Kan kaniner gå upp och ner för trappor?

Har du en inomhuskanin som du kan leka med varje dag?

De flesta kaniner hoppar ivrigt ner till sin lekplats och backar för att få sina favoritgodis.

Friska kaniner kan hoppa upp och ner för trappor. Men det betyder inte att det är hälsosamt för din kanin att gå i trappor.

I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om kaniner och bustards. Vi börjar med överraskande fakta om kaniner och klättring.

Sedan berättar vi om säkerhetsfrågorna för kaniner i trappor, hur man håller kaniner borta från trappan och vad man ska göra om din kanin ramlar nerför trappan. Sedan svarar vi på några vanliga frågor om kaniner och trappor.

Kaniner älskar att klättra

Om du någonsin har försökt hålla kaniner borta från din grönsaksträdgård med icke-elektrifierade stängsel, har du förmodligen upptäckt att kaniner gillar att klättra.

De första gången din kanin försöker gå ner för trappansom i den länkade videon kommer det förmodligen att vara tveksamt.

Din kanin kommer till kanten av ett steg, sniffar på den och backar. Det kommer att hitta en annan väg ner. Det kan se upp som om det säger: ”Kan du inte bara bära ner mig?”

Det här kan ta flera minuter.

Om du tålmodigt uppmuntrar din kanin att börja sin resa, kommer han så småningom att gå mycket försiktigt till det första steget.

Kaninen kommer antagligen att titta upp på dig som för att säga: ”Vad? Måste jag göra det här igen?” Men om ytterligare en minut eller två kommer den att hoppa till nästa nivå.

När kaniner väl lärt sig att de kan klättra, älskar de vanligtvis att klättra.

Kaniner gillar inte bara att gå upp och ner för trappor. Som du kommer att se i videolänkarna kan kaniner klättra i träd. Ditt husdjur kanin kan klättra upp och över staket.

När din kanin har lärt sig hur man går upp och ner för trappor, se till att han inte använder dessa färdigheter när han flyr från sin hydda eller lekplats och därigenom utsätter sig själv för fara.

Du måste se till att kaninstängslet är lika högt som din kanin är hög.

Har du en dvärgkanin räcker det med ett staket eller kaninstängsel 60 cm högt. För att hålla en flamländsk jätte inomhus kan du behöva ett staket som är 4 fot högt.

Men du måste kaninsäkra dina trappor innan du ens låter dem använda trappan.

Kaninsäkra dina trappor

Kaniner har ömtåliga ben. De kan få allvarliga och ibland till och med dödliga skador när de går upp eller ner för trappan.

Kaniner behöver dragkraft för att gå upp och ner för trappor säkert.

En kanin kommer normalt inte att halka och falla på heltäckningsmatta trappor. Polerat trä, kakel och betong kanske inte ger din kanin tillräckligt med dragkraft för att säkert hoppa upp och ner för trappor.

Det bör finnas någon form av stadig barriär längs sidorna av trappan.

Se även  10 miljövänliga kaninvårdstips

En kanin kan glida mellan ballisterna (stolparna på sidorna av en trappa som håller upp ledstången). Släpp inte in en kanin på trappor som inte är skyddade på båda sidor.

Det är också viktigt att komma ihåg att din kanin är säkrare i korta trappor än i höga trappor.

Anta att det värsta kommer till det värsta och din kanin ramlar ner för trappan eller utanför trappan.

För de flesta kaniner kommer ett fall på cirka tre fot (cirka tre fot) inte att resultera i allvarlig skada. Det vill säga, om inte din kanin är en katt som tappats av sin mamma eller en kanin av en dvärgras.

En kanin kan falla säkert precis så långt den kan hoppa.

Det är i allmänhet säkert att hoppa två eller tre steg från din uteplats till din bakgård eller från en nivå i ditt hem till en annan. Att gå från andra våningen i ditt hem till huvudvåningen i ditt hem kräver säkerhetsåtgärder.

