Kan katter känna av graviditet?

En bild av en gravid katt som vilar bekvämt.

Graviditet är en spännande tid och påverkar alla i hushållet, även din katt. Med graviditeten kommer det liv och rörelse med att förbereda sig för ett nytt barn. Det kan handla om nya möbler, förändringar i heminredning, förändring av rutin med mera. Eftersom katter gillar rutin, är det troligt att de kommer att märka dessa förändringar.

Men hur är det med själva graviditeten? Har katter ett sjätte sinne att du är gravid? Vet de att en ny familjemedlem är på väg? Läs vidare för att ta reda på det.

Förändringar hos gravida kvinnor

Gravida kvinnor går ofta igenom mycket hormonella förändringar (på grund av graviditetshormonerna östrogen, progesteron, prolaktin, relaxin, hCG – humant koriongonadotropin) för att upprätthålla graviditeten. Dessa hormoner kan ibland subtilt ändra kroppslukt eller till och med frigöra feromoner.

Dessa lukter är omärkliga för oss som människor, men det är mycket troligt att din katt kommer att märka dessa lukter. Om de gör det kan de visa mer intresse för dig. Katter har ett fantastiskt luktsinne.

För att sätta detta i perspektiv har människor 5 miljoner luktreceptorer som tar upp dofter. Katter, å andra sidan, har 45-80 miljoner till 200 miljoner luktreceptorer. Deras luktsinne är minst 14 gånger större än vårt. Så det är mycket troligt att katter kan känna lukten av mycket små förändringar i kroppslukten.

Katter har också det vomeronasala organet (även kallat Jacobsons organ). Detta är ett organ som ligger på taket av en katts mun som gör att den kan upptäcka feromoner. Feromoner är som kemiska dofter som katter använder för att kommunicera med varandra. Gravida kvinnor kan avger feromoner så det är möjligt att katter kan upptäcka detta.

Gravida kvinnor har ofta en högre kroppstemperatur än normalt. Katter är värmesökare och soldyrkare, så chansen är stor att de kommer att märka denna ökning av värmen och leta upp ditt knä för en mys!

Kan katter höra barnets hjärtslag?

Du vet säkert redan att katter kan höra otroligt bra. Deras hörsel är mycket bättre än vår och även hundar. Vi ser dem ofta röra sina öron som antenner och ställa in på långt borta ljud. Du kanske har undrat då: kan katter höra barnets hjärtslag i livmodern?

Även om det inte finns några vetenskapliga bevis eller forskning om detta, vet vi att katter har en anmärkningsvärd hörsel. De kan skilja mellan två olika möss som är 3 tum från varandra och de som är 3 fot ifrån dem. Vi vet också att de kan höra fyra till fem gånger längre än människor.

Se även  Hur vet man om en katt anstränger sig för att göra avföring eller kissa?

Så det verkar mycket troligt att katter kan höra barnets hjärtslag eftersom deras hörsel är mycket bättre än vår. Det är okänt när de kommer att börja höra hjärtslag, men det är mindre sannolikt att det är i de tidiga stadierna av graviditeten.

Hjärtslaget blir tydligare senare under graviditeten, så din katt är mer sannolikt att kunna höra det i de senare stadierna när den ligger i ditt knä.

Känslomässiga förändringar som katter kan känna

En bild av en gravid katt som vilar fridfullt.

Katter är mycket observanta husdjur och kan vara känsliga för våra humörsvängningar.

Utöver de fysiska förändringar (som ökade hormoner och kroppstemperatur) som katter kan märka, finns det andra förändringar också. Graviditet kan orsaka ett brett spektrum av känslor för båda föräldrarna.

När det kommer en nykomling kan föräldrar uppleva alla möjliga känslor; upprymd, nervös, överlycklig, orolig bland ett fåtal. Graviditeten i sig kan orsaka humörsvängningar på grund av varierande hormonella nivåer för en gravid ägare.

Katter är mycket observanta husdjur och kan vara känsliga för våra humörsvängningar. De känner ofta av när vi känner oss ledsna, arga eller upphetsade. Hur de reagerar på de känslomässiga förändringarna beror på den individuella katten. Vissa katter ignorerar dessa förändringar, medan andra kan påverkas av dem.

Till exempel, om vi är på ett mycket glad, positivt humör, kan vår katt vara mer benägen att interagera med oss. Å andra sidan, om vi känner oss väldigt upprörda eller arga kan de undvika oss. Det motsatta kan vara sant för andra katter. Det beror på deras personlighet och hur de känner i det ögonblicket.

Hushållsförändringar som kan påverka din katt

Katter kan känna subtila förändringar i humör, kroppstemperatur, feromoner och kanske till och med hormonella förändringar. Det är förändringar som kan vara diskreta och svåra att upptäcka. Vissa förändringar är mer påtagliga, som förändringar i hushållet.

Förändringar i hushållet är oundvikliga när en ny bebis är på väg. Det kommer nya möbler som en spjälsäng, en Moses-korg, ett skötbord, bilbarnstolar och mycket mer, tillsammans med babyartiklar som kläder, blöjor, våtservetter, musikleksaker etc. Alla dessa saker kommer att kännas väldigt nya och kanske till och med vara skrämmande för ditt barn. katt.

