Kan kaniner äta spenat?

Som kaninägare kanske du undrar om din lurviga vän säkert kan njuta av spenat.

När allt kommer omkring är dessa bladgrönsaker packade med vitaminer och näringsämnen, vilket gör dem till ett hälsosamt val för människor.

Kan kaniner också ha nytta av spenat i kosten? Låt oss ta reda på.

Kan kaniner äta spenat?

Kaniner älskar spenat.

De nappar gärna i spenatblad, spenatstjälkar, spenatblommiga som fått en chans att gro och kanske till och med rötterna om de är tillräckligt hungriga.

Men spenat bör bara vara en liten del av din kanins kost.

Spenat innehåller många viktiga vitaminer och näringsämnen, men den är också hög i oxalater, som kan orsaka hälsoproblem om den konsumeras i stora mängder.

Så medan din kanin kan njuta av denna gröna goding, är det viktigt att moderera portionsstorleken och blanda den med andra bladgrönsaker för att säkerställa en väl avrundad kost.

Om du matar spenat till din kanin, tvätta alltid bladen noggrant för att ta bort smuts och bekämpningsmedel.

Att erbjuda en mängd olika bladgrönsaker kan hjälpa ditt husdjur att få de näringsämnen han behöver för att trivas utan att behöva förlita sig enbart på spenat. Kom ihåg att måttlighet är nyckeln, och lite spenat hjälper till att hålla din kanin frisk och glad.

Trots dess många hälsofördelar bör spenat matas med måtta. Detta beror på den höga oxalathalten, som kan bidra till bildandet av urinstenar och blåsslam hos kaniner. För att förhindra dessa hälsoproblem är det rekommenderas att begränsa spenatintaget till 1-2 gånger i veckantillsammans med en mängd andra bladgrönsaker.

Spenat är ett mycket näringsrikt foder (även för kaniner)

Det finns mycket att gilla med spenat.

Spenat är en bra källa till kalcium, järn och magnesium. Den innehåller ett antal växtämnen som omvandlas av kaninens kropp till vitamin A, riboflavin och vitamin B6och folsyra.

Dessutom innehåller den färska delen av spenat lite socker, vilket gör den till en idealisk grönsak för att hålla din kanin på vikten.

Spenat är en bra källa till nitrat

Nitrater är byggstenarna i kväveoxid.

Hos kaniner, som hos människor, hjälper kväveoxid till att hålla artärerna flexibla och öppna så att kaninen kan hoppa i säkerhet när det behövs.

Det är samma nitrater som finns i en produkt gjord av en annan växt i spenatfamiljen, SuperBeets. Rödbetsblad är också bra mat för din kanin.

Spenat innehåller fibrer

I mänsklig kost innehåller den tillräckligt med fibrer för att göra skillnad.

I en kanins kost innehåller spenat inte tillräckligt med fibrer för att konkurrera med hö eller vedväxter.

Kaniner behöver fibrer för att förhindra att håret de slickar sig samlas i maghålan.

Kaniner kan inte hosta upp hårbollar, så det ackumulerade håret kan orsaka ett potentiellt dödligt tillstånd som kallas ullblock eller gastrointestinal stas.

Kaniner har också en unik, om än något irriterande, tvåstegs matsmältningsprocess, där de äter sin bajs efter att den passerat genom deras tjocktarm för första gången.

Att exponera mjukt bajs för luften aktiverar bakterier som omvandlar fibrer till hälsosamma fettsyror som inte finns i växter.

Men det finns en anledning till varför du inte ska ge din kanin mycket spenat. Det beror på att spenat innehåller mycket oxalater.

Potentiella risker med att mata spenat till kaniner

Även om spenat ger viktiga näringsämnen för din kanins hälsa, kommer det också med några potentiella risker.

Se även  Kan kaniner klättra i träd?

En av de största problemen är den höga nivån av oxalater, även känd som oxalsyra.

Dessa föreningar kan binda till kalcium och andra mineraler som magnesium och järn, vilket minskar deras absorption i din kanins kropp.

Med tiden kan detta leda till: blåsa slam eller bildandet av blåsstenar Och urinstenar i din kanins urinvägar.

Att mata din kanin för mycket spenat kan dessutom orsaka obalans i förhållandet mellan kalcium och fosfor.

Spenat innehåller mycket kalcium, och ett felaktigt förhållande i din kanins kost kan bidra till hälsorisker som minskad bentäthet och tandproblem.

Du bör vara medveten om eventuell förekomst av bekämpningsmedel i spenat, särskilt om den odlas konventionellt.

Att konsumera för stora mängder bekämpningsmedelsrester kan vara skadligt för din kanin. För att minimera denna risk kan du välja att mata din kanin med ekologisk spenat eller tvätta spenaten noggrant innan du matar den.