Det som skyddar din kanin skyddar naturligtvis även dina andra husdjur, men även barnen och pensionärerna i ditt hem.

Hur håller du kaniner från trappor som inte är säkra för dem?

Det bästa sättet att hålla kaniner från dina trappor är samma metod som du använder för att hålla småbarn och små barn från dina trappor:

Installera en babygrind.

Se till att staketet är tillräckligt högt så att din kanin inte kan hoppa över det. Att hoppa över staketet och uppför trappan kan vara katastrofalt.

Lämna inget utrymme mellan babygrinden och det första steget som den skyddar.

Kaniner älskar att utforska. De kommer att motiveras att leka på springan mellan babygrinden och det första steget om de ser att det finns en lucka.

Av samma anledning, tillåt aldrig kaniner i trappor som dras bort från golvet. De är inte säkra för din kanin och inte heller för dig.

Vad du ska göra om din kanin ramlar ner eller ner för trappan

När en kanin faller cirka tre fot eller mindre skadas den vanligtvis inte.

Om din kanin är en av de mindre raserna, till exempel en dvärghotot, en holländsk dvärgkanin, en mini lop, en miniatyr lejon lop, en plysch lop, en mini rex eller en teddy pygmé kanin, måste du hålla ett öga på den i flera timmar.

Övervaka din kanin för symptom på smärta och obehag.

Eftersom avslöjande av skador gör kaniner sårbara för rovdjur, döljer kaniner instinktivt sin smärta. En kanin som har ont kan gömma sig under möblerna eller dra sig tillbaka till ett hörn av sin bur. Det kan vara ovanligt slö.

Endast kaniner med riktigt svår smärta kommer att göra sina röster hörda.

Högt tandgnissling indikerar måttlig smärta. När en kanin skriker får den outhärdlig smärta.

Det bästa du kan göra om du ser en kanin falla och verkar ha ont är att ta den till veterinären. Ge inte din kanin några smärtstillande medel avsedda för människor. Dessa produkter kan vara dödliga för kaniner.

Se även  Hur många kaniner kan leva tillsammans i en bur?

Särskilda hänsyn för feta kaniner

Ökad risk för skador

Hos överviktiga kaniner finns en ökad risk för skador när de går i trappor.

Deras övervikt gör det svårare för dem att behålla sin komfort och balans när de utforskar trappor, speciellt om underlaget är halt.

Att falla kan vara farligare för dessa kaniner eftersom deras extra vikt ökar påverkan och risken för smärta.

Dessutom kan deras ömtåliga ben löpa större risk att gå sönder på grund av den extra stressen.

Träning och viktkontroll

Överviktiga kaniner kan dra nytta av regelbunden träning och viktkontroll för att minska riskerna med att gå i trappor.

Att gå ner i vikt gör dem mer benägna att hålla sig på fötterna och undvika fall när de utforskar högre platser.

Några steg du kan vidta för att hjälpa din kanin gå ner i vikt inkluderar:

  • Ge en hälsosam kost, rik på hö och lågkalorigodis
  • Se till att de har gott om utrymme att röra sig och utforska, både i sitt boende och i en säker, övervakad miljö utanför sin bur
  • Håll dem aktiva med leksaker, tunnlar och andra aktiviteter som uppmuntrar fysisk rörelse

Det är viktigt att komma ihåg att varje kanin är unik, och den bästa lösningen för din feta kanin kan variera beroende på hans eller hennes individuella behov.

Prata med en veterinär för personliga råd om viktkontroll och träning för din kanin.

Vanliga frågor om kaniner och trappor

F. Kan kaniner gå upp och ner för trappor?

S. En kanin bör vara ungefär fyra månader gammal innan du låter honom gå upp och ner för trappan. Vid den åldern har din kanin vuxit så mycket att dess ben inte är för ömtåliga.

Men du kanske vill vänta tills din kanin är sex månader gammal innan du använder trappan på grund av risken för höftledsdysplasi.

