Kan kaniner äta rädisblad?

Har du någonsin tittat på de mjuka, gröna bladen på en nyplockad rädisa och undrat om de var ätbara?

Dom är!

Rädisablad är ett pepprigt tillskott till sallader, och din kanin kommer också att älska rädisblad.

I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om näringsvärdet av rädisalöv och andra växtdelar för kaniner.

Vi kommer också att ha några förslag på hur du kan använda rädisblad som en godbit för din kanin.

Rädisblad är också mycket näringsrika för kaniner

Det finns mycket att gilla med rädisor.

Denna kryddiga grönsak tillhör familjen Brassica och är släkt med kål, broccoli, blomkål, grönkål, brysselkål, bok choy, senap, kålrot, grönkål, pepparrotswasabi, ruccola och vattenkrasse.

Rädisor och alla andra grönsaker i Brassica-familjen producerar antioxidanter i sina blad.

Anledningen till att dessa växter gör antioxidanter är att hjälpa växten att reparera skador från insekter och solbränna. Ju starkare växtens pepparsmak, desto mer antioxidanter innehåller den.

Kaniner behöver antioxidanter av många av samma anledningar som människor.

Till skillnad från människor gör kaniner sitt eget C-vitamin, men antioxidanter i maten hjälper dem att bekämpa cancer och hålla sina hjärtan friska.

Det är problem som äldre kaniner kan ha på samma sätt som människor.

Rädisblad innehåller också kalcium, järn, kalium och magnesium. De innehåller faktiskt inte vitamin A, men de är packade med kemikalier som kaninens kropp kan omvandla till vitamin A.

Rädisablad är också en stor källa till fiber, liksom rädisroten som de flesta äter.

Fiber är viktigt för kaniner för att förhindra två potentiellt dödliga tillstånd:

 • Malocklusion, överdriven tillväxt av tänderna i kaninens ansikte (fibrer hjälper till att slita ner kaninens ständigt växande tänder) och
 • Ullblock, en sorts hårboll i kaninens mage som den inte kan hosta upp och kan blockera passagen av mat till resten av matsmältningskanalen.

Så om du har en kanin, släng inte rädisblad!

Bladen på alla typer av rädisor, inklusive daikon och påskägg (färgade) rädisor är välsmakande och näringsrika för kaniner.

Och även för människor!

Hur du ger din kanin rädisa blad

Det är kul att mata dina kaninrädisblad en i taget.

Håll ett rädisablad cirka 6 tum framför din kanin, låt det komma till dig och knapra på det.

Eller använd rädisblad som en godbit för att lära din kanin att sitta i ditt knä, gå runt i en ring, ge dig en high five eller komma när du ropar.

Du kan också ge din kanin alla blad från ett gäng rädisor på en gång. Din kanin kommer att knapra dem från stjälk till spets, som den rädisätande kaninen i den här videon nedan.

Observera: Din kanins huvudsakliga diet bör alltid vara hö. Alla typer av grönsaker bör inte utgöra mer än cirka 20 procent av kosten.

Variation är alltid bäst när du väljer de grönsaker du ger din kanin. Men en halv kopp (30 gram) rädisablad per kanin och dag är acceptabelt, om inte din kanin motsätter sig den kryddiga smaken.

Tvinga aldrig en kanin att äta viss mat. Om din kanin inte äter rädisablad (vilket är ovanligt) kan du bara äta dem själv nästa gång!

Kaniner äter också rädisorötter

Kaniner älskar också rädisorötter, vilket den här YouTube-videon på en annan rädisätande kanin visar.

Du kan mata din kanin med samma portion rädisor som de flesta äter.

Kaniner kan knapra på hela rädisor, men lägger du till daikon eller andra stora rädisor i maten hjälper det dem att skära rädisorna i tändsticksstora skivor.

I naturen äter kaniner morötter med rötter, smuts och insekter på, men dina kaniner föredrar grönsaker som har tvättats först.

Kan något gå fel om du ger rädisblad till din kanin?

Om du skulle äta en rädisa skulle det vara bra för din kanin också.

Det finns inte många situationer där du inte ska ge din kanin rädisetoppar eller rädisorötter.

 • Det finns synliga rester av bekämpningsmedel på rädisans blad. Detta kan hända när trädgårdsmästare strö växter med bekämpningsmedlet Sevin. Om du ser bekämpningsmedel på rädisorna bör varken du eller din kanin äta dem.
 • Det finns en snigel på löven. Vissa sniglar och deras slem är giftiga. Även människor kan bli mycket sjuka om de äter snigeln eller dess slem.
 • Bladen är gula med svarta fläckar. Detta är ett tecken på att växten är infekterad med bakterier. Rötterna kan fortfarande vara ätbara.
 • Rädisbladen är rester från en sallad som du har tillsatt olja eller salladsdressing i, eller så är de kokta. Kaniner äter hel, rå, vegansk mat.

Låt oss nu titta på hälsofördelarna med rädisalöv för din kanin.

Hälsofördelar med Rädisalöv för kaniner

Rädisor är inte en superfood.

Det finns ingen rekommenderad daglig mängd rädisblad för kaniner, precis som det finns en rekommenderad daglig mängd hö (ungefär samma volym som kaninens kropp).

