Kan kycklingar bli blöta? Vad ska man göra om de blir blöta

Kycklingar är roliga fåglar och en sak du kanske inte vet om dem är att många hävdar att de aldrig ska bli blöta. Nu är det inte så enkelt, men om du håller kycklingar eller planerar att hålla dem behöver du veta allt du kan om kycklingar och vatten, eftersom det är viktigt för deras långsiktiga välbefinnande och om kycklingar kan bli blöta.

Kycklingar kan naturligtvis bli blöta, men det finns tillfällen då det är farligt för hälsan att bli eller förbli blöt. Kycklingfjädrar är inte vattentäta, men de är vattentäta så de hjälper till att tömma vatten.

Så vi ska undersöka när kycklingar inte ska bli blöta, varför det är dåligt för dem och vad vi kan göra för att förhindra att de blir blöta eller blir blöta när de inte borde.

Gör det ont för kycklingar att bli blöta?

OK, det borde vara uppenbart, men kycklingar löses inte upp i regnet och visst kan de bli blöta utan att drabbas av någon speciell skada. Det skulle vara svårt för någon levande varelse att klara livet om att komma i kontakt med vatten skulle göra livet farligt för dem.

Faktiskt, större delen av året – kycklingar mår bra av att bli blöta och du kommer att upptäcka att när det regnar, istället för att springa iväg för att gömma sig, springer de glatt runt i din trädgård och plockar upp maskar och jagar ner dem. Kycklingar är superpraktiska fåglar och gör hö (eller åtminstone maskpaj) medan solen skiner.

Kycklingar är täckta med ett tjockt lager av fjädrar och medan detta fjädrar är inte vattentäta som till exempel ankor, de är mer än bra nog på det hålla en del av fukten borta från kycklingen när det regnar.

Om en kyckling tror att det regnar så hårt att det kommer att göra honom olycklig, kommer han att fly för att hitta skydd åt sig själv. Om du har gett dem tillträde till gården kommer de förmodligen att gå in där eller gömma sig under en avsats eller plantera någonstans tills det lugnar ner sig.

Detta betyder dock inte att dina kycklingar alltid ska bli blöta och i själva verket är kyla mer än att vattna dina kycklingars verkliga fiende. När temperaturen sjunker under cirka 62 grader Fahrenheit är det ”kallt” för en kyckling. Det är då du inte ska låta dem gå ut i regnet.

Också, man ska inte heller låta unga kycklingar (deras fjädrar har inte utvecklats ännu), sjuka kycklingar (eftersom det gör dem värre) eller silkes (som har fjädrar som inte håller tillbaka vatten alls) stå i regnet.

Vad händer när kycklingar blir kalla och blöta?

Det är dock inte garanterat dina kycklingar kan bli sjuka om de blir kalla och blöta och det finns en viss sjukdom som de sannolikt drar ihop sig under våta förhållanden och det finns några goda skäl till det.

Mögelförorening

Svampsjukdomar är inte så vanliga hos kycklingar, men de är inte heller sällsynta och precis som hos människor finns det flera typer av fientliga svampar som kan växa på kycklingar. Där med svampar som kan växa i en kycklings miljö och släppa ut giftiga sporer som kan orsaka allvarliga problem för dina kycklingar.

Se även  Vilka hundar kommer Jack Russell överens med?

Kycklingar är kända för sina känsliga andningssystem och vilken liten sak som helst kan irritera dem – mögelsporer är särskilt mottagliga för detta. Om du märker att mögel växer i eller runt gården, behandla den så snart som möjligt. Om det fångas tidigt bör detta vara enkelt med en färdig att använda svampdödande medicin och genom att följa instruktionerna på förpackningen.

Kom ihåg att håll dina fåglar borta medan du håller på med gasning och skölj området noggrant först, svampdödande kemikalier är förmodligen inte så hälsosamma för dina kycklingar heller.

Bakteriella och parasitära infektioner

Det råder ingen tvekan om det bakterier gillar att ”svärma och föröka sig i en droppe vatten” (tack vare Jeff Waynes tolkning av War of the Worlds för den linjen) och när det regnar finns det alltid gott om vatten att gå runt.

Den vanligaste sjukdomen som kycklingar möter när det gäller parasitinfektion i fuktiga förhållanden är koccidier som orsakar koccidios. Detta tillstånd kan vara dödligt och kommer snabbt att infektera hela din flock om den inte behandlas omedelbart.

