Kan kaniner bli blinda?

Kaniner är fogliga och älskvärda varelser som gör perfekta husdjur. Men hur kärleksfulla och lekfulla de än är behöver de mycket uppmärksamhet och omsorg.

Kaniner är benägna att få flera hälsoproblem på grund av sin anatomi, inklusive synproblem. Men kan kaniner bli blinda?

Om du äger en kanin eller planerar att köpa en, bör du vara medveten om dessa problem. På så sätt kan du ge dem den nödvändiga uppmärksamheten och omsorgen.

Läs vidare för att lära dig om kaniner kan förlora synen och bli blinda.

Kan kaniner bli blinda?

Kaniner kan bli helt eller delvis blinda på grund av olika ögonproblem. Du behöver dock inte oroa dig för detta, eftersom de klarar sig alldeles utmärkt utan sin syn.

En kanins ögon är på vardera sidan av ansiktet. Detta gör att de kan se saker på långt håll. Men detta gör det också utmanande för dem att se rakt fram.

De får ofta ögonskador och problem på grund av att främmande föremål kommer in i ögonen. Detta kan till och med leda till tillfällig eller permanent synförlust. Men oroa dig inte!

Du behöver inte bry dig så mycket om dina kaniner, även om de blir blinda. Dessa varelser kan anpassa sig bra till blindhet och klara sig själva.

Men vad orsakar tillfällig eller permanent blindhet hos kaniner? Låt oss ta reda på det.

Vad orsakar blindhet hos kaniner?

Placeringen av deras ögon ger kaniner ett försprång i det vilda. Men det kan också vara en orsak till problem, inklusive blindhet.

Tillfällig eller permanent blindhet hos kaniner kan ha flera orsaker:

Rosa öga

Konjunktivit, även kallad rosa öga, är en vanlig orsak till synförlust hos kaniner. Det är inflammationen i bindhinnan i din kanins öga, det rosa området runt hans öga.

Skadliga bakterier orsakar vanligtvis konjunktivit i ögat. Om din kanin bor i en smutsig bur eller leker i smutsigt vatten kan den få konjunktivit.

Konjunktivit är en mindre infektion. Det kan dock orsaka allvarlig skada och synförlust hos kaniner eftersom det fortskrider mycket snabbt.

Böld

En infektion orsakar bölder i ett öppet sår. Om din kanins öga är skadad och infekterad kan den utveckla en böld.

Se även  10 dyraste kaninraser (med bilder)

Bölden i en kanins öga kommer vanligtvis att bildas under ögat, vilket gör att det sväller.

Om det finns svullnad i ett sår under din kanins öga kan det bero på en infektion i såret. Om den inte tas om hand omedelbart bildas en böld som kan leda till synförlust.

Ögonsår

Om hornhinnan, det yttre lagret av din kanins öga, skadas kan det orsaka ögonsår. Detta kan vara resultatet av en skada på ögongloben eller något som fastnat i ögongloben.

Sår orsakar hål i hornhinnan som kan vara en liten fläck eller sprida sig över hela ögongloben. De kan allvarligt skada din kanins öga och orsaka enorm smärta.

Om din kanin kliar sig i ögonen för ofta eller håller dem stängda kan det bero på ett ögonsår. Ta reda på vad som orsakar irritation och smärta i deras ögon.

Medfödda abnormiteter

Vissa kaniner föds med fosterskador som kan orsaka blindhet. Medfödda problem är den vanligaste orsaken till att kaniner föds blinda.

Ett av de vanligaste medfödda problemen som orsakar blindhet hos kaniner är buftalmi, även känd som infantil glaukom.

Om din kanin har ett grumligt eller tonat öga, platt hornhinna eller ökad hornhinnediameter, kan det vara infantil glaukom.

Konstiga föremål

Om ett främmande föremål fastnar i din kanins öga, kommer det att orsaka irritation och så småningom infektion i ögat. Detta kan vara allt från en matpartikel, skräp eller en bit av deras sängkläder.

Dessa lätta föremål kan ofta fastna i din kanins öga och inte vara synliga. Om du märker att din kanin kliar sig i ögonen med sina tassar, kan något ha fastnat i dem.

Var noga med att ta din kanin till en veterinär omedelbart innan det resulterar i en allvarlig infektion eller till och med blindhet.

Utsträckt Iris

Även känd som irisframfall, en utbuktande iris är ett tillstånd som gör att irisen i din kanins öga buktar ut.

Iris i en kanins öga styr utvidgningen av pupillerna och hjälper dem att se klart.

Om din kanin har en utbuktande iris kommer du att se en bula på hornhinnan i hans öga. Se till att du får det kontrollerat så snart som möjligt.

