kanins hälsa, så det är en bra idé att tvätta jordgubbarna noggrant innan du bjuder dem. Ekologiska jordgubbar minskar denna risk och ger ett säkrare alternativ för ditt husdjur.

Vad du behöver veta om kaningodis

Godsaker är mycket användbara för att binda till din kanin.

Att ge din kanin en godbit kan hjälpa till att förstärka lydnaden mot ett kommando, som ”Här, kanin.”

Se även  Kaniner vs marsvin: Hur de jämförs som husdjur

Du kan använda en godbit för att belöna din kanin för att ha lärt sig dess namn eller för att använda kattlådan.

Men det som gör en godbit speciell för din kanin är tuggheten, inte den söta smaken. Kaniner behöver hela tiden äta fibrer för att hålla sina tänder korta och tarmarna i rörelse. De behöver absolut hö varje dag.

De njuter av fiberrik mat som är hälsosam för dem, som tuggpinnar och tuggleksaker gjorda av hö.

Kaniner behöver inte mycket gula, orange, röda, lila eller blå frukter och grönsaker.

De får betakaroten, lykopen, lutein och liknande föreningar från dessa livsmedel, och deras kroppar använder dem på samma sätt som vår gör, men de får vanligtvis tillräckligt med hö och löv.

Och kaniner behöver verkligen inte ytterligare sockerarter.

Lite sötma är inte skadligt för din kanin. Det är bara onödigt. Din kanin blir förmodligen lika nöjd med en knaprig morot som en söt jordgubbe.

Vad kaniner inte ska äta

När det kommer till din kanins kost är det viktigt att veta vad den inte ska äta, eftersom vissa livsmedel kan vara skadliga för hans hälsa eller till och med vara giftiga.

Även om kaniner kan äta jordgubbar, inklusive toppar och blad, finns det vissa saker de inte bör äta.

För det första bör kaniner undvika mat som innehåller mycket socker, inklusive stora mängder frukt. Även om små mängder jordgubbar kan vara en bra källa till vitaminer och fibrer för din kanin, kan utfodring av för många jordgubbar leda till matsmältningsproblem eller fetma på grund av deras höga sockerinnehåll.

Mata inte din kaninmat med tillsatta konserveringsmedel, eftersom hans matsmältningssystem inte är utformat för att bearbeta konstgjorda tillsatser.

Det betyder att du även bör undvika konserverad frukt, sylt eller andra produkter med tillsatt socker.

Kaniner bör aldrig konsumera tillagad mat eller mejeriprodukter eftersom dessa kan orsaka allvarliga matsmältningsproblem.

Dessutom bör de inte äta baljväxter som bönor eller linser, vilket kan leda till gaser och uppblåsthet.

Choklad är ett stort nej för kaniner eftersom den innehåller föreningar som är giftiga för dem och kan till och med vara dödlig om den konsumeras.

Var försiktig när du matar din kanin med frön eller kärnor eftersom detta kan utgöra en kvävningsrisk.

Om du äter frukter som äpplen eller päron, ta bort fröna innan du matar dem till din kanin för att säkerställa deras säkerhet.

Slutligen, var medveten om potentiellt giftiga växter i din kanins livsrum.

Vissa vanliga krukväxter kan vara giftiga för kaniner om de förtäras, så håll alltid ett öga på din kanin och håll honom borta från dessa växter.

Vanliga frågor om kaniner och frukt

F. Kan kaniner äta torkad frukt, som torkade jordgubbar?

A. Torkad frukt, som torkade bär, är en fantastisk behandling för kaniner. Långsamt torkande frukter och bär koncentrerar vitaminerna, mineralerna och fibrerna i frukten. Det är mer näringsrikt än färsk frukt för din kanin,

Undvik bara fruktläder och fruktstänger. De innehåller för mycket socker och kolhydrater som din kanin inte kan smälta.