Rädisablad är bara ett hälsosamt tillskott till din kanins kost.

Människor som känner kaniner ger dem en mängd olika växtfoder på olika sätt.

Att använda rädisalöv som en godbit ger dig ett verktyg för att förstärka önskade beteenden, som att använda kattlådan och utföra tricks.

Att placera rädisalöv där kaniner måste stå och sträcka sig för att nå dem gör att de kan träna. Det ger också dina kaniner ett incitament att öva sina stående och gå färdigheter.

Kaniner är intelligenta djur som kan bli uttråkade och få problem. Rädisalöv är ytterligare en del av den stimulans som alla kaniner behöver för att hålla sig glada och aktiva i små utrymmen.

Det finns inga vetenskapliga studier om effekterna av att inkludera rädisalöv i kosten för kaniner eller människor. (Det finns många studier om hälsoeffekterna av kemiska extrakt från rädisblad.)

Men din kanin kommer att meddela dig om han tycker att rädisalöv är en välsmakande behandling.

Vanliga frågor om kaniner och rädisor

F. Hur håller jag kaniner borta från rädisorna i min salladsträdgård?

S. Det enklaste sättet att hantera skördförlust på grund av kaniner i din trädgård är att odla grönsallad i en kall miljö.

En kall miljö håller kaniner ute och förlänger din växtsäsong, både på försommaren och förvintern.

Du kan också omge dina trädgårdsväxter med ett staket som kaniner inte kan hoppa över, gräva under eller krypa igenom.

Ett staket av hönsnät som sträcker sig cirka en meter över marken och 15 cm under med en maskstorlek på 13 mm kommer att hålla ute alla utom de allra största kaninerna. ut.

Var medveten om att om en kanin hoppar in när du lämnar en grind öppen, kommer den att fastna i din trädgård och äta tills den är mätt.

F. Vilka grönsaker kan kaniner äta förutom rädisablad?

A. Kaniner älskar alla sorters gröna grönsaker. Växter från kål- och salladsfamiljerna är hälsosammast för dem.

Spenat, syra och lammkvarter är bra i portioner om några blad per dag. Faktum är att kaniner kan utveckla problem från överdrivna oxalater.

Ju mörkare lövgrönt desto bättre. Några blad av isbergssallat eller endive skadar inte, men de innehåller inte tillräckligt med betakaroten för att vara ett bra val för den växtbaserade delen av din kanins kost.

Håll grönsaker, inklusive rädisablad och morötter, till cirka 10 procent av din kanins kost. Se till att din kanin får obegränsat med färskt hö varje dag.

F. Vad är det bästa sättet att ge min kanin ett rädisblad som en godbit?

A. Håll rädisbladet mellan pek- och långfingret så att stjälken pekar utåt.

Vifta brickan framför din kanin så att den kommer mot dig. Släpp brickan när din kanin går i en cirkel, står på bakbenen eller vilar på din hand.

Ett rädisblad är också en bra njutning för att belöna en kanin som ger en high five.

F. Hur ofta ska jag tvätta rädisbladen innan jag matar min kanin med dem?

A. Ingen tvättmängd räcker om det finns synligt bekämpningsmedelsdamm på rädisans blad. Kassera dessa blad.

En eller två sköljningar under kranen, att se till att båda sidorna av löven står under rinnande vatten, räcker för ekologiskt odlade rädisor eller rädisor som du köper i ett gäng i snabbköpet.

Du behöver inte använda speciella rengöringsmedel för att förbereda rädisalöv för kanin (eller mänsklig konsumtion).

F. Kommer insekter på rädisalöv att skada min kanin?

A. Kaniner äter små insekter fästa vid löv och stjälkar när de betar i naturen.

Dessa buggar är inte skadliga. De förser även din kanin med vitamin B12. Sniglar, å andra sidan, kan bära på gifter och parasiter och kan skada din kanin om de förtäras.

F. Ska jag göra något om mina kaniner kommer in i mitt rädisfält och äter mycket av det?

A. Kaniner är inte giftiga för kaniner. De innehåller inte stora mängder av de oxalater som är problemet när man äter stora mängder spenat eller rabarberblad eller vissa krukväxter.

Chansen är stor att kaniner bara nappar på en trädgårdsväxt och går vidare snabbt om de inte är extremt hungriga. Förebygg detta problem genom att se till att din kanin har obegränsad tillgång till hö hela tiden.

Om din kanin utvecklar diarré, depression eller synliga klumpar i magen, är problemet förmodligen att inte äta rädisor.

Men du bör ta din kanin till veterinären för att ta reda på vad problemet är och få den behandlad.

Nästan alla näringsproblem hos kaniner lindras genom att helt enkelt förse dem med rikligt, rent, färskt hö. Timothy hö och Timothy hö pellets är bäst. Alfalfahö innehåller för mycket oxalater och kalcium, förutom kaniner som avvandas från modersmjölken.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Kan kaniner äta blåbär?
 • Kan kaniner äta rotselleri?
 • Kan kaniner äta pumpa?
 • Äter kaniner gurkväxter?
 • Är rosmarin säkert för kaniner?
Se även  Kan man avkloa en kanin?