Även om en utbuktande iris inte är ett vanligt tillstånd, kan det orsakas av en böld i ögonen.

Se även  Hur ofta ska kaniner gå till veterinären?

Gammal ålder

En kanins syn kan försämras med åldern, precis som människor. När din kanin åldras är den mer benägen att utveckla grå starr.

Grå starr orsakar grumling i linsen på din kanins öga och förvränger deras syn.

Om grå starr täcker hela linsen i din kanins öga, kommer det att orsaka blindhet. Grå starr kan förekomma i båda ögat och blir mycket vanligt när din kanin åldras.

proptos

En proptos är en sällsynt ögonsjukdom hos kaniner, men också den mest smärtsamma. Det orsakas av ett allvarligt trauma som tillfogats kaninen, till exempel en olycka.

Proptosis får kaninens ögonglober att hoppa ut ur huvudet.

Hur tar man reda på om en kanin är blind?

Det finns många tecken som kan indikera om din kanin är delvis eller helt blind. Genom att uppmärksamma dessa signaler kan du bättre ta hand om din kanin och hålla honom säker.

De vanligaste tecknen på blindhet hos kaniner är:

Långsamma rörelser

Om din kanin är blind kan du upptäcka att den har svårt att navigera. De kommer att vara mycket försiktiga när de rör sig i huset och även platser de känner till.

De kommer också att röra sig långsamt och stöter ofta på saker som kommer i vägen. Om din kanin plötsligt stöter på saker eller plötsligt stannar mitt i ett rum, kan den få synproblem.

Inget svar på stimuli

Det bästa sättet att se om din kanin är blind är att se dess reaktion på stimuli. Försök att placera något framför din kanin som den är rädd för.

Om de inte reagerar på detta kan deras syn försämras.

Du kan också prova att ringa till din kanin på avstånd. Om de inte kan ta reda på var ljudet kommer ifrån kan det vara problem med deras syn.

Plötsliga synstörningar kan också påverka deras andra sinnen.

Din kanin kommer dock att bli bättre på det med tiden och kommer att kunna svara på ditt samtal även utan att kunna se. Detta beror på att de anpassar sig väldigt snabbt till blindhet.

Lätt skrämd av ljud

Ett annat vanligt tecken på synförlust hos kaniner är när de lätt skräms av ett ljud.

Se även  Hur etablerar kaniner dominans i ett bundet par?

Som ett resultat av synförlust kommer alla din kanins andra sinnen att förbättras. Följaktligen kommer de att bli mer känsliga för även normala situationer.

Till exempel kan en kanin med nedsatt syn skrämma när du öppnar buren, trots att hans ögon pekar åt samma håll.

Inget svar på ljus

Ett annat snabbt sätt att avgöra om din kanin är synskadad är att rikta en ficklampa i ögonen. En frisk pupill i din kanins öga kommer att reagera omedelbart om du lyser på den.

Men om pupillen förblir intakt och inte förändras, är detta ett tecken på att din kanins syn har äventyrats.

Ögonavvikelser

Utöver dessa beteendeförändringar finns det också många fysiska förändringar som kan indikera om din kanins syn påverkas.

Några av de vanligaste symtomen inkluderar en vidgade pupill, rosa öga, grumlig lins, svullnad i ögongloben eller ett sår i eller runt ögat.

Hur förhindrar man blindhet hos kaniner?

Att se din lilla kanin ha synproblem kan vara sårande. Du kan dock förhindra detta genom att ägna mer uppmärksamhet åt deras hälsa och hygien.

För att förhindra blindhet och andra synproblem hos din kanin:

  • Var noga med att lägga märke till deras beteende. Om din kanin beter sig annorlunda och reagerar på ljus eller kliar sig i ögonen med tassarna, ta honom till en veterinär.
  • Se till att förvara dem i en ren bur. Deras livsvillkor ska vara rena och fria från skadliga bakterier som kan infektera deras ögon.
  • Se till att din kanin inte leker i smutsigt vatten.
  • Se till att det inte finns några spetsiga föremål eller pinnar nära deras bur eller lekplats som kan skada ögonen.

På så sätt kan du ta hand om dina kaniner och skydda dem från vanliga synproblem.

Men oroa dig inte om din kanin fortfarande blir synskadad! De är kända för att anpassa sig snabbt till synnedsättningar och lita på andra sinnen för att överleva.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Hur tvättar/rengör man en kanins öga?
  • Varför har min kanin röda ögon?
  • Kan kaniner se i mörkret?
  • Är kaniner mörkrädda?
  • Hur rengör man kaninbur? Den rätta vägen!