Kan man bara ha en kyckling? Är min ensamma kyckling

Kycklingägare är i allmänhet samvetsgranna och måna om att se till att deras fåglar lever ett så lyckligt och hälsosamt liv som möjligt. Detta kan leda till lite oro om de bara har en kyckling eftersom det är möjligt för kycklingen att bli ensam eller upprörd.

Kan man bara ha en kyckling? Det beror faktiskt på kycklingen. Det verkar troligt att även om vissa kycklingar blir ensamma och olyckliga, har vissa inget emot att vara ensamma. Om du vill introducera nya kycklingar till din befintliga kyckling måste du följa en anständig process för att integrera dem utan problem.

Blir kycklingar ensamma?

Det är en svår fråga att svara på, för när vi börjar prata om att djur, som höns, har känslor, måste vi erkänna att vi har inget sätt att kommunicera med en kyckling som tillåter oss att exakt bedöma vad eller hur den mår.

Detta leder till snabba anklagelser om antropomorfisering av många i det vetenskapliga samfundet som känner att att försöka avgöra om en kyckling är ”ensam” är att försöka påtvinga en mänsklig känsla på en kyckling som förmodligen inte har några sådana känslor.

Dock, det finns vissa bevis för att det är möjligt för kycklingar att få en känsla som kan vara ”ensamhet”. och att detta kan ha en betydande inverkan på en kycklings beteende.

Kycklingar är sociala varelser

Kycklingar är sociala djur. Vi vet detta eftersom även om de inte är en del av en bondes eller husägares egendom, de hänger i svärmar. Vilda kycklingar är inte ensamma varelser som bara då och då stöter på varandra för att para sig. De bor, leker, badar och sover tillsammans och de gör det för att de väljer det.

Faktiskt, de lägger också gärna sina ägg på samma ställen som varandra och dagis i hönsstil är en gemensam aktivitet
med alla hönor i en flock som tenderar att titta på varandras ägg och ungar.

Detta är också vetenskapligt bevisat hönsmammor och deras kycklingar känner något som liknar rädsla när de skiljs åt.
Deras hjärtslag ökar, deras blodtryck stiger och de skriker högt och klagande åt varandra tills de återförenas.

Det finns en social hackordning

Förlåt för ordleken, men ja, kycklingar har en social hierarki och de har en social status som en del av den hierarkin. De exakta attributen som krävs för att få eller förlora status är förmodligen lika komplexa som de är hos människor (se bara på en gymnasieskolas hackordning), men det råder ingen tvekan om att ordningen existerar.

Se även  Hur leker man med husdjursråttor? 9 roliga spel att spela med din råtta

Titta på en flock när en höna med låg status bestämmer sig för att korsa gränsen baserat på sin status, resten av flocken kommer snabbt att protestera tills han bestämmer sig för att följa deras önskemål.

Så, det är tydligt att kycklingar uppskattar sällskap och får värde från en social ordning runt dem, de upplever också vissa känslor som, baserat på observation utifrån, verkar likna mänskliga känslor.

Anekdotiska bevis tyder på att kycklingar blir ensamma

Så när vi vänder oss till frågan om huruvida kycklingar blir ensamma, lämnar vi antropomorfiseringsargumentet till de som ligger över vår löneskala, eftersom vi inte tycker att det spelar någon roll om ensamhet med kyckling är exakt detsamma som mänsklig ensamhet – Det som spelar roll är om att vara ensam påverkar en kycklings beteende.

Och det gör det. Ägare som har försökt hålla en ensam kyckling säger att kycklingarna snabbt blir deprimerade och tillbakadragnafinns det ett tydligt samband mellan en kycklings lycka och att ha andra kycklingar för sällskap.

Det är också värt att notera mänskligt sällskap verkar inte kompensera för sällskap med sin egen artS. Visst, det kan verka som en trevlig idé att din kyckling tänker på dig som familj, men i verkligheten är det bästa du kan vara en fjäderlös vän som de inte kan prata med (och ja, kycklingar pratar med varandra – i ett mycket, mycket begränsat ordförråd).

Dock, säger Bridget Swain, ”En välskött kyckling kan trivas. För några år sedan hade jag en väldigt beta kyckling som INTE kunde stanna hos besättningen. De hatade henne och skulle göra sitt bästa för att döda henne. Hon var en söt tjej och en bra lekman. Jag separerade henne och satte henne i en liten kycklingtraktor (rullhus) och gjorde henne till ett husdjur. Hon bor fortfarande väldigt lycklig i min sidogård, ensam. Trots att hon är ganska gammal med kycklingmått (5 år) får jag fortfarande ett ägg av henne då och då. Jag bara älskar hennes söta personlighet och glada gråt när hon ser mig.

