Kan katter känna dåligt väder?

Alla djurägare kommer att känna till berättelser om katter som kan förutsäga dåligt väder redan innan vädermannen kan. Men är dessa berättelser om mirakulösa väderförutsägelser bara vidskepelse, eller kan katter verkligen säga om det är en storm som närmar sig?

Snabb överblick

01

Katter har länge förknippats med väderprognoser, men deras förmågor är inte övernaturliga.

02

Katter är känsliga för förändringar i lufttrycket, och deras avancerade hörsel- och luktsinne hjälper dem förmodligen att uppfatta förändringar i vädret.

03

Om din katt blir upprörd av en storm, håll den inne när det är dåligt väder och försök hjälpa den att slappna av på en mysig och säker plats.

Våra husdjur är väl anpassade för att läsa sin omgivning och katter känner av många saker mer exakt än vad vi människor gör. Som med alla djur kan det vara bra för katter att veta i förväg när vädret kommer att förändras. Innan vi alla vänder oss till våra kattdjur för att ersätta meteorologen, låt oss ta en titt på kattbeteende och deras supersinne, och hur katter reagerar på subtila signaler, som förändringar i atmosfärstrycket.

Berättelser från förr

Folk har länge trott att katter förebådar stormar och annat dåligt väder.

Att använda kattbeteende för att övervaka vädret är en tradition genomsyrad av historia. Berättelser har berättats i århundraden om kattdjurens övernaturliga kraft att förutsäga stormar. Katter registrerades som sjöföljare så långt tillbaka som de gamla egyptierna.

Katter ansågs förutsäga stormar och annat dåligt väder. Vanliga föreställningar inkluderar att om en katt nyser är det regn på väg, och en lekfull katt indikerar att en storm närmar sig.

Modernare tankar

Sjömäns vidskepelse är en sak, men finns det faktiskt några bevis för att katter kan känna att dåligt väder kommer? Låt oss ta en titt på de verkliga orsakerna till varför dessa övertygelser kan ha uppstått.

1. Lufttryck

Lufttrycket sjunker innan en storm dyker upp, och katter kan känna dessa lufttrycksförändringar.

Atmosfäriska förändringar före hårt väder är kända. Lufttrycket sjunker plötsligt några timmar före ett åskväder. Det har visat sig att olika varelser, såsom nattfjärilar och bladlöss,1 och även fåglar2 är känsliga för detta fall och ändrar sitt beteende som svar på plötsliga lufttrycksförändringar.

Detta tros vara en skyddsinstinkt, en signal till dessa sårbara varelser att söka skydd innan en storm slår till.

Våra moderna huskatter behöver inte nödvändigtvis detta skydd. Som kattägare tillhandahåller vi adekvat skydd. Innekatter är ombonade i sina hem, och även en utekatt kan vanligtvis hitta en säker plats att vänta på en regndusch.

Men deras vilda kattförfäder var förmodligen mer påverkade av väderförändringar, och denna inbyggda naturliga instinkt att söka skydd kan fortfarande vara stark hos våra husdjur.

En katts inre öron är mycket känsligare för våra och kommer att uppmärksamma katten på förändringar i lufttrycket. De kommer att ha lärt sig att denna nedgång i atmosfären tyder på att dåligt väder närmar sig, vilket borde få dem att söka skydd.

Detta kan förklara varför en katt som vanligtvis gillar att vara utomhus kurar in sig i sin varma säng på stormdagen, redan innan det dåliga vädret slår till.

Vissa katter verkar särskilt känsliga för dessa förändringar och blir nervösa och oroliga inför en storm. De kan associera det inkommande vädret med något de tycker är skrämmande, som höga ljud från åska eller kraftiga vindar.

Läs också: 7 ljud som katter hatar som du bör undvika

2. Sinnen

En katts sinnen är mycket känsligare än våra, så de kanske kan känna lukten eller höra en storm som närmar sig.

Katter är mycket känsligare än vi är för ljud och lukter. Som rovdjur av små bytesdjur måste katter kunna läsa av sin miljö exakt och snabbt. Ett prasslande i buskarna, lukten av en mus på avstånd – det är nödvändiga färdigheter för dessa skickliga jägare.

Deras luktsinne är fenomenalt, med cirka 40 gånger fler doftreceptorer än människor. Deras luktsystem tjänar till och med ett dubbelt syfte. Förutom vanliga dofter kan de också plocka upp feromoner (kemiska meddelanden), som gör att de kan kommunicera.

Deras hörsel är också mer avancerad än vår. Formen på deras öron hjälper till att förstärka ljud i mellan- och innerörat, och frekvensområdet de kan upptäcka är mycket bredare än vårt.

Det är troligt att katter kan uppfatta några doftsignaler om att ett väderomslag närmar sig, till exempel lukten av regn. Blixten producerar också en mycket distinkt metalllukt, orsakad av frigjord ozongas.