F. Kan kaniner dricka jordgubbsjuice (och annan frukt- och bärjuice)?

A. Kaniner kan få en och annan klunk fruktjuice. Du ska absolut inte fylla deras vattenskål med juice!

Men mycket mer än några klunkar juice är inte hälsosamt för din kanin. Socker i vissa frukter suger in vatten i tarmarna.

Se även  8 roliga saker att göra med din kanin

Detta gör människor mer regelbundna. Men kaniner är beroende av förmågan att bajsa ut mjuka pellets som passerar genom deras matsmältningskanal en andra gång. Vattnig bajs kan inte behandlas två gånger.

F. Kan kaniner ha jordgubbar varje dag?

S. En jordgubbe per dag är bra för din kanin. Ett bär och en morotsstav är också acceptabla.

Undvik bara att göra bär av något slag till en stor del av din kanins kost.

Kaniner behöver en diet som huvudsakligen består av rent, färskt, torrt hö. Timothy hay är bäst.

Att ge din kanin en jordgubbe är roligare för dig än för din kanin. Kaniner är mer motiverade av möjligheten att tugga än av smaken av söt frukt.

F. Finns det frukter och bär som kaniner inte bör ha?

S. Det finns naturliga vegetabiliska livsmedel som är hälsosamma för människor men ett problem för kaniner.

 • Lök, salladslök och vitlök innehåller naturliga blodförtunnande medel. De svavelföreningar som är bra för blodcirkulationen hos människor kan orsaka farliga blödningar hos kaniner. Liljor, som tillhör samma växtfamilj, har också denna effekt.
 • Kaniner kan matas med äpplen och äppelskal, men fröna är giftiga. De innehåller en organisk form av cyanid.
 • Kaniner kan ha allvarliga allergiska reaktioner mot tropiska frukter, såsom papaya, cashewnötter, bananer och mango. Problemet är att det finns latex i skalet på frukten.
 • Huden och groparna på avokado innehåller en kemikalie som kallas persin. Det första symtomet på persinförgiftning hos kaniner är ofta plötslig död. Det betyder att du inte heller ska ge din kanin guacamole.
 • Het paprika orsakar tarm irritation hos kaniner. De stör också din kanins tvåstegs matsmältningsprocess.
 • Kaniner kan äta bladen från de flesta bönväxter (även om vissa vilda bönor har dödligt giftiga blad), men inte själva bönorna.

F. Kan kaniner ha andra typer av bär?

A. Blåbär, björnbär och hallon är säkra för din kanin.

Tranbär innehåller aspirinliknande kemikalier som kan orsaka allergier, blodförtunnande som gör skärsår och skrapsår farligare och njursten.

Detta trots deras fördelar för människor.

F. Kan kaniner äta jordgubbsblad?

S. Ja, kaniner kan äta jordgubbsblad. De är säkra och kan vara en del av deras kost tillsammans med andra bladgrönsaker.

Jordgubbsblad kan ge ytterligare näringsämnen och fibrer, vilket är viktigt för att upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem hos kaniner.

F. Kan kaniner ha gelé eller sylt?

A. Sylt och gelé är inte lämpliga för kaniner.

De gillar dem inte riktigt eftersom de inte är sega. Din kanin behöver inte heller mat som innehåller tillsatt socker.

Att blanda gelé eller sylt med pellets eller grönsaker kommer inte att förbättra din kanins smak. Kaniner föredrar den gräsiga smaken av fiberrik mat.

Din kanin skulle hellre ha en tuggpinne än lite gelé. En höleksak är också en bättre behandling för din kanin än söt mat.

Belöna dina kaniner för gott beteende med fiberrik mat.

F. Vilka är de potentiella farorna med att mata jordgubbar till kaniner?

Den största faran när man matar jordgubbar till kaniner är deras höga sockerhalt.

Överkonsumtion av jordgubbar kan leda till matsmältningsproblem eller fetma.

För att undvika dessa potentiella problem, se till att du bara ger jordgubbar och andra frukter som en tillfällig behandling och inte som en ersättning för deras primära kost med hö och färska grönsaker.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Kan kaniner äta rotselleri?
 • Kan kaniner äta maskrosor?