Se även  Katttassar blir svarta - varför?

Så, det kanske inte är omöjligt att föda upp en kyckling på egen hand – om han redan har visat att han föredrar att vara utan sällskap med sin flock.

Hur många kycklingar ska jag få?

Antalet kycklingar du bör behålla beror på några saker:

  • Den sortens kyckling. Vissa kycklingar gillar stora flockar och andra inte. Vissa kycklingar gillar att blanda med andra raser och andra inte. Du vill helst välja en enda sort, men ibland kan det finnas en bra anledning att mixa och matcha.
  • Kycklingar behöver utrymme inomhus. Förhoppningsvis är ditt mål inte att förvandla din bakgård till en batteribur, utan snarare att utveckla ett organiskt utrymme för dina kycklingar att trivas i och få ägg och sånt ifrån. Om så är fallet vill du se till att det finns utrymme för varje höna att helt breda ut sina vingar plus lite mer utrymme så att om de har interna flockkonflikter (vilket verkligen händer), har de utrymme att slåss mot varandra. . också lite.
  • Även kycklingar behöver utrymme utomhus. Du vill se till att dina kycklingar har plats att springa runt och jaga frön, insekter etc. när de är ute utan att ramla över varandra. De kan vara sociala djur, men de är mer som människor om du tvingar in för många kycklingar på ett litet utrymme – de kommer att slåss och bli väldigt stressade.
  • Kycklingar behöver också utrymme att häcka. En holk ska vara stor och bekväm och inte fler än 3 höns ska dela en holk. Trånga häckningsförhållanden leder nästan garanterat till konflikter inom besättningen.

Så länge det finns tillräckligt med utrymme blir antalet kycklingar du ska behålla en personlig fråga. Hur mycket behöver du och/eller vill ha? Du kan alltid sälja eller ge bort överskottsägg, vi har aldrig träffat någon som inte njutit av ett färskt egenodlat ägg.

Vad händer om jag bara har en kyckling kvar?

Om du bara har en kyckling och den är glad borde detta inte vara ett problem. Dock, om du vill lägga till nya kycklingar i besättningen, gör det försiktigt.

Se även  Decker Rat Terrier vs. Rat Terrier - Fullständig jämförelse

De kan vara sociala varelser, men de kan vara helt onda om de tror att deras territorium invaderas. Kycklingar kan picka ihjäl varandra när de slåss. Så det är viktigt att följa en förnuftig process för att introducera kycklingar till varandra.

Hur man introducerar nya kycklingar i en besättning

OK, så här är processen uppdelad i två steg: före introduktion och efter introduktion.

Innan ni presenterar dem för varandra

Innan kycklingarna träffas måste du:

  • Sätt de nyanlända i karantän. Märkligt nog blir vuxna kycklingar oftare sjuka än unga kycklingar. Man vill alltså förhindra att kycklingarna infekterar den befintliga kycklingen istället för tvärtom. Håll utkik efter eventuella problem och se till att de hanteras på rätt sätt.
  • Ge tillskott och mineraler till nykomlingarna. Du vill se till att varje kyckling har en anständig storlek innan du introducerar dem. Din ursprungliga höna kommer sannolikt att attackera alla fåglar som ser svaga eller underviktiga ut.
  • Låt dem ses i en vecka utan att blandas. Att placera de två paren i pennor bredvid varandra, men där de inte kan gå tillsammans på en vecka minskar verkligen problemen när de träffas.

Inledningen:

När du känner att de är redo är det dags att presentera dem:

  • Ta först bort de nya kycklingarna och lägg sedan till den befintliga kycklingen. Det borde bli lite knuffande eftersom de alla etablerar en ny hackordning, men det borde inte vara så illa.
  • Om det går fel med bråket – ta bort den befintliga kycklingen och försök igen nästa dag och dagen efter och så vidare…de kommer så småningom att vänja sig vid varandra.

Slutsats

Kan man bara ha en kyckling? Ja, vissa kycklingar är ganska nöjda med att leva på egen hand, men som en social ras, många kycklingar är bättre i sällskap. Om du befinner dig med en enda kyckling och behöver introducera fler, följ en noggrann process för att se till att du inte orsakar kycklingen något obehag, annars kommer de att överföra sjukdomar till din befintliga kyckling.

Här är några av mina favoritprodukter för kycklingar och deras gård: