Kan katter vara gay?

Två katter sover lugnt bredvid varandra

Idag vill kärleksfulla husdjursföräldrar förstå våra katters unika personligheter, vad som får dem att ticka och varför de gör de udda saker de gör. En aspekt av din katts individuella egenskaper som kan vara svårare att helt förstå är deras sexualitet.

Snabb överblick

01

Tillgivna uttryck mellan katter, såsom ömsesidig skötsel, huvudet stötar och samsovning, är inte sexuella beteenden.

02

Hos katter är parning ett rent instinktivt beteende avsett för reproduktion.

03

Det är teoretiskt möjligt att katter kan vara homosexuella, bisexuella eller identifiera sig på annat sätt. Vi har inga vetenskapliga bevis som stödjer detta.

Med den efterlängtade tonvikten på utbildning, förståelse och acceptans av den mänskliga sexualitetens mångfald är det naturligt att undra om kattsexualiteten är mindre enkel än vi tidigare trott. Kan katter vara homosexuella, bisexuella eller pansexuella? Är det fel att anta att alla katter är heterosexuella? Låt oss ta reda på.

Vad innebär det att vara gay?

Att definiera ”gay” när det kommer till människor är mer komplext än man kan tro. Det finns många olika termer och etiketter som ofta verkar överlappa varandra. Hos människor indikerar homosexualitet inte sexuell attraktion; någon kan vara gay och asexuell. Likaså kan människor som attraheras av samma kön vara pansexuella, bisexuella eller homosexuella. Vissa använder termen gay som en samlingsbeteckning för personer som inte är heterosexuella, medan andra föredrar att termen uteslutande används för homosexuella.

I den här artikeln använder vi termen gay för att betyda sexuellt attraherad av samma kön.

Läs också: Bestäm kön på kattungar: hur bestämmer du kön på din kattunge?

Varför är det så svårt att jämföra människors och katters sexualitet och beteende?

Precis som människor är katter individer. Så det finns nog en viss naturlig mångfald. Problemet med att jämföra kattbeteende med mänskligt beteende är dock att begreppet sexualitet, i mänskliga termer, inte riktigt översätts. Här är några exempel:

1. Klängigt beteende är inte sexuellt

Du kan anta att om en katt kryper ihop sig bredvid en annan katt, slickar honom eller nussar honom med huvudet, så är det för att han är kär. Så om din hankatt är supergosig med en annan hankatt kan du anta att han är homosexuell.

Däremot är uttryck för kattkärlek, såsom ömsesidig skötsel, huvudstötning (allorubbing) och samsovning inte sexuellt beteende. Detta beteende kan dock vara ett tecken på närhet, tillit och vänskap, så det betyder att din katt har byggt ett band med sin kompis.

Läs också: Guide till kattkönsorgan: Vad du behöver veta

2. Beteende som verkar sexuellt kanske inte är det

Två katter myste ihop under en filt med jultema

Hos katter är puckelbeteendet ofta inte sexuellt till sin natur.

Vad sägs om mer uppenbart ”sexuellt beteende” som puckel? Om din katt puckel på en katt eller ett annat djur av samma kön, betyder det att de är homosexuella? Även om du skulle bli förlåten för att anta att puckel är ett sexuellt beteende, finns det faktiskt många anledningar till varför katter puckel andra katter eller föremål. Det är inte bara hankatter heller.

Honkatter och kastrerade hankatter kommer också ibland att puckel. Snarare än att vara rent sexuella, kan katter puckel för att de är upphetsade eller frustrerade, för att hävda dominans, eller helt enkelt av vana.

3. Katter parar sig för att fortplanta sig

Om din katt parar sig med en hane beror det på att hon är brunstig och reproduktionen ligger i hennes instinkter. Det spelar egentligen ingen roll vem hankatten är och hur han ser ut; honkatter har inte en ”typ” som vissa människor!

Det enda kriteriet för sexuella relationer är att hon är brunstig och han är närvarande (och inte kastrerad!). Du kanske blir förvånad över att veta att när säsongen är över, om hon stöter på samma hane som hon parade sig med, är det osannolikt att hon kommer att ge honom tiden på dygnet och kan till och med bli aggressiv.