Ett annat problem med spenat är risken för övermatning, vilket kan vara skadligt för din kanin. Att följa korrekta kostråd och balansera spenat med andra bladgrönsaker som vattenkrasse är avgörande för att ge din kanin en varierad och balanserad kost.

Slutligen är det värt att notera att vissa grönsaker, såsom rabarber, inte bör matas till din kanin på grund av deras höga oxalsyrahalt. Men spenat kan fortfarande matas med måtta så länge du följer dessa försiktighetsåtgärder.

Osannolika (men möjliga) problem om du ger din kanin för mycket spenat

Det är möjligt för kaniner att äta för mycket spenat.

Den mest troliga källan till problem skulle vara för mycket oxalat. Symtom kan innefatta ett eller flera av följande.

Dregla

Kalciumoxalatkristaller är skarpa. Kaniner som äter torr spenat kan uppleva irritation i munnen och läpparna, vilket orsakar dregling.

Rodnad i munnen

Oxalatkristaller kan få blåmärken och skrapa de mjuka vävnaderna i en kanins mun och gom. De kan till och med komma in i kaninens nos.

Detta kan resultera i rodnad i munnen.

ömhet i magen

Om en kanin inte hade något annat att äta än spenat kunde den uppleva svåra magsmärtor.

Detta kan vara resultatet av irritation av magslemhinnan.

Det är mycket osannolikt att du kommer att stöta på detta problem om du inte har matat din kanin med en påse spenat. Några löv kommer inte att göra detta.

Minskad urinering

Njursten orsakar smärtsam urinering eller minskad urinering.

En kanin med njursten kan kissa utanför kattlådan. Detta är ett problem som inte har något att göra med att urinera för att markera revir eller utöva dominans över andra kaniner.

Oxalatinducerade njursten utvecklas under veckor eller månader. Detta problem uppstår endast när kaniner utfodras med en kombination av högt oxalatfoder, såsom spenat och alfalfa, spenat och grönbetor, eller spenat och gröna bönor.

Och de borde matas med dessa kombinationer av livsmedel varje dag.

På vissa sätt är spenat ett större problem än att knapra på krukväxter.

Vissa krukväxter, som dieffenbachia, dumbcane, filodendron och begonia, innehåller många fler oxalater än spenat.

Men de innehåller så mycket oxalater att de orsakar omedelbart obehag hos kaniner.

Kaniner äter bara giftiga krukväxter när de är väldigt hungriga. Men de äter välsmakande färsk spenat utan omedelbar smärta.

Säkert sätt att mata spenat till din kanin

Det säkraste sättet att mata din kaninspenat är också ett sätt att njuta av att mata ditt husdjur.

Se även  Kan kaniner dö av hjärtesorg och ensamhet?

Plocka några små, möra, saftiga bladspenat ur bunten eller påsen. Mata dem för hand till din kanin, en i taget.

Tre eller fyra blad åt gången räcker. Tio bör vara den övre gränsen.

Särskilda hänsyn till olika kaniner

När det gäller att mata spenat till dina kaniner är det avgörande att förstå att olika typer av kaniner kan ha specifika näringsbehov.

Spenat kan matas till kaniner, men som tidigare nämnt bör den ges i små mängder på grund av dess höga oxalathalt.

Baby kaniner

Kaninungar har ett känsligt matsmältningssystem. Att introducera spenat i kosten kan störa matsmältningen.

Se till att du först etablerar en hälsosam kost för kaniner, huvudsakligen bestående av alfalfahö och pellets, innan du introducerar små mängder spenat när de är runt 12 veckor gamla.

Pet vuxna kaniner

Variation är viktigt för dina kaniner. Tillsammans med andra bladgrönsaker och grönsaker kan du inkludera spenat i kosten, strikt begränsa frekvensen till 1-2 gånger i veckan.

Att tillhandahålla en blandning av andra bladgrönsaker säkerställer att din kanin får de nödvändiga näringsämnena utan överdrivet oxalatintag.

Vilda kaniner

Vilda kaniner har i allmänhet ett annat födosöksmönster än tamkaniner. De äter en mängd olika växter, inklusive lite spenat, om det finns tillgängligt i deras område.

Deras kost består dock huvudsakligen av gräs och annan naturlig växtlighet. Som sådan är spenatintaget mindre oroande för dem.

Säsongsmässiga hänsyn

Förutom typen av kanin spelar säsongen även roll för utfodring av spenat.

Om du till exempel matar din kanin med spenat på hösten istället för på våren eller sommaren kan du undvika höga oxalatnivåer. Vintern är generellt sett ogynnsam för spenatkonsumtion.

Vad sägs om att skydda spenat i din trädgård?

När jag fostrade kaniner hade min mamma också en stor bädd av spenat och mangold (i Samväldet kallas denna grönsak silverbeta).

Mina kaniner fick bara komma in en gång, och jag fick tillbaka dem i sin hydda innan min mamma ens fick reda på det.

