Kan kaniner lämnas ifred?

Om du är en förstagångs kaninägare kanske du undrar om du kan lämna din kanin ifred. Detta är särskilt fallet om du skulle vara frånvarande under en längre tid.

Du kan lämna kaniner ifred om du planerar att lämna huset. De kan lämnas ensamma i några dagar, sedan behöver de uppmärksamhet.

Den här artikeln tar en närmare titt på att lämna dina kaniner ifred.

Kan du lämna din kanin ifred?

Ja, du kan lämna din kanin ensam i några timmar till några dagar, men du måste se till att de har alla verktyg för att hålla dem glada.

Att lämna dina kaniner ifred beror helt på flera faktorer. För det mesta är dessa oberoende varelser som kan lämnas ifred.

Kaniner kan lämnas ensamma med mat, vatten och en plats att sova och avlasta sig själva.

Kaniner är sociala varelser av naturen. Därför, efter några dagar, kommer de att bli ensamma.

Dessutom, eftersom de är bytesdjur, kommer de också att bli rädda om de lämnas ensamma. Efter några dagar börjar deras mentala och fysiska hälsa försämras.

Av denna anledning, Att lämna en enda kanin ensam för länge rekommenderas inte. Å andra sidan, om du har mer än en kanin kan du lämna dem längre (några dagar).

Dessa kaniner kommer att ha varandras sällskap och kan gärna bo tillsammans. Men även då kommer de inte vara lyckliga länge.

Det rekommenderas därför att låta någon kolla på kaninerna medan du är borta. Deras vatten- och matskålar bör bytas regelbundet.

Och efter några dagar måste även deras bur städas. Annars blir deras livsvillkor stökiga och de riskerar att utveckla sjukdomar.

Hur länge kan kaniner lämnas ifred?

Nu när du vet att kaniner kan lämnas ifred kan din nästa fråga vara den här. Så du kan lämna dina kaniner ifred, men under en viss tid.

Till exempel ska en ensam kanin inte lämnas ensam längre än en vanlig arbetsdag. Detta innebär att dessa varelser kan stanna ensamma i upp till 12 timmar.

Se även  Kan kaniner äta pengaväxter?

Du kan med andra ord lämna din kanin ifred när du går till jobbet eller skolan. Allt mer än det kan vara stressande för den lilla kaninen.

Att lämna din kanin ensam under långa perioder kommer att göra honom stressad, rädd och orolig.

Om du har mer än en kanin kan de lämnas ifred under lång tid. Detta eftersom de två djuren kan hålla varandra sällskap genom att leka.

Men även då bör de inte lämnas ensamma i mer än 24 timmar. Dessa djur är mycket beroende av sina ägare, särskilt eftersom de är domesticerade.

Därför kommer de efter en tid att börja känna sig ledsna utan sina ägare. Din kanin har de grundläggande behoven att vårdas, stimuleras och matas.

Sammantaget beror den exakta tiden de kan lämnas ifred också på deras personlighet. Vissa kaniner behöver mer kommunikation, uppmärksamhet och stimulans.

Kan jag lämna min kanin ensam en helg?

Om du planerar en weekendresa kan du lämna dina kaniner ifred. De kommer förmodligen att överleva helgen utan dig.

Men för detta måste du se till att du förser dem med rätt resurser och miljö. Förutom matnings- och skötselbehov måste du ta hand om deras stimulering.

Det är därför de har tillräckligt med leksaker runt sig så att de inte blir uttråkade. Buren ska också vara tillräckligt stor för att kaninerna kan röra sig och leka i.

Slutligen kan kaninens personlighet också påverka deras ensamtid. Som nämnts tidigare är vissa kaniner ganska aktiva och beroende av sina ägare.

Sådana kaniner kommer inte att kunna överleva sin tid ensamma så länge. I de flesta fall kommer de att överleva, men de kommer absolut att förakta det.

Tips för att lämna din kanin ensam

Om du planerar att lämna dem ifred bör du vidta nödvändiga vårdåtgärder. På så sätt ger de en säker och hälsosam livsmiljö.

