Kan kaniner ha blå ögon? En guide till ögonfärger

Kaniner är kända för sina söta tassar, öron och mjuka, fluffiga päls. Kaniner har söta ögon, varav de flesta är ljusbruna, mörkbruna eller bärnstensfärgade. Det finns dock några få sällsynta ögonfärger som gör att kaniner ser ännu sötare ut. Många uppfödare har hävdat att de observerar kaniner med gråblå eller till och med ljusblå ögon, men är det överhuvudtaget möjligt?

Vissa raser av kaniner kan ha blå ögon. Blå ögon hos kaniner uppstår när eumelaninpartiklarna i ögonen är små och pheomelaninpartiklarna är större, vilket resulterar i ett gråblått utseende. Medan blå ögon är ganska sällsynta hos kaniner, är den vanligaste blåögda rasen den vita wienkaninen.

I det här inlägget kommer vi att diskutera sällsyntheten hos en blåögd kanin, vilka raser av kaniner kan ha blå eller gråblå ögon, varför blå ögon förekommer hos kaniner och mer. Du hittar även andra unika ögonfärger som finns i de många kaninraserna.

Är det ovanligt att kaniner har blå ögon?

Mycket få raser av kaniner kan ha blå ögon, vilket gör dem extremt sällsynta i de flesta länder. Blåögda kaniner måste ärva den sällsynta wienska genen från båda föräldrarna för att uppvisa en distinkt blå nyans.

Till exempel har vissa kaniner prickiga, röda eller rosa ögon. Dessa färger är ganska sällsynta och kan vara vackra att se på!

Om du vill veta om din kanin kommer att ha blå ögon eller inte, är det bäst att fråga lokala uppfödare. Om de har flera kullar med blå ögon är det mer sannolikt att du får en också.

En annan anledning till att blå ögon är sällsynta hos kaniner är att många tävlingar och professionella djurföreningar inte erkänner dem som en officiell ras. Det är med andra ord ingen som har koll på hur många kaniner som har blå ögon, så det finns ingen pålitlig procent du kan räkna med.

Om du är intresserad av att äga en blåögd eller gråögd kanin måste du veta vilka raser som löper ökad risk för genetisk mutation. I nästa avsnitt kommer vi att förklara varför wienerkaniner är en avgörande del av de vackra blå ögonen som finns hos tusentals kaniner runt om i världen.

Se även  Är kaninbajs giftigt för människor/hundar?

Vilka kaninraser har blå ögon?

Kaninraser som vanligtvis visar blå ögon är den vita wienska kaninen, Beveren, holländsk dvärg och polackerna lopp. Men vilka två kaniner som helst som har den Wien-märkta genen kan avla för att producera en blåögd kanin.

Enligt Rheaumes kaninerWienkaniner med den Wienmärkta genen sprider ofta vit päls och/eller blå ögon till sina avkommor. Om du vill ha en blåögd kanin är denna avelscykel det säkraste alternativet. Vissa uppfödare är specialiserade på att skapa en blåögd kull, men det finns ingen garanti för att varje kanin (eller en av dem) kommer att ha den önskade ögonfärgen.

Du kan till exempel ha två wienmärkta kaniner (eller en wienmärkt kanin och en icke-wienerkanin) utan en enda kanin med blå ögon eller vit päls.

Tvärtom kan hälften av kullen ha blå ögon och den andra hälften bruna eller bärnstensfärgade ögon. Återigen är förutsägelser svåra och ofta meningslösa tills de föds.

Den vita amerikanska kaninen kan också ha blå ögon. Det är dock viktigt att notera att många uppfödare refererar till den vita wienskaninen som en vit amerikansk kanin om den är född i USA. Rasnamnet har ändrats, men resultaten och generna är desamma.

Vissa kaniner ser ut som om de har blå ögon, rosa ögon, röda ögon och många andra nyanser; Dessa utseenden påverkas ofta av kaninens ögonpartiklar och olika nyanser av melanin. Feomelanin och eumelanin är de två mest slagkraftiga pigmentpartiklarna, så låt oss gå in på dem nedan.

Varför har vissa kaniner blå ögon?

Kaniner har blå ögon om de ärver den recessiva wienska genen från båda föräldrarna. Denna gen resulterar i små eumelaninpartiklar och stora pheomelaninpartiklar som orsakar uppkomsten av gråa, blågråa eller till och med klarblå ögon.

Feomelaninpartiklar visar en ljusbrun färg medan eumelaninpartiklar visar en mörkbrun nyans.

Som nämnts ovan avgör en kanins ras till stor del om den har en chans att ha blå ögon eller inte. Förfäder bestämmer också möjligheten för blå eller grå ögon, men vilken kanin som helst med det recessiva Wien-draget kan ha blå ögon om båda föräldrarna överför denna gen.

