Kan man träna grisar?

Nya grisägare frågar ofta om deras husdjur kan tränas.

Kan man träna grisar? Precis som hundar kan grisar lätt tränas för att lära sig några coola knep. De kan lära sig allt från att snurra eller reagera när deras namn ropas till att etablera en regelbunden daglig rutin.

Grisar är naturligt smarta, nyfikna och vänliga. Detta gör dem lätta att träna.

Helst bör gristräning börja så snart ditt husdjur fortfarande är en smågris. Medan vuxna grisar fortfarande kan lära sig några knep, kommer de då med största sannolikhet ha etablerade rutiner som är svåra att bryta.

Det är också intressant att veta att grisar ibland kan vara ännu smartare än hundar hävdade av exotiska specialisten Dr Laurie Hess. Så om du någon gång har arbetat med hundträning, eller åtminstone har en uppfattning om vad det kräver, kan du få en klar uppfattning om vad gristräning innebär.

Färdigheter och tricks du kan lära din gris

Här är bara några av de grundläggande färdigheter och knep du kan lära din gris:

 • Lär dig deras namn
 • Att sitta
 • Stanna kvar
 • Vrid eller vrid
 • Dansa
 • Använd en kattlåda
 • Bär koppel och sele
 • Sluta när de säger ordet ”Nej!” att höra till. eller se en signal relaterad till det

Medan knep som att snurra kan vara väldigt underhållande, lär andra färdigheter som att sitta, stanna eller bära koppel dem disciplin. Det gör det enklare för dig och andra människor (veterinärer, frisörer etc.) att enkelt hantera grisen när det behövs. Du kan till och med lära din gris små handlingar som att lyfta hoven för att göra trimningen lättare senare.

Kom ihåg att grisar kan vara ganska envisa. Om de ser att något inte intresserar dem, kommer inget incitament att tvinga dem att resa sig och göra det.

Därför är det också viktigt att lägga stor vikt vid sin träning. Visa ditt husdjur att det inte bara är intressant, utan också givande.

Se även  Bor med en minigris

Verktyg du kan använda när du tränar din gris

Här är de olika verktyg du kan använda för att göra din träning mer effektiv:

 • Belöningar

Belöningar har alltid varit ett effektivt träningsverktyg och att använda dem i grisutveckling är inte annorlunda.

Belöningar uppmuntrar till repetitivt beteende. I grund och botten säger det till grisen att om han gör något rätt kommer han att få en belöning.

Detta är särskilt viktigt om du försöker potträna din gris. Du vill ha en regelbunden rutin – det är därför du behöver något som förvandlar en enda handling till en pågående vana.

Mat är alltid en stor belöning, men du måste se till att hålla portionerna små. Kom ihåg att din gris också behöver ha en specifik diet som håller den frisk, och dessa extra belöningar kan komma i vägen för det.

En liten bit morot eller till och med några Cheerios kan räcka långt.

Grisar kan också ses som känslomässiga varelser på ett sätt. De känns till och med lätt uppfyllda när du klappar eller berömmer dem. Även att klia sig runt öronen kan ses som en belöning.

Det betyder att du inte nödvändigtvis behöver mata dem efter ett klick, vilket kan vara praktiskt om din gris går på en viss diet. En visa av tillgivenhet kan räcka långt.

Hur vet du när du ska ge en matbelöning eller en icke-matbelöning?

Helst ges matbelöningar när man introducerar ett nytt trick. När din gris får kläm på handlingen eller beteendet kan du börja ge färre matbelöningar och mer beröm eller tillgivenhet.

 • Clicker

En hundträningsklicker (eller liknande) är till hjälp för att förstärka positiva beteenden.

Det är enkelt att använda detta verktyg. Om ditt husdjur visar positivt beteende eller framgångsrikt slutför en åtgärd, klicka för att markera den specifika åtgärden. Efter klicket kan du följa upp det med en godbit eller en belöning för att ytterligare förstärka beteendet.

 • Leksaker
Se även  Fläsk skål idéer

Leksaker är en stor hjälp om du vill hindra din gris från att göra en röra eller förstöra din trädgård. [You can check some out on our recommended gear page]

Grisar är naturliga födosökare, så de älskar bara att gräva. Det kan betyda förstörda golv (om du håller ditt husdjur inomhus) eller uppryckta växter (om du släpper dem utanför).

Prova att skapa en barnpool fylld med allt från papperspåsar och filtar till leksaker och stenar. Detta gör att de kan utforska och söka föda utan att vara destruktiva.

Du kan också kolla in matpussel, ett verktyg som används av många djurägare för att stimulera mental aktivitet inte bara hos grisar utan även hos andra husdjur som hundar och katter.

Se bara till att leksaken du låter din gris leka med är större än munnen. Detta tar bort all risk för kvävning.

 • Ord

Språket spelar en stor roll i gris träning. Att använda kommandoord eller relatera ett ord till ett specifikt objekt kan hjälpa dig att träna din gris effektivt.

Till exempel kan ordet ”säng” relateras till sömn. Om du använder ordet upprepade gånger när du tränar din gris att sova vid en viss tidpunkt, kan din gris konditioneras för att så småningom utföra handlingen bara genom att säga ordet.

Fördelar med att träna din gris

Att träna din gris kan ge stora belöningar inte bara till din gris, utan även till dig.

 • Ger mental stimulans.

Grisar uppskattar mental stimulans. Detta är en bra anledning till varför det är en bra idé att börja träna din gris om du inte redan har gjort det.

Se även  Idisslar grisar?

Att träna din gris ger dem ett utlopp där de kan förvandla sitt naturliga beteende till underhållande (och potentiellt produktivt) resultat. Faktum är att detta inte bara kan göra en gris liv enklare och mer tillfredsställande, det kan göra samma sak för dig, ägaren.

 • Förhindrar eventuella skador.

När grisar blir uttråkade kan de bli ganska destruktiva. De kan göra en enorm röra i ditt hus eller riva igenom allt som finns i sikte.

De är också naturliga födosökare, som tidigare nämnts. Det betyder att om de inte får något annat alternativ, KOMMER de att söka föda och förstöra trädgården du skötte.

Genom att ge dem ordentlig träning kan du styra om deras aggression till något annat.

 • Skapar en bra rutin.

Visste du att grisar trivs med rutin? Detta är inte bara goda nyheter för din gris utveckling, utan också för att upprätthålla din egen livsstil.

Eftersom träningsscheman måste hållas konsekventa, betyder det att du inte behöver kämpa för att omorganisera ditt liv eller göra spontana rutinförändringar.

Träning bör ske vid samma tidpunkt varje dag, vid en tidpunkt då din gris är mest fokuserad. Gör det inte före en måltid, eftersom grisen kan vara för hungrig för att vara uppmärksam.

Att träna precis innan de går och lägger sig är perfekt eftersom det ger dem den fysiska och mentala träning de behöver för en god natts sömn.

Relaterade frågor

Hur smarta är grisar?

Grisar är bland de mest intelligenta djuren i världen. Faktum är att de är lika smarta som ett 3-årigt barn och mycket smartare än hundar. De har också bra långtidsminne.

Kan grisar pottränas?

Grisar kan pottränas. Faktum är att de ibland kan hustränas snabbare än hundar, beroende på vilken typ av belöning du ger och vilka rutiner du etablerar.