Kan kaniner ha halsband? För-och nackdelar!

Det är bäst att du aldrig sätter ett halsband på din kanin. Kaniner är kända för att ha känsliga halsar och ryggar. Därför är de benägna att skadas.

Kragen kan fastna i något. Det kan skada din kanins hals eller skada honom om han försöker ta sig loss.

Det är därför som den här artikeln diskuterar varför du inte ska använda olika typer av halsband på kaniner. Den erbjuder också alternativ till att använda specifika typer av kragar.

Varför man inte ska sätta ett halsband på en kanin

Skador på din kanins nacke eller ryggrad är den främsta anledningen till att inte bära halsband.

Nackskada eller bruten nacke

Det är viktigt att utveckla denna punkt eftersom ett halsband kan vara dödligt för ditt husdjur. Kaniner är bytesdjur. Därför reagerar de snabbt på plötsliga ljud.

Din kanin kan därför svara genom att vända på huvudet. Om halsbandet fastnar någonstans drar det genast i djurets hals.

Som ett resultat kan den få en allvarlig nackskada eller bryta nacken. I båda fallen är ditt husdjurs liv i stor risk.

En nackskada kan försämra hans rörelseförmåga och kan leda till döden.

Risk för strypning

Förutom skada finns det en betydande risk för strypning. Om din kanins halsband fastnar i något och trycker sig framåt kan han strypa sig själv.

Halsband används vanligtvis med större djur, som katter eller hundar, för att förhindra strypning. Dessa kragar är designade för att fungera som vanliga kragar.

De öppnas dock om kragen fastnar i något. Processen är automatisk, så du behöver inte oroa dig för att öppna den.

Som sagt, ett utbrytarhalsband är fortfarande inte lämpligt för kaniner. Detta beror på att tillräcklig kraft krävs för att öppna kragen.

Dessutom kan mekanismen som öppnar kragen bli skadad eller smutsig.

Som ett resultat finns det en risk att kragen inte öppnas lika lätt eller inte alls. Så kragen kommer inte att vara till någon nytta.

Det kan få din kanin att få panik

Det är högst osannolikt att din kanin kommer att finna en krage bekväm. Därför kommer han att fortsätta att försöka få den från halsen. Som ett resultat kan hans fot eller mun fastna i kragen.

Se även  Hur vet jag om en kanin är sjuk (eller har ont)?

Din kanin kommer förmodligen att få panik vid den tidpunkten. Detta gäller särskilt om du inte är där för att hjälpa honom. Stress och ångest kan vara skadligt för kaniner.

I vissa fall kan höga nivåer av rädsla och ångest utlösa en hjärtattack. Som ett resultat kan de dö. Förutom paniken den kan uppleva kan den också skada sig själv.

Att bli skadad när du inte är i närheten är dubbelt farligt. Detta beror på att du inte omedelbart kan skynda dig till veterinären för behandling.

Att ta på sig halsbandet kan också vara skadligt för din kanin

Det finns också en god chans att din kanin blir stressad om du försöker ta på dig halsbandet. Detta är speciellt fallet med kaniner som inte gillar att bli berörda.

Eftersom känslan av en krage kanske inte är behaglig, kan den kämpa när du tar på den. Kämpandet och vridningen kan leda till ryggmärgsskada.

Detta är vanligtvis en risk även vid hantering av vissa kaniner. I det här fallet är det värre eftersom du försöker smeta något på din kanins hals.

Halsband kan göra din kanin rädd för dig

Som bytesdjur är kaniner inte benägna att röra eller hantera. Så du kan lära din kanin att frukta dig om du försöker tvinga på honom ett halsband.

Som ett resultat förstör du förmågan att dela en meningsfull kontakt med ditt husdjur. Dessutom kommer ditt husdjur att vara i ett konstant tillstånd av stress och ångest.

Det kan vara farligt för hans fysiska hälsa, som nämnts ovan.

Halsband kan leda till hudinfektioner

Halsband kan också skada kaninernas hud och päls. Halsband kan sitta ganska tätt runt djurets hals. Således kan pälsen i det området börja fälla och kan drabbas av skavsår på huden.

Om det händer din kanin kan den utveckla hudinfektioner.

Dessa infektioner kan äventyra ditt husdjurs hälsa, särskilt om du inte upptäcker och behandlar dem direkt.