Höftdysplasi är ett tillstånd där brosket runt höftleden inte är helt bildat, vilket gör att lårbenet glider ut ur kulleden.

Detta tillstånd kan vara mycket smärtsamt för din kanin. Det blir permanent. Det är ännu värre om din unga kanin går på en diet med hög proteinhalt, hög kalcium alfalfa hö eller alfalfa pellets.

Låt din kanin nå sin fulla vuxenstorlek innan du låter honom gå upp och ner för trappan. Bär kaniner mellan golven i ditt hus.

F. Blir kaniner någonsin för gamla för att gå upp och ner för trappor?

S. Alla kaniner över fyra år kan utveckla artrit. Tecken på att din kanin har artrit inkluderar svårigheter att gå upp och ner för trappor, svårigheter att nå en mat- eller vattenskål eller att stanna på ett ställe.

Kaniner med artrit fortfarande äter, dricker, kissar och gör avföring, men kanske vill stanna på ett ställe för att göra dessa saker. När de tillbringar mindre och mindre tid utanför sin bur eller bur blir de deprimerade.

Se även  Dina första 24 timmar med en ny husdjurskanin

Lösningen på detta problem är att se till att din kanin inte behöver gå upp och ner för trappor eller ens en sluttning för att nå sin mat- och vattenskål, lekplats och kattlåda.

Alla dessa problem blir värre om din kanin är överviktig. Ge din kanin obegränsat med hö, men undvik sockerrika frukter och grönsaker.

F. Orsakar det att gå upp och ner för trappan humlefötter?

A. Bumblefoot, ett tillstånd för vilket den tekniska termen är ulcerös pododermatit, är en inflammation i den del av din kanins bakben som vilar på marken.

Det är en bakteriell infektion. Infektionen börjar inte orsaka mer än lite rodnad och inflammation. Om du inte behandlar det kan benet bli täckt av sår.

Att gå upp och ner för trappor orsakar inte humlefötter, men kaniner med humlefötter ska inte få gå upp och ner för trappor. Håll golven i deras hydda och lekplats rena, tvätta fötterna med antibakteriell tvål och fråga din veterinär om antibiotikabehandling.

F. Vad kan jag göra om min kanin verkar ha ont efter att ha gått upp och ner för trappan?

S. Kaniner behöver ibland en ramp för att förflytta sig mellan olika nivåer i sin bur eller i ditt hem. Detta ger din kanin chansen att återhämta sig.

Att ge din kanin lite pilbark eller en pilsticka att tugga på kan hjälpa till att lindra smärta på två olika sätt.

Kaniner tuggar saker för att distrahera sig från smärtan. Och pilbark innehåller salicin, ett ämne som liknar aspirin som fungerar som ett naturligt smärtstillande medel.

Du bör ge kaninerna en pilsticka i taget. Liksom aspirin kan salicinet i pilbark främja blödning om din kanin får en ytterligare skada.

F. Landar kaniner på fötterna?

S. När kaniner medvetet hoppar över ett hinder landar de på fötterna. De sprider sina ben så att slagkraften på ett ben inte är större än på alla andra.

Men kaniner är inte som katter. De har ingen rätande instinkt. De landar inte instinktivt på fötterna när de faller.

En kanin som faller ner för trappan eller får panik kan landa på halsen eller huvudet. Även om han landar på fötterna kan han skada ben och ryggrad.

Anta inte att din kanin kommer att vara oskadd bara för att han landar på fötterna.

Fråga. Om min kanin inte kan ta sig upp och ner för trappan, ska han då inte tillåtas någon motion alls?

A. Alla kaniner behöver motion! Kaniner med artrit behöver fortfarande lektid, men de behöver inte gå upp och ner för trappor eller en ramp för att komma till sin lekplats.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Hur ska man disciplinera en kanin?
  • Kan kaniner simma? Gillar kaniner att simma?