Kan kaniner äta kartong? Är det säkert?

Kaniner måste tugga på material för att överleva. Det är en mekanism de är födda med.

Därför är det ingen överraskning om du stöter på din kanin som tuggar på kartong. Men är detta material säkert att inta? Vilka är andra alternativ?

Den här guiden diskuterar i detalj allt du behöver veta om kaniner som äter kartong.

Kan jag ge mina kaniner en kartong?

Kartong är säkert för kaniner och du kan ge din kanin en bit kartong att leka med och tugga på.

Kaniner har en naturlig tendens att tugga på alla typer av material. Du kommer ofta att hitta dem knapra och tugga på nästan allt de kan hitta.

Detta beror främst på att tuggning hjälper dem att behålla goda munvanor. Det hindrar deras tänder från att växa ytterligare och utveckla mun- och tandproblem.

Om du har kartong nära din kanin kommer du förr eller senare att märka att din kanin tuggar på kartongen.

Du bör inte avskräcka dina kaniner från att tugga på kartongen eftersom det är säkert och nödvändigt för din kanin i de flesta fall.

Ge dock inte kartong med färg/bläck/färgämne eller någon form av förorening. Undvik också att ge våta kartongbitar till din kanin, eftersom det inte gör så mycket för deras tänder och kan göra dem sjuka.

Är det säkert för kaniner att äta kartong?

Det är säkert för kaniner att konsumera kartong, bara inte regelbundet. Detta material bör inte vara deras primära matkälla.

Istället ska det vara ett mellanmål de kan knapra på då och då. Kartong är säkert för kaniner att konsumera så länge de inte äter stora mängder av detannars kan det vara skadligt för deras hälsa.

Du bör också ge dem kartong under din överinseende. Den ska i första hand användas för att tugga och inte för förtäring och ätande.

Ibland knaprar dessa kaniner på kartongen, strimlar den eller bara äter den. Du måste se till att de inte äter mycket av det genom att hålla ett öga på dem.

En stor anledning till att kaniner älskar kartong är att den är full av cellulosa. Detta är en komponent som finns i löv och hö.

Men bara för att det innehåller cellulosa betyder det inte att det måste vara en huvudmåltid. Kartong ska aldrig vara en måltidsersättning för dina kaniner.

Se även  Hur man lär din kanin att gå tillbaka i sitt inhägnad

För det mesta ser kaniner kartong som en leksak för dem att leka med. De ger dem lite sällskap och mental stimulans.

Sammantaget är kartong säker så länge du matar den i måttliga mängder. Dessutom är det säkert att ta hand om rätt sorts kartong under din överinseende.

Varför kartong är bra för kaniner

Att ge kartong i måttliga mängder är till och med fördelaktigt för dina pälsiga husdjur.

Här är några anledningar till varför du bör ha kartongbitar i din kanins bur:

Det ger utmärkt underhållning

Du kanske blir förvånad över att höra att en bit kartong kan hålla din kanin underhållen i timmar. De kommer att knapra, tugga och leka med kartong i timmar.

Det är därför du förmodligen inte behöver köpa dem så många tuggleksaker om du har kartong. Kaniner är lekfulla varelser som alltid behöver sällskap av människor eller andra djur.

Om de inte har det kan de snabbt bli deprimerade och uttråkade. Om du inte kan spendera all din tid med kaniner, överväg att ge dem en bit kartong.

Du kan till och med göra ett papphus med det. Lektid är avgörande för kaniner och du kan ge dem roligt genom kartong.

Håller din kanin i form

Förutom underhållningen ger kartongkaniner också fysisk och mental stimulans. De kan hålla kartongbiten i munnen och flytta från en plats till en annan.

Dessutom får de massor av mental stimulans av att tugga, knapra och strimla kartong. Din kanin kommer att behöva hoppa, hoppa och gräva regelbundet för att hålla sig i form.

Allt detta kan göras med en bit kartong. Sammantaget kommer de att distrahera sin uppmärksamhet med en bit kartong.

Deras uppmärksamhet kommer att avledas till något konstruktivt och mentalt och fysiskt konstruktivt.

Det är ett bekvämt och prisvärt alternativ

De flesta kanintuggleksaker du får i djuraffärer är dyra. Därför kan du få kartongbitar som ett kostnadseffektivt alternativ.

Du har säkert redan kartong liggandes hemma. Med kartong kan du låta din kanin tugga och leka billigt.

Du kan enkelt vrida och vända den för att göra godsaker till dem. Sammantaget är det det perfekta alternativet till tuggleksaker.

