Kan Tilapia leva med koi?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Belöningarna av aquaponics går utöver att producera hållbart odlad fisk och grönsaker med ett minimalt koldioxidavtryck. Aquaponics ger också utövare möjlighet att experimentera med olika tekniker för att uppnå optimala resultat i sin trädgård, inklusive att blanda olika typer av fisk. Med tanke på att Tilapia är en av de härdigaste fiskarna som populärt odlas i akvaponiksystem, är det inte ovanligt att utövare blandar dem med andra arter, såsom koi. Men kan Tilapia leva i samma akvarium som koi? Kommer det att bli problem att blanda arterna?

Ja, Tilapia går bra med Koi; Men i likhet med kombinationen av Tilapia och Bass, kommer uppfödare att behöva fysiskt separera mindre arter från de mogna arterna för att förhindra dem från att livnära sig på de yngre fiskarna. Att använda en flytande eller nätbur som isolerar de små fiskarna från de större är ett sätt att avskräcka predation.

I den här artikeln kommer vi att lyfta fram fördelarna med att föda upp tilapia och koi tillsammans och lära oss de nödvändiga kriterierna när du tar hand om båda fiskarna.

Fördelar med att odla tilapia och koi

Det är faktiskt två av de vanligaste odlade fiskarna inom aquaponics Tilapia och Koi. Dessa sötvattensfiskar har båda väsentliga egenskaper som gör dem till ett praktiskt alternativ för trädgårdsmästare. Medan Tilapia är en välkänd ätbar fisk med en behaglig smak, är Koi å ena sidan en prydnadsart. Låt oss titta på några av fördelarna med att föda upp dessa fiskar.

Se även  Äter Tilapia basägg?

Tilapia

Tilapia är en allätande fisk som livnär sig på djur och växter. Medan andra erbjuder alternativ mat för Tilapia, kan det faktum att denna fisk kan livnära sig på en mängd olika vattenlevande växter och djur göra din budget lättare. De är också ekonomiskt prissatta, vilket är lämpligt för nybörjare med begränsade resurser. Dessutom är Tilapia motståndskraftiga fiskar som kan tolerera förändringar i vattenkvalitet, sjukdomsframkallande organismer och har snabba tillväxthastigheter.

Koi

På samma sätt är koi allätande arter som är otroligt anpassningsbara till sin miljö. De kan vara oätliga prydnadsfiskar; dock kan uppfödare dra nytta av att sälja fisken till koisamlare, lokala butiker eller andra trädgårdsmästare. Liksom Tilapia är koi inte kräsen. Faktum är att denna fisk är känd som en av de bästa algätare. Bortsett från detta är koi stora kandidater för aquaponics trädgårdar eftersom de tål en mängd olika vattenförhållanden.

Ta hand om Tilapia och Koi

Ta hand om Tilapia och Koi

Här är riktlinjer du kan tillämpa när du odlar Tilapia och Koi:

Fisk Ätlig Vuxen storlek Tillväxtprocent Vattentemperatur Diet preferens
Tilapia Ja 1 till 4 lbs. 7 månader till 3 år. 75°F till 90°F Allätare
Koi Nej 20 lbs. 3 år 59°F till 77°F Allätare

Många odlare har redan experimenterat med att odla en polykultur av fisk i sina trädgårdar. Akvaponikindustrin saknar dock fortfarande publicerade studier om denna fråga. För att tydligt förstå kombinationen av tilapia och koi-lämplighet kommer vi att granska några av de specifika kraven för dessa arter och avgöra om de kommer att överleva i samma livsmiljö.

Vattentemperatur

Som visas i tabellen ovan är både Tilapia och Koi tåliga fiskar som tål en mängd olika vattenförhållanden. Tänk dock på att Kois immunförsvar kan försämras vid 50°F. För Tilapia beror den nödvändiga vattentemperaturen på den valda sorten; dock varierar det vanligtvis mellan 75°F och 90°F.

Se även  Koi-tankar (varför det är viktigt att isolera din koi)

Dietpreferenser

Även om koi är oätlig fisk, har båda arterna liknande kostpreferenser. Dom är allätare, så att de kan samexistera relativt väl. Återigen, eftersom allätare också livnär sig på andra djur, kommer uppfödare att behöva separera de mindre fiskarna från de vuxna fiskarna för att undvika byte. Både Tilapia och Koi kan också livnära sig på fiskpellets och flingor, vilket gör deras kombination idealisk.

pH-nivåer

När det kommer till pH-intervallet är den idealiska nivån för Koi 7,5. Fisken tål ett pH-värde på 7. Men om detta sjunker till det sura intervallet kan Koi drabbas av stress. Under tiden beror pH-intervallet för Tilapia på sorten du kommer att odla. Till exempel trivs Moçambique Tilapia vid pH-värden mellan 5 och 9.

DAGENS FRÅGA

AMAZON LÄNKAR

Har du ett bra pH?

löst syre

De flesta fiskar trivs vanligtvis på 4-5 mg/liter löst syre. Men för att säkerställa optimal tillväxt för din koi, överväg att behålla 6 till 7 mg/liter löst syre. Sorten Mocambique Tilapia tål för övrigt en låg halt av löst syre på 2 mg/liter.

Akvarium

När du väljer storleken på ditt akvarium bör uppfödare överväga den mogna storleken och tillväxthastigheten för fisken de tänker föda upp. Medan de flesta trädgårdsmästare börjar med en 500 gallon tank, kommer detta också att bero på hur många fiskhållare de vill börja med och deras planteringsbäddsstorlek. Men med den vuxna storleken på Koi, överväg att köpa ett 1 000-liters akvarium.

DAGENS FRÅGA

AMAZON LÄNKAR

Har du tankar?

Risker för tilapia som lever med koi

Det finns fall där Tilapia och Koi helt enkelt inte spelar bra tillsammans i samma akvarium. Vanligtvis handlar det om en stor skillnad i storleken på fisken. Nedan är en video som visar några av riskerna med att hysa dessa två raser i samma tank.

Slutsats: Kan Tilapia leva med koi?

Med tanke på ovanstående punkter kan vi definitivt dra slutsatsen att Tilapia kan leva med Koi. Baserat på deras specifika parametrar kommer trädgårdsmästare inte att ha några problem med att kombinera de två arterna i en tank. Deras individuella krav är gynnsamma för varandra.

Tänk också på att du måste planera i förväg innan du köper någon fisk. Observera att vissa fiskar kanske inte är tillgängliga på alla platser. Jordbrukare bör också kontrollera lokal policy för att säkerställa att de fiskarter som odlas i systemet är lagliga i deras område.

Om du vill upptäcka andra exceptionella fiskar att äta, Klicka här. Eller om du vill kolla in andra idealiska stammar att odla i din trädgård, läs mer om bästa aquaponics räkor.

Var kan man köpa levande fisk

DAGENS FRÅGA

AMAZON LÄNKAR

Har du fisk?