Varningstecken inkluderar smutsiga kycklingar, svag, slö, blek hud och/eller kammar, aptitlöshet och gul skummande eller blodig spillning. Du behöver lite amprolium (varumärket är Corid) för att behandla detta och du tillsätter pulver eller vätska till fågelns vattenförsörjning för att behandla det.

Sedan finns det två förbannelser av att vara en kycklingägare – kvalster och löss. De blir mer aktiva när det regnar, eftersom kycklingar i fuktiga förhållanden inte lätt kan ta ett dammbad och använda dessa bad för att skrapa huden ren från parasiterna.

Värre, de tenderar alla att kurra ihop sig i soffan för värme i kylan, vilket gör det lätt för kvalster och löss att hoppa från fågel till fågel. Vi har en del här om hur man behandlar kvalster och löss med Sevin Dust, den vanligaste insekticiden som är säker att använda på kycklingar.

Nästan alla parasiter gillar att vara runt i fuktiga, fuktiga, våta förhållanden och många av dem uppskattar verkligen chansen att grubbla som en galning i dina kycklingars bajs. Så när det är regnperiod måste du verkligen se till att gården hålls så ren som möjligt.

Det kan också hjälpa för att se till att huset har tillräcklig ventilation och fönster att släppa in solljus, eftersom dessa kan hålla parasiter och svampar på avstånd.

Vad är det för lukt i gården efter regnet?

Utan att vara rolig – den lukten är lukten av ett blött hönshus. Faktum är att det nästan säkert är mögeln som växer i ditt blöta hönshus. Svampar behöver bara två saker innan de bestämmer sig för att sprida sig någonstans och det är: mat och vatten.

Om du ger dessa saker mögel kommer det att blomma. Loftet är fullt av potentiella matkällor för svampar – materialen du gjort den av, strö dina kycklingar sover i, bajset de lämnar efter sig osv.

Du kanske också upptäcker att mögel har något speciellt med att måla. Det beror förmodligen på att de flesta färger har en bas av linolja och detta är väldigt näringsrikt för mögel. Om du vill undvika att ständigt behöva behandla färgen på loftet mot mögel – byt ut din färg mot något helt syntetisktproblemet löst, inget kan leva i den typen av färg.

Se även  Är min råtta för tjock? En guide till rätt vikt och storlek

För att minimera detta problem, när regnet har tagit sig bör du gå in i gården och ta bort skräpet och ersätta det med färskt strö. Detta är mycket viktigt eftersom mögel kan komma in så lätt och dina kycklingar kommer att spendera tid i och runt det, vilket gör det mycket lätt för dem att andas in de frigjorda sporerna och bli sjuka.

Eventuellt skräp ska också tömmas och tas bort som resten av stanken? Det är lukten av ruttnande bajs och bakterierna och parasiter som koloniserar den. Inte särskilt välsmakande, eller hur?

Vad sägs om att kissa? Är de ett problem i coop?

Att kissa i sig är inget stort problem för kycklingar men om löpturen blir helt genomblöt och lerig kan problem uppstå för dina kycklingar. Av tre huvudsakliga skäl:

  • En våtkörning innebär inga dammbad vilket är en inbjudan till löss och kvalster att göra sitt. Om du kan, bör du ge ett tillfälligt dammbad, helst någonstans där det inte kommer att regna – du behöver bara en ordentlig kattlåda fylld till cirka 2 tum med sand på botten och kiselgur på toppen.
  • Pölar är, ur en kycklings perspektiv, ett dricksglas och det är därför de gillar att dricka färskt vatten från det. Problemet här är att vattnet förmodligen inte är färskt och bakterier, svampar och parasiter av olika beskrivningar lever i de pölarna. Man kan tänka sig att detta kan leda till sjukdom.
  • Kycklingar stojar i leran och när de väl har gjort det, vandrar de tillbaka till sin penna och lägger sina våta och leriga fötter i ströet och förflyttar prydligt alla parasiter, etc., som kommit med på resan.

Nu, du kan inte förhindra regnet (såvida du inte är en nordisk gud eller gudinna, vilket du förmodligen inte är) men du kan hjälpa till att förebygga vattenpölar i löpningen. Om du bygger den, försök att bygga den på en svag sluttning så att loppet kan rinna av ordentligt, och bygg det tillräckligt högt så att det inte blir översvämmat.

