Kan Tilapia göra dig sjuk?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Idag har många stormarknader varor som kommer från länder runt om i världen. Pris och smak är dock inte längre de enda kriterierna många tar i beaktande när de köper mat idag. Konsumenternas tankesätt förändras gradvis till att inkludera sådana överväganden som livsmedelskällan, försörjningskedjan och andra komponenter som avsevärt kan påverka en persons hälsa. Med nyheterna om livsmedelsburna salmonellautbrott blir allt vanligare, många människor börjar ta en andra titt på sin fisk och undrar om den fortfarande är säker att äta. En vanlig fråga som folk ställer är kan tilapia göra dig sjuk?

Det är alltid möjligt att äta tilapia kan få en person att drabbas av en livsmedelsburen sjukdom och bli sjuk. Enligt Centers for Disease Control, var fisk ansvarig för 24 % av utbrotten av livsmedelsburna sjukdomar under år 2013. Dessutom rapporterades 33 sjukdomar och 6 sjukhusinläggningar i samband med att äta tilapia i 6 delstater samma år. Korskontaminering från tillverkare och odlare är en vanlig källa till tilapia-relaterade patogener. I den här artikeln kommer vi att undersöka försörjningskedjan för kommersiell tilapia och identifiera de vanligaste orsakerna till att äta tilapia kan göra någon sjuk.

Oro över tilapiauppfödningsmetoder

Oro över tilapiauppfödningsmetoder

Idag odlar odlare runt om i världen tilapia för att generera vinst eller för att föda sina familjer. Eftersom fiskarna är motståndskraftiga kan de stå emot en mängd olika vattenförhållanden. Denna faktor är en av anledningarna till att tilapia är idealisk för avel, bortsett från deras snabba tillväxt, överkomliga priser och kvalitetskött. Men det finns för närvarande farhågor om huruvida fisken är säker att konsumera.

Se även  Kan Tilapia leva med koi?

Naturligtvis kommer reglerna för att odla tilapia variera beroende på plats eller lokala lagar. För närvarande är Kina ledande kommersiell producent av dessa arter. Landet producerar 1,6 miljoner ton tilapia årligen. De levererar en stor majoritet av fisken till USA. Ändå finns det många farhågor om de avelsmetoder som antagits av Kina. Nedan är en lista över några av dessa rapporterade problem:

Tilapia kan bära potentiellt farliga kemikalier

En amerikansk FDA-rapport fann att 187 transporter av tilapia från Kina avvisades mellan 2007 och 2012. Enligt rapporten uppfyllde fisken inte säkerhetsföreskrifterna eftersom de var kontaminerade med potentiellt giftiga kemikalier, inklusive farliga tillsatser och spår av veterinärmedicinska läkemedel.

En annan organisation, Monterey Bay Aquarium’s Seafood Watch, citerade också att flera kemikalier som orsakar negativa effekter och orsakar cancer fortfarande används av kinesiska tilapiabönder trots att de varit förbjudna i flera år.

Tilapia matades med boskapsavföring

I en annan rapport uppger amerikanska FDA att det är vanligt att tilapiauppfödare i regionen matar sin fiskavföring. Anledningen till denna metod är att minska produktionskostnaderna. Däremot kan animaliskt avfall potentiellt innehålla salmonellabakterier, vilket kan leda till vattenföroreningar och livsmedelsburna problem.

Kan Tilapia göra dig sjuk?

När du väljer fisk att äta, kom ihåg att du alltid bör överväga fisk som kommer från hållbara leverantörer. Dessa leverantörer tillhandahåller i allmänhet foder av hög kvalitet, en säker och ren miljö för sin produkt och föder upp fisk i gott skick. Och när fisk föds upp i en hälsosam miljö är den i allmänhet säkrare att konsumera.

Några av de länder som har hållbara leverantörer av tilapia inkluderar uppfödare från Kanada, Ecuador, Nederländerna och USA. Betrakta landet som en ohållbar leverantör av fisken eftersom frågor cirkulerar kring Kinas odlingsmetoder. Och för att undvika sjukdom är det bäst att undvika ohållbara leverantörer eftersom deras tilapia är mer benägna att göra dig sjuk.

Se även  Tilapia till vattentank förhållande (för att uppnå maximala resultat)

Belöningar från att äta Tilapia

Nyheten om tilapia är dock inte så dålig, och det finns en anledning till att det är en av de mest populära fiskarterna i världen. Enligt US Food and Drug Administration (US FDA), att lägga till fisk i en näringsdiet är viktigt för alla, särskilt gravida kvinnor och barn. En portion på 100 gram eller 3,5 uns av denna tilapia ger dig följande näringsämnen:

  • Fett: 3 gram
  • Protein: 26 gram
  • Kalorier: 128
  • Vitamin B12: 31 % av det rekommenderade dagliga intaget
  • Niacin: 24% av det rekommenderade dagliga intaget
  • Kalium: 20 % av den rekommenderade dagliga mängden
  • Fosfor: 20 % av det rekommenderade dagliga intaget

Som visas ovan är tilapia låg i fett och en bra proteinkälla. I allmänhet är fisk ett näringsrikt sätt att få i sig protein jämfört med att äta rött kött eller processad mat. Tilapia, i synnerhet, har ett lägre kalori- och natriuminnehåll än annat förpackat kött.

Slutsats

Människor har redan lärt känna fördelarna med att konsumera fisk. Och tilapia, som har tagit platsen för en av världens bästa vattenbruksprodukter, växer i popularitet eftersom de är mycket näringsrika och ger en mild smak. Men med växande oro för vissa avelsmetoder, diskuterar människor nu om dessa fiskar verkligen är säkra att konsumera.

Kom ihåg att när du köper tilapia, välj alltid de från hållbara leverantörer. Dessa leverantörer ser till att de tillhandahåller fisk som är säker att äta och i gott skick. Överväg att undvika ohållbara leverantörer med kontroversiella avelsmetoder och eventuellt leverera tilapia som kan göra dig sjuk. Om du är intresserad av att odla dessa stammar, Klicka här.

Se även  Bluegill vs Sunfish - Vad är skillnaden?