Vad ska man vara uppmärksam på om man ändå vill sätta ett halsband på sin kanin?

Även om det starkt avråds från att sätta ett halsband på din kanin, kan du ändå ta denna onödiga risk. Om du försöker ta på dig en krage, tänk på följande.

Se även  9 tips för att hjälpa din kanin att bosätta sig i ett nytt hem

Använd den säkraste kragen som möjligt

Det säkraste möjliga halsbandet att använda på en kanin är ett kattungehalsband.

Dessa är designade för att öppnas med minimal kraft. Därför utgör det mindre risk för ditt husdjur.

Begränsa din kanins utomhuslektid till områden där det är osannolikt att han blir skrämd

Att förhindra att din kanin blir rädd är en omöjlig uppgift.

Däremot kan du begränsa speltiden till områden där han brukar känna sig trygg. En inbäddad del av din bakgård är ett bra exempel.

Att vara i ett säkert område minskar risken för att ditt husdjur ska skrämmas. Det är alltså mindre risk att de omedelbara rörelserna skadar sig själva om kragen fastnar.

Sätt bara på kragen under vissa perioder

Om du verkligen måste sätta ett halsband på din kanin, försök att bara göra det under korta perioder.

Sätt till exempel bara på den om du behöver ta den någonstans där du använder kragen som identifieringsmedel.

Övervaka när som helst din kanin har

Du ska alltid hålla ett öga på din kanin när han har halsbandet på sig. På så sätt kan du genast åtgärda det om kragen fastnar på något.

Men spring inte mot din kanin. Du kan skrämma honom, vilket kommer att få honom att dra i kragen ännu mer.

Du kan också förhindra att din kanin försöker ta av halsbandet. Ta också bort halsbandet om din kanin är uppenbart obekväm.

Se till att kragen sitter ordentligt

Din kanins halsband ska inte vara löst. Ditt husdjur kan enkelt placera sin mun eller fot i det utrymmet och sedan ta bort det.

Hans försök att ta bort kragen kommer att göra mer skada än nytta. Som sagt, se till att kragen inte sitter för hårt, eftersom det kan skada huden.

Vad du behöver veta om att använda olika typer av kragar

Det finns två typer av halsband du kanske vill överväga för din kanin. En av dem är en GPS-halsband. Det hjälper till att triangulera ditt husdjurs position.

Se även  Kan du äta Lionhead Rabbit's Meat?

Den här enheten kan vara praktisk om du är orolig för att din kanin ska fly.

En annan typ av krage är en lopphalsband. Ett lopphalsband är utformat för att stöta bort eller döda loppor. Så här är vad du kan göra för att eliminera behovet av sådana kragar.

Vad du ska göra för att eliminera behovet av en GPS-halsband

Istället för att investera i ett GPS-halsband, investera i att göra din kaninhydda säkrare. Om du tillåter utomhuslek, välj en plats där det blir svårt att fly.

Din bakgård är ett bra alternativ. Du måste dock göra det säkrare. Det kan till exempel vara nödvändigt att använda ett slutet utrymme för att hindra honom från att fly.

Dessutom gräver kaniner ofta hålor. Så den kan gräva ett hål under ditt staket och fly. Så det är bäst att använda en sandlåda för att låta honom leka och gräva.

I så fall kan han fortfarande gräva, men han kommer inte att kunna fly. Om din kanin inte kan fly från ditt hus, behöver du inte låta honom bära ett GPS-halsband.

Varför du inte behöver ett lopphalsband till din kanin

Kaniner är mindre benägna att få loppor än katter eller hundar. Så du behöver inte oroa dig för ett loppproblem.

Dessutom, om den fångar loppor, ta den till veterinären. De kommer att ge lämplig behandling för att lösa problemet.

De sista orden

Det finns ingen större anledning att sätta halsband på en kanin. Det finns en stor chans att det kan skada eller till och med döda ditt husdjur.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Kan kaniner bära hundkläder?
  • Varför gräver kaniner i dina kläder?
  • Vilken typ av sele är bäst för en kanin?
  • Vilket schampo är säkert för kaniner?
  • Är kaninselar grymma? Säkert eller inte?
  • Hur lär man en kanin att gå på en sele?