Deras skarpa hörsinne kommer att kunna upptäcka åskans mullret mycket tidigare än vi kan. Dessa subtila tecken räcker för att få din katt att springa in för att undvika inkommande regn och hitta en varm plats att mysa på och vänta ut det dåliga vädret.

Läs också: Förstå din katts fem sinnen

Att hålla katter lugna och säkra

Om din katt blir upprörd av en storm, håll den inomhus när det är dåligt väder.

Om din katt är särskilt känslig för stormar, kallt väder eller regniga dagar kan du ta några enkla åtgärder för att hålla den lugn och avslappnad. En olycklig katt kommer att visa dig att han är obekväm med sin hållning och kroppsspråk: en buskig svans, en spänd, krökt hållning och stora ögon. Här är några tips för att hålla katter säkra och glada:

  • Ta det lugnt själv! Katter är väldigt anpassade till vårt kroppsspråk och humör.
  • Håll dem inomhus när vädret blir dåligt. Om din katt hatar att hållas inomhus, tillhandahåll ett tillgängligt täckt område där den kan söka skydd.
  • Ge ett mysigt gömställe. En sluten säng är perfekt, någonstans mörkt och tyst. Katter känner sig säkrast när de är högt uppe, så en högbädd skulle vara mest uppskattad.
  • Håll dig nära dem. Stör dem inte om de gömmer sig, men var där om de vill ha lite trygghet, mys eller till och med en lek med sina leksaker för att distrahera dem.
  • Slå på TV, radio eller musik medan en storm rasar för att dämpa ljud utifrån.
  • Feromondiffusorer kan hjälpa din katt att känna sig trygg och avslappnad.
  • Om din katt blir mycket besvärad av stormigt väder, kontakta din veterinär, som kanske kan ordinera medicin eller ge råd om lugnande tillskott.
  • Skaffa din katt med mikrochip så att om den blir skrämd av stormen och vandrar längre än väntat, kan de enkelt återförenas med dig.

Läs också: Hur man tar hand om vildkatter: 4 tips för glada, friska katter

Katter och väder: sammanfattning

Som det visar sig finns det några mycket logiska skäl till varför katter verkar kunna förutsäga dåligt väder.

Katter har förknippats med väderprognoser i tusentals år, och det kan finnas en viss sanning i dessa gamla berättelser. Katter är känsliga för förändringar i lufttrycket. Kombinera detta med deras superexakta hörsel- och luktsinne, och det är högst trovärdigt att katter ska kunna känna av förändringar i vädret.

Det är också helt logiskt att dessa tidiga varningstecken kan utlösa beteendeförändringar, som en skyddsinstinkt att söka skydd och värme. Vissa katter verkar vara mer påverkade av väderförändringar än andra, och dessa känsligare kattdjur kan behöva lite stöd och trygghet när vädret är dåligt.

Läs också: Ny forskning tyder på att katter har helande krafter

Vanliga frågor

Skrämmer dåligt väder katter?

Vissa katter verkar vara mer drabbade av dåligt väder än andra. Förändringarna i lufttrycket före en storm, de plötsliga höga ljuden av åska och lukten av ozon som orsakas av blixtnedslag kan alla leda till ångest hos katter.

Vet katter när vädret är dåligt?

Katter är känsliga för lufttrycket, som tenderar att sjunka före en storm, så de kanske kan förutsäga en annalkande storm. Deras luktsinne och hörsel är också skarpare och tar upp åska, blixtar och regnskurar snabbare än vi gör.

Agerar katter konstigt under stormar?

Vissa katter är känsliga för lukter och ljud från stormar och sjunkande lufttryck. Detta kan leda till beteendeförändringar som rastlöshet, vokalisering, gömma sig eller till och med aggression.

Påverkar stormigt väder katter?

Vissa katter verkar vara mer drabbade av dåligt väder än andra. Katter är mer känsliga för fallet i lufttrycket före en storm, och vissa gillar inte den sensoriska överbelastningen av en storms lukter och ljud. Detta kan leda till förändringar i deras beteende kring perioder med dåligt väder.

Visa resurser

Väderförutsägelser av insekter: anpassad sexuellt beteende som svar på förändringar i atmosfärstrycket.PLoS One. 2 oktober 2013;8(10):e75004. doi: 10.1371/journal.pone.0075004. eCollection 2013.Pellegrino AC1Penaflor MF, Nardi C, Bezner-Kerr W, Guglielmo CG, Bento JM, McNeil JN

Miljö, beteende och fysiologi: använder fåglar lufttryck för att förutsäga stormar?J Exp Biol. 1 juni 2013; 216 (Pt 11): 1982-90. doi: 10.1242/jeb.081067.Breuner CW, Sprague RS, Patterson SH, Woods HA

Se även  Gillar katter när du pratar med dem?