Kan kaniner försvara sig mot rovdjur?

Historiskt sett har kaniner varit en mycket jagad art. Människor och andra rovdjur har använt kaniner som sin huvudsakliga matkälla genom historien. Men det betyder inte att kaniner inte kan försvara sig. Precis som rovdjur utvecklades för att jaga kaniner, har kaniner många egenskaper som ger dem en chans att slåss mot sina jägare.

Hur försvarar kaniner sig mot rovdjur? En kanins främsta försvar är deras förmåga att springa och gömma sig så snabbt som möjligt. Men kaniner i hörn kan också använda sina klor, tänder och starka bakben för att bekämpa rovdjur och försvara sig själva.

Tamkaniner har fötts upp för att vara vänligare och mer fogliga än sina vilda motsvarigheter. Av denna anledning ser många människor som är bekanta med husdjurskaniner inte sidan av kaninbeteende som med uppsåt kan attackera inkräktare. Kaniner kanske inte är byggda som angripare, men när man trycker på kommer de att försöka försvara sig med näbbar och naglar.

Kaniner är bytesdjur

Det är viktigt att komma ihåg att kaniner är bytesdjur. Deras första instinkt kommer aldrig att vara att attackera direkt. Undvikande av rovdjur är en mycket mer framgångsrik strategi.

Men kaniner är också väldigt territoriella djur. När en okänd kanin försöker invadera en annans territorium, kommer inkräktaren att bli brutalt attackerad. Dessa territoriella instinkter kan också få kaniner att attackera andra obekanta djur som kommer in på deras territorium, och deras instinkt att slåss ger kaniner ett sista försvar när ett rovdjur har hamnat i ett hörn.

När de hamnar i hörn kan kaniner slåss!

När kaniner hamnar i hörn och tar till slagsmål har de vanligtvis små chanser mot stora rovdjur. Andra djur, som vargar, är bara en för stor utmaning. Kaniner kan ibland besegra mindre rovdjur, såsom vissa typer av katter, genom att använda sina bakben, klor och tänder.

Om en kanin attackerar ett annat djur är deras mål i allmänhet inte att döda rovdjuret. Deras mål kommer istället att vara att:

  • Förvirra det andra djuret och försök fly.
  • Skada det andra djuret så mycket att de inte kan fortsätta jakten, vilket ger kaninen tid att fly.
  • Övertyga det andra djuret att backa och sluta försöka attackera kaninen.

Kraftfulla bakben

Kaniner har mycket starka bakben. Normalt används dessa ben för att hjälpa kaniner att ta fart och accelerera i rasande fart. Men om de inte har någonstans att fly, kan kaniner använda sina tassar för att sparka sina angripare. Dessa sparkar kan få blåmärken eller göra att rovdjuret blir obalanserat, vilket ger kaninen en chans att attackera med sina tänder och naglar, eller springa från den.

Se även  Kan tamkaniner häcka med vilda kaniner?

Sparkar från en kanins kraftfulla bakben kan också potentiellt orsaka brutna ben. Det är dock oftare en varningsattack som kaniner kan använda för att försöka övertyga rovdjuret att lämna eller förvirra dem. Kaniner kan ändra riktning mycket snabbt med bakbenen. De kan försöka slå ett rovdjur och sedan använda den attacken för att snabbt byta riktning och försöka fly.

Vassa klor

Medan tamkaniner har klor som trimmas och trubbas med jämna mellanrum, trimmas och slipas vilda kaninklor naturligt med motstånd från marken de går på. Kaninklor kan inte göra lika mycket skada som andra djur, som kattklor, men de kan fortfarande orsaka blödande skärsår på huden. Beroende på djuret de möter kan detta vara tillräckligt för att övertyga dem att lämna kaninen ifred.

När kaniner är redo att slåss kommer de ibland att uppvisa boxningsbeteende. Det är då de står på bakbenen och sveper med sina främre klor. Detta kan användas som en varning för att tala om för andra djur att inte närma sig.

Starka käkar

Kaniner har tänder som är gjorda för att skära igenom tuff växtlighet, vilket innebär att de har mycket starka käkar. Deras tänder kan orsaka allvarliga sticksår ​​när kaniner attackerar. Om ett rovdjur inte är försiktig kan de till och med upptäcka att ett kaninbett är genomborrat till benet.

En kanins starka käkar tillåter dem också att bita och ta tag i ett rovdjur. Detta kan göra ännu mer skada genom att skapa ett allvarligare sticksår. Varje rörelse som rovdjuret gör när de försöker få bort kaninen kommer att förvärra såret och orsaka ännu mer skada.

Relaterat meddelande

Överlevnadsarten: kaninens anatomi från nos till svans

LÄS MER

Det bästa försvaret: Escape!

Även om slåss kan användas som en sista utväg, har kaniner utvecklats för att göra rovdjur som flyr och undvika deras upptäckt till de viktigaste försvarsformerna. Allt med en kanin, från öronen till svansen, hjälper dem att upptäcka rovdjur och springa eller gömma sig så snabbt som möjligt.