Se även  Hur man berättar vilken katt som är dominant

Hur du minskar stressen för din katt

Det är många förändringar när en nykomling kommer. Mellan nya möbler, utrustning, förändringar i rutiner och heminredning kan det vara överväldigande för oss. Om det är överväldigande för oss, hur är det med våra katter? Det kanske inte verkar vara en stor förändring för oss, men som kattägare måste vi föreställa oss det ur vår katts perspektiv.

Tänk på följande anekdot. Föreställ dig att sova på fönsterbrädan i gästrummet varje morgon, sedan gå ner för att äta något, backa upp för en tupplur till och sedan tillbaka ner för att leka lite mer. Plötsligt står det en spjälsäng i gästrummet och dörren är ofta stängd, där får man inte gå in längre.

Din säng är plötsligt nere, där en bebis gråter och spelar en vaggvisa. Din mat är i samma rum där barnet gråter, så du undviker att gå in där.

Låter det stressigt? Ja, jag är säker på att du håller med om att det är det. Det är ett vanligt scenario som katter tycker är superstressande och kan till och med orsaka beteendeproblem.

Stress kan förebyggas i denna situation genom att göra några saker;

 • Introducera babysaker som nya möbler och utrustning långsamt, lite i taget INNAN barnet kommer.
 • Om du planerar att hålla din katt borta från vissa rum, börja göra det innan barnet kommer och ge honom en bra alternativ plats i en lugn del av huset.
 • Börja vänja dem vid de ljud de kommer att höra, till exempel musikleksaker, vaggvisor, barnskrik.
 • Ge massor av resurser, såsom kattlådor, mat- och vattenstationer, sängar och skrapstolpar i flera tysta områden i huset.
 • Ge tillräckligt med ”flyktalternativ”. Det här är alternativ som din katt har när den känner sig överväldigad, till exempel gömslådor, sängar högt upp på hyllor, alternativ utomhus när han går ute.
 • Anslut syntetiska feromoner som hjälper till att minska stressen hos din katt.

Fundera i grund och botten på hur dessa förändringar kan påverka din katt. Försök att hålla stora förändringar till ett minimum genom att sprida dem och implementera dem långsamt. Ge alltid din katt alternativ och se till att han inte behöver gå till bullriga delar av huset för att nå sin mat, vatten och kattlådor.

Se även  Frontline Spray för katter: Översikt, dosering & Bieffekter

Att spendera tid med dem är också mycket viktigt, så se till att du interagerar på deras villkor. Detta gör att din katt kan anpassa sig smidigt till det nya barnet och förhindrar beteendeförändringar.

Hur man introducerar katter och bebisar

En bild av ett hjärtevärmande ögonblick mellan en baby och en katt.

Katter är extremt känsliga för ljud och rörelser, så överupphetsade barn skrämmer dem ofta.

Katter och barn kan ha underbara vänskaper som är mycket givande. Detta kommer från ömsesidig respekt och mild interaktion. Det är viktigt att alla interaktioner övervakas hela tiden för att undvika skador och negativa interaktioner.

När du presenterar ditt nya barn för din katt, finns det några tips som hjälper till att få introduktionen att gå smidigt;

 • Låt din katt nosa och undersöka ett klädesplagg som tillhör ditt barn innan han eller hon träffas. Detta kan hjälpa till att bygga positiva associationer.
 • När du kommer hem och planerar att presentera dem, håll det lugnt och tyst.
 • Låt din katt undersöka barnet medan du håller och övervakar honom.
 • Beröm positiv interaktion.
 • Bestraffa inte negativt beteende eftersom din katt inte förstår detta och kan orsaka rädsla och ångest.
 • Håll introduktioner och interaktioner korta i början så att din katt har tid att anpassa sig.
 • Lämna dem aldrig ensamma tillsammans.

Slutsats

Kan katter känna av graviditet? Även om det inte finns några vetenskapliga bevis för detta så tror vi det! Det är troligt att de kommer att kunna känna av subtila förändringar i hormoner och kroppstemperatur och kanske till och med höra ett hjärtslag senare under graviditeten. De kommer också att känna av förändringar i hemmet som leder fram till ankomsten av en ny bebis och vet att något händer. Så om din katt är mer uppmärksam på dig än vanligt kan det finnas en anledning till det!

Läs också: Den kompletta guiden till flaskmatning för kattungar

Vanliga frågor

Hur beter sig katter när de märker att du är gravid?

Katter kan känna av din graviditet genom subtila hormonella förändringar och feromoner. De kanske uppmärksammar dig mer om de luktar dessa förändringar.

Blir katter klängiga när du är gravid?

Gravida kvinnor har ofta en något högre kroppstemperatur. Katter gillar värme, så de kan komma på att de sitter i ditt knä oftare än vanligt.

Beter katter annorlunda kring gravida kvinnor?

Det finns inga vetenskapliga bevis som bevisar detta, men katter kan kanske upptäcka subtila förändringar i hormoner, kroppstemperatur, feromoner och humör. De kan ge dig mer uppmärksamhet och intresse.