Du kan också se till att det inte är för skuggigt genom att beskära alla buskar som kan lämna marken för att hålla sig fuktiga och obehagliga istället för att torka ut i solen.

Hur förhindrar du att kycklingar blir blöta?

Du behöver inte göra mycket för att förhindra att dina kycklingar blir obehagligt blöta. Se bara till att det finns gott om skydd i flykten i händelse av en kraftig storm, annars kan din besättning ta sig in och ut ur boxen när de vill.

Kycklingar är kanske inte det smartaste av djur, men de är inte dumma heller och om de känner att det är för blött för dem kommer de omedelbart att söka skydd om det finns ett tillgängligt.

Vad ska man göra om kycklingar blir blöta?

Om en kyckling blir blöt kan man oftast bara låta den torka av sig själv. Det är precis så här kycklingar torkar ut i naturen. Men om det är särskilt kallt och din kyckling är särskilt blöt, kan du alltid hjälpa dem på torkavdelningen.

Först, ta en ren handduk och klappa försiktigt din kyckling torr, du kanske måste hålla tillbaka dem om de tycker att processen är besvärlig eller besvärlig, var inte grov utan var bestämd. Detta är en enkel procedur som inte kommer att skada dem.

Se även  Varför är min hund besatt av mitt hår?

Sedan, om du har tillgång till en hårtork, ställ in den på både lägsta värme och lägsta effekt och föna kycklingen något – nu måste du jobba från huvud till rumpa i fjädrarnas ordning, annars blir nog kycklingen förvirrad.

Om du märker att din kyckling höjer sina vingar mycket under denna process, är det en indikation på att den blir obehagligt varm. Stäng av hårtorken i några minuter och låt fågeln svalna innan du börjar igen.

Till sist, om allt annat misslyckas, om du har en kycklingfast värmelampa, lägg den i en låda med kycklingen och låt kycklingen absorbera värmen. Du kan också låta en kyckling som har lärt sig att sitta still sitta nära en öppen eld, men gör inte detta om den inte kan sitta still, det är att be om problem.

Vad man ska göra för kycklingar i vått väder

OK, så även om du inte riktigt kan påverka vädret, så finns det några saker du kan göra för att göra höns livet enklare och för att lista dem:

  • När ett skyfall har passerat, se till att du öppnar gården och låter dina kycklingar leka utomhus omedelbart (eller åtminstone så fort du märker det). Detta kommer att frigöra coop så att du kan rengöra den.
  • Se alltid till att ventilationen är bra i hönshuset, detta har en uttorkande effekt och gör det mycket svårare för svampar och parasiter att sätta sig.
  • Ta alltid bort och kassera allt smutsigt strö. Det måste vara fullt av svampar och parasiter. Byt sedan ut den.
  • Försök att skapa ett torrt område för ett dammbad. Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är för kycklingar att ta dammbad för att hålla sig fria från yttre parasiter.
  • Rengör huset noggrant och ja, om regnet inte slutar kan du behöva ta tag i några vattentäta och trotsa det.
  • Inspektera dina kycklingar regelbundet för tecken på sjukdom eller angrepp, det spelar verkligen ingen roll hur hårt du arbetar för att hålla dem säkra – ibland blir kycklingar bara sjuka och det är ingens fel. Nyckeln här är att fånga det tidigt och behandla det så snart som möjligt så att det inte orsakar större och mer obehagliga problem senare.
  • Försök att hålla insidan av gården så torr som möjligt eftersom detta hjälper dina kycklingar att bli torra när de kommer ut ur regnet.

Slutsats

Kan kycklingar bli blöta? Medan kycklingar nu är domesticerade, är de i huvudsak vilda djur, så de kan naturligtvis bli blöta – om de inte kunde det, skulle de ha dött ut som art för århundraden sedan. Att de gjorde ett bra jobb bevisar att lite vatten inte dödar en kyckling.

Det betyder dock inte att dina kycklingar ska spendera sina liv med att leka i regnet. Kycklingar är inte lika bra på värmereglering som vi och om de blir blöta på vintern är det väldigt svårt för dem att bli torra och om temperaturen sjunker kan de bli sjuka om de blir blöta. kan dö. Så vi hoppas att du tyckte att vår guide var användbar och vet hur du håller dina kycklingar torra året runt nu.