Kan kaniner äta riskakor?

Det är svårt att beröva din söta kanin ett napp eller ditt mellanmål när de tittar på dig med de där vädjande ögonen.

Men kan äta kaniner Riskex? Är det säkert för dem? Det är svårt att veta vilken mänsklig mat som är okej för dem och vad man ska undvika.

Om din kanin kan äta riskakor eller inte är upp till dig. Även om riskakor inte är giftiga eller giftiga för kaniner, är de inte en del av en naturlig, hälsosam kanindiet. Du kan mata din kanin små mängder riskaka och du borde ha det bra, men i allmänhet är detta inte en idealisk behandling för din hoppande vän.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om vad som händer när du delar din riskaka med din kanin och liknande mat du bör undvika för att hålla din kanin glad och frisk.

Kaniner och riskakor

Låt oss ta en titt på förhållandet mellan riskakor och en kanins matsmältningssystem. Det här avsnittet tittar på riskakors toxicitet och effekterna de kan ha på din kanin.

Dessutom kan du lära dig hur du korrekt delar riskakor med din kanin om du bestämmer dig för att låta dem njuta av detta knapriga mellanmål.

Giftighet

Riskakor är inte giftiga eller giftiga för kaniner. Livsmedel som choklad, avokado, ägg, mejeriprodukter och vissa bönor är extremt giftiga för kaniner och kan till och med vara dödliga.

En riskaka kommer dock inte att döda din kanin om den nappar lite. Så du behöver inte oroa dig för att ge din kanin något giftigt om du vill dela en liten riskaka med dem.

Effekter

Å andra sidan är riskakor inget bra mellanmål för kaniner. Generellt sett bör kaniner inte äta mat som innehåller mycket kolhydrater och stärkelse.

Kolhydrater är en form av socker, och detta höga socker och kalorier kan leda till obalanserad tarmhälsa hos ditt husdjur. Om din kanin får i sig för mycket kolhydrater kan det leda till följande magproblem:

 • Uppsvälld känsla
 • Magont
 • Diarre
 • Förstoppning
 • Gas
 • Aptitlöshet
 • Viktökning
Se även  De 7 bästa grönsakerna för din kanin

Effekterna av en riskaka på din kanins system kommer att bero mycket på resten av dess diet. Men för att undvika dessa biverkningar måste du vara extremt snål med mängden riskaka du delar med din kanin, eller inte dela alls.

Hur ofta kan kaniner äta riskakor?

Kaniner ska inte äta riskakor ofta. Att få ens en liten bit varje dag är för mycket. Om du vill unna din kanin ett mellanmål av riskårta, gör inte detta mer än en gång i veckan.

Men det är en bättre idé att göra det en gång i månaden eftersom du inte vill kasta av dig din lurviga väns matsmältningssystem och göra honom obekväm.

Hur mycket riskaka kan en kanin ha?

Inte särskilt! Att ge en kanin, även en vuxen, frisk kanin, en hel riskaka är inte ett alternativ. En hel riskaka kommer att orsaka matsmältningsproblem, ge din kanin ont i magen och eventuellt störa tarmrörelserna.

Ge som mest din kanin en kvartsstor bit riskaka. Större och det kan störa deras mage! Och när du matar din kanin, dela upp den i små bitar för att undvika en kvävningsrisk.

Gillar kaniner riskakor?

Det är svårt att säga om din kanin kommer att älska en riskaka. De skulle förmodligen njuta av ett saftigare mellanmål, som frukt, eller något med mer smak, som bladgrönt.

Tänk bara hur smakrika och läckra riskakor är. De är inte. Din kanin kommer förmodligen att äta en riskaka om du delar den med honom, men det kommer inte att vara en livsförändrande ätupplevelse. Andra snacks kan vara mer tilltalande.

Relaterade livsmedel

Problemet ligger som sagt i den höga kolhydrathalten i riskakor. Du kan ha frågor om andra livsmedel med liknande sammansättning, som fullkorn och kolhydratrika livsmedel.