Men du vill inte att dina kaniner ska komma in på din spenatfält och äta all spenat du själv odlar.

Här är tre sätt att undvika detta problem:

  • Installera ett kaninsäkert staket runt din trädgård. Kycklingtråd håller till och med babykaniner ute, om ditt staket är minst tre fot högt.
  • Strö ett giftfritt pulver runt din spenatplåster som kaniner inte gillar. Blodmjöl, trädgårdskalk (jordtillsatsen, inte citrusen) och svavelsyra. Det gäller även bergslejonurin, men den lukten kanske du gillar.
  • Odla spenat inomhus, antingen i ett växthus eller i en kall ram.

Vanliga frågor om att mata spenat till kaniner

F. Hur ofta kan kaniner äta spenat?

A. Kaniner kan äta en handfull (cirka 30 gram) mörka bladgrönsaker varje dag, inklusive spenat. Majoriteten av deras diet bör vara hö.

Kan kaniner äta spenat varje dag?

Nej, kaniner ska inte äta spenat varje dag. Begränsa spenatkonsumtionen till 1-2 gånger per vecka för att undvika potentiella hälsoproblem orsakade av överskott av kalcium och oxalater.

F. Vilka grönsaker kan kaniner äta med spenat?

A. Grönkål, kålrot, senapsgrönt, kålblad, rädisablad, bladselleri och romansallad är bra val för kaniner.

Kom ihåg att de bör äta ungefär en handfull i vuxenstorlek (30 gram) av var och en av dessa grönsaker varje dag, inte en portion av var och en av dessa grönsaker varje dag.

Se även  Varför kaniner (oftast) inte är bra klasskamrater

Vi kan inte säga det nog: majoriteten av din kanins diet bör bestå av hö.

F. Kan kaniner äta kokt spenat?

A. Kokt spenat är inte giftig för kaniner, men färsk spenat smakar bättre för dem.

Ge aldrig en kanin grönsaker som tillsatts olja, bitter, ost, ägg eller bacon. Färska, möra grönsaker är idealiska.

F. Sväljer inte kaniner smuts när de äter färsk spenat från trädgården?

A. Du tvättar spenaten du skördar från din trädgård. Din kanin kan inte göra det. Din kanin sväljer allt på spenatplantan tillsammans med själva spenaten.

Det inkluderar smuts och insekter.

F. Kommer min kanin att bli sjuk om han äter insekter på spenat från min trädgård?

S. Vissa insekter på spenat är inte skadliga. Bladlöss som fäster på undersidan av spenatblad är till exempel till och med en viktig källa till vitamin B12.

Sniglar, å andra sidan, kan vara mycket giftiga för kaniner. Vissa arter av sniglar kan göra människor mycket sjuka om de äts och kan döda kaniner som äter dem.

F. Vad ska jag göra om min kanin kommer in i mina spenatplantor och äter mycket av dem?

S. Om din kanin inte ser sjuk ut, allt du behöver göra är att se till att den inte kommer tillbaka till ditt spenatplåster!

Du bör också undvika andra gröna bladgrönsaker i två till tre dagar.

Det bästa naturliga fodret för kaniner är torrt, rent, färskt timotejhö och timotejhöpellets. Se till att din kanin har obegränsad tillgång till rent, färskt vatten.

Tillsammans stödjer hö och vatten kaninernas hälsa.

Om din kanin har ätit spenat som har besprutats med bekämpningsmedel, veterinärer råder du går igenom följande steg.

  • Hålla sig lugn. Se till att din kanin inte äter mer av växterna du sprayade.
  • Identifiera bekämpningsmedlet. Hitta påsen eller behållaren så att du kan ta den med dig när du tar din kanin till veterinären. På så sätt vet din veterinär snabbt vad den ska göra.
  • Ta din kanin till veterinären så fort som möjligt.

Om din kanin får bekämpningsmedel på sin päls, torka av den med en ren, fuktig trasa och släng trasan i soporna. Ge inte din kanin ett bad.

Att bada är en skrämmande upplevelse för kaniner och kan få dem att gå i chock.

Håll kaniner som exponeras för bekämpningsmedel åtskilda från dina andra kaniner tills du är säker på att de inte är förorenade med damm som kan påverka resten av dina husdjur.

Titta inte eller vänta inte om du tror att din kanin kan ha blivit förgiftad. Sök hjälp omedelbart. Om du väntar kanske behandling inte är möjlig.

F. Vilka är de bästa sätten att förhindra problem med kaniner och deras matförsörjning?

A. Ta kontroll över din kanins matförråd.

Se till att din kanin har ett obegränsat utbud av hö. Det är idealiskt att lägga hö i en matare, från vilken det tar en stjälk eller ett blad åt gången.

Detta är en rolig aktivitet för din kanin och den säkerställer också att din kanin inte hamnar i problem genom att äta för mycket eller äta fel växter.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Kan kaniner äta saltade solrosfrön?