Eftersom katter inte hyser romantiska känslor eller romantiserar sina sexuella möten på det sätt som människor kan, är det tydligt varför det inte finns mycket information tillgänglig om deras sexuella identitet. I själva verket är flasknosdelfiner den enda arten förutom människor som är kända för att delta i sexuella interaktioner för nöjes skull.

4. Vi kan inte läsa deras tankar

Att starta en konversation med människor om deras sexualitet är ett av sätten att helt förstå dem. Detta är naturligtvis inte ett alternativ för katter. Eftersom du inte kan fråga dem om deras sexuella identitet kan det alltid förbli lite av ett mysterium.

5. Katter bildar olika typer av relationer

Precis som vi har olika relationer med familjemedlemmar, vänner och romantiska partners, är inte alla kattrelationer desamma. Så om du ser din katt dela en söt stund med grannens katt, eller leka fint med en annan rumskamrat, betyder det inte att han är attraherad av honom.

Katter kan knyta an till kullkamrater, nya kattungar, adopterade ”syskon” och även äldre katter. De bildar starka vänskapsband och kärleksfulla band, men detta verkar inte baseras på sexuell attraktion, utan snarare på tillit. De kan bilda livslånga partnerskap med katter som de har ett icke-sexuellt band med, men deras relationer kan också vara övergående.

5. Katter bildar olika typer av relationer

Tre charmiga katter fångade i en ram

En katt kan glömma sin sexpartner strax efter att mötet är över.

Det finns inget som heter exklusivitet i kattvärlden. Bara för att din katt en gång har parat sig med en katt betyder det inte att han är bunden till honom för livet. Det kan verka promiskuöst, men det är bara kattvägen.

Kan katter ha sexualitet?

Katter uppvisar sexuellt beteende, vilket betyder att de måste ha en sexualitet, men det är inte samma sak som mänsklig sexualitet. På ytan verkar det troligt att katter är heterosexuella, eftersom de tenderar att para sig med det motsatta könet för att fortplanta sig. Det är dock inte hela historien.

Kan katter vara homosexuella?

Som med vissa andra djur har katter också uppvisat typiskt sexuellt beteende av samma kön. Men av de skäl som diskuterats ovan är det ganska svårt att korrekt tolka det beteendet. Så även om det är möjligt att katter kan vara homosexuella, bisexuella eller på annat sätt identifiera sig, saknar vi bevis för att vara säkra på båda håll.

Slutgiltiga tankar

Två katter går graciöst bredvid varandra.

Vid det här laget kan vi inte vara säkra på om katter har lika olika sexualiteter som människor.

Våra katter är väldigt viktiga för oss och är riktiga familjemedlemmar. Så det är lätt att förstå varför kattägare ser dem som människor och ibland försöker behandla dem som sådana.

Men för närvarande finns det inte tillräckligt med bevis för att vara säker på om katter kan ha olika sexualiteter som människor. Oavsett din katts sexualitet eller sexuella preferens är det viktigaste att han eller hon är glad och frisk.

Läs också: 10 frågor att ställa innan du adopterar en ny katt

Vanliga frågor

Kan katter och hundar vara homosexuella?

Ett antal studier på djurs sexuella aktivitet har funnit att vissa katter och hundar (och andra djur) är kända för att interagera med medlemmar av samma kön. Vad som dock inte är känt är om detta beteende verkligen är sexuellt till sin natur. Detta beror på att det finns många motiv för kattbeteende som kan verka sexuellt för människor.

Därför fungerar det inte alltid att sätta in djur i mänskliga koncept, och det finns helt enkelt inte tillräckligt med bevis för närvarande för att bevisa djurhomosexualitet.

Varför är min katt homosexuell?

Det är omöjligt att säkert veta om din katt är homosexuell, men det kan vara så. Juryn är ute. Tänk på att kattens beteende skiljer sig mycket från mänskligt beteende och inte kan tolkas på samma sätt.

Varför knullar min kattkatt min andra kattkatt?

Katter kan puckel för att de är frustrerade, upphetsade eller oroliga. Det kan också vara så att de gör det av vana. Det är inte bara hela kattkatter som puckel, katter och kastrerade katter gör det också. Detta beror på att det inte alltid är ett testosterondrivet beteende. Vissa katter puklar varandra, medan andra puckel föremål som kläder, kuddar eller filtar.

Se även  Orsakar din katt relationsproblem? Vad du ska göra om din katt är i mitten