Se även  9 myter om en hälsosam kanindiet

Det är viktigt att notera att utseende kan vara vilseledande eftersom ultrabruna ögon kan se gråa ut. I kombination med reflektionen av en blå himmel kan en kanins ögon se blå ut under rätt förhållanden. Ändå kan ögonen bara vara väldigt ljusbruna eller bärnstensfärgade.

Blå ögon hos kaniner kan öka risken för blindhet och löper ökad risk för skador från solexponering. Om du har en inomhuskanin kanske det inte är något problem. Ägare med blåögda utekaniner bör dock fortfarande hålla ett öga på ögonen när de åldras.

Har kaninungar blå ögon?

Kaninungar har blå ögon om de ärver den recessiva Wien-genen från båda föräldrarna. Denna gen hjälper till att öka pigmentpartiklar som dämpar mörkbrunt och accentuerar ljusare blått. Medan en kaninunges ögon initialt kan se blåa ut, är det mycket troligt att ögonen blir mörkare med tiden.

Som nämnts ovan ändras ofta blåögda kaninungar till en mörkare färg när de blir äldre. Ofta kommer unga kaniner att visa en ljusbrun eller grå färg över tiden. Detta beror på att melaninet inte är fullt utvecklat; Därför finns det inget bra sätt att veta din kanins sanna ögonfärg förrän han är minst några månader gammal.

Titta noga på din kanins ögon för att se om det finns några nyanser av brunt eller grått. Denna undersökning hjälper dig att upptäcka om andra färger blir dominerande med åldern. Vid sällsynta tillfällen kan kaniner ha livfulla mörkblå ögon hela livet!

Vilka ögonfärger kan kaniner ha?

Vissa kaniner har fläckiga sorter av bruna, bärnstensfärgade eller röda ögon, men dessa färger är otroligt sällsynta. Överdriven exponering för solljus, genetiska mutationer, ras, plats, härkomst och många andra faktorer avgör en kanins ögonfärg.

De vanligaste färgerna för kaninögon är:

 • Brun
 • Bärnsten
 • Marmor
 • Blå
 • Rosa
 • Röd
 • fick syn på

Brun är den vanligaste ögonfärgen på kanin hos kaniner. Vissa kaniner har nötbruna ögon, medan andra har så mörkbruna ögon att de ser nästan svarta ut. Det är dock inte möjligt för en kanin att ha svarta ögon, så de har vanligtvis stora eumelaninpartiklar eller väldigt breda pupiller.

CVanliga orsaker till en kanins ögonfärg inkluderar:

 • Röda ögon (inklusive mörkröda, blixtröda och ljusröda) är vanligtvis en recessiv egenskap hos albinokaniner. Röda ögon är extremt ovanliga hos kaniner, så du behöver en albinokanin för att ens ha en verklig chans att få röda ögon!
 • Bärnstensfärgade ögon är vanligast hos vilda jackkaniner. Om du inte äger en vild kanin, har du förmodligen inte en huskanin med bärnstensfärgade ögon.
 • Rosaögda kaniner har en ovanlig genetisk mutation som dämpar bruna toner till förmån för rödaktiga, rosa nyanser. Din kanin behöver dock inte vara albino för att ha rosa ögon.
 • Kaniner med marmorögon har ett tillstånd som kallas: sektoriell heterokromi. Denna mutation kan orsaka ett vågigt, reflekterande marmorutseende som kan verka blått eller grått. Kaniner med sektoriell heterokromi kan uppleva flera färger i en iris.
 • Kaniner med fläckiga ögon kan ha variationer på alla färger som anges ovan. Ögonen på dessa kaniner ser ofta skeva och missfärgade ut. Fläckiga ögon är helt oförutsägbara och kan uppstå från många genetiska mutationer och tillstånd. Många tror att fläckiga ögon är den sällsynta ögonfärgen för kaniner.
Se även  Kan en kanins brutna ben läka av sig själv?

Vissa kaniner har ögon som ljusnar med åldern. Ögon som ljusnar när du blir äldre är inte normala och kommer med största sannolikhet att leda till blindhet senare i livet. Oavsett om din kanin utvecklar dålig syn från överexponering för solljus, kost, brist på motion eller genetiska tillstånd, är det bäst att hålla ett öga på din kanins ögon under hela dess liv.

Blindhet uppfattas ofta som en dimmig, ljusblå färg som omsluter ögat med tiden. Om du märker några förändringar i din kanins ögon rekommenderar jag att du besöker en lokal veterinär för att få din kanins ögon undersökta. Kärleksfull, proaktiv vård kan hjälpa till att förhindra eller fördröja ytterligare synförlust hos ditt husdjur.

Slutsats

Kaniner kan ha en mängd olika ögonfärger, inklusive rosa, röd, blå, grå, bärnsten och brun. Vissa är sällsynta än andra, men du hittar många vackra varianter. Om du är intresserad av att adoptera en blåögd kanin, prata med en lokal uppfödare för att säkerställa att du får en blåögd kanin som är frisk och sjukdomsfri.