Kan katter känna döden?

Katter är extremt intuitiva och instinktiva djur. Även om det inte har bevisats vetenskapligt, tror många att katter kan känna människors död och till och med verkar veta när deras egen tid är ute. Katter har länge varit kända för att ta sig själva till en säker avskild plats innan de dör, men vet de verkligen det?

Snabb överblick

01

Ingen vet säkert om katter faktiskt kan känna döden, även om detta fenomen har observerats under lång tid.

02

Det är möjligt att katter kan känna lukten av förändringar i en döende persons kropp eller upptäcka låga kroppstemperaturer.

03

Katter verkar sörja när de förlorar mänskliga släktingar, men vi vet inte om katter sörjer andra katter.

En speciell katt med ett speciellt sjätte sinne

Förmågan att uppfatta döden av minst en katt har rapporterats i en vetenskaplig tidskrift.

Ett vårdhem i Providence, Rhode Island som tog hand om de dödssjuka var hem för en katt som heter Oscar. Förutom att fylla den viktiga rollen som följeslagare till de boende, började vaktmästarna märka att Oscar gjorde något konstigt.

Oscar verkade veta när de boende på äldreboendet närmade sig döden och han spinnade på deras sängar. I deras stunder före döden skulle Oscar vara med dem om deras släktingar inte kunde komma dit i tid.

Oscars förmåga att veta när de boende skulle dö förvånade läkaren som tog hand om dem, och han skrev en rapport om kattens noggrannhet i New England Journal of Medicine.

Vad kan katter uppfatta?

Det är möjligt att katter kan känna lukten av förändringar i en döende persons kropp eller upptäcka låga kroppstemperaturer.

Lite är fortfarande känt om hur katter kan känna döden, men man tror att katter kan använda sitt otroliga luktsinne för att upptäcka när människors organ stängs av.

En döende person kan också frigöra olika feromoner som katter kan ta upp med sina förhöjda sinnen. Katter är kända för att upptäcka andra sjukdomar med sitt luktsinne, så det är säkert troligt att de kan känna av en kemikalie som frigörs precis innan människor dör.

Katter kan också känna en sänkning av kroppstemperaturen hos människor som håller på att dö, eftersom de kan bli tystare. Förändringen i kroppsspråk kan också uppmärksamma katter på vad som är på väg att hända.

Läs också: Kan katter se spöken, spöken och änglar?

Hur kan katter varna dig för döden?

Katter börjar ibland spendera extra tid med människor som är döende.

Kattägare har regelbundet rapporterat beteendeförändringar hos sina katter innan nära och kära dog. Precis som med Oscar har katter gett människor extra uppmärksamhet, blivit tillgivna och har börjat spinna och gosa mycket mer än de normalt skulle göra.

Dessa beteendeförändringar speglar också det beteende som katter uppvisar när de vet att de är på väg att dö också. När katter känner att de är i slutet av sitt liv kan de vara mer benägna att mysa med sina ägare för att låta dem veta på sitt eget sätt.

Katter tenderar att söka sig till lugna platser att ligga ner när de känner sin egen död. Du kan hitta dem ihopkrupen under sängen eller i en öppen garderob om det är en innekatt, eller under bilen eller i en buske om det är en utekatt.

Läs också: Varför sitter katter på bröstet? 10 skäl varför!

Vet katter när de dör?

Katter visar ofta beteendeförändringar när de är nära att dö.

Även om det finns få vetenskapliga bevis som bevisar detta, kan husdjursägare märka en förändring i deras katts beteende under dagarna fram till deras död. Katter som normalt inte är sång kan jama eller spinna mer. Liksom för människor kan katter som närmar sig döden äta mindre och kan ha en förändring i humör eller se ovårdade ut.

Katter i slutet av sitt liv kan ofta ha ont eller känna sig svaga, så de kanske inte använder sin kattlåda så bra som de normalt skulle göra. Det finns inte mycket kattägare kan göra för att hjälpa en riktigt gammal katt, utan strävar helt enkelt efter att göra det så bekvämt som möjligt för dem.

En förändring i humör kan också se ut som att en normalt mycket kärleksfull katt blir distanserad, grinig eller tyst. De kunde undvika att bli plockade eller klappade.

Läs också: 7 vanliga kattljud och vad de betyder

Katter och sorg

Vi är inte säkra på om katter sörjer andra katter, men de verkar sörja när de förlorar mänskliga släktingar.

Katter är väldigt bra på att spegla vårt mänskliga beteende och humör. När vi är glada är katter glada. Om vi ​​är ledsna eller arga, kommer katter också att upptäcka detta. Sörjande kattägare kan märka att deras katt är lite tystare än vanligt om de har märkt en stor förändring i humöret.

Det är omöjligt att säga om katter sörjer sina egna. Katter är inte flock- eller flockdjur så de är mer självständiga än hundar och skulle därför normalt inte bry sig så mycket om att andra katter dör i naturen.

När katter har förlorat en mänsklig följeslagare som de brukade vara väldigt nära, kan de sörja dem och kommer att anta ett lugnare uppträdande. Ibland blir de mer tillgivna eller fästa vid överlevande familjemedlemmar eller ses leta efter den person som har gått bort.

Läs också: Hur man hjälper katter att hantera sorg

Slutgiltiga tankar

Det verkar som att katter har en mycket god instinkt att känna när döden är nära, antingen för dem själva eller för deras ägare eller skötare.

Det verkar som att katter har en bra instinkt att känna när döden är nära, antingen för dem själva eller för sina ägare eller skötare. Även om varje katt kommunicerar detta på olika sätt, blir det lättare att upptäcka stora förändringar i dess normala beteende om du känner din katt väl.

Som visas med Oscar, katten som bodde på ett äldreboende, råkar inlärt beteende meddelar människor om någon som närmar sig döden. Katter har också sina speciella sätt att berätta för oss när något är fel.

Läs också: Förstå din katts fem sinnen

Vanliga frågor

Kan katter känna av när något är fel?

Katter är mycket intelligenta djur och extremt känsliga för förändringar och deras ägares kroppsspråk. Därför, om någon beter sig annorlunda, luktar annorlunda eller till och med låter annorlunda, kommer katter att märka att något är fel.

Bryr katter sig om du gråter?

Katter kommer att märka när du gråter och om de normalt sett är ganska klängiga kan de påverkas av det. Det är dock svårt att säga om katter bryr sig eftersom de har svårt att uttrycka sin oro.

Är katter rädda för döden?

Katter tänker förmodligen inte på döden hela livet, även om de verkar veta när de närmar sig slutet av sina liv. Det finns inga vetenskapliga bevis som visar att de fruktar döden. Som mycket instinktiva djur inser de förmodligen när de saktar ner, men de vet att detta är livets naturliga gång.

Hur vet jag om min katt försöker berätta något för mig?

Om du känner din katt väl bör plötsliga beteendeförändringar vara mycket märkbara och kan betyda att din katt försöker berätta något för dig. Det kan vara att de är mer tillgivna och bullriga eller mer avlägsna och tysta.

Se även  Varför jamar min katt på natten?