Se även  Människomat kan du ge din kanin

Håll din kanin vid god munhälsa

Kaninernas tänder slutar aldrig växa under hela livet. Det är därför de behöver något att tugga och knapra på.

Kartong är perfekt eftersom det gör att de kan tugga och knapra och sätta tänderna. Därför kan du säkerställa en god munhälsa genom att ge dem något att tugga på.

Du bör aldrig låta din kanin sluta tugga, eftersom detta är viktigt för honom. Om de inte tuggar regelbundet kan det vara ganska farligt.

Ger ett säkert föremål att tugga på

Som nämnts tidigare är tuggning viktigt för kaniner. De måste göra detta för att säkerställa att deras hälsa förblir i gott skick.

Om du inte ger dem lämpligt material kan de hitta något för sig själva. Detta kan vara potentiellt farligt eftersom de kan hitta telefonledningar, kablar, skor, snören och andra föremål.

Allt detta kan vara ganska farligt för dem. Därför är kartong ett bättre alternativ.

Det är säkrare, allmänt tillgängligt och skadar inte dina saker.

Risker med att ge kartong till kaniner

För det mesta är kartong praktiskt taget säkert för kaniner, men det medför vissa risker. Du bör vara medveten om detta innan du ger ditt pälsiga husdjur detta material.

Att känna till dessa risker hjälper dig att undvika att skada eller orsaka problem för din kanin. Här är vad du behöver veta:

Det kan bli deras primära matkälla

Som tidigare nämnts älskar kaniner kartong. Därför är det inte ovanligt att de konsumerar stora mängder av det.

Du bör dock hålla utkik efter chansen att kartongen kommer att bli deras primära matkälla. Som ett resultat kan de sluta äta sina pallar, hö, grönsaker och andra livsmedel.

Om du märker att detta händer bör du begränsa din kanins kartongförbrukning. Du bör också observera deras hälsa och aptit.

Kartong är ganska farligt och bör inte ges till kaniner i stora mängder. Det kan skada deras matsmältningssystem, så det bör aldrig vara deras primära matkälla.

Kartong ska bara vara något djuret tuggar och knaprar på.

Förorening av kartong

Ge inte bara dina kaniner en bit kartong att tugga på. Det bör till exempel inte innehålla färgämnen, bläck eller färgämnen.

Se även  Ska min kanins öron vara varma?

Detta kan överföras till din kanin och påverka deras hälsa negativt. Dessutom bör du även kontrollera kartongen för tejp, eftersom det kan vara giftigt.

Dessutom, ge inte din kanin kartong med häftklamrar på. Se till att allt detta tas bort för att förhindra kontaminering.

En annan sak att se upp för är kaninurinkontamination. Du vill inte att ditt lurviga husdjur konsumerar kartong de kissade på.

Kaninurin har en hög koncentration av ammoniak, varför det är farligt för dem att konsumera. Om du förvarar kartongen i sin bur, se till att du byter den regelbundet.

Det kan leda till en blockering av matsmältningen

Kartong har inget näringsvärde för dina kaniner. Dessutom kan det vara farligt för dem att äta stora mängder av det.

Om din kanin äter kartong istället för mat för att fylla magen, har han problem. Dessa problem kan påverka deras hälsa negativt.

Det kan till exempel leda till en blockering av matsmältningen. Du bör därför observera din kanin när den hanterar kartong.

Om de har tagit för mycket av det, kanske de inte äter sina bråte, hö eller grönsaker. Fortsätt kontrollera deras aptit för detta.

Om de inte äter eller gör avföring på mer än 24 timmar, ta dem till veterinären omedelbart. Din kanin kan ha allvarliga matsmältningsproblem.

sista ord

Sammantaget är kartong ett utmärkt, prisvärt och relativt säkert alternativ till en tuggleksak. Kaniner kan säkert tugga på detta material för god munhygien.

Det är också ett bra sätt att stimulera dem mentalt och fysiskt. Kartong kan fungera som en konstruktiv form av underhållning som kommer att underhålla din kanin i timmar.

Du måste dock förse dem med strimlad kartong som inte innehåller färgämnen, bläck eller giftiga material. Ge dem inte för mycket kartong heller.

Detta beror på att det kan leda till matsmältningsproblem hos ditt husdjur om de konsumerar för mycket av det. Övervaka alltid deras interaktion med kartong.

Dessutom måste du se till att hålla deras konsumtion på en måttlig nivå.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Kan kaniner tugga kottar?
  • 11 tips för att förhindra att en kanin tuggar på mattan
  • 8 roliga saker att göra med din kanin