Se även  Gillar kaniner musik? Här är vad vetenskapen säger

Mata inte din kanin med ”vit” mat, som vanligtvis innehåller mycket kolhydrater. ”Vita” livsmedel inkluderar ingredienser som potatis, socker och pasta.

Nedan följer några livsmedel som du kanske undrar över. Lär dig hur dessa ingredienser kan påverka din lilla vän så att du kan ta hand om den på bästa sätt.

Ris

Affären med ris och kanin är densamma som riskakor. Att mata dem med kokt vitt eller brunt ris kan vara trevligt för dem, men den höga mängden kolhydrater kan få dem att svälla upp och orsaka andra gastrointestinala problem.

Många kaninägare tycker att ris är okej för kaniner eftersom det är ett vanligt korn, men veterinärer rekommenderar inte att de matar dem med ris.

Och råris är ännu värre. Rått ris kan sakta ner matsmältningen och till och med orsaka blockering eftersom det är svårt för deras kroppar att bryta ner. Ris det hög i kolhydrater och låg i fiber, vilket gör det troligt att även en sked ris kommer att förstoppa din kanin och orsaka orolig mage.

Majs

Majs är en välsmakande grönsak som kan verka som ett naturligt tillskott till din kanins kost, men du bör undvika att mata majs till ditt husdjur. Som de flesta vet bryts majs inte ner mycket i matsmältningskanalen.

Eftersom kaniner är mindre har de svårare att passera majskärnor. De polysackarider i majs gör det omöjligt för kaniner att smälta denna grönsak och det kan orsaka tarmblockeringar. Färsk, torkad och kokt majs är dåligt för din kanin.

Bröd

Bröd är också ett no-go för kaniner. Bröd är rikt på kolhydrater och ännu mer stärkelse, vilket saktar ner en kanins matsmältningssystem och gör det svårt för dem att lindra sig. Du kan dela bröd i små mängder, men det rekommenderas inte.

Intressant nog kan du mata din kanin med brända brödbitar om du hjälper honom gå upp i vikt. Av någon anledning, kaniner älskar brända rostat bröd!

Se även  9 myter om en hälsosam kanindiet

Det kokar ner

I slutändan är riskakor inte bra för kaniner. Men du konsumerar förmodligen vissa saker som inte är bra för dig, som alkohol, godis och friterad mat.

Så det går bra att låta din kanin leva då och då! Men i verkligheten kommer en riskaka förmodligen inte att tilltala din kanin ändå, så överväg att ge dem en finare godbit som är bättre för dem också!

Ditt husdjur kan inte berätta för dig om det har ont i magen eller obehag, så det är upp till dig att fatta dessa beslut och hjälpa honom att leva ett långt, lyckligt och hälsosamt liv vid din sida.

Vanliga frågor

Om du har fler frågor om att mata din kanin och övervaka dess diet, läs de vanliga frågorna om ämnet nedan.

Vilket är det bästa mellanmålet att ge min kanin?

Om du fortfarande vill behandla din kanin men vill undvika riskakor, kan flera andra livsmedel göra läckra mellanmål. Det bästa alternativet är färsk frukt eftersom den innehåller lite socker, men inte för mycket! Men öva med måtta när du matar godsaker till din kanin.

Små fruktbitar som äpplen, mango, jordgubbar, kiwi och bananer är alla bra alternativ. Men glöm inte att kaniner älskar morötter och bladgrönt. Även om det kanske inte verkar vara en njutning för dig, är det det för dem!

Behöver inte kaniner kolhydrater?

ja! Kaniner behöver lite kolhydrater i sin kost för att vara hälsosam. Men de flesta livsmedel som diskuteras i den här artikeln, inklusive riskakor, innehåller för många kolhydrater som kan störa magen. Grönsaker, hö och pellets förser din kanin med alla kolhydrater den behöver för en balanserad tarmhälsa!

 • Är havre bra för kaniner?
 • Kan kaniner äta bröd?
 • Kan kaniner äta groblad?
 • Vilka grönsaker är bra för kaniner?
 • Kan kaniner äta rotselleri?