Kan man träna en kanin att använda kattlådan (potträning)?

Ingenting är lättare än potträning av en kastrerad eller kastrerad kanin. (Vi kommer att kommentera toalettträning reproduktivt intakta kaniner senare i denna artikel.)

Faktum är att kastrerade och kastrerade kaniner är hustränade.

Du behöver förmodligen inte lägga mycket tid på att prata om några av deras toalettträningsvanor.

Kaniner äter och bajsar på samma ställe

Kaniner bajsar inte bara i sin kattlåda. De äter också i sin kattlåda.

Höet du lägger över det absorberande papperet i din kanins kattlåda utgör en stor del av din kanins kost.

Att förse din kanin med en behållare att äta och bajsa i kommer att lösa många av dina dagliga rengöringsproblem. Kaniner äter sin egen bajs, hö, mjuka pellets, äter dem och fortsätter att äta hö.

Din kanin har inget emot att äta hö som har bajs på sig (även om han föredrar att äta de mjuka pelletsen direkt från sin egen anus).

Din kanin föredrar faktiskt att äta hö med mjuk bajs på. Näring har lagts till den mjuka bajsen.

Du behöver inte träna din kanin för att äta sin egen bajs.

Du behöver bara ge honom en plats där han kan bajsa och som du kan rengöra lätt. Låt oss nu se hur man gör det.

Hur pottränar man en kanin?

Låt oss nu titta på de saker du kan göra för att lära en kanin att använda en kattlåda.

Köp träningsboxarna till din kanin

Det första du behöver göra för att potträna din kanin är att sätta upp träningslådorna.

Det finns inget som heter en dum kanin, men det är också sant att det inte finns något som heter en kanin som kan läsa en skylt som säger ”Bajs här.”

För att lära en ung kanin att bajsa i en låda behöver du initialt två eller tre lådor. På så sätt, när han känner lusten, kommer han att vara på en acceptabel plats.

Medan din kanin väljer en favoritplats att bajsa och kissa på, kan du dra dig ur de andra lådorna.

Kaniner klarar sig bra med öppna kattlådor.

De bajsar eller kissar inte under en filt. Kaniner kan använda samma typer av kattlådor som din katt, även om du aldrig ska försöka potträna med en återvunnen kattlåda.

Oavsett hur ofta du skrubbar, kommer din katts lukt att ligga kvar i kattlådan och skrämma din kanin.

Köp alltid den största och djupaste lådan som får plats i det tillgängliga utrymmet.

Du vill att din kanin ska kunna sträcka ut sig och knapra på hö medan den kissar och bajsar i lådan, och du vill ha tillräckligt med hö så att din kanin inte får urin eller mjuk bajs på pälsen.

Se även  Sängkläder för kaniner: är det ens nödvändigt?

Din kanin är mer gosig utan gul päls eller bajs som hänger i öronen. Men genom att hålla urin och avföring borta från huden förebygger du också brännskador och infektioner.

Fyll din kanins kattlåda från botten till toppen

Eftersom kattlådan är där din kanin behöver både kissa och bajsa, är det första du behöver göra att lägga absorberande papper i botten för att suga upp urin.

Använd aldrig kattsand för att fodra botten av din kanins kattlåda. Damm frigörs, vilket får din kanin att nysa, väsnas och hosta.

Använd inte heller doftbark som tall eller ceder, eftersom deras eteriska oljor är giftiga för kaniner, särskilt de under sex månaders ålder, och kan orsaka plötslig leversvikt.

Använd istället oparfymerat absorberande papper som Care-Fresh eller aspspån, som inte innehåller giftiga eteriska oljor. Du kan hitta dessa produkter i din lokala djuraffär eller online. Om du behöver skära ner kan du använda lövkaminspellets (används för uppvärmning), som finns i foder- och lantbruksbutiker.

När du pottränar en ung kanin behöver du bara ca 1/4 tum av absorberande material längst ner i kattlådan. Vuxna kaniner behöver ca 12 mm.

Nästa sak du bör överväga att placera i din kanins kattlåda är något slags galler för att hindra honom från att gå i sin egen urin. Gallret är inte till för att hindra din kanin från att äta upp det absorberande lagret i botten av kattlådan. Detta kommer att hända då och då, och du kommer att vara säker på att allt du lägger i lådan är giftfritt och ätbart för kaniner.

Men ett rutnät över det absorberande lagret men under höet du lägger ovanpå kommer att hålla din kanin renare och mer gosig.

Att välja hö till din kanins kattlåda

Nästa steg i att sätta upp din kanins kattlåda är viktigt av två anledningar.

Din kanin äter höet du använder för att fylla kattlådan.

Och ett av sätten du kommer att njuta av din kanin är genom att se honom glad äta hö i kattlådan. Så du vill välja hö som är rent, luktfritt, behagligt att titta på och näringsrikt för din kanin.

De bästa typerna av hö för kaniner är fruktträdgårdsgräs, timoteegräs, brommagräs (Bermudagräs) och havrehö. Kom ihåg att hur kaniner får sin näring från hö är genom att låta de probiotiska bakterierna i tjocktarmen bryta ner det. Det som gör en typ av hö bra för din kanin är inte mängden protein den innehåller, till exempel alfalfahö med högt proteininnehåll, utan hur bra din kanin kan smälta det.

