Kan kaniner spy?

Har du någonsin vaknat en morgon och av misstag trampat in i din katts uppblåsta hårboll? Tja, jag har goda nyheter till dig om kaniner! Du behöver aldrig oroa dig för att städa upp en grov röra efter att de kastat upp sin mat.

Kaniner är biologiskt oförmögna att kräkas eller kräkas. När en kanin äter något måste den leta sig igenom hela matsmältningssystemet. Det är därför magblockeringar och toxiner kan vara så farliga för kaniner.

En kanins oförmåga att kräkas något kan vara användbart för kaninägare eftersom du aldrig behöver städa upp några kräkas. Men det betyder också att du måste vara väldigt försiktig med vad du matar din kanin. Du bör också se efter tecken på matsmältningsproblem. Trots denna fysiologiska fara kan de flesta kaniner leva långa och lyckliga liv om de får en hälsosam kost och mycket motion.

Varför kaniner inte kan spy

Till skillnad från gnagare, som har ett verkligt enkelriktat matsmältningssystem på grund av den svaga muskelstrukturen i magen och mellangärdet, kan kaniner inte kräkas på grund av en tjock och stark sfinkter.

Sfinktermuskeln (finns hos de flesta däggdjur) blockerar passagen mellan matstrupen och magsäcken, vilket förhindrar magsaft från att komma in i matstrupen. Skillnaden hos kaniner är att denna muskel är särskilt stark och är omgiven av ett slemhinneveck. Det skapar effektivt en enkelriktad plugg mellan kaninens mage och hals. Den släpper in mat och vätska, men fungerar sedan som en kork på en flaska, släpper inget tillbaka upp i matstrupen och hindrar kaninen från att kräkas.

Undantag?

Även om kaninernas anatomi har studerats i decennier och det är en allmän uppfattning att kaniner är helt oförmögna att kräkas, har det förekommit ett antal fall där en kanin har observerade kräkningar. I de flesta fall hände detta strax före döden och obduktionerna bekräftade att det fanns mat på ett eller annat sätt från magsäcken till matstrupen, vilket får kaninen att kräkas.

Detta är dock mycket sällsynta undantag från regeln och uppstod troligen för att musklerna i kaninens mage och svalg inte fungerade som de skulle. I allmänhet är det viktigt att komma ihåg att kaninernas anatomi ska förhindra att de kräks. Om du råkar ha en av dessa mycket sällsynta kaniner, bör du boka ett akut möte med din kaninkunniga veterinär för att kontrollera eventuella underliggande tillstånd.

Farorna med ett enkelriktat matsmältningssystem

Ett enkelriktat matsmältningssystem kan vara ganska farligt för kaniner eftersom allt de äter måste ta sig igenom matsmältningskanalen. Det betyder att det är alltför lätt för en kanin att bli förgiftad av att äta något de inte borde äta. Kaniner lider också ofta om matsmältningskanalen saktar ner, eller om det finns blockeringar i magen eller tarmarna. Kaniner kan tyvärr också drabbas av gas som fastnar i magen, utan att kunna rapa ut den som många andra däggdjur.

Se även  När ska jag ta min kanin till veterinären?

Äter giftig mat

Eftersom kaniner inte kan kräkas för att rensa ut gifter de har fått i sig, är det mycket viktigt att vara uppmärksam på din kanins kost och hålla giftig mat eller ämnen borta. Det kan vara allt från giftiga krukväxter till gammal väggfärg som innehåller bly. När du kaninsäkra ditt hem, se till att du täcker eller tar bort allt potentiellt farligt utom räckhåll för din kanin.