Upptäck rovdjur tidigt

En kanins bästa chans att överleva kommer när de kan upptäcka ett rovdjur tidigt. Detta kommer att hjälpa en kanin att komma undan innan det andra djuret ens märker dem. Det är därför kaninernas ögon och öron har utvecklats för att utöka en kanins synfält och peka ut exakt varifrån ljuden kommer.

Se även  Kan kaniner lämnas ifred?

Ögon

Kaninögon är en av deras mest intressanta egenskaper. De har ett synfält på nästan 360º, vilket innebär att de kan se vad som finns bakom dem och till och med över dem hela tiden. Kaniner är också framsynta, vilket gör att de kan se rovdjur när de fortfarande är på avstånd.

Dessutom har kaniner ett genomskinligt membran som täcker deras ögon, vilket hindrar dem från att blinka. De kan alltid informeras. Även när kaniner sover kan de känna av förändringar i ljuset av sin omgivning, vilket får dem att vakna snabbare och reagera snabbare.

Öron

Kaninöron är också viktiga för att hjälpa dem att upptäcka rovdjur tidigt. Även om deras hörsel bara är något bättre än den genomsnittliga människan, har kaniner förmågan att rotera båda öronen 270º. Detta, i kombination med den konkava formen på deras öron, gör att kaniner kan bestämma exakt vilken riktning ett ljud kommer från.

En kanin kan höra ljudet av ett närmande rovdjur och snabbt springa iväg. De vet exakt var rovdjuret kommer ifrån och kan därför välja rätt riktning att fly ifrån.

Att frysa

När den står inför fara kan en kanin instinktivt frysa för att undvika upptäckt. Detta är det ”hjort-i-strålkastarna”-försvar som många bytesdjur visar. Många rovdjur, inklusive människor, har syn som attraheras av rörelse. Om ingenting rör sig är det mer sannolikt att de passerar en scen utan att se något byte. Kaniner använder denna teknik, tillsammans med sin kamouflagepäls, för att undvika upptäckt.

Spela död

Kaniner har också en försvarsmekanism som kallas tonic orörlighet som får dem att ”spela döda”. Deras kropp kommer att bli slapp och kaninen kommer inte att kunna röra sig. I det vilda händer detta bara om en kanin redan har fångats av ett rovdjur som en sista utväg för överlevnad. Tanken är att rovdjuret kommer att tro att kaninen är död och vara mer benägen att lägga ner kaninen. I det ögonblicket kan kaninen hoppa upp och fly.

Vissa kaninhanterare vet hur man framkallar detta tillstånd hos sina kaniner för att göra trimningen lättare. Men kaniner som hålls i detta tillstånd har ökade nivåer av ångest och stress. Därför rekommenderas det inte att använda denna teknik för att putsa din kanin eller trimma naglarna.

Se även  Hur känner man igen könet på en kanin?

Spring iväg

Kaniner är gjorda för att springa. Om de upptäcks av ett rovdjur, tillåter deras överlägsna hastighet dem att springa mot det och fly. Bakbenen låter dem springa i en sicksackrörelse för att förvirra rovdjur utan att tappa mycket fart.

Fart

Vilda kaniner kan nå hastigheter på upp till 30 mph. Deras bakben ger dem också förmågan att accelerera från stillastående nästan omedelbart. En kanins anatomi tillåter dem att fortsätta springa uppför ramper mycket snabbt, vilket ger dem en chans att fly från snabba rovdjur som inte har denna taktiska fördel.

Svans

Kaninsvansen med vit bomullstuss hjälper dem också att fly från rovdjur. Även om det kan verka kontraintuitivt, kan de ljusa vita målkaninerna som har på sina skinkor faktiskt arbeta för att förvirra andra djur som jagar dem.

När en kanin springer kommer rovdjur naturligt att följa det vita på kaninens svans. Då kan kaninen snabbt ändra riktning, vilket gör att den vita svansen försvinner från synen. Efter att ha följt svansen och inte kaninen som helhet, tar rovdjuret några sekunder att hitta den nu kamouflerade kaninen. Dessa få sekunder kan vara allt som kaninen behöver för att fly.

Dölj

Kaniner kan inte springa för evigt. Så snart de kan kommer kaniner att hitta en plats att gömma sig och flytta dem helt utom räckhåll för ett rovdjur. En kanins naturliga miljö ger dem möjligheter att undkomma klorna på förföljande rovdjur.

Grannar

Vissa kaninarter lever i nätverk av underjordiska tunnlar som kallas hålor. De flesta av en kanins naturliga rovdjur är för stora för att driva in dem i dessa tunnlar. Så om en kanin kan springa och fly in i en av tunnelingången så lyckades den oftast ta sig i säkerhet.

Buskar

Kaniner kan också använda naturliga lövverk och särdrag i landskapet för att gömma sig och hålla sig utom räckhåll för rovdjur. Deras ringa storlek gör att de får plats under torn och buskar som rovdjur inte kan nå, och deras rockar hjälper till att kamouflera dem, i hopp om att de kan hålla sig dolda från sina angripare.

relaterade meddelanden

Skulle tamkaniner överleva i det vilda?

LÄS MER

Kommer kaniner överens med andra husdjur?

LÄS MER