Kan tilapia och bas leva tillsammans?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Genom historien har både lantbrukare och trädgårdsmästare fångat många innovativa lösningar när det kommer till att föda upp olika fiskarter genom aquaponics. Medan vissa oberoende trädgårdsmästare kanske bara odlar en art av fisk i sin installation, kan kommersiella odlare å andra sidan dra nytta av att odla en polykultur av fisk genom att potentiellt skörda mer mat, öka vinsten och generera mer näringsämnen för grödor. Som ett resultat kommer du att hitta de flesta aquaponicsbönder som skördar flera fiskarter i en tank. Med Tilapia och Bass, två vanliga fiskar som används inom akvaponik, undrar många utövare: ”Kan Tilapia och Bass leva tillsammans?”

Men svaret på denna fråga kan vara att på grund av matvanorna hos båda fiskarna måste uppfödare separera dem efter storlek. Om en bonde vill ha alla arter säkert i en tank, är det korrekta tillvägagångssättet att hålla de mindre arterna i en flytande bur för att förhindra att den vuxna fisken äter dem. Även om det finns experiment med att odla Tilapia i en blandad miljö med andra arter som grouper, räkormjölkfisk och till och med rödklohummer finns det ingen avgörande forskning om kombinationen av Tilapia och Bas. Därför, för att förstå livsdugligheten för denna tandem, måste vi identifiera specifikationerna för båda arterna.

I den här artikeln kommer vi att täcka de väsentliga övervägandena i akvaponikfiskodling, de specifika kraven för tilapia och abborreodling, och svara på frågan ”kan tilapia och abborre leva tillsammans?”

Växande överväganden för Aquaponics fiskuppfödning

Växande överväganden för Aquaponics fiskuppfödning

I allmänhet är fiskar ryggradsdjur som vanligtvis är kallblodiga. Detta innebär att deras kroppstemperatur skiftar baserat på vattentemperaturen i omgivningen. Nästan alla dessa arter har laterala linjer, vilket gör att de kan känna av fluktuationer i vattentemperaturen. Dessutom har fiskar anmärkningsvärt utvecklade organ som gör att de kan smaka, känna, lukta och se.

Se även  Äter Tilapia minnows?

Du kommer att se att deras hud skyddas av skyddande fjäll. Intressant nog leker nästan all fisk ägg. Gilla det växta aquaponics, finns det flera faktorer att ta hänsyn till när du väljer en lämplig fisk att föda upp i din installation. Här är några kriterier att tänka på när du väljer din aquaponicsfisk:

Akvarium

Akvariet är en viktig del av alla akvaponiska installationer. När det kommer till utgifter så står akvariet faktiskt för 20 % av systemkostnaderna. Dessutom måste bönderna välja sin behållare noggrant, eftersom det är här fisken ska växa och föröka sig. Några av aspekterna att överväga är tankstorlek, form, material och färg.

DAGENS FRÅGA

AMAZON LÄNKAR

Har du tankar?

löst syre

Bakterier som lever i systemet kräver tillräckligt med löst syre för att upprätthålla produktiviteten. För optimal tillväxthastighet, överväg att behålla 4-5 mg/liter löst syre. Om syrehalten sjunker under denna siffra, nitrifikation kommer att minska, och vissa andra organismer kanske kan växa, vilket kan skada ditt system.

Temperatur

Odlare måste observera den korrekta vattentemperaturen som deras fiskar kräver. Varje fisk har ett specifikt optimalt temperaturkrav. Att hålla rätt nivåer säkerställer snabb tillväxt och effektiva förhållanden och förhindrar chansen att fisksjukdomar.

I allmänhet föredrar kallvattenfiskar temperaturer på 10°C till 18°C, och tropiska fiskar trivs i 22°C till 32°C. Det är bekvämare att odla sorter som är vana vid dina lokala klimatförhållanden. Att observera värmeisolering och använda utrustning som t.ex vattenkokare och kylare säkerställer balanserade temperaturvärden.

Solljus

En idealisk plats att sätta din fisk på är en plats med tillräcklig skugga och indirekt solljus. Att säkerställa tillräckligt med solljus hjälper till att förhindra algtillväxt och stress hos fiskar. Dessutom kommer att placera tankar i totalt mörker att fiskar blir oroliga och rädda när de omedelbart utsätts för ljus.

Diet preferens

Innan du väljer rätt fisk för ditt system bör du också överväga deras näringsbehov. Är de köttätare eller allätare? Köttätare äter helst kött. Dessa arter har ett matsmältningssystem som är otillräckligt för att bearbeta eller smälta grönsaker. Du kanske ser dem svälja växter; dock kommer deras kroppar att misslyckas med att utvinna näringsämnen från dessa grödor. Och eftersom de föredrar kött, tenderar de att konsumera mindre eller yngre fisk.

Å andra sidan föredrar allätare att äta olika typer av växter och kött. Även om de också tenderar att äta annan fisk, är dessa arter också kända för att konsumera alternativ mat.

Nu när vi har identifierat parametrarna att tänka på när du väljer rätt fisk för ditt system, låt oss undersöka några av de specifika kraven för tilapia och abborre.

Ta hand om Tilapia och bas

Nedan är några av Tilapia och Bass specifika preferenser:

Fisk Ätlig Vattentemperatur Diet preferens
Tilapia Ja 75°F till 90°F Allätare
Bas Ja 82°F till 84°F Rovdjur

Experter har ännu inte publicerat studier om fiskpolykultur inom akvaponik. Vi kan dock undersöka vilka hänsyn som krävs för båda ovanstående arter och se om de kommer att trivas i samma miljö. Till att börja med är Tilapia och Bass båda tåliga fiskar som kan överleva en mängd olika vattenkvalitetsförhållanden.

Dessa två läckra ätbara fiskar, baserat på tabellen ovan, föredrar varmt vatten; men de har olika kostpreferenser. Bass är köttätare medan Tilapia är allätare. Även om det finns en konflikt i deras matbehov, är ett sätt att säkert placera dem i en tank att isolera ynglen i en flytande bur och hålla vuxna fiskar av liknande storlek på den andra. Genom att följa denna process kan odlare förhindra att större arter förgriper sig på de mindre.

När det gäller akvariet börjar de flesta bönder med 500 liter i snitt. Uppfödare bör dock överväga storleken på planteringsbädden och antalet fiskar de vill odla innan de väljer en specifik tank.

DAGENS FRÅGA

AMAZON LÄNKAR

Har du fisk?

Slutsats: Så, kan tilapia och bas leva tillsammans?

Ja, Tilapia och Bass kan leva tillsammans baserat på deras växande överväganden. Det kan för närvarande finnas lite litteratur om att föda upp en polykultur av Tilapia och Bass, men att tillämpa specifika tekniker gör denna kombination rimlig. Med de potentiella fördelarna med aquaponics kan uppfödning av flera fiskar samtidigt leda till ytterligare vinster, oavsett om målet med din installation är att endast producera mat eller att generera vinst.

Slutligen, när du är redo att köpa din fisk, kom ihåg att köpa från pålitliga leverantörer för att säkerställa att du föder upp arter med god hälsa. Är du intresserad av att lära känna andra varmvattenakvaponikfiskar? Klicka här för att lära dig mer om ämnet.