Se även  Dina första 24 timmar med en ny husdjurskanin

Det hö som är bra för hästar och kor kan vara mindre än idealiskt för kaniner.

Ge aldrig din kanin gräsklipp, speciellt om du använder gräsmattekemikalier. Du kan köpa höbalar i din lokala foderbutik eller jordbruksförsörjningscenter, eller så kan du beställa dem online.

Låt oss nu komma till den enkla delen.

Övertyga din kanin att använda kattlådan

Det finns inget lättare än att lära din kanin att använda sin kattlåda. Fyll den med färskt hö. Din kanin kommer att räkna ut allt annat.

Såvida inte, som vi nämnde tidigare, din kanin inte har kastrerats eller kastrerats. Kaniner som lämnas reproduktivt intakta reproducerar sig som, ja, kaniner. Kaninhonor som inte har steriliserats kommer instinktivt att bygga bon i höet. De kommer att ha sina kattungar (kaninungar) i kattlådan, och du kommer inte att kunna byta den för att hålla den ren.

Och kaninhanar som inte kastreras tenderar att ”gå” vart och när de vill.

Kaniner som kan föröka sig fritt blir inga bra huskaniner. De behöver ett större utrymme som inte luktar eller blir förorenat utanför i en skyddad bakgård.

Fler tips om hur du hanterar din kanins kattlåda

 • Kaniner behöver färskt hö och färskt absorberande foder varje dag. Om du har en kanin som är mindre än ett halvår gammal kanske det inte är några problem att byta hö och foder varannan dag.
 • Mögel är giftigt. Mata aldrig kaniner som är täckta av svart eller vit mögel.
 • Desinficera din kanins kattlåda varje gång du byter den, men använd inte hushållsrengöringsmedel. En 50-50 blandning av vinäger och vatten är det enda rengörings- eller desinfektionsmedlet du bör använda på din kanins kattlåda.
 • Kaniner som har svårt att hoppa behöver en kattlåda med ena sidan något lägre än den andra. På så sätt kan de kliva in istället för att hoppa in.
 • Att bajsa och kissa utanför boxen kan vara ett sätt för din kanin att låta dig veta att han är arg på dig. Försök att klappa mer och ge mer uppmärksamhet. Bestraffa inte kaniner. De förstår inte straffet. Klappa dem på huvudet för att lugna dem så att de kan ta det lugnt i sin lekhage.

Viktigt att veta: kaniner äter sin egen bajs

Anledningen till att det är så lätt att hysa kastrerade och kastrerade kaniner är att de äter sin egen bajs.

Se även  Kan kaniner klättra i träd?

Nåväl, åtminstone lite av deras eget bajs.

Kaniner gör två typer av avföring. Den första passagen av mat genom deras matsmältningskanal producerar mjuk, mörk avföring som kallas cecotropes.

När en kanin äter gräs, grönsaker eller andra växter åker den tuggade maten ner i halsen till matstrupen och från matstrupen till magsäcken.

Under påverkan av magsyra förvandlar musklerna runt magen de tuggade växterna till ett slags gröt.

Nästa stopp för smält mat är kaninens tunntarm.

Tunntarmen absorberar de få vitaminer, mineraler och aminosyror som frigörs i magen. Den delvis smälta maten kommer sedan in i kaninens tjocktarm, även kallad tjocktarmen.

I tjocktarmen får kaninens matsmältningsprocess viss hjälp av probiotiska bakterier. Du kanske vet att Lactobacillus-bakterier hjälper människor att smälta sin mat.

Hos kaniner bryter en icke-patogen form av Streptococcus ner fibrerna i växter till fettsyror.

Probiotiska bakterier hos kaniner frigör smörsyra, samma fettsyra som människor får av att äta smör.

Probiotiska bakterier omvandlar växtfibrer till en helt annan form, men tjocktarmen tar inte upp dessa näringsämnen.

Tjocktarmen absorberar huvudsakligen vatten. En kanin ”bakar omvänd” för att skicka fermenterad växtmat till ett speciellt segment i tunntarmen för absorption av de näringsämnen som bakterierna frigör.

Men det finns fortfarande mer matvärde i de delvis smälta växterna.

Kaninens matsmältningsorgan avger först en typ av mjukare, vattnig bajs, och kaninen äter dessa pellets direkt från anus.

Lyckligtvis för mänskliga känslor gör kaniner detta vanligtvis på natten.

Sedan passerar bajs-pelletsen genom mag-tarmkanalen en gång till, extraherar ännu mer näringsämnen och kommer så småningom ut som hårda, svarta pellets – vanligtvis under dagen – som har gett allt protein och fett du inte skulle få i dig. Jag tror att de till och med förekommer i gröna växter.

Varför behöver kaninägare förstå denna process?

Det enkla faktum är att kaniner kan svälta om de inte äter sin egen bajs. Att äta bajs är viktigt för kaninernas näring.

För att göra denna process enklare, ställ in din kanins kattlåda. Men det finns en sak till du behöver veta om kaniner och bajs.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Hur lär man en kanin att gå på en sele?
 • Hur kommunicerar kaniner? Några ledtrådar att leta efter!
 • Varför går min kanin ner i vikt?
 • Varför gör min kanin konstiga ljud?
 • Kan du adoptera en vild kanin?
 • Behöver tamkaniner vaccineras?
 • 10 tips för att förhindra att en kaninbur luktar