Några specifika saker att hålla utkik efter inkluderar:

 • Giftiga växter, både inomhus och utomhus
 • Blyförgiftning från att tugga på golvlister
 • Råttgift (lägenhetskomplex lägger ibland dessa kring problem med gnagare)
 • Vissa antibiotika och smärtstillande medel som är säkra för andra husdjur (det är därför du bör). hitta en veterinär som förstår kaniner)
 • Insekticider/bekämpningsmedel (inklusive många aktuella loppbehandlingar)

Hårbollar

Kaniner kan inte kräkas, vilket innebär att om de får i sig för mycket päls medan de sköter sig, kan de potentiellt få en hårboll som blockerar en del av matsmältningskanalen. Normalt drabbas inte en annars frisk kanin av hårbollar, även om den får mycket päls. Men om deras matsmältning saktar ner lite kommer pälsen att backa upp och börja täppa till systemet.

Symtom

Symtom på hårbollar hos kaniner inkluderar att inte äta eller göra avföring eftersom matsmältningskanalen blir igensatt. Snarare, innan det blir ett allvarligt hälsoproblem, kanske du märker att lite kaninbajs är ihoptränad med päls. Om du ser detta ibland är det helt normalt, särskilt under fällningssäsongerna. Men om du märker att det mesta av din kanins bajs är så här, kan det vara ett tecken på problem med att brygga.

Förebyggande

Det bästa förebyggandet är att se till att din kanin har en hälsosam kost och dricker mycket vatten för att hålla matsmältningssystemet igång smidigt. Du vill också se till att du putsar din kanin. Detta är särskilt viktigt om du märker en betydande mängd pälsbunden bajs i kattlådan. För långhåriga kaniner och under fläckningsperioden är detta en väsentlig del av kaninvården.

GI-stas

Att äta en ohälsosam kost kan göra att en kanins matsmältningskanal saktar ner eller stängs av helt. Kaniner kan inte kräkas och är därför beroende av matsmältningskanalen för att fortsätta röra sig. Gastrointestinal Stasis (GI Stasis), är namnet på det tillstånd som uppstår när detta inte fungerar som det ska, och det kan vara dödligt för kaniner om tecknen inte märks i tid.

Symtom

GI-stas är ganska vanligt. Det är bäst att lära sig symptomen så att du kan vidta åtgärder om du någonsin behöver ta din kanin till veterinären. De viktigaste symptomen är:

 • Ät inte.
 • Inget bajs eller lite missformat bajs.
 • Diarré eller mosig avföring.
 • Högt magen gurglar, eller så kommer inget ljud från magen alls.
 • Böjd hållning.
 • Brist på energi.
Se även  Är det okej att låta din kanin äta gräs från din trädgård?

Förebyggande

Lite förebyggande kan räcka långt för dessa typer av tillstånd. Att se till att din kanin äter en hälsosam kost och får mycket motion är det bästa du kan göra för att hålla din kanin glad och frisk. Andra saker vi kan göra för att förhindra detta tillstånd inkluderar:

 • Ge din kanin mycket hö.
 • Uppmuntra din kanin att hålla sig hydrerad.
 • Se till att deras hölje är tillräckligt stort och ge din kanin mycket motion.
 • Regelbundna, årliga veterinärbesök.
 • Minska stress.

Uppblåsthet

Uppsvälldhet är ett mycket skrämmande tillstånd för kaniner, främst för att det inte förstås helt. Det händer när gas fastnar i en kanins mage. Eftersom ringmuskeln är en så tät plugg mellan kaninens matstrupe och mage, kan kaniner inte rapa för att frigöra gasansamlingar.

Symtom

Uppblåsthet orsakas vanligtvis av överätande eller andra matsmältningsproblem och kan komma mycket snabbt. En uppsvälld kanin kommer att se utbuktande ut på sidorna av buken och magen kommer att kännas hård vid beröring. Andra symtom inkluderar:

 • Andas snabbt
 • Kan inte hitta en bekväm position att vila i
 • Ät inte
 • Bajsa inte
 • Brist på energi
 • Sitter i böjd ställning

Förebyggande

Som med andra gastrointestinala tillstånd är det bästa sättet att förhindra uppblåsthet att se till att din kanin får en hälsosam kost:

 • Ge din kanin en hälsosam kost som huvudsakligen består av timotejhö.
 • Undvik snabba kostförändringar
 • Håll dig till ett vanligt matningsschema
 • Minska stressen för din kanin

Kanin kvävs

Ibland är det som ser ut som en kanin som kräks faktiskt en kanin som kvävs. Kvävning hos kaniner är också sällsynt, eftersom de inte ofta andas genom munnen, men det är möjligt. Anekdotiskt kommer människor att dela berättelser om när deras kaniner plötsligt slutade äta och började göra gaggande rörelser med huvudet och munnen. Detta följs ofta av att delvis tuggade pellets eller grönt ”kastas över”. Det ser ut som att kaninen kräktes, men vanligtvis är detta faktiskt en kanin som kvävs.

Hur man ser om en kanin kvävs

När detta händer kommer kaninen i de flesta fall klara av att hosta upp maten på egen hand. Det är ungefär som när vi människor måste hosta för att se till att vi inte kvävs, trots att vi inte har en helt blockerad luftväg. Men det är möjligt för en kanin att kvävas helt.

Tecken att se upp för inkluderar:

 • Sätt deras huvuden i luften
 • Bubblande eller visslande ljud
 • Ögon poppar
 • Tandköttet blir blått
Se även  Kan en kanin vara ett känslomässigt stöddjur?

I en extrem nödsituation, när din kanin inte andas och du bara har några minuter på dig att rädda hans liv, finns det kaninens Heimlich-manöver. Detta är en extremt farlig teknik och även om den kan rädda din kanins liv, kan den också göra att kaninens ryggrad skadas. ANVÄND INTE DENNA TEKNIK OM DET INTE FINNS NÅGOT ANNAT ALTERNATIV!

Vad du ska göra om du tror att din kanin håller på att kvävas (kaninens Heimlich-manöver):

 1. Placera INTE din kanin på ryggen
 2. Drapera din kanin över din underarm och stöd hans bröstkorg i din hand. Se till att huvudet är under bröstet och lungorna.
 3. Täck kaninens rygg med din andra arm och stöd dess huvud och nacke med din hand.
 4. Håll armarna raka, lyft upp armarna och sväng dem sedan snabbt ner för att skapa en kraft som trycker ut maten ur kaninens luftvägar.

Exempel på kanin Heimlich-manöver på en gosig kanin:

Relaterad fråga?

Kan kaniner fisa?

Kaniner fiser. Kaniner fiser till och med mycket. Det är en viktig del av deras matsmältningssystem. Men även om det kan låta kul att ha en liten tutande kanin som springer runt, kommer du förmodligen inte höra din kanins pruttar så ofta, om alls.

Kan kaniner ha diarré?

Det finns två typer av grötig kaninpall. Cecal dysbios, som är oformade cecotroper, är mindre farligt, men det är ett tydligt tecken på hälsoproblem eller en ohälsosam kost. Sann diarré, som faktiskt är rinnande näsa, är mycket farligare och orsakas vanligtvis av en parasit eller ett intaget gift.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

källor:

 1. BOTHA, GS M. ”Histologiska observationer av den gastroesofageala korsningen i kaninen.” Journal of anatomy vol. 92,3 (1958): 441-6. Hämtad från: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1245014/?page=5.
 2. Deeb, Barbara DVM MS. ”Regurgitating kaniner.” Allpet Veterinary Clinic, Rabbit Meadows. http://www.rabbitmeadows.org/shelter/faq.asp?id=27.
 3. Hoorn, Charles C et al. ”Varför kan inte gnagare kräkas? En jämförande beteendemässig, anatomisk och fysiologisk studie.” PloS en full. 8.4 e60537. 10 april 2013, doi:10.1371/journal.pone.0060537. Hämtad från: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3622671.
 4. House Rabbit Society ”Emergency Care.” Föreläsning av Dana Krempels PhD, 31 oktober 2014, https://www.youtube.com/watch?v=9-Cio257IjM.
 5. ”Förgiftning hos kaniner.” PetMD. https://www.petmd.com/rabbit/conditions/digestive/c_rb_poisoning.