Den här artikeln diskuterar dessa skötselsteg, knep och tips att följa. Ta en titt på följande:

Se även  Dödar kaninbajs gräs?

Skaffa en kaninvakt

Det viktigaste att göra är att ordna en kaninvakt. Detta kan vara vem som helst som kan komma hem till dig när du är borta.

De kan leka med kaninen, ta hand om dem och byta foder. Dessutom kan de även rengöra sin penna vid behov.

Kaninvakten kommer i huvudsak att umgås med kaninen. Det rekommenderas också att du presenterar sitter och kaninen i förväg.

Skaffa en stor hömatare

Du vill inte att din kanin ska gå hungrig eller få slut på hö. Oavsett om du har en barnvakt bör du ändå skaffa en hömatare.

En stor hömatare kan hålla länge, så du kommer förmodligen inte att få slut på hö.

Köp en större vattenskål för kaniner

Likaså är vatten också viktigt för din kanins välbefinnande. Inte heller de ska under några omständigheter lämnas utan detta.

Om kaninen går utan vatten i mer än 24 timmar kan dess hälsa avsevärt äventyras. Du bör byta ut din kanins vattenskål mot en större.

Det skulle också vara en bra idé att köpa två vattenbehållare. Detta är i fall den andra ramlar omkull.

Glöm inte att köpa en större kattlåda

Dessutom bör du också göra din kattlåda större. Om kattlådan är för stökig eller för full kommer din kanin att sluta använda den.

Och när detta händer kan det vara farligt för kaninen. Det kommer också att vara svårt för dig eller barnvakten att städa upp i röran.

Alternativt, med en större kattlåda, blir det svårt att städa upp.

Ge kaninen massor av leksaker

En av anledningarna till att kaniner inte kan lämnas ensamma är att de är uttråkade. Och när de blir uttråkade blir de ledsna, arga och oroliga.

Därför är det absolut nödvändigt att förse din kanin med massor av leksaker. Detta kommer att förhindra att din kanin blir uttråkad.

Om du skaffar en barnvakt är det en bra idé att låta dem byta leksaker efter några dagar. De underhålls av kaniner med några dagars mellanrum.

Se även  Hur rengör man en kanin utan att använda vatten?

Ha en tänd timer

Din kanins sovmönster bör inte påverkas när du är borta. Det är därför det är en bra idé att ha en tändningstimer för dem.

Detta kommer också att ge de små varelserna en känsla av normalitet. Lamporna visar också att ditt hus är upptaget, så extra trygghet.

Investera i en extern bildskärm

Slutligen bör du köpa en extern bildskärm som gör att du kan titta på dina kaniner när du är borta. Du kan övervaka deras beteende hela tiden.

Om du är en omtänksam förälder kommer detta att ge dig sinnesfrid. Och så kan du också njuta av din semester.

En sådan bildskärm blir också bra om du skaffar en kaninvakt. Du kan observera deras beteende och handlingar.

Dessutom kan du även få en bildskärm med mikrofon och högtalare. Du kan till och med prata med din kanin med detta.

Det handlar om

Allt som allt kan dina kaniner lämnas ensamma i upp till åtta timmar om de är singelkaniner. Om du har mer än en kanin kan du låta dem vara ifred lite längre.

I vissa fall kan kaniner också lämnas ensamma en helg. Oavsett hur länge du lämnar dem måste du förse dem med resurser.

De ska ha tillgänglig mat, vatten, strö och kaninleksaker. Detta kommer att hålla dem friska och stimulerade.

Om du planerar att åka bort längre än en vanlig arbetsdag, överväg att skaffa en barnvakt. De kan kolla på din kanin och ge sällskap.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Kan kaniner leva lyckliga ensamma?
  • Varför börjar kaniner plötsligt slåss?
  • Vilka ljud hatar kaniner?
  • Är kaniner mörkrädda?
  • Blir kaniner rädda för fyrverkerier? Hur lugnar du din kanin?
  • Vad behöver kaniner i sin bur?
  • Hur många gånger om dagen ska jag mata min kanin?
  • Slutar kaniner äta när de är mätta?
  • Hur hittar du din kanin om den är borttappad?